Fibula ya da halk arasındaki adıyla baldır kemiği alt bacakta bulunur. Dizin hemen altından başlayan fibula kemiği ayak bileğinin dış tarafına kadar uzanır.
Baldır kaslarının tutunduğu fibula kemiği bacak hareketlerinde önemli bir rol oynar. Ayak bileği ekleminin stabil durumda kalmasını sağlar.
Fibula kemiği ağrısının sık görülen sebepleri arasında; ayak bileği burkulmaları, fibula kemiği kırığı, sinir sıkışması ve artrit sayılabilir.
Fibula kemiği ağrısının şiddetlenmesi durumunda uzman doktorlara başvurulması önerilir.
Alt bacak bölgesinde iki uzun kemik bulunur: tibia (kaval kemiği) ve fibula.
Fibula, kaval kemiğinin dış tarafında yer alır. Uzun ve ince bir yapıya sahip olan fibula kemiği dıştan rahatlıkla hissedilebilir.
Fibula kemiğinin ana işlevleri, bacak hareketlerine destek sağlamak ve ayak bileğini stabilize etmektir.
Fibula kemiği anatomisi üstten alta doğru hafif bir eğime sahiptir. Kemik çevresinde yer alan kas ve sinirlerle bağlantılıdır.
Fibula kemiği anatomisi; baş, gövde ve alt uçtan oluşur. Baş kısmı fibulayı kaval kemiğine bağlarken; alt uç ayak bileği ile eklem yapar.
Fibula kemiğinin en uzun kısmı olan gövde, ince ve silindirik bir yapıdadır.
Fibula kemiği sağlığı, alt bacak bölgesi ve ayak bileği fonksiyonları için kritik önemdedir.
Düzenli egzersiz yapılmasının yanında kalsiyum, antioksidan ve D vitamini ağırlıklı beslenme de fibula kemiği sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Sigara ve alkol kullanımını bırakmak, maruz kalınan stres seviyesini azaltmak da faydalı olabilir. Fibula kemiği yaralanmalarından korunmak kemiğin sağlığı açısından önemlidir.
Fibula kemiği işlevi çeşitlidir. Ayak bileğini sabit tutmasının yanında alt bacak bölgesine destek verir.
Fibula kemiği bacağın dış kısmındaki kasların bağlantısını sağlar. Fibulanın bağladığı kaslar ayağın dışa dönmesi, aşağı ve yukarı hareket etmesi gibi durumlarda etkilidir.
Yan hareketlerde ve hızlı yön değiştirmelerde bacakların koordinasyonunu sağlamak fibula kemiği işlevleri arasında yer alır.
Kemiğin kendisi ağırlık taşımasa da bacak boyunca yükün dağılımını destekler. Sinir ve damarları koruyan fibula kemiği alt bacakta dolaşım ve sinir iletiminin güvenliğini temin eder.
Bacağın dış kısmında yer alan kemik darbeye, burkulmaya ve kırılmaya karşı hassastır.
Yoğun spor aktiviteleri, kazalar, düşmeler veya travmalar fibula kemiği yaralanmalarına yol açabilir.
Fibula kemiği işlevinin zedelenmesine yol açan yaralanmalar arasında fibula kemiği kırığı yaygın şekilde görülür.
Bacağın düşme, kaza gibi durumlar sonrasında darbe alması sonucu oluşabilen fibula kemiği kırığı; ani ağrı, şişlik, morarma ve bacağın üzerine basamama gibi belirtiler gösterir.
Fibula kemiği ağrısının kırık olduğundan şüpheleniyorsanız uzman doktorlara başvurmanız önerilir.
Fibula kemiği ağrısı çeşitli sebeplerle oluşabilir. Sık karşılaşılan nedenler arasında şunlar sayılabilir:
Şiddetli ve ani ağrıyla kendini gösteren fibula kemiği kırığının yanında yavaş yavaş şiddeti artan ağrıya sebep olan stres kırığı da kemiği etkileyebilir.
Koşma, atlama türü aktiviteler sonrası bacak kemiğinde tekrarlayan mikro travmalar stres kırıklarına yol açabilir.
Ayak bileğinin burkulması fibula kemiği ağrısına neden olabilir.
Ayak bileğinin aniden içe ya da dışa dönmesiyle bağlarda oluşan zedelenme burkulmaya sebep olur. Ayak bileğinin yanında fibula kemiğinde de ağrı, şişlik ve morarma görülebilir.
Baldır kaslarının sıkışması fibula kemiği ağrısına yol açabilir.
Enfeksiyonun kemiğe yayılması sonucu oluşan kemik iltihabı (osteomyelit) nadiren görülse de fibula kemiğinde ağrıya neden olabilir.
