CA 19 9 nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak edilen konuların başında gelir. CA 19 9 çoğunlukla pankreas kanseri, sindirim sistemi organlarının kanseri, safra kanalı, mide, kolon, over gibi kötü huylu kanser oluşturan ve etkisi yüksek seviyelerde olan bir tümör belirtecidir.
CA 19 9 nedir (kanser antijen 19 9) sorusu, karbonhidrat antijenler veya glikoprotein antijen grubundan bulunan bir belirtecidir şeklinde cevaplanabilir.
CA 19 9 nedir sorusu; vücutta oluşan bazı kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan protein türüdür şeklinde cevaplanabilir. CA 19 9, ayırıcı tanılama aşamasında kullanılır.
CA 19 9 verisi, %70-80 arasında duyarlı olarak pankreasta kanser olup olmadığını tespit edebilir. CA 19 9 nedir sorusuna verilecek bir diğer cevap da; tek başına kanser tanılanmasında yeterli olmamasının yanında tedavinin takip sürecinde ilgili doktor tarafından sıklıkla istenilen biyokimyasal bir laboratuvar testi şeklindedir.
Pankreas kanserinin tanılaması dışında; pankreasta meydana gelen kanserin tedavisine, vücudun verdiği yanıt ve kanserin vücut içerinde etkisinin artıp artmadığının ölçülmesinde CA 19 9 testi ölçülmelidir. CA 19 9 seviyesinde meydana gelen yükselmeler bazen kötü huylu olmayan tümörlerin oluşumunda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle pankreas kanserinin tanısı konurken tek başına CA 19 9 değeri değerlendirilmez.
Safra yolunda meydana gelen tıkanıklarda, safra kesesinde oluşan iltihaplanmalarda, , inflamatuvar bağırsak hastalığında, geçici ya da kronik pankreas iltihaplanmalarında, rahatsızlığında, kistik fibrozis ve tiroid hastalıklarında kansere bağlı olmadan CA 19 9 seviyesi yüksek çıkabilir. Bu hastalıklar dışında nadir olarak dalakta oluşan kistlerde de CA 19 9 seviyesi yüksek olabilir.
Bazı kişilerin vücudu CA 19-9 üretemeyebilir. Bazı sağlıklı kişilerde de herhangi bir sağlık sorunu olmamasına rağmen yüksek seviyelerde CA 19 9 seviyesine rastlanabilir.
CA 19 9 nedir sorusu; hem farklı teşhis ederken, hem de bazı hastalıkların teşhis ve tedavi aşamasından belli aralıklarla istenen biyokimyasal bir test türüdür şeklinde cevaplanabilir. CA 19 9 seviyesi, kolda herhangi bir damardan alınan bir kan örneği kullanılarak ölçülür. CA 19 9 testi için kan alma işlemi öncesinde hastaların özel olarak herhangi bir hazırlık yapmaları gerekmez.
Pankreas kanseri başlangıç evresinde, pankreas kanseri hastalarının CA 19 9 değerinin yükselmesi halinde tedaviye cevap verme süreçleri gözlemlenir. Gözlemleme süreci içerisinde belli dönemsel aralıklarla CA 19 9 testinin yapılması gerekebilir. Ayrıca tedavi sonrasında tekrardan kanserli hücrelerin oluşması riskine karşı tedbir amacıyla da bu testin yapılması gerekebilir.
Hastada pankreas kanserine neden olabilecek belirtiler ortaya çıkması durumunda bazı kanser belirteçleri ve karaciğer testleri ile CA 19 9 testi istenebilir. Pankreas kanseri belirtisi olarak; istenmeyen kilo kaybı, karında şiddetli ağrı, sarılık, bulantı meydana gelebilir.
Safra kanalında tıkanma ya da hepatobiliyer (pankreas, karaciğer, safra kesesi, dalak) kanserine neden olabilecek şüpheli durumlarda CA 19 9 testi istenebilir. Safra kanalında oluşan tıkanıklığın açılması ile birlikte yüksek çıkan CA 19 9 değeri düşmeye başlar. Safra kanalının tıkanıklığı ortadan kalktıktan sonra belli bir süre sonra CA 19 9 testinin seviyesi kontrol amacıyla istenebilir.
