Yassı epitel düşüklüğü ve yüksekliği, tam idrar tahlilinde ortaya çıkar. Genellikle, ilk idrar alınarak tespit edilen hücre miktarı, bazı hastalıkların habercisi olabilir. Rahim kanseri , böbrek rahatsızlıkları, mesane tümörü ve karaciğer sorunlarının semptomlarından biri olan bu değer değişikliği, hastalıkların tedavisi ile normal aralığa getirilebilir.
Vücudun birçok iç ve dış kısımlarındaki yüzey dokusunda yer alan epitel hücreler, dokuları korumakla görevli bir bütündür. Üretra ve vajinada yoğun olarak bulunup idrar yollarında da mevcuttur. Yassı epitel hücreler, tek ve çok katlı olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Tek katlılar dayanıksız bir yapıya sahipken çok katlı hücreler kalın bir doku yaratır.
Sindirim sistemi yüzeyleri, idrar yolları, kan damarları ve iç organlar gibi pek çok dokuda görev yapar. Vücut dokusunu koruyan bu yapı, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde yol gösterici olur. Yassı epitel düşüklüğü ve yüksekliği, enfeksiyon, tahriş ve iltihap gibi birçok rahatsızlığın yanı sıra rahim kanseri belirtileri içerisinde değerlendirilebilir.
, idrar tahlilinde ortaya çıkan bir miktardır. İdrarda tespit edilen 3 tip epitel hücre;
İdrar tahlilinde görülen epitel hücre miktarı, laboratuvar ortamında belirlenir. İdrar yolunun yüzey kısmında yer alan bu hücre türü, vücudu koruma altına alır. Bakteri ve virüslerin koruduğu bölgeye girmesini önleyen yassı epitel hücre, olası sorunları engelleyebilir.
Yassı epitel düşüklüğü ve yüksekliği, dış faktörlerden kaynaklanabileceği gibi bazı hastalıklara da işaret edebilir. Bu durum, doktorların detaylı inceleme yapmasını gerektirir. Rahim kanseri tedavisinde rehber görevi görüp uzman hekimlerin tedavi planı oluşturmasını sağlayabilir.
Yassı epitel düşüklüğü ve yüksekliği, alanında uzman hekimler tarafından belirlenir. Ek tetkik ve muayene yöntemleri ile bazı rahatsızlıkların tanısı konulabilir. Hastanın cinsiyeti, sağlık öyküsü ve şikâyetleri baz alınarak epitel hücre miktarı değerlendirilir.
Normal aralığın dışında olan bu hücre, doktorların hastalık teşhisine destek olur. Değerlendirilen epitel değerlerin farklı oranlamaları; idrar yolu enfeksiyonu, , malignite, böbrek sorunları, mesane tümörü ve rahim kanseri görüntüsü verebilir. Yassı epitel hücre miktarı, idrar tahlilinde incelenerek bazı hastalıkların habercisi olabilir.
Tam idrar tahlilinde yassı epitel hücrenin yüksek çıkması, doktorların detaylı bir şekilde analiz yapmasını gerektirir. Vücudun farklı dokularının düzgün bir şekilde çalışmadığını gösterir.
Yassı epitel hücre yüksekliği nedenleri şöyle;
İdrar tahlilinde görülen yassı epitel hücre yüksekliği, bazı durumların göstergesi olabilir. İdrara çıkarken yanma ve ağrı gibi hisler varsa, doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorun verdiği tam idrar tahlili, epitel hücrelerin miktarını da belirleyebilir.
Yassı epitel hücreler, idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu durumda, idrarda belirli bir oranda görülmesi normal karşılanır. Eğer, normalin üzerinde bir miktar görülürse, böbrek rahatsızlıkların , idrar yolu enfeksiyonlarından karaciğer sorunlarına kadar pek çok durum araştırılabilir. Uzman hekimler, detaylı tetkik isteyerek rahatsızlığın temeline inebilir ve sorunu çözüme kavuşturabilir.
Yassı epitel düşüklüğü, periyodik olarak yapılan testler sonucunda ortaya çıkabilir. Normal değerin dışında seyreden hücre miktarı, farklı hastalıkların göstergesi olabilir. Sistit, üretrit ve pyelonefrit gibi enfeksiyonlar ile birlikte böbrek hastalıkları, idrar yolu kanseri ya da mesane tümörü gibi durumları gösterebilir.
Alt karın bölgesinde ağrı, acil idrara çıkma dürtüsü ya da idrar kokusunda değişiklik gibi semptomlar meydana gelebilir. Tam idrar tahlilinde yassı epitel düşüklüğü, doktorların kontrol altında tutması gereken bir durumdur. Düzenli aralıklarla tahlil yaptırmak ve uzman hekimlerin tetkiklerini gerçekleştirmek, bazı hastalıkların erken teşhis edilmesinde aktif bir rol oynar.
Mesane, idrar yolu ya da rahim kanseri neden olur, sorusuna yanıt olarak verilen yassı epitel hücre miktarının normal aralığının 15-20 hpf değerinden az olması gerekir. Bu durum, bireyin normal bir hücre miktarına sahip olması gerektiğini gösterir. Uzman bir hekim tarafından tespit edilmesi gereken bu değer, kişinin ciddi bir hastalığının olduğunun ya da enfeksiyon riskinin habercisidir.
İdrarda ortaya çıkan yassı epitel düşüklüğü ve yüksekliği, bireylerin sahip olduğu rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Yassı epitel düşüklüğü belirtileri, idrar yolu ve mantar gibi enfeksiyonlar olabilir. Deride dökülme ya da pullanma gibi görünümler, mantara işaret edebilir.
Epitel yüksekliğinin bazı belirtileri ise şöyle listelenebilir:
Yassı epitel düşüklüğü, yapılan tam idrar tahliliyle ortaya çıkar. Belirtilen referans aralığının altında olması, epitel hücre düşüklüğü anlamına gelir. Vücudun birçok bölümünde bulunan bu hücre tipinin miktarının azlığı, o bölgenin bakteri ve virüslere açık olduğunun kanıtıdır. İdrar yolunda oluşan bu durum, enfeksiyonel rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Gebelik döneminde yassı epitel hücre yüksekliği normal olarak görülebilir. Hormonal değişiklikler, bu miktarın referans aralığının üzerine çıkmasına yol açabilir. Doğumdan sonra 1 yıl içerisinde değerler eski seviyesine dönebilir. Uzman doktorların verdiği testler ile hem bebeğinizin hem de kendi sağlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
Yassı epitel hücrelerin zarar görmesi, vücudun savunma mekanizmasının zayıfladığı anlamına gelir. Bulunduğu bölgede bazı sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Bu yüzden akciğerde solunum, ciltte enfeksiyon, idrar yolunda böbrek ve mesane hastalıkları görülebilir. Üretra ve vajinal bölgede mantar olması, epitel hücrenin zarar gördüğünün göstergesidir.
Yaşamsal öneme sahip olan yassı epitel hücreler, vücuda zararlı maddelerin girmesini engeller. İç organların koruyucusu olarak görev yaparak vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Değişime uğrayan hücreler, vücutta farklı fonksiyonlar gerçekleştirebilir. Akciğerde gaz döngüsünü gerçekleştirdiği gibi idrar yolunda da bakteri ve virüslerin girmesini engeller.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.