Eksizyon, vücudun farklı dokularında, organlarında meydana gelen kanserli yapıların, hasarlı hücrelerin ve işlevini yitirmiş organların vücuttan çıkarılması işlemidir. Eksizyon çeşitlerinden biri de re eksizyonudur.
Re eksizyonu, hastalıklı doku ve organların vücuttan çıkarılmasına rağmen iyileşme sağlanamaması durumlarından tekrardan aynı bölgede eksizyon işleminin uygulanışıdır. Yanı eksizyon işleminin ikinci defa yapılması re eksizyonu olarak adlandırılır.
Re eksizyon; vücuttaki kitlelerin, lezyonların, kistlerin ya da hastalık yapan hücrelerin eksizyon işlemi ile tekrardan vücuttan çıkarılması işlemidir. Re eksizyonu, vücudun herhangi bir bölgesinde yapılabilir.
Re eksizyonun yapılmasının amacı, vücuttan çıkarılmasına rağmen tedavi edilemeyen organların ve dokuların ikinci bir cerrahi müdahale ile iyileştirilmesidir.
Re eksizyonu, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen hasarlı, hastalıklı ya da oluşturan dokuların çıkarılmasıyla yapılır. Vücudun farklı bölgelerinde yapıldığı için pek çok re eksizyon çeşiti vardır.
Re eksizyon çeşitleri şöyle sıralanabilir;
Re histerektomi: Rahimde, rahmin ağzında ve çevresinde meydana gelen hastalık ya da hücrelerinden dolayı yapılan bir eksizyon işlemidir. Re eksizyon işlemi ile bu bölgedeki kanserli ve hasarlı dokular çıkarılır. Re histerektomi eksizyonu ile yumurtalıklar ve fallop tüpleri de çıkarılabilir. Re histerektomi sonrasında, adet görme ve hamile kalma ihtimali ortadan kalkar.
Re lenfadenektomi: Lenf düğümlerinin cerrahi olarak çıkarılması ve diseksiyonu işlemine re lenfadenektomi denir. Kanser evrelemesinde ve tedavisinin önemli bir parçasıdır. Lenf düğümlerini kanser belirtileri açısından analiz etmek, kanserin yayılıp yayılmadığının belirlemesine yardımcı olarak daha fazla yayılmasını önlenmesi için yapılan cerrahi müdahaledir.
Re pankreatektomi: Pankreasın bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Genellikle kanseri ve bazen de şiddetli kronik tedavi etmek için yapılır. Pankreasın bir kısmını veya tamamını çıkarmak, sindirim sistemini için ömür boyu sürecek sonuçlara yol açabilir. Bu eksizyon işleminden sonra insülin ve sindirim enzimleri alınması gerekebilir.
Re nefrektomi: Böbrekteki hasarlı dokuları ya da böbreği çıkarmak için yapılan eksizyon işlemidir. Kısmi nefroktomiyle böbreğin bir parçası çıkarılır. Tüm böbreğin çıkarılması işlemi ise radikal nefrektomidir. Böbrek hastalığı veya kanseri vakalarında re nefrektomi hayat kurtarıcı bir işlem olabilir. ve kapaklı nefrektomi olmak üzere iki farklı çeşidi bulunur.
Re omentektomi: Karın bölgesinde bulunan organları kaplayan yağ dokusuna omentum denir. Bu organlardaki kanser genellikle omentuma yayılır. Omentumun bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan cerrahi bir operasyondur. Genellikle karın boşluğunuzdaki kanserin evrelemesi ya da tedavisi sırasında yapılır.
Re ooforektomi: Yumurtalıkların birini veya her ikisini çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Yumurtalıklar, adet döngüsünü kontrol etmek, kemik ve kalp sağlığını desteklemek için hormon üreten üreme bezleridir. Yumurtalıklar ayrıca gebeliğe yol açabilen yumurtaları içerir ve büyümelerine yardımcı olur.
Re lumpektomi: Memenin olduğu gibi bırakılarak memedeki tümörü çıkaran . Lumpektomi tanı amaçlı olabilir. Bir tümörün kötü huylu (kanser) veya iyi huylu (kanser değil) olup olmadığını test eden bir işlem için de yapılabilir. Daha sıklıkla, lumpektomi kanser tedavisidir. Amaç, memeyi tamamen çıkarmak yerine tümörü çıkararak tüm kanser hücrelerini ortadan kaldırmaktır.
Vücudun herhangi bir yerinde tekrardan oluşan kanserli hücreleri çıkararak hastalıklı bölgeyi iyileştirmek için re eksizyon işlemi yapılabilir. Re eksizyon işleminden önce hastalık türüne bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkabilir. İlgili doktora giderek fiziksel muayene olunması halinde hastalığın tanısını koymak için bazı test ve tahliller de istenebilir.
