Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Fibroepitelyal Lezyon Nedir? Fibroepitelyal Lezyon Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Fibroepitelyal lezyon genel olarak cilt ve mukoza zarlarında ortaya çıkar. Hem epitelyal hem de fibroblastik hücrelerden oluşan tümörlerin tümünden fibroepitelyal lezyon olarak bahsetmek mümkündür.

Bu lezyonlar iyi huylu veya kötü huylu olamak üzere iki farklı şekilde oluşum gösterebilir. Oluşan lezyonun türünün ve boyutunun tespit edilebilmesi için bilgisayarlı görüntüleme sistemlerine başvurulabilir ya da biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Kişide meydana gelen her lezyon kanser olarak değerlendirilmemelidir. Lezyonların iyi huylu olan türlerinde genellikle kanser hatalığına rastlanmaz.

Fibroepitelyal Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Fibroepitelyal lezyon genellikle iki ana kategoriye ayrılır. İyi huylu fibroepitelyal lezyonlar genel olarak ciltte ortaya çıkar. Örnekler arasında fibroadenoma ve fibroepitelyal polip yer almaktadır. Bu tümörler tehlikeli tümör türleri arasında yer almaz.

Kötü huylu fibroepitelyal lezyon türlerinin daha az görüldüğü bilinir. Phyllodes tümörü olarak adlandırılan bir tümör çeşidi bulunur. Bu tümörün kötü huylu tümör çeşitleri arasında yer aldığı düşünülür. Fakat genellikle iyi huylu olup, ilerleyen süreçte kötü huylu tümöre dönüşebilen lezyon türleri arasında yer alır.

İyi Huylu Fibroepitelyal Lezyonların Belirtileri

Genellikle cilt altında görülür. Belirgin bir yapıya sahiptir, hareketli ve ağrısız kitleler halinde görülür. Bu lezyonların boyutları zamanla değişim gösterebilir. Cilt renklerinde herhangi bir değişiklik meydana gelmediği için de anlaşılması bazen zor olabilir.

Fibroepitelyal lezyonların tam olarak neden oluştuğu bilinmemekle birlikte, genel sağlık önlemleri lezyonların büyüme ve gelişebilme riskini azaltmaktadır. Kişilerin aile geçmişinde  öyküsü varsa, lezyon oluşma riski de artış gösterebilir. Bu nedenle belirli aralıklar ile kontrollere gidilmesinde fayda vardır.

Kötü Huylu Fibroepitelyal Lezyonların Belirtileri

Kötü huylu fibroepitelyal lezyonlar, hızlı bir şekilde büyüme göstermeye yatkın bir yapıdadır. Sert bir yapıya sahiptir. Düzensiz şekillere sahip kenarlı kitleler olarak bilinmektedir. Bu tümörler genellikle hassasiyet oluşumuna sebep olur ve ağrı hissine yol açar. Aynı zamanda cilt üzerinde kızarıklık oluşumu da bu lezyonun belirtilerinden birisi olarak kabul edilebilir.

Bunların haricinde ise nadiren de olsa kaşıntı hissi meydana gelebilir. İyi huylu lezyon türleri ile kötü huylu lezyon türleri aynı belirtilere sahip olacak şekilde de kendisini gösterebilir. Bu gibi durumlarda kişiler kendilerinde ne tür bir lezyon olduğunu anlayamaz. Her ihtimale karşın muayene olunması gerekir.

Fibroepitelyal Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Fibroepitelyal lezyon tanısı konulabilmesi adına ilk olarak kişilerin bazı belirtiler neticesinde muayene olması gerekir. Yapılan sözlü ve fiziksel muayene sonrasında ise hastalardan bazı testler ve tetkikler talep edilir. , MR ve bilgisayarlı tomografi yöntemlerine başvurularak da kişiye fibroepitelyal lezyon tanısı konulabilir. 

Lezyonun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun tespit edilebilmesi adına parça alınarak, biyopsi işleminin yapılması gerekebilir. Özellikle iyi huylu olan lezyonlar ile sıklıkla karşılaşılır. İyi huylu olan lezyonlar genellikle ağrısızdır ve büyüme ya da yayılım göstermez. Kötü huylu lezyonlar ise tehlikeli olarak kabul edilir. Lezyonun türünün tespit edilmesi ile birlikte kişinin tedavi sürecine başlanır.

Fibroepitelyal Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Kişide oluşum gösteren tümörün türü ve boyutu, tedavi sürecinde önemli rol oynar. İyi huylu olarak oluşum gösteren fibroepitelyal lezyonlar için ilaç tedavisine başlanılabilir. İlaç tedavisi sürecinde hastaların, düzenli aralıklar ile doktor kontrolüne gitmesi gerekir.

Doktor kontrollerinde, lezyonda büyüme meydana gelip gelmediği takip edilir. İyi huylu lezyonlar dahi bir süre sonra kötü huylu lezyona dönüşme riski taşır. İyi huylu lezyonların ilaç tedavisi ile ortadan kalkmaması halinde ise cerrahi müdahale gerekli hale gelir.

Kötü huylu lezyon türlerinde ise genellikle ilaç tedavisi önerilmez. Bunun nedeni ise kötü huylu olarak oluşum gösteren lezyonların ani ve bilinçsiz bir şekilde büyüme göstermesidir. Bilinçsizce büyüyen lezyonlar, diğer organlara da sıçrayabilir.

