Vats (videotorakoskopi) wedge rezeksiyon, kapalı bir cerrahi müdahale yöntemidir. Bu yöntemde hastada daha az kesi yeri açılır ve torakoskop adı verilen tıbbi bir aletle hastada rezeksiyon işlemi gerçekleştirilir.
Torakoskop ince tüp şeklinde tıbbi bir alettir. Ucunda minik bir kamera bulunur. Hastanın göğüs bölgesinden, karnından veya herhangi bir vücut bölgesinde açılan kesiler aracılığı ile torakoskop aleti sokulur.
Torakoskop yardımı ile hastanın göğüs bölgesi, akciğerleri, bağırsak yapısı, yemek borusu gibi farklı organları detaylı olarak incelenir. Torakoskop görüntüsü bir ekrana yansıtılır. Böylece hangi organda hasar ya da kanserli hücre oluşumu varsa bu yöntemle tespit edilir.
Daha sonra wedge (kama) yöntemi ile hasarlı dokulardan kama şeklinde parçalar alınarak vücut bölgesine Vats işlemi uygulanır. Bu rezeksiyon işlemiyle zararlı dokular vücuttan temizlenmiş olur.
Vats wedge rezeksiyonunun, açık ameliyata göre bazı avantajları da vardır. Hastada az sayıda kesi açıldığından vücutta oluşan yara ve buna bağlı olarak yara dikişleri daha az olmaktadır. Rezeksiyon işlemi sonrası hastada daha az komplikasyon oluşur. Hasta daha hızlı iyileşir. Rezeksiyon işlemi sonrasındaki iyileşme sürecinde daha az ağrı ve sancı oluşur.
Vats wedge rezeksiyon işlemi ile göğüs bölgesinde, karın bölgesinde, akciğerde, bağırsakta ve pek çok vücut bölgesinde hasarlı dokular teşhis edilerek, tedavisi yapılır.
Vats wedge rezeksiyonu çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Hastada ortaya çıkan belirtilere bağlı olarak öncelikle cerrahi olmayan konservatif tedavi uygulanır. Hastanın tıbbi sağlık geçmişi öğrenilerek bilgi alınır. Yapılan fiziki muayeneye ilave olarak, tahlil ve test yapılması gerekebilir.
Akciğerlerin, göğüs bölgesinin ya da farklı bir organın görüntüsü istenebilir. Bunun için ultrasonografi, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), elektrokardiyografi (EKG), stres testi, görüntüleri ile kan ve idrar tahlili sonuçları değerlendirilir.
Yapılan değerlendirme sonucunda rezeksiyon işleminin yapılacağı bölgede herhangi bir enfeksiyon oluşmuş mu, kanserli hücre yapısı var mı, dokulara zarar veren lezyonun etkisi gibi faktörler belirlenir. Bunun sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda hastalığın tanısı konmuş olur. Tanısı konan hastalığın yapısına göre tedavi aşaması planlanır.
Vats wedge rezeksiyon işlemi ile öncelikle, hastanın etkilendiği vücut bölgesi incelenir. Akciğerde, göğüste, bağırsakta ya da başka organlarda oluşan hasarlı ve kanserli yapıların etkisi belirlenir. Bu zararlı yapıların yayılım gösterip göstermediği, hangi vücut yapılarını etkilediği, hastadaki belirtilerin şiddeti gibi faktörler değerlendirilerek tedavi edilir.
Yapılacak olan cerrahi müdahale kapalı ameliyat yöntemi olan Vats wedge rezeksiyon işlemidir. Tespit edilen hasarlı, hastalıklı ya da kanserli dokular kama şeklinde parçalanarak vücut dışına çıkarılır. Böylece Vats wedge rezeksiyon işlemi ile zararlı dokular vücuttan uzaklaştırılarak tedavi edilir.
Vats wedge rezeksiyonu yapılmadan önce ameliyat için bazı hazırlıklar yapmak gereklidir. Ameliyat gününden önceki gece herhangi bir besin ya da içecek tüketilmemelidir.
durumuna bağlı bir ilaç kullanıyorsanız bu ilaçları ameliyat öncesinde almamalısınız. Ayrıca sigara içme alışkanlığınız varsa ameliyat öncesinde bırakmanız gereklidir. Ameliyat sırasında herhangi bir olumsuz durum ya da komplikasyon gelişmemesi için bazı test ve tahlilleri yaptırmanız gereklidir.
Baryum yutma, stres testi, göğüs röntgeni, akciğer grafisi, üst endoskopi, ultrason, bilgisayarlı tomografi, gibi test ve tahlil sonuçları ameliyat öncesi genel sağlık durumunuz hakkında bilgi verecektir.
Yapılan bu test ve tahliller sonrasında hasta, ameliyat öncesi genel anestezi işlemi yapılarak uyutulur. Göğüs ya da karından küçük çapta kesiler açılır. Vats yöntemi ile bu kesilerden vücut iç organları görüntülenir. Hasarlı ve kanserli dokuların olduğu bölge kamera ile ayrıntılı bir şekilde incelenir.
Yapılan inceleme soncunda hasarlı dokular kama şeklinde parçalanarak çıkarılır. Rezeksiyon işlemi gerçekleştikten sonra kesi açılan vücut bölgesi dikilerek ya da zımbalanarak kapatılır.
Vats uygulaması ile yapılan wedge rezeksiyonlarında, ameliyatın yapıldığı vücut bölgesinin yerine göre iyileşme süreci de farklılık gösterebilir. Ameliyat işlemi sonrasında birkaç gün hastanede gözetim altında kalabilirsiniz. Hastaneden taburcu olduktan sonrada doktorunuzun önerilerini dikkate alarak bazı hususlara dikkat etmeniz gereklidir.
Vats wedge rezeksiyonu tedavi sonrası iyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken hususları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Vats wedge rezeksiyon işlemi, vücudun farklı bölgelerinden kama şeklinde kapalı ameliyat yöntemi ile parça alma işlemidir. Yapılan işlemin tehlike oluşturup oluşturmadığı hastalığın hangi vücut bölgesinde oluştuğu ve etkisinin ne olduğunun bilinmesi ile tespit edilebilir. Wedge rezeksiyonu yapılan işlemler genelde daha az tehlike oluşturan vakalarda kama şeklinde parça alınmasıyla gerçekleştirilir.
Wedge rezeksiyonu, Vats işlemi ile yapıldığında, açık ameliyata göre daha az tehlike oluşturur. Rezeksiyon işlemi sonrasında komplikasyon oluşma riskini en aza iner.
Vats wedge rezeksiyonu, bir türüdür. Kanser belirtisi ya da kanser hastalığı değildir. Vats wedge rezeksiyon işlemi ile karın bölgesinde, akciğerde, göğüs çevresinde ve diğer organlarda kanserli, hastalıklı dokular tespit edilir. Tespit edilen bu hasarlı dokular kama şeklinde çıkarılarak vücuttan atılır. Bu sayede, vücut bölgesinde oluşan kanserli yapıların gelişmesi engellenir.
Vats wedge rezeksiyonu ile hastalıklı ve kanserli dokuların oluştuğu vücut bölgesi tespit edilebilir. Böylece kamera ile detaylı yapılan inceleme sonucunda vücut içerisinde hangi tür zararlı yapının oluştuğu anlaşılır. Wedge rezeksiyon işlemi uygulanarak hasarlı ve tehlike oluşturan dokular vücuttan çıkarılır. Böylece göğüste, akciğerde, karın bölgesinde ve başka iç organlarda oluşan hastalıklı dokular vücuttan atılarak temizlenmiş olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.