Re eksizyonu tanısını koymak için; kan ve idrar tahlilleri, görüntüleme taramaları (ultrasonografi, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT), röntgen, gibi), biyopsi (doku örneği) gibi tanımlama yöntemlerinden faydalanılabilir.
Yapılan fiziksel muayene ile yapılan test ve tahlil sonuçlarından elde edilen bulgular birlikte değerlendirilerek hastalığın tanısı konur. Tanısı konulan hastalık için yapılacak re eksizyon tedavisinin planlaması yapılır.
Re eksizyon işleminin yapıldığı vücut bölgesinin yerine göre re eksizyonu tedavisi farklılık gösterebilir. Re eksizyonu yapılarak kanserli hücreler, dokular ya da organlar vücuttan çıkarılır.
Re eksizyon işleminden sonra tedavinin bütünlüğü açısından ilave koruyucu uygulamalar yapılabilir. Kanserli hücreleri tamamen vücuttan çıkarılması için eksizyon işlemi sonrasında kemoterapi ya da radyoterapi uygulamaları yapılabilir. Fizik tedavi uygulamaları da gerektiği durumlarda yapılabilir.
Re eksizyon türüne göre yapılacak ameliyat işlemleri da farklı olabilir. Re eksizyonu için yapılacak ameliyat işlemleri genellikle kapalı cerrahi ya da açık ameliyat yöntemleri uygulanarak yapılır.
Açık ve kapalı ameliyat ile hastalıklı organlar ve kanserli hücreler vücuttan çıkarılarak re eksizyon işlemi gerçekleştirilir.
Kapalı ameliyat yönteminde, eksizyon işleminin yapılacağı vücut bölgesinde ve çevresinde küçük kesiler açılarak kanserli hücreler ya da hasarlı dokular vücuttan çıkarılır. Bu ameliyat yönteminde, daha az ağrı hissedilir. İyileşme süreci daha kısadır. Normal günlük aktivitelere dönmek daha kolay olabilir.
Açık ameliyat yönteminde ise re eksizyonu yapılacak vücut bölgesinde daha büyük kesiler açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Açık ameliyat yönteminde açılan büyük kesilerden dolayı hastalar eksizyon işleminden sonra şiddetli ağrılar hissedebilir. İyileşme süresi kapalı ameliyata göre daha uzun sürmektedir.
Re eksizyonu tedavisinden sonra iyileşme süresince doktorunuz önerilerini dikkate alarak bu süreç atlatılmaya çalışılmalıdır. Re eksizyonu sonrası dinlenme ve istirahat etmek oldukça önemlidir. Hastalar kendilerini toparlayana kadar aşırı fiziksel hareketlerden kaçınarak ağır yük kaldırmamalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük vitamin ve minerallerin alınması için beslenmeye özellikle dikkat etmek gerekir. Vitamin ve minerallerin doğal besin maddeleri ile vücuda alınması son derece önemlidir. Sigara kullanımının ve alkol tüketiminin bırakılması sağlık için önemlidir.
İyileşme sürecinde özellikle enfeksiyon kapmamak için eksizyon işleminin yapıldığı vücut bölgesindeki dikişlerin temizliği ve hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Re eksizyon işlemi sonrası reçete edilen ilaçların aksatılmadan kullanılması önemlidir. Tedavi sürecinin aksatılmaması için takip ve kontrollerin zamanında yapılması gerekir.
Re eksizyon işlemi, vücudun farklı bölgelerinde yapılan cerrahi bir müdahale yöntemidir. Her ameliyatta olduğu gibi re eksizyonunun da tehlike oluşturma ihtimali vardır. Re eksizyon işlemi yapılırken ya da sonrasında ortaya çıkabilecek bazı komplikasyonlar ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle eksizyon işleminin uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılması önemlidir. Ayrıca eksizyon işleminden sonra doktorunuzun tavsiyelerine uymanız eksizyon işleminin tehlikesini azaltarak daha kısa sürede iyileşmenize katkı sağlayabilir.
Vücutta oluşan kanserli yapılar ve hasarlı dokular re eksizyonu ile çıkarılır. Kanserli bölge re eksizyonu ile vücut dışına atılarak diğer organlarda yayılım sağlamasının önüne geçilir. Re eksizyonu ile kanser vakaları ve bazı hastalıklar tedavi edilir.
Re eksizyon işlemi ile kanserli vücut bölgeleri ameliyat edilerek kanserli hücreler vücuttan temizlenir. Ayrıca kanserli hücrelerin tedavisinde kemoterapi, radyoterapi gibi işlemler de yapılır. Böylece re eksizyon işlemi ve ilave koruyucu tedaviler de uygulanarak kanserli hücreler vücuttan tamamen temizlenebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.