Kafada kemik şişliği, yaralanma, hastalık veya diğer nedenlerden dolayı gelişebilir. Ancak spesifik olarak beyin şişmesi, ölüm de dahil olmak üzere hızlı ve ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Vücudun ana kontrol sistemi olan beyin, genel işlevler için kritik bir öneme sahiptir. Buna karşılık, bu hayati organı sıkıca koruyan kalın ve kemikli kafatası, beynin şişmesi için çok az yer sağlar.
Şişme, olarak da adlandırılır ve vücudun birçok yaralanma türüne verdiği bir tepkidir. Aşırı kullanım veya enfeksiyondan kaynaklanabilir. Genellikle, şişlik hızlı bir şekilde gerçekleşir ve dinlenme, buz, ilaç veya fazla sıvının alınması gibi bir kombinasyonla tedavisi kolaydır. Beyin şişmesi ile kafada kemik şişliği sıklıkla birbirine karıştırılsa da ikisi çok farklı problemlerdir. Kafada kemik şişliğinin nedeni genellikle osteoma adı verilen kaynaklıdır.
Kafada kemik büyümesi, çoğunlukla osteoma ile ilişkilidir. Osteomlar kemikten oluşur. Süngerimsi, yoğun bir kıvamda veya ikisinin karışımı olabilirler. İyi huylu oldukları için vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmazlar. Osteoma, kanserli olmayan bir türüdür. Genellikle kafatasınızda bulunan bir kemik parçasında büyürler. Herhangi bir semptom yaşamadan önce başınızda sert bir yumru fark edebilirsiniz.
Bu tümörler, kafatasınızın herhangi bir yerindeki mevcut kemikte oluşabilir ve boyutları değişebilir. Genellikle çene kemiğinde ve sinüslerde bulunurlar, ancak bazen boyun bölgesinde de olabilirler. Osteom tümörleri herkesi etkileyebilir. Bu tümörler, kafatasının tabanını ve paranazal sinüsleri tutan , yavaş büyüyen kemik tümörleridir.
Teorik olarak ortaya çıkma ve gelişme sebepleri konjenital, inflamatuar veya travmatik faktörlerden dolayıdır. Ancak çoğu durumda tam olarak osteomaya neyin sebep olduğu tespit edilemeyebilir. Bazı belirtiler gösterebileceğiniz gibi genellikle hiçbir belirtiye neden olmadığı görülür.
Üç tipi vardır:
Çeşitleri şöyle sıralanabilir;
Osteomlar kanserli olmasa da bazen baş ağrısı, , işitme sorunları veya görme sorunlarına neden olabilirler, ancak birçok iyi huylu osteom hiç tedavi gerektirmez. Tedaviye ihtiyaç duyulursa, doktorunuz sizi en doğru tedavi için yönlendirecektir.
Çoğu durumda kafada kemik çıkıntısı semptomlara neden olmaz. Esasen kişi, sahip olduğu diğer sağlık sorunları nedeniyle doktora gittiğinde fark edilir. Bir doktor sinüsleri veya kafatasını muayene edene kadar büyüme, çıkıntı vs. olduğunu hasta kendi kendine fark etmeyebilir.
Osteomin boyutu ve konumu, olası semptomlarına katkıda bulunabilir. Örneğin, daha küçük büyümelerin semptomlara neden olma olasılığı daha düşüktür. Daha büyük büyümelerin, konumlarına bağlı olarak semptomlara neden olma olasılığı daha yüksektir.
Osteomlar genellikle başın veya sinüslerin başka nedenlerle radyolojik görüntülenmesi sırasında tesadüfen keşfedilir, çünkü sıklıkla semptomlara neden olmazlar. Yavaş büyüyen tümörler olduğundan, tesadüfen keşfedilen küçük osteomlar basitçe gözlemlenebilir ve tedavi edilmeden kalabilir.
Ancak, daha büyük osteomlar sinüs drenajını tıkarsa, sinirleri sıkıştırırsa veya sinüs duvarlarının ötesine büyüyerek kranial boşluğa veya gözü çevreleyen yapılara zarar verirse semptomlara sebep olabilir. Bu gibi durumlarda, bir hasta sinüs enfeksiyonları, yüz ağrısı veya baş ağrısı yaşayabilir. Böyle bir durumda muhakkak doktorunuza danışmanız ve tedavi yöntemlerini beraber gözden geçirmeniz gerekir.
Sağlık uzmanının doğru tanıyı koyabilmesi için, hastalık geçmişinize vakıf olması gerekir. Bu durumda doktorunuzun osteom teşhisi koymasının üç farklı yolu vardır.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Doktorunuz iyi huylu bir osteom teşhisi koyduğunda, size bir tedavi yöntemi önerebilir ya da semptom göstermiyorsanız tedaviye gereksinim duymayabilir.
Birçok iyi huylu tümörün cerrahi olarak çıkarılması gerekmez ve genellikle konservatif (konservatif tedavi, düzenli olarak takip edilen ve ilaç tedavisi içeren bir tedavi yöntemidir) olarak gözlemlenebilir ve izlenebilir.
Ameliyat gerektiğinde, osteomlar genellikle minimal invaziv endoskopik teknikler kullanılarak, harici kesilere gerek kalmadan burun deliklerinden aletler geçirilerek çıkarılabilir. Daha geniş osteomlar, kafa derisi veya yüz boyunca cilt kesileri yoluyla açık yaklaşımlar gerektirebilir, ancak birçok durumda endoskopik teknikler, kesilerin kapsamını en aza indirmek ve iyileşmeyi kısaltmak için geleneksel harici yaklaşımlarla birleştirilebilir.
2017 tarihli bir çalışmaya göre, bir doktorun osteoid osteomları tedavi etmek için perkütan radyofrekans ablasyonunu önerdiği görülür. Bu teknik, osteomu yok etmek ve tekrar büyümesini önlemek için radyofrekans dalgalarını kullanır. Fakat osteoid osteom ile osteom birbirinden farklı fakat çok benzeyen iki tanıdır. Bu yüzden osteoid osteoma, osteomun tedavisi farklıdır.
Kafada kemik şişliğinin diğer tedavi yöntemleri de şunlardır:
Osteomlar bazen komplikasyonlara neden olabilir.
Bunlar şunları içerir:
Osteomlar iyi huyludur, yani kanserli değildir ve yakındaki dokuya yayılmazlar.
Osteoma tümörlerinin nedenleri bilinmemekle birlikte genetik olabilir, bu durumda hastanın aile hastalık geçmişi önemlidir. Bunun yanında etkilenen bölgedeki travma ve iltihaplanmaya da bağlı olabilir.
Osteom gibi da vücudunuzda büyümeyen veya yayılmayan iyi huylu bir kemik tümörüdür. Osteoid osteom, kafatasında değil, kaval kemiği ve uyluk kemiği gibi uzun kemiklerinizde ve bazen omurga, eller veya kollarda bulunur. Osteom ile benzer şekilde tedavi edilir.
Bisiklete binerken, paten ya da kaykay yaparken, diğer spor dallarını yaparken veya düşüp başınızı vurabileceğiniz diğer aktiviteleri yaparken kask kullanabilirsiniz. Araç kullanırken veya araçta yolculuk yaparken emniyet kemerlerinizi düzgün bir şekilde takmaya özen gösterebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.