Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Tıpta Sol Over Nedir? Sol Over Ne Demek?​

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Tıpta Sol Over Nedir? Sol Over Ne Demek?​

Overler, kadınlarda yumurta hücrelerinin olgunlaştığı ve hormonların üretildiği bezlerdir. Kadın üreme sisteminin parçası olan overler sağ ve sol olmak üzere ikiye ayrılır. Vücudun sol tarafında yer alan yumurtalığa, sol over adı verilir. 

Bütün organlar gibi sol over de bazı sağlık sorunlarına maruz kalabilir. Sık görülen hastalıklar arasında yumurtalık kistleri, polikistik over sendromu, endometriozis ve yumurtalık kanseri sayılabilir.

Sol Over Nedir? Sol Over Hastalıkları Nelerdir?

Tıpta sol over tanımı, üreme sisteminde yer alan iki yumurtalıktan vücudun sol tarafında bulunan yumurtalığı tarif eder. Bütün organlar gibi sol over de çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Yaygın olarak görülen sol over hastalıkları arasında şunlar sayılabilir: 

Yumurtalık kistleri her yaşta görülebilir. Farklı türleri ve boyutları olan kistler kadınların sıkça yaşadığı bir rahatsızlıktır. Genellikle zararsız olan yumurtalık kistleri bazı durumlarda çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. 

Sol overde görülebilen hastalıklardan olan yumurtalık kanseri erken dönemde belirti göstermeyen ciddi bir hastalıktır. Genellikle cerrahi müdahale yöntemiyle tedavi edilen kanserin ciddi sonuçları olabilir. 

Polikistik over sendromunun doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri görülebilir. Üreme çağındaki kadınlarda görülen sendrom kısırlık yanında çeşitli hastalıklara sebep olabilir.  

Endometriozis çikolata kisti olarak da bilinir. Rahim iç tabakasının rahim dışında yer alan overlerde büyümesi sonucu oluşur. Ağrılı adet dönemleri ve kısırlığa yol açabilir.

Sol Over Hastalıkları Belirtileri 

Sol over hastalıklarının belirtileri farklı şekillerde görülebilir. Over kistlerinin belirtileri arasında; pelvik ağrı, karında şişkinlik, düzensiz adet döngüleri ve beklenmedik kanamalar sayılabilir. 

Polikistik over sendromu kaynaklı semptomların başında düzensiz adet döngüleri sayılabilir. Yüz, göğüs veya karın bölgesinde aşırı tüylenme, ani kilo kaybı veya artışı, ciltte sivilce ve yağlılık artışı görülebilir. 

Yumurtalık kanseri erken evrelerde belirti göstermeyen bir hastalıktır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde karın ağrısı, şişkinlik, iştah kaybı, sık idrara çıkma ihtiyacı ve genel halsizlik görülebilir. 

Sol overde görülen hastalığın türünün belirlenmesi tedavi açısından kritik önemdedir. Sayılan belirtilerden bir veya daha fazlasını gösteriyorsanız doktora gitmeniz tavsiye edilir. Sağlığınız açısından uzman doktorlara muayene olmanız önerilir. 

Sol Over Hastalıklarında Tanı Nasıl Konulur?  

Sol over hastalıklarında tanı koyma süreci doktorun hastanın tıbbi öyküsünü dinlemesiyle başlar. Ardından hastanın tıbbi geçmişinin yanında ailesinde bulunan kronik hastalıklar araştırılır. 

Karın ve pelvik bölgesinde fiziksel muayene yapılarak ağrı ve hassasiyet noktaları tespit edilir. Pelvik bölgenin içinin net görüntülerini elde etmek için ultrason yöntemi uygulanabilir. 

Yumurtalık kanserinden şüphe ediliyorsa CA-125 kan testi istenebilir. Enfeksiyon belirtileri varsa çeşitli kan testleri yapılabilir. Polikistik over sendromu şüphesi üzerine doktor hormon testi yapılmasını isteyebilir.  

Tanıyı kesinleştirmek için laparoskopi yapılabilir. Karın bölgesinin içinin ışıklı kameralar yardımıyla görüntülendiği operasyon dokulara minimum ölçüde zarar verir.

Doktor; test sonuçlarının yanında hastanın yaşını, genel sağlık durumunu, belirtileri ve risk faktörlerini değerlendirerek kesin tanıyı koyabilir. Doğru ve zamanında tanı konulması tedavi sürecinin başarısı için hayati önemdedir. Sağlığınız için güvenilir ve uzman doktorlara muayene olmanız önerilir. 

Sol Over Hastalıklarının Tedavisi 

Sol over tedavisi; hastalığın türüne, evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve yaşına bağlı olarak belirlenir. Yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale bulunur. Doktorun tavsiyelerine uygun olarak destekleyici tedaviler uygulanabilir. 

