Form devre dışı bırakıldı
Kalın bağırsağın son kısmının iltihaplanması sonucunda oluşan rektum enfeksiyonu farklı sebeplerle gelişebilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, sindirim sistemi hastalıkları veya yoğun antibiyotik kullanımı rektum enfeksiyonuna sebep olabilir.
Rektum enfeksiyonu belirtileri arasında; rektumda ağrı, rahatsızlık hissi, kanlı dışkı, şiddetli karın ağrısı ve şişkinlik sayılabilir. Rektum enfeksiyonu ile rektum kanseri arasında doğrudan bir bağlantı olmasa da belirtileri benzerlik gösterebilir.
Rektum enfeksiyonu çeşitli nedenlere bağlı olarak görülebilir. Kalın bağırsakta bulunan bakteriler, virüsler ve parazitler rektumda enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir. İnflamatuar bağırsak hastalıkları, antibiyotik kullanımı, travmatik hasarlar ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar rektumda iltihaplanmaya neden olabilir.
Salmonella, shigella cinsi bakteriler özellikle kirli su yoluyla bulaşarak rektum enfeksiyonuna sebep olabilir. Çocuklarda yaygın görülen rotavirüs ve norovirüs gibi virüs türlerinin yanında amip, giardia türü parazitler de enfeksiyona yol açabilir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı rektumda enfeksiyona yol açabilen kronik rahatsızlıklar arasında yer alır. Uzun süreli ve güçlü antibiyotik kullanan kişilerin bağırsaklarındaki yararlı bakteriler azalırken zararlı bakterilerin sayısı artabilir. Bu durum rektum enfeksiyonuna neden olabilir.
Kalın bağırsağa uygulanan fiziksel temas travmaya yol açarak rektum enfeksiyonuna dönüşebilir. Cinsel yolla bulaşabilen bel soğukluğu, HSV, klamidya türü hastalıklar kalın bağırsağın son kısmında enfeksiyona yol açabilir.
Rektum enfeksiyonu altta yatan ciddi nedenlere bağlı olduğunda tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Enfeksiyona yol açabilen rahatsızlıklardan bir veya daha fazlasına sahipseniz uzman doktorlara başvurmanız önerilir.
Rektum enfeksiyonunun yaygın görülen belirtileri arasında şunlar sayılabilir:
Kramp şeklinde görülebilen karın ağrısı özellikle alt karın bölgesinde yoğunlaşabilir. Rektum enfeksiyonunun sık görülen belirtilerinden olan ishal kanlı veya sulu halde görülebilir.
Bağırsak hareketlerinde düzensizlik ve zorlama kabızlığa sebep olabilir. Makat bölgesinde görülen ağrı, kaşıntı veya kızarıklık enfeksiyonun belirtileri arasında yer alabilir.
Enfeksiyon kalın bağırsağın son kısmında tahrişe neden olarak kanlı veya mukuslu dışkıya sebep olabilir. Özellikle şiddetli vakalarda dışkı kontrolünde zorlanma meydana gelebilir.
Ağır geçirilen enfeksiyon vakalarında rektumda kanlı akıntılar görülebilir. Bazı durumlarda enfekte olan bölgeden mukus ya da iltihaplı akıntılar gelebilir. Genel halsizlik hali rektum enfeksiyonu belirtilerinden birisi olabilir.
Yukarıda sayılan belirtiler haricinde; sürekli dışkılama hissi, ateş, bulantı ve kusma gibi durumlar da rektum enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Belirtileri gösteriyorsanız, zaman geçirmeksizin, uzman ve güvenilir doktorlara müracaat etmeniz gerekir.
Rektum enfeksiyonu tanısı konulurken doktor fiziksel muayene yapar. Rektal duvarın hassasiyetini, şişlik veya diğer anormallikleri değerlendirir. Parmakla yapılan fiziksel muayene sonucunda herhangi bir anormal büyüme veya rektal kanama olup olmadığı anlaşılır. Doktor genel durum hakkında fikir sahibi olur.
Hastanın tıbbi öyküsü, belirtiler, kullandığı ilaçlar, varsa kronik hastalıkları ve genel sağlık durumu gözden geçirilir. Bazı durumlarda ailesindeki hastalıklar araştırılır. Enfeksiyonun cinsel yollarla bulaştığından şüphe ediliyorsa cinsel geçmişi hakkında sorular sorulabilir.
Tanı konulması için bazı testler istenebilir. Dışkı kültürü, dışkıda kan gizliliği, tam kan sayımı ve parazit arama testleri yapılabilir.
Tanıyı kesinleştirme amacıyla görüntüleme tekniklerine başvurulabilir. Rektum ve kalın bağırsağın iç kısmının ayrıntılı şekilde incelenmesi için kolonoskopi yapılabilir. Biyopsi alınarak kesin tanı konulabilir.
