Bağırsakların iç yüzeyinde oluşan hasarın ilerlemesi ve sindirim sisteminin bozulması durumunda bağırsak çürümesi meydana gelir ve bağırsak çürümesi nedenleri arasında birçok hastalık bulunur. Bağırsakta çürümenin en temel sebebi genel olarak enfeksiyonlar, ve tümörlerdir.
inflamatuar hastalıklar ya da tümörlerden kaynaklı olarak bağırsak iç yüzeyinde hasar oluşabilir. Oluşan bu hasar sindirimi, emilimi ve atıkların dışarı atılması fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Bu hasarın ilerleyerek sindirim sistemine zarar vermeye başlaması bağırsak çürümesi nedenleri arasında sayılabilir.
Bağırsaklarda herhangi bir sebepten kaynaklı oluşan hastalıklar, bağırsak hasarına neden olabilir. Bağırsak çürümesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Bağırsak çürümesi tedavisi yapılırken öncelikle çürümenin altta yatan nedeni belirlenir. Eğer çürümenin nedeni kolon kanseri ise kanser tedavisi planlanır ve hasarın azaltılması hedeflenir.
Ancak çürümenin nedeni enfeksiyonlardan kaynaklıysa antibiyotik tedavisi ya da probiyotik takviyesi önerilebilir. Ayrıca hasta bu süreçte beslenme programını düzenleyerek, programında lifli gıdaların tüketimine ağırlık verebilir ve yeterli sıvı alımına dikkat edebilir.
Bağırsak kaynaklı hastalıklar genel olarak sindirim sistemiyle ilgili şikayetlere neden olmaktadır. Bağırsak çürümesi hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Bu belirtiler birçok sindirim sistemi hastalığında ortak olarak görülen belirtilerdir. Dolayısıyla bu belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurarak tetkiklerin yapılması gerekir.
Kalın bağırsakta oluşan tümörün kontrolsüz olarak hızlı bir şekilde çoğalması sonucu kolon kanseri oluşur. Kolon kanserinin en gelen nedeni genetik yatkınlık, kötü beslenme alışkanlıkları ve uzun süredir devam eden inflamatuar bağırsak hastalıklarıdır.
Kanserin erken teşhisi tedavi sürecini oldukça önemli derecede etkileyen bir etmendir. Kanserin erken teşhisi ile yalnızca cerrahi müdahale ile kanserin tedavi edilmesi mümkün olabilir. Ancak hastalığın belirtilerinin geç ortaya çıkması erken teşhis olasılığını da düşürür.
İleri evrelerde teşhis edilen kolon kanseri için hastanın sağlık durumu, tümörün boyutu ve yayılımına göre kişiye özel tedavi planı yapılır. Tedavi seçeneklerinden kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale uzman kurul tarafından değerlendirilerek tedavi planı oluşturulur.
Kolon kanseri birçok komplikasyona ve hastalığa da neden olur. Bu hastalıklardan bir tanesi de bağırsak çürümesidir. Kalın bağırsak duvarında tümör oluşumunun bağırsak hareketleri üzerinde olumsuz bir etkisi bulunur.
Henüz yayılım göstermeyen ve büyümeyen tümör hastalığın 1. evresindedir ve genel olarak karın ağrısı, yorgunluk, ishal ya da kabız olma gibi dışkılama alışkanlıkları değişikliği ile kendini gösterir. Ancak hastalığın ileri evrelerinde tümörün büyümesi ve yayılım göstermesiyle bağırsak tıkanıklıkları oluştuğundan hastalık bağırsak çürümesine neden olur.
Kolon kanseri, bağırsak duvarında oluşan tümörün hızla büyüyerek yayılım göstermesi sonucunda oluşan bir hastalıktır. Kolon kanseri birçok komplikasyonun ve hastalığın da sebebi durumundadır.
Bunun için özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerin kolon kanserinden korunmak için önlem alması oldukça önemlidir. Kolon kanserinden korunmak için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir;
Bağırsak çürümesi genel olarak bağırsak duvarını etkileyen bir hastalığın sonucudur. Bağırsak çürümesi nedenleri arasında tümörler, enfeksiyonlar ya da bağırsak tıkanıklıkları vardır. Ayrıca beslenme bozuklukları da bağırsak çürümesine neden olan etmenler arasındadır.
Bağırsak çürümesinin tedavisinden olumlu sonuç alınmasında erken teşhisin yeri oldukça önemlidir. Bu nedenle bağırsak çürümesi belirtilerinden olan karında ağrı, şişkinlik, gaz oluşumu ya da ishal, kabız gibi dışkılama alışkanlıkları değişimleri görüldüğünde tetkiklerin yapılması gerekir. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastalığın altta yatan nedenine göre bir tedavi planı oluşturulur.
Kolon kanserinin en önemli nedeni genetik yatkınlıktır. Ayrıca kötü beslenme alışkanlıkları, uzun süredir devam eden inflamatuar bağırsak hastalıkları, sigara ve alkol kullanımından kaynaklı bağırsak duvarının hasar görmesi de kolon kanserine neden olabilir.
Kolon kanseri tedavisinde erken teşhisin önemi çok büyüktür. Erken teşhis edilen bir kolon kanserinde cerrahi müdahale ile tedavinin tamamlanması mümkün olurken, ileri evredeki kanser hastalarının tedavi süreci çok daha uzundur. Bu nedenle özellikle kolon kanseri risk grubunda olan 50 yaş üstü kişilerin, ailesinde kolon kanseri öyküsü bulunanların, obezite sorunu olanların düzenli olarak doktor kontrolü yaptırması önem taşır.
Kolon kanseri tedavisinde altta yatan nedenin araştırması yapılarak buna bağlı olarak tedavi planı oluşturulur. Tedavi seçenekleri cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.