Lenf düğümleri vücudun kol altı, boyun ve kulak altı gibi birçok farklı bölgesinde bulunan küçük, fasulye benzeri kitlelerdir ve burada oluşan iltihaplanmaya lenf düğümü iltihabı denir.
Lenf düğümleri vücudun enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Bu yapılar bağışıklık sistemi için önemli bir role sahip olup, lenf düğümleri iltihabı gibi çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.
Lenf düğümleri iltihaplandığında ilk belirtisi düğümün şişmesi olur. Lenf düğümü iltihabı genel olarak tedavi edilebilen bir hastalık olmakla birlikte, nadiren kanser türlerinin habercisi de olabilir.
Lenf düğümlerinin herhangi bir sebeple şişmesi durumuna lenfadenit yani lenf düğümü iltihabı denir. Lenf düğümleri içinde bağışıklık hücreleri bulunur. Bu hücreler, bağışıklık sistemi için önemli yapılar olarak bilinir.
Aynı zamanda bu hücreler, vücudun özellikle enfeksiyonlara karşı korunması için filtre görevi görür. Vücutta enfeksiyon ya da iltihaplanma olduğunda, lenf düğümlerinde şişkinlik oluşumu meydana gelir. Bölgede hassasiyet görülür. Bu durumun temel sebebi ise vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele veriyor olmasıdır.
Lenf düğümü iltihabının birçok farklı belirtisi bulunur. Belirtilerin şiddeti ve türü, etkilenen lenf düğümünün konumuna göre değişkenlik gösterir. Lenf düğümü iltihabının belirtileri şu şekildedir;
Lenf düğümü iltihabı genel olarak lenf düğümlerinin şişmesi şeklinde kendini gösterir. Bu hastalığın oluşmasının farklı nedenleri vardır. Lenf düğümü iltihabına yol açabilecek olan nedenler şu şekildedir;
Lenf düğümü iltihabı tıbbi tedaviye rağmen geçmediğinde hastanın tedaviyi desteklemesi gerekebilir. Bu aşamada hastanın yapması gereken en önemli husus vücudun enfeksiyonla mücadele edebilmesi için vücut direncini artırmaktır. Bunun için tüketmek önerilir.
Bu aşamada vücudun yorgun olmaması önem taşıdığından bolca dinlenilmelidir. Ayrıca anti-enflamatuar gıdalara uygun yapılan beslenme programı, iltihabı azaltmaya destek olabilir. Bunun için hastalar diyetlerinde; yeşil yapraklı sebzelere, zeytinyağlı yiyeceklere, deniz ürünlerine ve ceviz gibi kuruyemişlere yer vermelidir.
Vücutta bulunan toksinlerin atılması için hastaların gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimine dikkat etmesi önerilir. Ayrıca lenf düğümlerinin şişmesiyle birlikte bölgesel ağrı oluşumu meydana gelir. Oluşan ağrıya ise hassasiyet eşlik eder. Bu gibi durumlarda, iltihaplı bölgeye sıcak kompres uygulanarak ağrı hafifletilebilir.
Lenf düğümü iltihabı tedavisi için altta yatan neden tespit edilmelidir. Yani lenf düğümü iltihaplanmasına yol açan hastalığa dair tanı konulması gerekir.
Lenf düğümü iltihaplanması enfeksiyon kaynaklı oluşmuşsa doktor tarafından antibiyotikler reçete edilir ve antibiyotiklerle vücudun enfeksiyonla savaşması sağlanır. Vücut enfeksiyonu yendiğinde, lenf düğümü iltihaplanması da iyileşecektir. Ayrıca viral enfeksiyonlar için doktor tarafından antiviral ilaçlar da reçete edilebilir.
Lenf düğümü iltihaplanması sebebi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ya da kanser hastalıkları olabilir. İltihaplanmaya neden olan hastalığın tedavisine başlanmasıyla, lenf düğümlerinde meydana gelen şişkinlik de inmeye başlayacaktır.
