Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Femur Kemiği Neresi? Femur Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Uyluk kemiği vücudun ağırlığını taşıyarak hareket etmesini sağlar.

Femur kemiği ağrısı çeşitli nedenlerle görülebilir. Kireçlenme, femur kemiği kırığı, sinir sıkışmaları, kalça ve diz problemleri yaygın görülen ağrı sebepleri arasında yer alır.

Femur kemiği ağrısının günlük hayatı etkileyen bir boyuta gelmesi halinde uzman doktorlara başvurulması önerilir.  

Femur Kemiği Neresi? 

Kalçanın üst kısmından diz kapağının üstüne kadar kadar uzanan femur kemiği; kaslara, sinirlere ve kan damarlarına destek olur. Vücudun ağırlığını taşıyan kemik, dik durma ve hareket etmeyi sağlayan temel yapılardan birisidir.

Dayanıklılığı sayesinde yürüyüş, koşma ve zıplama gibi aktivitelerin yapılmasını sağlar. 

Femur kemiği anatomisi, çevresinde yer alan güçlü kas grupları ile eklem dokularına destek vererek bacak hareketlerinin koordinasyonunu sağlar. Kalça ve diz eklemleri ile yaptığı bağlantılar sayesinde alt vücudun stabilitesini korur.

Temel yük taşıyacılarından olan femur kemiği, içinden geçen kan damarları ve sinirler aracılığıyla bacakların beslenmesine ve duyu iletiminin sağlanmasına katkıda bulunur. 

Femur kemiği, sağlıklı bir dolaşım sistemi için önemlidir. Femur kemiği anatomisinin iç kısmında bulunan kırmızı kemik iliği, vücut için gerekli olan kırmızı kan hücrelerini üreterek kan dolaşımına katkıda bulunur. 

Femur kemiği özellikleri arasında vücudun en uzun ve dayanıklı kemiği olması sayılabilir.

Femur kemiği güçlü yapısı sayesinde darbelere karşı yüksek bir dirence sahiptir. Bununla birlikte bazı kazalar sonrası femur kırığı oluşabilir. 

Femur kemiği yaralanmaları genellikle uzun iyileşme süreçleri gerektirir. İyileşme sürecinde bacak hareketleri kısıtlanabilir. Femur kemiği yaralanmaları farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. 

Femur Kemiği Ne İşe Yarar? 

Femur kemiği vücutta birçok önemli işlevin yerine getirilmesine yardımcı olur. Femur kemiğinin temel işlevleri şunlardır:

  • Vücut ağırlığını taşıma 
  • Hareket ve koordinasyon
  • Alt bacak bölgesinde denge sağlama
  • Kas desteği 
  • Kan üretimi 
  • Koruma
  • Sinir iletimi 

Vücudun en dayanıklı kemiği olan femur, ağırlığı taşıyan temel yapılar arasında yer alır.

İnsanın dik durmasını sağlayan femur kemiği, kalça ve diz eklemleri ile bağlantı kurarak bacakların hareketini kolaylaştırır.

Yürüyüş, koşma, zıplama gibi koordinasyon gerektiren hareketlerin gerçekleştirilmesine yardımcı olur. 

Alt bacak bölgesinde önemli bir denge unsuru olan femur kemiği, vücut pozisyonunu stabil hale getirerek düşme riskini azaltır.

Çevresindeki büyük kas gruplarına bağlantı noktası olarak görev yapan femur kaslara destek olur.

Vücudun oksijen ihtiyacını sağlayan kan hücreleri, genel sağlık açısından kritiktir. 

Femur kemiği, çevresindeki kas ve dokularla birlikte alt vücut organlarını korur.

Darbe ve travmalardan kaynaklı yaralanmalara karşı bariyer işlevi görür. Femur kemiği boyunca geçen sinirler bacakların hareketlerini ve hislerini kontrol eder. Motor işlevlerin yerine getirilmesinin yanında duyusal bilgilerin beyne iletilmesini sağlar. 

Femur Kemiği Ağrısı Neden Olur?

Femur kemiği ağrısı çeşitli nedenlerle oluşabilir. Femur kemiği kırığı, kas ve bağ zedelenmeleri, osteomyelit, kireçlenme, sinir sıkışması ve osteoporoz başlıca sebepler arasında sayılabilir. 

Femur kemiği kırığı; düşme, spor kaynaklı yaralanmalar veya trafik kazaları gibi durumlar sonucu oluşabilir.

Femur kemiği kırığı sonucu şiddetli ağrı ya da hareket kısıtı oluşabilir.

Uyluk bölgesinde yer alan kasların veya bağ dokularının zorlanması ya da yırtılması femur kemiği ağrısına neden olabilir.

Ağır egzersiz veya ani hareketler sonucu kas ve bağ zedelenmeleri görülebilir. 

Osteomyelit, kemik dokusunda iltihaplanma, femur kemiğinde şiddetli ağrıya sebep olabilir. Yüksek ateş, şişlik, kızarıklık osteomyelitin diğer belirtileri arasında sayılabilir.