Belirtilerin diğer rahatsızlıklarla benzerlik göstermesi ya da enfeksiyonun hafif seyretmesi gibi durumlar kesin tanı konulmasını zorlaştırabilir. Doğru ve erken tanı tedavi sürecinin başlatılması ve başarıyla sonuçlandırılması açısından oldukça önemlidir. Tanının uzman doktorlar eliyle konulması sağlığınız açısından hayati önemdedir.
Rektum enfeksiyonu tedavisi; enfeksiyonun nedenine, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Yaşam tarzı değişikleri ile enfeksiyonun giderilmesinin yanında ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi de uygulanabilir.
Enfeksiyonun altında yatan nedene göre ilaç tedavisi yapılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etmek için antibiyotikler, viral enfeksiyonlarda antiviral ilaçlar kullanılabilir. Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su içilmesi önerilebilir.
Tedavi sürecinde kalın bağırsağı zorlamamak için hafif, sindirimi kolay besinlerin tüketilmesi düşünülebilir. Bazı durumlarda doktor ağrıyı azaltmak amacıyla ağrı kesici verebilir.
Nadir görülen durumlarda cerrahi müdahale tercih edilebilir. Enfeksiyonun komplikasyonlara neden olması veya rektal kanser riski görülmesi cerrahi müdahale gerektirebilir.
Tedavi edilmediği durumlarda rektum enfeksiyonu komplikasyonları görülebilir. Özellikle bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar apselere sebep olabilir. Rektum duvarında meydana gelen hasar kanamaya yol açabilir. Kalın bağırsaklarda fonksiyon bozuklukları meydana gelebilir. Uzun süreli iltihaplanma durumunda rektal kanser riski artabilir.
Olası komplikasyonlardan kaçınmak içim doğru tedavinin yanında kişisel hijyene dikkat etmek, kirli sudan kaçınmak, taze sebze ve meyveler yiyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek tercih edilebilir.
Rektum enfeksiyonu tedavisi sonrası iyileşmesi süreci enfeksiyonun nedenine, şiddetine, hastanın genel sağlık durumuna ve yaşına göre değişkenlik gösterebilir.
Hastanın yeniden sağlığına kavuşmasının temel yöntemi tedavi sürecine uymasıdır. Doktorun verdiği ilaçları kullanımının yanında yaşam tarzında yapacağı değişiklikler de süreci hızlandırabilir.
Tedaviye başladıktan sonra belirtilerin şiddetinde azalma görülmesi beklenir. Erken teşhis edilmiş enfeksiyonlardan kaynaklanan semptomların birkaç gün içerisinde hafiflediği görülebilir. Ciddi vakalarda bu süre uzayabilir.
Enfeksiyona bağlı olarak görülen ağrı, kanama, ishal gibi belirtiler tedavi sürecinin tamamlanmasına kadar görülebilir. Tedavi sürecini hızlandırmak için sağlıklı beslenme ve bol su tüketimi önerilir. Kabız riskini önlemek amacıyla lif yönünden zengin gıdalar tüketilebilir. Bağırsakları rahatsız etmemek için hafif gıdalar tercih edilebilir.
Tedavi sürecinde bol bol dinlenerek vücudun kendisini tamir etmesi sağlanabilir. Enfeksiyonla mücadele aşamasında fiziksel aktiviteler kısıtlanabilir. Süreç ilerledikçe hafif egzersizlere başlanabilir.
Rektum enfeksiyonu tedavisi sonrasında belirli aralıklarla doktor kontrolüne gidilerek sürecin uzman doktorlar tarafından izlenmesi sağlanabilir.
Tedavi süreci sonrasında şiddetli ağrı, kanlı dışkı, uzun süreli ishal gibi belirtiler görülürse vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.
Bağırsak enfeksiyonu farklı belirtiler gösterebilir. İshal, şiddetli karın ağrısı, iştah kaybı, ateş, genel halsizlik hali bağırsak enfeksiyonunun belirtileri olabilir. Kanlı dışkı, sürekli kusma, yüksek ateş ve baş dönmesi gibi semptomlar görülmesi durumunda tıbbi yardım alınması önerilir. Bağırsak enfeksiyonundan şüphe ediyorsanız uzman doktorlara başvurmanız tavsiye edilir.
Bağırsak iltihabı çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlığı bulunanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çocuklar ve yaşlılarda ishale yol açarak vücutta sıvı kaybına neden olabilir. Bazı durumlarda besinlerin emilimini zorlaştırarak beslenme yetersizliklerine sebep olabilir. Kronik bağırsak hastalığına dönüşebilir.
Bağırsak enfeksiyonunun düzelme süresi; enfeksiyonunun altında yatan neden, hastanın genel sağlık durumu ve yaşı gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Tedavi sürecine tam olarak uyulması, sağlıklı beslenme ve bol su tüketimi süreci hızlandırabilir. Bağırsak enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız güvenilir doktorlara başvurmanız önerilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.