Sağlıklı kişilerde CA 19 9 seviyesinin düşük çıkması beklenir. Yüksek çıkan değerler vücutta kanserli hücrelerin oluştuğu ve bazı hastalıkların işareti olabilir. Bundan dolayı yüksek çıkan test seviyesi önemli bir bulgu olarak değerlendirilir ve daha detaylı bir inceleme yapılması gerektiğini düşündürür.
Ayrıca CA 19 9 düzeyinde meydana gelen artış ya da azalışlar uygulanan tedavinin işe yarayıp yaramadığı konusunda da bir gösterge olarak değerlendirilir.
CA 19 9 seviyesinin belli bir değerin üzerinde çıkması durumunda kanser riski düşünülebilir. Fakat kesin olarak kanser teşhisini koymak için CA 19 9 seviyesine bakmak yeterli olmayabilir. Bu nedenle ilave başka tetkiklere de gerek duyulur.
CA 19 9 değerinin, 37 U/mL seviyesine kadar normal referans aralığında olduğu kabul edilir. 37 U/mL üzerinde oluşan değerler çoğunlukla anormal olarak kabul edilir.
1000 U/mL gibi yüksek seviyelere çıkan CA 19 9 değeri; pankreas, ya da safra yolları kanseri gibi hayati önemde olan hastalıkların belirtisi olabilir.
Kanseri teşhis ederken sadece CA 19 9 testinin verisini kullanmak kesin teşhis için yeterli olmayabilir. Biyopsi, görüntüleme taramaları ve bazı diğer testler kanserin teşhisi için doktorunuz tarafından istenebilir.
Yüksek çıkan CA 19 9 seviyesinin düşürülmesi için çoğunlukla bu test seviyesinin yüksek çıkmasına neden olan hastalık ya da kanserin tedavi edilmesi gerekir. Eğer CA 19 9 değerinin yüksek çıkmasının nedeni pankreas kanseri, safra yolları kanseri ya da herhangi bir kanser ise; gerekli tedavi işlemlerine başlanmasıyla CA 19 9 değeri düşmeye başlayabilir. Kanser tedavisinde; kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi müdahale ile kanserli tümörler küçülerek yok olur. Uygulanan bu tedavilerle CA 19 9 seviyeleri düşebilir.
Kanser dışında bazı iyi huylu hastalıklarda CA 19 9 değeri yüksek çıkabilir. Bu değerin yüksek çıkmasına neden olan hastalıkların tedavi edilmesiyle de yüksek çıkan CA 19 9 seviyesi düşürülebilir. Ayrıca tedavi sürecini gözlemlemek amacıyla CA 19 9 seviyesi düzenli olarak ölçülerek doktor kontrolünde değerlendirilmesi gerekir.
Pankreas ve pankreasa bağlı olarak meydana gelebilecek kanser türlerinin teşhisini koyma aşamasında istenen testlerden biri CA 19 9 testidir. Fakat CA 19 9 testi herhangi bir kanseri teşhis etme aşamasında tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle CA 19 9 testine ilave olarak ilgili doktor tarafından kanserin teşhisini desteklemek için bazı testler istenebilir.
Tümör belirteçlerinden olan karsinoembriyonik antijeni (CEA), bilgisayarlı tomografi (BT), ultrasonografi ve manyetik rezonans (MR) taraması, endoskopik retrograd kolanjiyo pankreatografi (ERCP) ve pankreas kanserini teşhis etme aşamasında doktorunuz tarafından istenebilecek testlerdir.
Pankreas kanseri gibi ilerlemiş evrelerde bulunan kanser türlerinde 1000 U/mL’nin üzerine bile çıkan CA 19 9 seviyeleri tespit edilebilir. Vücuttaki kanserli hücrelerin meydana gelerek yayılması sonucu CA 19 9 seviyesi yükselir. CA 19 9 seviyesinin aşırı düzeyde yüksek çıkması kanserli tümörlerin saldırgan bir biçimde vücutta ilerlediğini ya da metastaz yaptığının belirtisi olabilir. Safra yolu hastalıkları ve pankreatit rahatsızlığına bağlı olarak da CA 19 9 yüksek çıkabilir.
Pankreas kanserine neden olan bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörüne sahip olan kişilerde pankreas kanseri gelişme riski daha fazla olabilir. Sigara kullanımı, ailede kanser öyküsünün olması, yaş, diyabet hastalığı, kronik pankreatit, erkek olmak, bazı kimyasal içerikli maddeler ile boyalara maruz kalınan mesleklerde çalışmak pankreas kanseri risk faktörlerini oluşturur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.