Kalça veya diz ekleminde meydana gelen kireçlenme femur kemiğinde ağrıya yol açabilir. Yaş ilerledikçe görülen kıkırdak dokularında aşınma sonucu kemiklerin birbirine sürtmesi durumu ağrıyı artırabilir. 

Siyatik sinir gibi bacak sinirlerinin sıkışması femur bölgesine yayılan bir ağrıya neden olabilir. Kemik yoğunluğunun azalmasına yol açan osteoporoz femur kemiğinin zayıflamasına ve kırılgan hale gelmesine sebebiyet verebilir. 

Femur Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Femur kemiği ağrısı farklı yöntemlerle hafifletilebilir. Tedavide kullanılan yöntem, ağrının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Hafif zorlanmadan kaynaklı ağrılar sadece dinlenerek tedavi edilebilir iken; femur kemiği kırığı gibi ciddi durumlarda cerrahi müdahale tercih edilebilir. 

Femur kemiğinde travma sonrası oluşan şişlik ve iltihaplanmayı azaltmak için ilk iki gün boyunca buz kompresi uygulanabilir.

Kronik ağrılarda ise sıcak kompres kasları gevşeterek ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kırık sonrası iyileşme süreçlerinde uzmanların önerilerine sadık kalarak uygulanan fizik tedavi bacağın normal fonksiyonuna dönmesine yardımcı olabilir. 

Aşırı kilo, femur kemiğine ekstra yük bindirir. Sigara ve alkol kullanımı genel sağlığa zararının yanında femur kemiğine de zarar verebilir.

Aşırı fiziksel aktiviteler femur kemiğini zorlayabilir. Dengeli bir diyet takip ederek, zararlı alışkanlıkları bırakarak ve düzenli egzersiz yaparak femur kemiği ağrısı hafifletilebilir.  

Femur Kemiği Kırığı Tedavisi Nasıldır?

Femur kemiği kırığı ciddiye alınması gereken bir problemdir.

Femur kemiği tedavisi; hastanın genel sağlık durumuna, yaşına, kırığın türüne ve yerine göre değişkenlik gösterebilir. Femur kemiği kırığı genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. 

Femur kemiği ameliyatında kemiği sabitlemek için plaka ve vidalar kullanılabilir.

Yaygın kullanılan cerrahi müdahale yöntemleri arasında intramedüller (kemik içi) çivi uygulaması bulunur. Bu yöntemlerle kırık bölge sabit hale getirilerek kemiğin iyileşmesi desteklenir. 

Femur kemiği ameliyatı sonrası iyileşme döneminde fizik tedavi ve rehabilitasyon önemli bir rol oynar.

Rehabilitasyon süreci, hastanın durumuna bağlı olarak, birkaç ay sürebilir. Hastaya özel rehabilitasyon ve fizik tedavi programı hazırlanır.

Kalsiyum, D vitamini ve protein yönünden zengin diyetler tüketerek iyileşme süreci hızlandırılabilir. 

Stabil kırıklarda ameliyat yerine alçı ve atel uygulaması tercih edilebilir. Kemiğin hareketsiz kalması sağlanarak doğal iyileşme süreci desteklenebilir.  

Günlük yaşamınızı zora sokan, hareketlerinizi kısıtlayan ağrılar hissetmeniz durumunda uzman doktorlara görünmeniz sağlığınız açısından tavsiye edilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Sağ Femur Kemiği Ağrısı Nedenleri Nelerdir? 

Uyluk kemiği olarak da bilinen femur, kalça ekleminden başlayıp diz eklemine kadar uzanır. Femur kemiği kırığının yanında sağ bacak kaslarında meydana gelen zorlanma ve yırtılmalar, osteoporoz, kireçlenme ve sinir sıkışmaları sağ femur kemiğinde ağrıya yol açabilir. Ağrının günlük hayatı zora sokması durumunda uzman doktorlara başvurulması önerilir. 

Sol Femur Kemiği Ağrısı Nedenleri Nelerdir? 

Sol femur kemiği ağrısının nedenleri arasında; femur kemiği kırığı, sol uylukta bulunan kas ve dokuların zedelenmesi, osteoporoz, kireçlenme, sinir sıkışması ve darbeye bağlı travmalar sayılabilir. Ağrının nedenini kesinleştirmek için uzman doktorlara başvurulması gerekir. Uygun tedavi yöntemi, doktor eliyle konulacak tanının ardından belirlenir. 

Çocuklarda Femur Kemiği Kırığı Tedavisi Nasıldır? 

Çocuklarda femur kemiği kırığı tedavisi, kemik yapılarının gelişmeye devam etmekte olması sebebiyle farklı bir yaklaşım gerektirebilir. Tedavi süreci; çocuğun yaşına, kırığın yerine, şiddetine ve tipine bağlı olarak belirlenir. Çocuğunuzun femur kemiğinin kırıldığını düşünüyorsanız acil olarak doktora başvurmanız tavsiye edilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.