Bunun önüne geçilmesi adına direkt olarak cerrahi operasyona başvurulur. Böylelikle kötü huylu lezyonları temizlenir ve farklı organlara lezyon sıçrama riski de ortadan kalkar. Kısaca belirtmek gerekir ise lezyonların tedavi edilebilmesi adına iki yönteme başvurulur. Bu yöntemler ilaç tedavisi ve ameliyattır. Hastalığın kansere dönüşmesi halinde ise kişilerin kemoterapi ya da radyoterapi görmesi gerekli olabilir.

Fibroepitelyal Lezyonu Ameliyatı

Lezyon ameliyatları özellikle kötü huylu lezyonlar için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Cerrahi işlemlerde açık ya da kapalı ameliyat türlerine başvurulur. Bu ameliyat türlerinin hangisinin uygulanması gerektiği ise hastanın genel sağlık durumuna, lezyonun türüne, hangi organda lezyon oluştuğuna ve lezyonun boyutuna göre değişiklik gösterir.

Hastalar ameliyat olmadan öncesinde ise birkaç farklı alandaki doktorlar tarafından muayene edilir. Gerçekleştirilen bu muayeneler sayesinde kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olunur.

Kronik hastalığı olan kişilere ya da yaşlı kişilere verilecek olan anestezi miktarının belirlenmesi gerekir. Bunun için ise anestezi uzmanları tarafından hastaların muayene edilmesi ve kişilerin bu alanda da bazı testler vermesi gerekli olabilir. Bu muayene sayesinde kişinin anestezi alerjisi olup olmadığı ve bünyesinin anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağı da tespit edilmiş olur.

Anestezi uzmanlarının ameliyatı onaylaması halinde ise ameliyat öncesi anestezi hazırlıklarına başlanır. Kişinin hangi organında lezyon oluşmuş ise o bölge cerrahi malzemeler yardımı ile açılır. 

Açılan bölgedeki lezyon çıkartılır ve organ tamamen temizlenir. Lezyon organın büyük bir kısmını kaplamış ise organın belirli bölümleri alınmak durumunda olabilir. Kişinin hayati fonksiyonlarını fazla etkilemeyecek olan organlarda ise lezyon yoğun bir şekilde yayıldığı takdirde, organın tamamı alınabilir. Örneğin kolon kanseri ameliyatında , kolonun tamamı alınabilir.

Fibroepitelyal Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Lezyon ameliyatları sonrasında yaşanan iyileşme süreci; kişinin yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna, bağışıklık sistemine ve birçok farklı özelliğe göre değişkenlik gösterebilir. İyi huylu tümörlerde genellikle ilaç tedavisine başvurulur.

Bu nedenle iyileşme süreci kısadır. İlaç tedavisi gören kişilerin de belirli dönemlerde kontrollere gitmesi ve lezyonun durumunu öğrenmesi gerekir. Aynı zamanda verilmiş olan reçeteli ilaçların kullanımına da dikkat edilmelidir. 

Kötü huylu lezyonların tedavisinde ise cerrahi operasyona başvurulur. Ameliyat sonrasında kişilerin bir süre dinlenmesi önerilir. Birkaç gün boyunca hastalar, hastanede müşahede altında kalabilir. Kişi taburu edildikten sonrasında ise ilaç tedavisine başlanabilir.

Bu süreç içerisinde verilen ilaçların kullanılması en önemli noktadır. Ameliyat sonrasında dinlenmek gerekir. Ağır işler yapmaktan kaçınılmalıdır. Bunların haricinde ise doktorların farklı önerileri varsa bu önerilere uygun davranışlarda bulunulması önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Fibroepitelyal Lezyonlar Tehlikeli Midir?

İyi huylu lezyon türleri tehlikeli değildir. Fakat her ihtimalin göz önünde bulundurulması gerekir. Bazı iyi huylu lezyon türleri, ilerleyen dönemlerde büyüme gösterebilir ve kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Kötü huylu lezyonlar da her zaman tehlikeli kabul edilmiyor olsa da kanser hastalığına yol açma riskleri oldukça yüksektir. 

Fibroepitelyal Lezyonlar Kanser Midir?

Birçok kişi lezyonları direkt olarak kanser hastalığı ile bağdaştırır. Fakat lezyon türleri her zaman kanser hastalığının habercisi değildir. Lezyon oluşumu söz konusu ise biyopsi yardımıyla lezyonun türü tespit edilir. Yapılan kontroller neticesinde fibroepitelyal lezyonun hangi türünün oluştuğu ortaya çıkar. Lezyon iyi huylu ya da kötü huyludur. Kötü huylu lezyon türlerinin kanser hastalığına sebebiyet verme ihtimali bulunur. Kötü huylu lezyonlar, oluşum gösterdikleri bölgelere göre; meme kanseri , akciğer kanseri, prostat kanseri gibi farklı kanser türlerine yol açabilir.

Fibroepitelyal Lezyonlar Nasıl Temizlenir?

Lezyon oluşumlarında erken tanı konulması, temizleme sürecini de yakından etkileyen bir durumdur. Küçük boyutlardaki lezyonlar, kesiler açılarak bölgeden çıkartılarak temizleme işlemi gerçekleştirilebilir. Bazı lezyon türlerinin temizlenmesi için ilaç tedavisi de yeterli olabilir. Fakat lezyonların büyümesi ya da yayılmaya başlaması halinde cerrahi operasyon yardımı ile temizleme gerçekleştirilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.