Genellikle zararsız olan yumurtalık kistleri zaman içinde kaybolabilir. Küçük kistler tedavi uygulanmadan gözlenir. Doktor ağrı şiddetini hafifletmek için ağrı kesici verebilir. Kistlerin büyümesi veya kanser riski göstermesi karşısında cerrahi müdahale düşünülebilir. 

Polikistik over sendromu tedavisinde hormonal dengeyi sağlamak amacıyla ilaç tedavisi uygulanabilir. Üremeyi olumsuz etkilemesi durumunda kısırlık tedavisi düşünülebilir. Polikistik over sendromu tedavisinde sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olabilir. 

Yumurtalık kanseri tedavisinde genellikle cerrahi müdahale uygulanır. Kanserli dokunun tamamen çıkarılmasını hedefleyen ameliyat esnasında, gerek görülürse, yumurtalıklar alınabilir. Ameliyat sonrasında kanserin yayılmasını engellemek için kemoterapi yöntemi tercih edilebilir.

Endometriozis tedavisinde ilaç tedavisi ile ağrıların kontrol altına alınması sağlanabilir. Hormonal dengenin sağlanması için hormon tedavisi uygulanırken; şiddetli vakalarda cerrahi müdahale düşünülebilir. 

Sol Over Hastalıklarının Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci 

Sol over hastalıklarının tedavisi sonrası iyileşme süreci; hastalığın cinsine, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Her hastanın kendi iyileşme süreci olabilir. Cerrahi müdahale sonrası iyileşme süresi, ilaç tedavisine oranla, uzun sürebilir. 

İlaç tedavisi uygulanmasının ardından iyileşme sürecinin başında ilaçların yan etkilerinden kaynaklı rahatsızlıklar görülebilir. Genellikle geçici olan bu durumlar belirli bir süre sonra azalır. İlaç tedavisi sonrası düzenli kontrollere gitmek olası yan etkilerin yönetimi için önemlidir. Hormonal tedavinin ardından iyileşme süreci düzenli takip yoluyla izlenir.

Cerrahi müdahale sonrasında iyileşme süreci uzun olabilir. İlk günler hafif ağrılar ve rahatsızlık hissi duyulması beklenir. Doktorun önerdiği ağrı kesicilerle bu durum kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası ilk dönemde yoğun fiziksel aktivitelerden ve ani hareketlerden kaçınılması önerilir. Enfeksiyon riskine karşı ameliyat bölgesinin temiz tutulması tavsiye edilir.

Bol bol dinlenme ve sağlıklı beslenme iyileşme sürecinin hızlandırılmasına yardımcı olabilir. Doktorun önerisiyle fiziksel aktivitelere dönmek vücudun kendini toparlamasına katkıda bulunabilir. Düzenli doktor kontrollerine gitmek sürecin uzman doktorların gözetiminde yürütülmesini sağlayabilir.   

Sıkça Sorulan Sorular

Sol Overde Kist Ne Demek? 

Sol overde kist, sol yumurtalıkta oluşan içi sıvı dolu keseciği ifade eder. Genellikle zararsız olan kesecikler, belirti göstermez. Küçük kistler tedavi uygulanmadan gözlenir. Bazı durumlarda kistin büyüklüğüne, türüne ve yerine göre adet düzensizlikleri gibi belirtiler görülebilir. Kistlerin büyümesi veya kanser riski göstermesi karşısında cerrahi müdahale uygulanabilir. 

Over Kist Hangi Boyuta Ulaşınca Tehlikelidir? 

Over kisti büyüklüğü tehlikeli durumların kesin göstergesi sayılmaz. Kistin hasta açısından tehlikeli sayılması büyüklüğünden çok türüne, gelişim hızına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Karında şiddetli ağrı, kasık bölgesinde ani kasılmalar, karında aşırı şişlik, yüksek ateş, kusma, baş dönmesi gibi belirtiler görülürse uzman doktorlara başvurulması önerilir. Çeşitli testler sonucunda kistin tehlikeli olup olmadığına doktorların karar vermesi gerekir.  

Sol Yumurtalık Kisti Tehlikeli midir? 

Sol yumurtalık kisti, üreme sisteminde yer alan iki yumurtalıktan vücudun sol tarafında bulunan overde görülür. Çoğu durumda tehlikeli değildir ve kendiliğinden kaybolabilir. Bazı durumlarda kistin türü, boyutu, belirtilerine göre risk oluşturabilir. Tehlike işareti sayılabilecek belirtiler arasında; karın bölgesinde şiddetli ağrı, adet düzensizlikleri, mide bulantısı, kusma ve idrar sırasında zorlanma sayılabilir. Belirtileri gösteren hastaların uzman doktorlara başvurması tavsiye edilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.