‘Tek akciğerle yaşanır mı? sorusu özellikle akciğer ile ilgili bir rahatsızlığa sahip olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılır.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin göğüs boşluğunun sağ ve sol tarafından olmak üzere iki adet akciğeri bulunur.
Akciğerler, havadaki oksijenin doku ve tüm organlara dağıtılmasını sağlar. Aynı zamanda kanda bulunan toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
Bu nedenle de akciğerler son derece hayati bir öneme sahiptir.
Akciğerlerde hasara neden olan bazı hastalıklar ya da kazalar, akciğerlerden birinin alınmasına neden olabilir.
Böyle bir durumda ise kişilerin aklına, bir insanın tek akciğerle yaşama konusunda ne gibi zorluklar ile karşılaşacağı gelir.
Ancak bu konuya dair yapılan incelemeler, insanların ‘tek akciğerle yaşanır mı?’ sorusuna olumlu yanıt verilmesini sağlamıştır.
İnsan vücudu ile ilgili olarak henüz açıklanamayan pek çok faktör vardır. İnsan anatomisi, bilinenden çok daha fazla sır ile doludur.
Vücutta meydana gelen değişimler, insanların yaşamaya devam edebilmesine imkan sunarken aynı zamanda vücudun çalışma sisteminin yeni düzene uyum sağlamasına da imkan sunar. Bu da kişilerin tek bir akciğer ile yaşamasını mümkün kılar.
Tek bir akciğerin olması, zamanla bu akciğerin diğer akciğerin alanına doğru genişlemesi ile kapasitesini arttırmasını sağlar.
Bu da vücutta meydana gelen oksijen kaybının telafi edilmesi adına son derece önemli bir durumdur.
Vücudun yeni durumuna uyum sağlaması pek uzun sürmez. Ancak yine de tek akciğerle yaşama, insanların bazı aktiviteleri eskisi gibi yapmasını engeller.
Örneğin; herhangi bir sağlık sorunu nedeni ile tek bir akciğeri alınan kişi, yaşamı boyunca nefes darlığı gibi sağlık sorunları yaşayabilir. Bunun yanı sıra tek akciğeri olan bir iki, sağlıklı iki akciğere sahip olan bireyler kadar efor sarf edemez.
Bu da günlük egzersizlerin ve koşuşturma temposunun düşürülmesi ile telafi edilebilir bir durumdur.
Akciğerlerden birinin alınması için farklı teknikler tercih edilebilir.
Bu teknikler, hastaların genel sağlık durumları, akciğerde meydana gelen sağlık sorunu ve mevcut komplikasyon riskleri göz önüne alınarak uzman hekimler tarafından belirlenir.
Akciğer ameliyatlarında en sık tercih edilen tekniklerden biri pnömonektomidir.
Pnömonektomi, vücudun yan kısmına atılan bir kesi ile akciğerin yerinden tamamen çıkartılmasına imkan sunan bir cerrahi operasyon yöntemidir.
Bu teknik genel olarak akciğer kanserinin ilk evrelerinde, kişinin kanserden kurtulması için tercih edilir. Bunun yanı sıra akciğer ameliyatı çeşitleri arasında şunlar yer alır;
Lobektomi: Beş loba sahip olan akciğerlerde bu lopların üç tanesi sağda, iki tanesi ise soldadır. Lobektomi tekniği, akciğer loblarından birinde bulunan tümör nedeni ile lobun alınması için tercih edilir
Segmentektomi: Bu yöntem ise akciğer lobunun çıkartılamadığı durumlarda kanserleri tümörün vücuttan alınması için kullanılır. Bu teknikte akciğerde kanserin geliştiği kısım alınır
Akciğer kanseri, vücuttaki akciğerlerden birinin tamamen alınmasına neden olan ve en sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Ancak akciğer kanserinin yanı sıra akciğerin alınmasına neden olan farklı durumlarda vardır.
Bunlar arasında kişilerin yaşadığı ciddi araç kazaları, tüberküloz, mantar enfeksiyonları, konjenital akciğer hastalığı, enfeksiyon, inflamasyona bağlı olarak gelişme gösteren kronik akciğer hastalıkları ve sigara tüketimine bağlı olarak meydana gelen komplikasyonlar yer alır.
Akciğere zarar veren bu durumlar arasında en sık karşılaşılanı ise akciğerlerde iltihaplanma ve akciğer kanseridir.
