Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Diz Protezi Egzersizleri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Diz Protezi Egzersizleri Nelerdir?

Diz protezi, dizin aşınma ve hasar gören kısımlarına takılmak üzere oluşturulan tıbbi ve yapay bir materyaldir.

Genellikle şiddetli ağrı yaşayan hastaların fonksiyon kaybı yaşadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemi şeklinde ifade edilebilir. 

Diz protezi ameliyatı sonrası ise dize iyi gelecek birkaç önemli egzersiz hareketi uygulanabilir.

Böylece fizik tedavi uzmanı rehberliğinde düzenli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bu egzersizler sayesinde ise iyileşme sürecini hızlandırabilir, dizin hareket kabiliyetini geri kazanabilirsiniz. 

Egzersizler arasında ayak bileği pompası, germe, bükme ve bacak ile kalça kaldırma, esneme gibi hareketler yer alır.

Doktor onayı ile gerçekleştirilen egzersizler, yavaş hareketlerle tekrarlanarak ağrı kontrolü eşliğinde düzenli bir şekilde sürdürülebilir. 

Diz Protezi Nedir? 

Diz Protezi Nedir? 

Diz protezi, diz ekleminde çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen aşınmış kısımların doldurulması amacıyla tasarlanan tıbbi bir araçtır. 

Protez, metal veya plastik malzemelerden oluşturulur.

Ameliyat, kıkırdak dokusunun ciddi oranda hasar aldığı ve eklemde deformasyonun oluştuğu durumlarda uzman bir doktor tarafından uygulanır. 

Ameliyatın amacı ise hastaların ağrı ve sızılarını hafifletmek, eklemin fonksiyonunu geri kazandırmak ve günlük aktivitelerine eskisi gibi geri dönebilmesine destek olmaktır. 

Diz protezine başvurulmasının birçok nedeni olabilir. Bunlar: 

  • Osteoartrit: Dizdeki kıkırdak dokusunun ileri düzeyde kireçlenmeye bağlı olarak aşınması durumunda hastayı olumsuz etkiler.  
  • Romatoid Artrit: İltihaplanma ve hasar oluşması sonucunda meydana gelir. 
  • Travmatik Artrit: Yaralanma, kırık sonrası diz ekleminin genel fonksiyonlarını kaybetmesine neden olabilir.  
  • Diz Deformasyonları: Eklem yapısında bozulmalar, hareket kısıtlılığı ve dengesizlik gibi sağlık problemlerini ortaya çıkarır. 
  • Diğer Tedavilerin Başarısız Olduğu Durumlar: Fizik tedavi, ilaç tedavisi veya cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin başarısız sonuçlanması şeklinde belirtilebilir. 

Diz protezi ameliyatı çoğu zaman şiddetli diz ağrısı ve buna bağlı olarak hareket kısıtlılığı yaşayan, fizik tedavi veya ilaç tedavisinden olumlu sonuçlar alamayan kişiler için uygulanır. 

Ayrıca eklemde beliren varus ve valgus gibi önemli deformasyonlarda dizlerin düzgün çalışmasını engelleyerek hastanın günlük işlerini aksatmasına neden olabilir.

Bu durum yürümede ya da denge sağlamada, oturmada, kalkmada zorlanma gibi problemleri de beraberinde getirir.

Protez kullanımı çoğu zaman 60 yaş ve üzerindeki hastalarda sıklıkla gözlemlenebilir.

Aynı zamanda genç bireylerde şiddetli eklem ağrıları yaşayanlar için de böyle bir kullanım mevcuttur. 

Diz Protezi Çeşitleri Nelerdir? 

Diz protezi, hastaların yaşadığı genel sıkıntıların saptanması ve belirlenmesi durumunda, dizde oluşan hasarın boyutuna oranla farklı türlere sahip olabilir.

Kullanımı yaygın diş protez çeşitleri şunlardır: 

Total: Eklem üst (femur) ve alt kısım (tibia) yüzeylerinin tamamen değiştirilme işlemidir. Kireçlenmenin ileri düzeyde olduğu hastalarda kullanılır. 

Parsiyel: Eklemde hasarlı olan iç, dış veya diz kapağının değiştirilmesi durumudur. 

Revizyon: Önceden yerleştirilen bir diz protezinin bazı nedenlere bağlı olarak aşınması, enfeksiyon kapması veya gevşemesi gibi problemlerde yenisiyle değiştirilmesi işlemidir. 

Patellofemoral: Diz kapağı ve femur arasında yer alan eklem yüzeylerinin aşınması durumunda uygulanır. 

Bileşen Eklemeli Protez: Eklemin stabilize edilmesi maksadıyla başvurulan bir tedavi yöntemidir. İhtiyaç duyulan stabilite sağlanarak, gevşeklik ve instabilite sorunları giderilebilir. 

Rotasyonel: Dönebilir rotasyon yapısıyla hastanın doğal diz hareketleri taklit edilebilir. Aktif yaşam tarzına sahip bireylerde genel sağlık durumu göz önüne alındığında kullanılabilir. 

Kişiye Özel Üretim: Anatomik uyumu maksimize etmek amacıyla hastaların anatomisi ve kişisel ihtiyaçlarına göre özel olarak üretilen protez modelleridir.

Diz protez çeşitleri seçimi yapılırken hastaların genel sağlık durumu, yaşadığı sıkıntılar, belirlenen semptom ile bulgular gerekli muayene sonucunda ortopedi ve travmatoloji uzman doktoru tarafından yapılır. 