Lenf düğümü iltihaplanması ağrılara neden olabildiğinden ağrı kesici desteği alınır ve lenf düğümüne bağlı kas ağrıları oluşmuşsa fizik tedavi önerilir. Ayrıca lenf düğümü iltihaplanması durumunda çok nadir de olsa cerrahi müdahaleye gerek duyulma ihtimali vardır.
Lenf düğümü iltihaplanması tedavisi için hastalığın nedeni ve kişide ortaya çıkan belirtilerin şiddeti önem taşır. Bu aşamada hastalığın nedenine ilişkin tanı konulduktan sonra doktor tarafından tedavi planlaması yapılır. Genel olarak ilaç tedavisi ön görülmekte olup, hastalığın altta yatan nedeninin bağışıklık sistemini bozan hastalıklar ya da kanser olması durumunda hastalığın tedavisi hedeflenir.
Hastalık tedavi sürecinde ağrı şiddetinin azalması, lenf düğümlerinin zamanla küçülmesi gerekir. Bu aşamada hasta kendini takip etmelidir ve düzenli olarak doktor kontrollerine gitmelidir. Eğer hastalığın belirtileri azalmak yerine artmaya devam ediyor ve şiddetleniyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır.
Lenf düğümü iltihabı genel olarak lenf düğümlerinin şişmesiyle kendini gösterir. Genel olarak boyun, koltuk altı, kasık ve kulak altında bulunan lenf düğümlerinde şişmeler görülür. Lenf düğümü şişmesi bazen ağrılı olabilir ve bölgede hassasiyet oluşumuna yol açabilir.
Lenf düğümü şişmesi, lenf düğümü iltihabının en yaygın belirtisi olarak kabul edilir. Ayrıca ateş, yorgunluk ve de görülebilir. Ancak bu belirtiler hastalığın durumuna ve şiddetine bağlı olarak nadiren görülür. Bu belirtilerden yalnızca lenf düğümü şişmesi görülse dahi en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.
Lenf düğümü iltihabı genel olarak vücudun enfeksiyonla savaşmasından kaynaklı olarak şişen ve tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak lenf düğümünde oluşan şişlik git gide büyüyor ve sertleşiyorsa ya da bölgede ağrı ve hassasiyet varsa önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Özellikle ağrılı şişlikler kanser belirtisi olabilir. Bu nedenle belirtiler oluştuğunda derhal uzman doktora başvurulması gerekir.
Lenf düğümü iltihabı için mutlaka tıbbi tedavi gerekir. Ancak lenf düğümü iltihabı tedavisine evde katkıda bulunmak mümkündür. Bol sıvı tüketmek, dinlenmek, anti-enflamatuar gıdalara beslenme programında yer vermek de tedaviye katkıda bulunur.
Ayrıca iltihaptan kaynaklı oluşan ağrıları azaltmak için bölgeye sıcak kompres uygulanabilir. Sıcak kompres uygulanması hem ağrıların hafiflemesini sağlayacak hem de bölgede oluşan sertliğin azalmasına, şişliğin inmesine yardımcı olacaktır.
Lenf düğümü iltihabı oluşması kansere neden olan bir hastalık değildir. Ancak bazen , lösemi gibi kanserlerin belirtisi olabilir. Ayrıca herhangi bir kanser türünde de kanserin lenflere metastaz yapması durumunda, lenf düğümü şişmesi görülebilir. Bu nedenle lenflerde şişlik oluşması, şişliklerin zamanla sertleşmesi ve ağrılı olması durumunda kanserden şüphelenilir.
Lenf düğümü iltihabının tıbbi tedavinin tamamlanmasına rağmen geçmemesi durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bu durumda tedaviye devam edilebilir ya da ileri tetkikler istenebilir. Bazen altta yatan hastalık doğru teşhis edilemediğinden tedavi doğru planlanmamış olabilir.
Bazen de hastalık şiddetli olduğundan bir tedavi planlaması yetmeyebilir ve ikinci bir tedavi planına ihtiyaç duyulabilir. Bu aşamada doktorun hastayı tekrar muayene etmesi ve hangi tedavi yöntemine başvurulacağını belirlemesi gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.