Bu gibi durumlarda uygun yöntem ile akciğerin birinin alınması gerekebilir. Bu ameliyatların yapılması için kişilerin genel anestezi altında olması gerekir.
Bu durumda da meydana gelebilecek bazı komplikasyonların yine hastalar tarafından bilinmesi son derece önemlidir. Genel anestezi nedeni ile meydana gelebilecek komplikasyonlar arasında şunlar yer alır;
Farklı nedenlerden dolayı akciğerlerden birinin alınmasının ardından kişilerin iyileşme süreci başlar. Yapılan operasyon ve içerisinde bulunan sağlık sorunu, tek akciğerin alınmasının ardından zorlu bir sürecin kendilerini bekleyeceğini düşündürse de aslında iyileşme süreci düşünüldüğü kadar zorlayıcı ve korkutucu değildir.
Akciğerler vücudun solunum ihtiyacını karşılayan ve hayati öneme sahip olan organlardır.
Dolayısı ile cerrahi operasyondan sonraki ilk iki ay hastalar için oldukça kritik bir süreci oluşturur. Hastalar genel olarak ameliyatın ardından iki hafta boyunca nefes alma konusunda güçlük yaşayabilir.
Bu durum altı ay boyunca aralıklı olarak devam edebilir. Ancak bu aşamada yaşanan durumun akciğer performansı ile ilgili olmadığının bilinmesi gerekir. Kişilerin nefes darlığı yaşaması tamamen korku, endişe ve panik gibi psikolojik durumlardan kaynaklanır.
Bu süreçte kişilerin psikolojik destek alması, tek akciğerle yaşama konusunda daha hızlı yol katedilmesine destek olur.
Genel olarak akciğer ameliyatının ardından iyileşme süreci altı ay ila bir yıl arasında seyreder. İnsan vücudu bu süreçte kendini tam olarak tek akciğer ile yaşamaya adapte eder.
Bu aşamada kişilerin karşılaşabileceği bazı semptomlarda elbette olacaktır. Bu semptomlar arasında şunlar yer alır;
Tek akciğerle yaşamaya başlayan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerine gitmesi son derece önemlidir. Bunun yanı sıra yaşam kalitesinin arttırılması için düzenli olarak egzersizlerin yapılması ve gerekli durumlarda psikolojik destek alınması da gerekir.
Tek akciğer ile yaşayan kişiler için nefes egzersizleri, temiz havanın ve bol oksijenin hakim olduğu alanlarda bulunmak oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra kişilerin düzenli ve sağlıklı beslenmesi de yine akciğer ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır.
Akciğer ameliyatı denildiğinde akla ilk gelen durum, akciğerin pnömonektomi yöntemi ile tamamen alınmasıdır.
Genel olarak kansere bağlı gelişen akciğer rahatsızlıklarının ortadan kaldırılması için akciğerlerden hasarlı olanın tamamen alınması tercih edilir.
Bu ameliyattan sonra kişilerin kendine çok iyi bakması ve beslenmesine dikkat etmesi son derece önemlidir.
Diyet programına uyulması, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin düzenli bir şekilde temin edilmesine imkan sunar.
Bu da ameliyat sonrası vücudun kendini kısa sürede toparlamasına destek olur. Özellikle pnömonektomi ameliyatından sonra önerilen diyet programı şu şekildedir;
İnsan vücudunun tek akciğer ile yaşamaya alışması için genel olarak altı ay ila bir sene gibi süreç gerekir. Bu süreç, kişilerin ameliyat sonrası nasıl beslendiğine, kişilerin genel sağlık durumlarına ve gerekli fiziksel egzersizleri yerine getirip getirmediğine göre değişebilir. Bu zaman zarfında, vücut yeni duruma adapte olurken farklı semptomların görülmesi de normal kabul edilir.
Tek akciğerle ne kadar yaşandığı birçok kişi tarafından merak edilen bir konudur. Ancak vücut kısa bir süre içerisinde tek akciğer ile yaşamaya uyum sağlar ve kişi bu şartlar altında herhangi bir sorun olmadan yaşamına devam edebilir. Elbette bu aşamada kişinin kendi kapasitesinin farkına varması, dikkatli davranması, düzenli ve sağlıklı beslenmesi de son derece önemlidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.