Etkili tedavi araçları arasında görülen rektuma ilaç uygulaması çeşitli sağlık problemlerinin tedavisinde yer alır. Genel olarak ilaçların doğrudan rektum yoluyla verilmesi şeklinde tanımlanan bu yöntem, ilaçtaki etken maddelerin hızlı bir şekilde kan dolaşımına ulaşmasını sağlayarak süreci hızlandırır.
Bu ilaç uygulamasında sindirim sistemi atlandığı için sindirim sürecine bağlı yan etkiler de ortadan kaldırılmış olur. Böylelikle yaşlılar, çocuklar gibi farklı yaş gruplarında kullanım avantajı verebilir.
Bazı hastalıkların tedavisinde fayda sağlar ve özellikle rektum kanseri tedavisinde yararlı olabilir. Bunların yanı sıra rektuma ilaç uygulaması özen ve dikkat gerektiren bir tedavi yöntemidir. Uygulamada hijyen kuralları gibi bir çok noktaya dikkat etmek gerekir.
Bu tedavi, ilaçların anüsün kalın bağırsağa bağlandığı nokta olan rektumdan verilmesi şeklinde tanımlanabilir. Rektuma ilaç uygulaması yaygın olarak ilaçların ağızdan yutarak alınmasının zor olduğu durumlarda tercih edilir.
Sindirim aşamasının ortadan kaldırıldığı bu ilaç uygulamasında etken maddeler hızla kana karışır. Mide asidi faktörü de ortadan kalktığı için bazı durumlarda ilaçların daha etkili olduğu görülebilir. Genellikle fitil, sıvı ya da jel gibi formlarda yapılan rektuma ilaç uygulaması, acil durumlarda da hızlı etki etmesi sebebiyle tercih edilebilir.
Fitil uygulamada ilacın rektum içine yerleştirilmesi görülür. Sıvı ve jel formlardaki uygulamalarda ise enjektör ya da lavman gibi araçlar kullanılabilir. Hap yutma sıkıntısı yaşayan, bulantı ve kusma gibi problemler görülen hastalarda kullanılabilen bir uygulamadır.
Rektal ilaç uygulaması uygun sağlık koşullarında uygulandığında etkili bir tedavi seçeneği olarak görülebilir. Herhangi bir tedavi almadan önce mutlaka alanında uzman bir doktora görünmek sağlığınızı korumak açısından önemlidir.
Sağlıklı ve uygun koşullarda önemli bir tedavi seçeneği olarak görülen rektuma ilaç uygulaması yönteminin tercih edilmesinin çeşitli nedenleri olabilir.
Bu yöntemin kullanılma nedenleri başlıca şu şekildedir;
İlaçların doğrudan rektum yoluyla verilerek emilimi hızlandırılan rektuma ilaç uygulaması, özellikle bazı hastalar için avantajlı tedavi seçeneği sunabilir.
Kimi durumlarda ağız yoluyla alınan ilaçlardan daha çok etki gösterebilen bu yöntemin avantajları olduğu kadar çeşitli dezavantajları da vardır;
Kalın bağırsak ve anüs arasındaki rektumda meydana gelen kötü tümörler olarak tanımlanan rektum kanserine genellikle bağırsak polipleri neden olur. Buradaki hücreler kontrolsüzce büyüyüp çoğalır ve tümörleri oluşturur.
Sindirim sisteminin önemli bir etkeni olan rektumda meydana gelen kanserde erken tanı önemlidir. Toplumda giderek çoğalan rektum kanser oranları yaşa bağlı olarak artış gösterir. Rektum kanseri risk faktörleri arasında genetik yatkınlık başta gelir.
Kötü beslenme alışkanlıkları, durağan yaşam gibi etkenler ise genetiği takip eder. Erken tanı ve tedavi hem hayat kurtarır hem de hastaların yaşamlarına eskisi gibi devam edebilme oranını artırır.
Rektum kanseri kalın bağırsakta meydana gelen bir kanserdir. Bu hastalık için ise rektum kanseri neden olur konusunda çeşitli faktörler ön plana çıkar. Ailede görülen kanser vakalarının getirdiği genetik yatkınlık başlıca sebep olarak görülebilir.
Bununla birlikte yaş, cinsiyet hastalığın oluşumunda etkilidir. Elli yaş üzerinde daha sık rastlanmaya başlayan bu hastalığın ortaya çıkmasında yaşam tarzı da belirleyici faktördür. Bağırsak sağlığı açısından kötü beslenme biçimi bu kanser türü için risk oluşturur.
Hastalığın nedenlerini iyi bir şekilde değerlendirmek rektum kanseri tedavisi için izlenecek yolları belirlemek yönünden önem taşır. Bu sebeple vücudun yanıtlarını iyi bir şekilde gözlemlemek ve düzenli sağlık kontrollerini aksatmamak erken tanı ve başarılı bir tedavi süreci için önem taşır.
Rektum kanseri belirtisi hastalık farklı aşamalardayken değişebilir. Belirtilerin baş gösterdiği yer de ilerleyen zamanlarda değişebilirken yoğunluğu artabilir.
Rektum kanserinin yaygın olarak görülen bazı semptomları şu şekildedir;
Tedavi yaklaşımları, hastalığın aşamasına ve bireyin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu aşamada cerrahi işlemler, radyoterapi, kemoterapi gibi tedavilerle birlikte ilaç tedavileri görülebilir.
Erken evrede genellikle rektum kanseri ameliyatı ile doku çıkarılabilir. Operasyondan önce tümörü küçültmek amacıyla müdahalede bulunabilir. Daha ileri evrelerde bir çok tedavi yönteminin bir araya getirildiği programlar uygulanabilir. Bu süreçte düzenli kontrol ve izleme önemli rol oynar. Bu yüzden tedavi sürecinin ciddiyetle yürütülmesi doktor kontrollerinin aksatılmaması önerilir.
Rektuma ilaç uygulaması, kanser tedavisinde ameliyat öncesinde ya da sonrasın etkili olarak kullanılabilir. Rektuma uygulanan ilaçlar doğrudan tümör belgesi ile etkileşime girdiği için ilacın etkinliğini artırabilir. Diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanıldığında tedavinin gücünü olumlu etkileyebilir. İlacın yan etkileri bu yolla daha az hissedilir. Bu sayede hastanın rahat etmesini sağlayabilir. Tedavi uygulamasına hastanın durumu göz önünde bulundurularak uzman bir hekim tarafından verilir.
Bu yöntem ilaçların rektum üzerinden verilmesidir. Rektum anüsün kalın bağırsakla birleştiği noktadadır. Bu yöntem, tedavilerde ilacı doğrudan etkili olacağı bölgeye ulaşmasını sağlar ve ilacın etkisini hızlandırır. Bu uygulama ile ilacın yan etkileri en düşük sevide hissedilebilir.
Diğer kanser türleri gibi rektum kanseri de tedavi edilmezse ciddi sonuçlara ulaşabilir. Rektum kanseri ölüm oranı hastalığın ne kadar ilerlediği ve hastanın tedaviye katılımına göre değişebilir. Erken tanı ile birlikte uygulamaya konulacak tedavi, yaşam süresini ve kalitesini önemli ölçüde uzatabilir. Bu sebeple düzenli sağlık kontrollerinin aksatılmaması bu kanser türüne erken zamanda alınacak en iyi müdahale yöntemlerinden biridir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.