Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğerde Leke Neden Olur? Akciğer Lekesi Nasıl Geçer?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Akciğerde meydana lekeler birçok kişide görülebilir. Akciğerde leke oluşumlarının büyük bir kısmı iyi huylu olarak meydana gelir. 

İyi huylu akciğer lekeleri çoğu zaman kanserli hücrelere dönüşmezler. Ancak az da olsa bu lekelerin dönüşüme uğrayarak kötü huylu lekelere dönüşebilme riskleri de vardır.

Pek çok farklı nedenden dolayı akciğerde leke görülebilir. Solunum yollarına bağlı hastalıklar,  ve farklı nedenlerle oluşan enfeksiyonlar akciğerde leke neden olur sorusuna verilebilecek cevaplardan bazılarıdır.

Akciğerde leke oluştuğunda çoğu zaman tedavi edilmeden kendiliğinden iyileşebilir. Akciğerde leke oluşumları görüntüleme testleri yapılarak tespit edilebilir. Akciğer lekeleri görüntülerde nokta ya da gölge şeklinde gözükür.

Akciğerde Leke Nedir?

Akciğerde anormal büyüme gösteren nodüllerden biri akciğer lekeleridir. Akciğerde leke oluşumları bazen birden fazla olabilir. Her iki akciğer lobunda da akciğer lekeleri görülebilir.

Akciğerde leke oluşumları çoğu zaman kendiliğinden fark edilmez. Bu nedenle akciğerde oluşan lekeler, görüntüleme tekniklerinin yardımıyla anlaşılır. Akciğerde oluşan lekeler; bir nokta, gölge ya da madeni para lezyonu olarak da adlandırılabilir.

Akciğerde Leke Neden Olur?

Akciğerde leke neden olur sorusuna verilecek cevaplardan biri; zamanla bir granülom (küçük hücre kümesi) akciğerde kalsiyum biriktirebilir, sertleşebilir ya da kanserli olmayan bir akciğer lekesine neden olabilir şeklindedir.

Akciğerde leke neden olur sorusuna verilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

  • Havayı tahriş eden ya da kirleten maddelere maruz kalmak
  •  ve sarkoidoz gibi otoimmün hastalıkların varlığı
  • Histoplazmoz gibi mantar enfeksiyonları
  •  gibi solunum sistemi enfeksiyonları
  • Yara dokusunun olması

Akciğerde Leke Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde leke oluşumları bazı belirtiler ortaya çıkarabilir. Boyutça küçük olan akciğer lekeleri çoğu zaman herhangi bir belirti oluşturmayabilir. Küçük olan akciğer lekeleri büyüme eğiliminde olursa bazı belirtiler meydana gelebilir. Akciğerde leke belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hırıltılı nefes alma 
  • Nefes almakta zorlanma 

  • Kronik öksürük ya da kanlı öksürük 
  • Tükenmişlik hissi

  •  ve açıklanamayan kilo kaybı 
  • Bronşit ya da  gibi tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları 

Akciğerde leke belirtilerini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek gerekli tanı ve tedavi işlemlerini yaptırmanız gerekir. 

Akciğerde Leke Tanısı Nasıl Konulur?

Akciğerde leke oluştuğunda genellikle belirti vermez. Farklı bir rahatsızlık için görüntüleme taramaları yapıldığında tesadüfen akciğerde leke olduğu öğrenilebilir. Görüntüleme taramaları ile akciğerde leke tespit edildiyse doktorunuz aktif olarak takip ve kontrol taramaları isteyebilir.

Takip ve kontrol sürecinde her 6 ila 12 ayda bir akciğerdeki lekenin görüntülenmesi istenebilir. 2 yıllık takip ve kontrol sürecinde boyut olarak büyüme göstermeyen akciğer lekelerinde kanser olma riski düşük olmaktadır. 2 yıl sonunda büyüme göstermeyen akciğer lekeleri için artık görüntüleme testi yaptırmanıza da gerek kalmayabilir.

Takip ve kontrol sürecinde akciğerde leke boyutu giderek büyüme eğiliminde ise ve boyutu 12 milimetreyi geçmişse doktorunuz akciğerde lekenin gelişimi için farklı testler de isteyebilir. Akciğerde leke tanısını koyarken istenebilecek testler şu şekilde sıralanabilir;

Bronkoskopi: Sedasyon altındayken,  (ince bir tüpü) boğazdan akciğere doğru gönderilir. Bronkoskop ucunda bulunan küçük bir tıbbi alet ile lekenin olduğu akciğerden örnek bir doku keserek çıkarılır. Daha sonra laboratuvar ortamında akciğer lekesinin kanserli hücre oluşturup oluşturmadığı incelenir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ile biyopsi: Akciğerin dışında bulunan lekeler için, ince bir iğneyi deri üzerinden akciğere yönlendirmek amacıyla bilgisayarlı tomografi kullanılır. Yapılan iğne biyopsisi ile anormal akciğer lekelerini incelemek için lekeli dokudan örnek alınır.

Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması: Bu tarama tekniği ile vücuttaki hastalıklı dokuların tespit edilmesi sağlanır.  tarama yönteminde enjekte edilebilecek radyoaktif özellikli kimyasal bir madde ile görüntüleme cihazı kullanılır. Böylece güvenli bir tarama yapılabilir.

Akciğerde Leke Tedavisi

Akciğer lekesinin tanısına bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri de farklılık gösterebilir. Akciğerde leke oluşumlarının tanısı çoğunlukla bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemesi yapılarak konulur. Bu görüntüleme taramasında tespit edilen akciğer lekeleri çoğunlukla iyi huylu olan lekelerdir. Takip ve kontrol yapılarak akciğer lekesinin gelişimi izlenebilir.

Ayrıca lekeden doku örneği alarak zaman içerisinde kanserli hücre oluşturup oluşturmadığı da belirlenir. Eğer takip, kontrol sürecinde akciğerdeki lekelerin kanserli olmadığı tespit edilirse herhangi bir cerrahi müdahale ve tedavi uygulamasına da gerek kalmayabilir.

Kontrol ve takip süresince bazı akciğer lekeleri kanserli olarak teşhis edilebilir. Akciğer lekelerinin neden olduğu  oluşumu gözlemlenirse kanserin bulunduğu evre tedavi yöntemini belirlerken önemli olmaktadır. Kanserli olan akciğer lekelerinde uygulanabilecek tedaviler şu şekilde sıralanabilir;

İlaç tedavisi: Akciğer lekesi kanserli hücre oluşturduğunda kemoterapi le tedavi seçeneği uygulanabilir. Kemoterapi ilaçları kullanılarak hızla büyüme gösteren kanserli hücreler yok edilmeye çalışılır. Akciğer kanserinin evresine ve özelliğine göre farklı ilaç tedavileri de uygulanabilir. İmmünoterapi ve anti-anjiyogenez ilaçlar kanserli akciğer lekelerinin tedavisinde kullanılabilir.

Video Destekli Göğüs Cerrahisi (VATS): Akciğer kanseri belirtilerine neden olan akciğer lekelerinin ya da kanserli olmayan lekelerin çıkarılması için hastalarda uygulanan minimal invaziv bir cerrahi yöntemdir. Bu cerrahi yöntemde küçük bir tüp kullanılır. Tüpün ucuna kamera takılarak kaburgaların arasından açılan küçük bir kesiden sokulur. Akciğerde oluşan lekeler kamera aracılığıyla ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Böylece tespit edilen lekeler çıkarılarak kanserli dokular temizlenir. 

Minimal invaziv olduğu için, VATS'a giren hastalar çoğunlukla daha hızlı iyileşerek daha az ağrı çekerler. VATS yöntemi ile ameliyat sonrasında hastanede kontrol altında kalma süresi de daha kısa olabilir. VATS yöntemi ile yapılan cerrahi müdahaleden sonra oluşabilecek yan etkiler daha az görülebilir. 

Torakotomi: Açık göğüs cerrahisi olarak adlandırılan  ile akciğere ulaşmak için kaburgalar ayrılır. Torakotomi uygulamasında VATS’a göre vücut genelinde daha fazla kesi açılır. Bu yöntemde iyileşme süresi daha uzundur. Görüntüleme testlerinde teşhis edilemeyen akciğer lekeleri torakotomi uygulaması ile daha kolay tespit edilebilir. Akciğer lekesinden kaynaklı kanserli dokuların daha büyük olması, ileri evre akciğer kanserlerinde ya da metastaz yaparak lenf düğümlerine yayılmış akciğer kanserlerinde torakotomi yöntemi önerilebilir. 

Akciğerde Leke Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akciğerde Leke Oluşması Akciğer Kanserinin Belirtisi midir?

Akciğer lekelerinin yaklaşık %95'i kanserli hücre oluşturmayan iyi huylu oluşum gösterir. Akciğer çevresinde oluşan yara izleri, herhangi bir enfeksiyon ya da iltihaplanma gibi nedenlerin varlığı iyi huylu akciğer lekesi oluşmasına neden olur. Akciğer lekesi belirtilerini fark ettiğinizde bu semptomların nedenini teşhis etmek için gerekli tanı ve tedavi işlemlerini yaptırmanız önemlidir. Çünkü az da olsa akciğer lekeleri kansere de neden olabilir.

Akciğerde Leke Oluşturan Risk Faktörleri Nelerdir?

Her insanda akciğer lekesi ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu leke oluşumları bazı risk faktörlerini de taşımanız halinde kansere dönüşebilir. Geçmişte ya da hala sigara kullanalar, 65 yaşından büyük olanlar, ailesinde kanser öyküsü olanlar, göğüs çevresine radyoterapi tedavisi alanlar, pasif içiciliğe, radon gazına ya da asbeste maruz kalan kişilerde akciğer leke oluşumları akciğere kanserine dönüşme riski taşıyabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.