Rektum kanseri olan kişilerin beslenme düzenlerini değiştirerek, rektum kanserine iyi gelen besinleri tüketmeleri önerilir.
Rektum kanseri için yararlı ve zararlı olan besin türleri bulunur. Rektum kanserine iyi gelen besinlerden önce ise rektum kanseri nedir bunu bilmek gerekir.
, rektum bölgesindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile meydana gelen bir kanser çeşididir.
Rektum kanseri bazı belirtiler ile birlikte kendisini gösterir. Fakat rektum ile kolon kanseri farkını ayırt etmek oldukça zor bir durumdur. İki hastalığın belirtileri de birbirine benzerdir. Rektum ile kolonun birbirine yakın olması da bu durumu zorlaştırır.
de rektum kanserine iyi gelen besinler tüketilebilir.
Rektum kanserine iyi gelen besinler, sağlık açısından önemlidir. Bu besinler günlük hayatta da sıklıkla tüketilir. Fakat rektum kanseri olan hastaların bu besinlere sofralarında daha fazla yer vermesi gerekir.
Selenyum, folik asit, , kalsiyum ve D vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Aynı zamanda lif içerikli yiyecekler yenmelidir. Selenyum içeren besinler şu şekildedir; ıspanak, hindi, tam buğday ekmeği ve bezelye. Bunların haricinde ise
arasında ise; ıspanak, marul, kuşkonmaz, lahana ve brokoli gibi sebzeler yer alır.
Yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi, bu süreçte oldukça önemli ve destekleyicidir. Bunların haricinde ise; yumurta, meyveler ve doğal meyve suları, yengeç, karides ve deniz yosunu gibi deniz canlılarında da folik asit yer alır. Folik asit içeren diğer besinler şu şekildedir;
A vitamini içeren besinler; tatlı patates, ıspanak, kabak, brokoli ve süt ürünleridir. Turuncu ve sarı renkli sebzelerin birçoğu A vitamini içerir. Yumurta ve balık yağı içerisinde de A vitamini yer alır. Bunların haricinde ise A vitamini olan besinler şu şekildedir;
Lif içerikli besinler özellikle kabızlık problemi yaşanmaması için önemlidir. Rektum ameliyatı sonrası beslenme listelerinde de genellikle lifli besinlere yer verilir. Chia tohumu, çavdar, yulaf, kinoa gibi besinler, lifli gıdalar arasında yer alır. Antep fıstığı ve badem gibi bazı kuruyemişlerde de lif vardır. Lif içerikli meyveler; muz, elma, çilek, incir, armut ve avokadodur. Diğer ise;
Kalsiyum içeren besinler arasında ise süt ve süt ürünleri yer alır. Soya sütü tüketimi ile de kalsiyum desteği alınabilir. Sardalya ve somon gibi bazı balık türleri de kalsiyum açısından zengindir. Baklagiller ve tahıllı ürünler içerisinde de kalsiyum bulunur. Kalsiyum içeren besinlerin bazıları şu şekildedir;
ise; kırmızı et, karaciğer, yumurtanın sarısı, yağlı balık türleri (uskumru, somon vb.), tavuk ciğeri ve ısırgan otudur. Maydanoz, peynir, tereyağı ve diğer süt ürünleri de D vitamini içerir.
Rektum kanserine iyi gelen besinler olduğu gibi rektum kanseri için zararlı olan bazı besinler de bulunur. Özellikle şeker içerikli besinlerden kaçınmak gerekir. Hazır paketli ürünlerin de tüketilmemesinde fayda vardır. Gazlı içeceklerin ve kafein içeren içeceklerin tüketiminin ise minimuma indirilmesi önerilir. Bu tip içecekler rektum kanseri oluşumunda etkin rol oynar. Kızarmış yiyecekleri de mümkün olduğunca az tüketmekte fayda vardır.
Rektum kanseri neden olur sorusuna net bir yanıt vermek pek mümkün değildir. Rektum kanseri farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı hastalıklar ya da sendromlar dahi bu kanser türünün oluşmasına yol açabilir. Lynch sendromu, alkol ve sigara tüketimi, ve sebze tüketmemek, rektum kanseri oluşum nedenleri arasında yer alır. Aynı zamanda problemi yaşayan kişilerde de rektum kanseri riski oldukça yüksektir.
Rektum kanseri belirtileri arasında ilk sıralarda makattan kan gelmesi yer alır. Bu durum farklı hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Fakat diğer rektum kanseri 1. evre belirtileri de ortaya çıkmış ise makattan kan gelme durumu ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi haline gelir. Rektum kanseri belirtileri şu şekilde bilinir;
Bu belirtiler genellikle en sık rastlanan belirtilerdir. Rektum kanseri belirtisi farklı şekilde de ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Rektum kanser oranları özellikle ilerleyen yaşlardaki kişilerde artış gösterir. Rektum kanserine yakalanan kişiler, kendilerinde ortaya çıkan belirtiler doğrultusunda, hastanelerin ilgili alanlarından randevu almalı ve muayene olmalıdır. Gerçekleştirilen rektum muayenesinde kişinin makat bölgesi incelenir. İlk olarak anüs bölgesinin dış kısmı incelenir. Daha sonrasında ise iç bölge incelenir. Gerekli durumlarda bölgeden parça alınarak biyopsi işlemi gerçekleştirilir.
Rektum kanseri tanısı konulduktan sonra ise rektum kanseri tedavisine başlanır. Rektum kanseri kemoterapi yöntemi ile tedavi edilebilir. Hastaya hangi tedavi türünün uygulanması gerektiğine ise alanında uzman hekimlerce karar verilir. Bu tür hastalıklarda erken tanı oldukça önemlidir. Bu nedenle de herhangi bir sağlık probleminde veya ortaya çıkan normal dışı belirtide, sağlık kuruluşlarını ziyaret etmek gerekir.
Rektum kanserine yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar ve tüketilmesi gereken bazı besinler vardır. Fakat bazen ne kadar dikkat edilirse edilsin, en sağlıklı beslenen bireylerde dahi rektum kanserinin görülme riski bulunur. Özellikle ilerleyen yaşlarda bu hastalığa yakalanma riskinde de artış meydana gelir.
Sağlıklı beslenmek ve spor yapmak, rektum kanserine yakalanma riskinin azalmasına katkı sağlar. Aynı zamanda rektum kanserine iyi gelen besinleri tüketmek, A ve C vitamini açısından zengin yiyecekleri tercih etmek, alkol ve sigara tüketiminden kaçınmak da oldukça önemlidir. Tütsülenmiş gıdalardan uzak durulmalı, yağ tüketimi azaltılmalı ve doğal ürünlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.
Bitki özlü kimyasallar aslında birçok sebze ve meyvenin içerisinde doğal olarak bulunur. Bazı meyve ve sebzeleri tüketerek bu kimyasalları doğal yoldan almak mümkündür. Turunçgil tüketimi sayesinde triterpenoid, domates tüketerek ise likopen bitki özlü kimyasalını almış olursunuz. Flavonidler ise yine domateste, turunçgillerde ve çilek, kiraz ve biberde yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.