Osteomyelit belirtileri arasında sürekli ağrı, şişlik, kızarıklık, ateş bulunabilir.
Fibula kemiği sağlığı özellikle alt bacak bölgesinin dengesinin korunması açısından oldukça önemlidir. Günlük yaşamı zora sokan ağrılarla karşılaşılması durumunda uzman doktorlara gidilmesi önerilir.
Fibula kemiği ağrısını hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için çeşitli tedavi ve bakım yöntemleri bulunur. Uygulanacak yöntem ağrının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Aşırı zorlama, spor kaynaklı fibula kemiği yaralanmaları ve stres kırığı durumlarında dinlenme oldukça önemlidir.
Bacağı zorlayan aktivitelerden kaçınarak yeterince dinlenmek iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Travma, burkulma gibi durumlardan kaynaklı ağrılarda, ilk 48 saat boyunca buz uygulaması yapılabilir.
Şişliği alan buz, ağrıyı hafifletebilir. 15-20 dakika boyunca ağrıyan bölgeye buz torbası konularak uygulanabilir.
İltihaplanmadan kaynaklı fibula kemiği yaralanmalarında ağrıyı azaltmak için bacak kalp seviyesinin üzerinde tutulabilir.
Kan akışını hızlandırarak şişliği azaltan yöntem, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Fibula kemiği ağrısının şiddetlenmesi halinde, doktor tavsiyesiyle, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Ayak bileği burkulması veya fibula kemiği kırığı türü durumlarda alçı veya atel gibi destekleyici unsurlar kullanılabilir.
Destekleyici unsurlar kemiğe fazla yük binmesini önleyerek iyileşme sürecine yardımcı olur.
Ağrının hafiflemesinin ardından, doktor tavsiyesiyle, fizik tedavi ve egzersiz düşünülebilir.
Günlük aktiviteleri etkileyecek şiddette bir ağrı söz konusuysa uzman doktorlara görünmeniz önerilir.
Fibula kemiği kırığ tedavisi, kırığın yerine ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Genellikle ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilen fibula kemiği kırığı, ciddi durumlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.
Çatlak türü hafif kırıklarda bacağın dinlendirilmesi düşünülebilir. Doktor tarafından baston kullanılması tavsiye edilerek bacağın üzerine yük binmesi engellenebilir.
Şiddetli ağrı durumunda doktorun vereceği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
Stabil kırıklar için atel veya alçı kullanımı tavsiye edilebilir. Alçı veya atelin çıkarılmasının ardından fizik tedaviye başlanabilir.
Fizik tedavi uzmanı tarafından yürütülen rehabilitasyon sürecinde bacak kaslarını ve eklemleri güçlendirmek için uygun egzersizler yapılabilir.
Kasların güçlenmesini sağlayan fizik tedavi süreci tam iyileşmeyi hızlandırabilir.
Fibula kemiği kırığı çok parçalı ise ya da kırık kemiğin doğru hizalanmasına engel oluyorsa cerrahi müdahale yöntemiyle tedavi edilebilir.
Cerrah, kırık parçaları plak, vida veya çivi kullanarak sabitleyebilir. Cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süresi hastadan hastaya göre değişebilir.
Fibula kemiği kırığı tedavisi sonrası; bölgenin zorlanmaması, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi ve doktorun önerilerine uyulması sağlığınız için tavsiye edilir.
Sağ fibula kemiği ağrısının nedenleri arasında; fibula kemiği kırığı, ayak bileği burkulması, stres kırıkları, tendon ve kas yaralanmaları, sinir sıkışması ve travmalar sayılabilir. Ağrının nedenini kesinleştirmek için uzman doktorlara başvurulması gerekir. Uygun tedavi yöntemi, doktor eliyle konulacak tanının ardından belirlenir.
Bacağın dış kısmında bulunan ince ve uzun bir kemik olan fibula, ayak bileği ile diz arasında yer alır. Fibula kemiği kırığının yanında kemikte mikro travmalar sonrası oluşan stres kırıkları, iltihabi durumlar, tendon ve kas yaralanmaları sol fibula kemiğinde ağrıya yol açabilir. Ağrının günlük hayatı zora sokması durumunda uzman doktorlara başvurulması tavsiye edilir.
Çocuklarda fibula kemiği kırığı tedavisi, çocukların kemiklerinin henüz gelişim aşamasında olması nedeniyle, yetişkinlere göre farklı aşamalardan oluşabilir. Doktor muayenesi ile kırık tanısı kesinleştirilir. Tedavi süreci; kırığın tipine, ciddiyetine ve çocuğun yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Çocuğunuzun fibula kemiğinin kırıldığını düşünüyorsanız acil olarak doktora başvurmanız önerilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.