Diz Protezi Nedenleri Nedir?

Diz Protezi Nedenleri Nedir?  

Diz protezi, diz eklemlerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen rahatsızlıkların sonucunda oluşan hasarı telafi etmek ve yaşam kalitesini artırmak üzere tercih edilen bir tedavi yöntemidir. 

Dizde meydana gelen işlevsizliği tedavi etmek, hastanın ağrı ve sızıntısını gidermek üzere proteze başvurulur.

Kıkırdağın aşınması ve buna bağlı olarak ileri düzeyde kireçlenme (Osteoartrit) gibi problemler hareket kısıtlılığına da neden olabilir. 

Ayrıca bağışıklık sistemine bağlı olarak diz ekleminde gelişen çeşitli rahatsızlıklarda meydana gelebilir.

İltihaplı bir eklem hastalığı (Romatoid) bilinen bu sağlık problemi, ağrı ve deformasyonlara sebebiyet verebilir. 

Bir diz yaralanması veya kırığı (Travmatik Artrit) ardından eklem hasarı oluşabilir.

Yaşanılan travmaya bağlı olarak kıkırdak hasarı veya kaybı yaşanabilir. 

Diz ağrıları sonucu oluşan deformasyonlar da protez kullanım nedenler arasında yer alabilir.

Varus ve valgus şeklinde ikiye ayrılan bu deformasyonlar yapısal bozuklukların  bir sonucudur.  

Diz Protezi Hangi Durumlarda Takılır? 

Diz Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Diz protezi; dizde sıvı kaybı, ağrı, sertlik, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi durumlarda takılabilir. Bu durumda protez, aşağıdaki problemlerin oluşmasıyla tercih edilebilir: 

  • Kireçlenme
  • İltihaplanma
  • Ağrı, şişlik ve deformasyonlar
  • Fizik tedaviye yanıt vermediği durumlarda
  • Travma ve yaralanmalar
  • Hareket kısıtlılığı
  • Aşınma
  • Şiddetli ağrı ile beraber fonksiyon kaybı
  • Genetik ve doğumsal sorunlar
  • Yaşla ilgili aşınma ve iltihaplanma

Belirtilen durumların herhangi birinin doktor tarafından tespit edilip onaylanması sonucunda protez takılması kararlaştırılabilir.

Uygulama ağrı ve sızıyı dindirmek, rahatlıkla hareket etmek ve yaşam kalitesini artırmak için gerekli görülen tedavi yöntemlerinden biridir. 

Diz Protezi Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler 

Diz protezi ameliyat sonrası dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar bulunabilir. Doğru bakım ve rehabilite ile iyileşme süreci kısa süre içerisinde tamamlanabilir.

Doktorunuz tarafından reçetelenen ilaçların düzenli bir şekilde kullanımı, sağlık açısından olumlu etkilere sahiptir. 

Doktorunuzun onayladığı durumlarda ameliyatlı bölgeye buz uygulayarak şişlikleri indirebilirsiniz.

Fizik tedavi sayesinde yavaş ve kontrollü bir şekilde diz egzersizleri yapabilir, hafif yürüyüş ile kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. 

İlk günlerde yürüyüş sırasında değnek veya baston kullanabilir, doktor ve fizyoterapistin belirlediği hareketleri önerilen şekilde yapabilirsiniz. 

Ameliyat bölgesinin temiz ve kuru kalması tavsiye edilir. Bu özel bakım enfeksiyon riskini düşürür ve herhangi bir bakteri oluşumunu engelleyebilir. 

Sağlıklı beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi ve dinlenme ile birlikte hızlı bir şekilde iyileşme görülebilir.

Rutin kontrolleri aksatmamak, yüksek aktivitelerden kaçınmak protezin ömrünü uzatabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Diz protezi engel oranı nedir? 

Engel oranı hastanın genel sağlık durumu, dizdeki hasarın boyutu ve protez takıldıktan sonraki iyileşme sürecine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ortopedik değerlendirme ve iş gücü kaybı hesaplamaları ile belirlenebilen bu oran, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kriterler dahilinde değişebilir. 

Diz protezi fiyatları neye göre değişiyor?

Protez fiyatları çeşitli birçok faktöre bağlı olarak belirlenebilir. Faktörler; protezin türü, kullanılan malzemeler, cerrahın uzmanlığı ve deneyimi ve ekstra hizmetler olarak sıralanabilir. Ayrıca hastanın durumu, protez türü gibi etkenlerde fiyat belirlemede önemli bir rol oynar. 

Diz protezi kaç yılda bir değişir?

Diz protezi genel ömrü, 15 ve 20 yıl arasında değişebilir. Bu süre protezin kalitesi ve kullanımına bağlı olarak da uzatılabilir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, diyet ve ağırlık kontrolü sağlamak, ağrıyı izlemek, yara bakımını sağlamak dikkate alınması gerekli görülen kriterler arasındadır. 

Diz protezi bakımı nasıl yapılır? 

Diz protez bakımı için genel sağlığınızı koruma altına almak çok önemlidir. Doktorunuzun önerdiği fizik tedavi ve egzersiz programlarının düzenli bir şekilde yapılması protezin ömrünü olumlu yönde etkiler. Sağlıklı bir diyet programı izleyerek kilo kontrolü sağlamak protezin üzerindeki ağırlığın dengelenmesinde etkilidir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.