Tıpta mukoid materyal, su, protein ve bazı diğer bileşenlerden oluşan, kıvamı jelatinimsi bir madde olarak bilinir. İnsan vücudunda farklı dokularda, özellikle eklemlerdeki kıkırdak gibi dokularda sıklıkla rastlanır.
Mukoid materyalin dokuların esnekliğini ve kayganlığını sağlamada önemli bir role sahip olduğu bilinir. Fakat mukoid materyalin aşırı üretimi ya da belirli bir noktada birikmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dejenerasyon, bir dokunun, organın zamanla ya da çeşitli faktörlerin etkisiyle yapısal olarak bozulması ve işlevini kaybetmeye başlamasını ifade eder. Bu yaşa bağlı oluşabileceği gibi bazı ciddi hastalıklar veya yaralanmalar sonucunda dejenerasyon görülebilir.
Rahim (uterus) kanseri de bir çeşit dejenerasyondur. Rahmin iç duvarındaki hücreler dejenerasyona uğrayarak tümör oluşumuna sebebiyet verebilir. Kadınlarda yaygın olarak rastlanılan kanser türlerinden biridir. Belirli periyodlarla düzenli olarak yapılan jinekolog muayeneleri kadınlarda yakalanma riskini engelleyebilir.
Diz ekleminde bulunan ve kemiklerin uçlarının birbirine değmesini önleyerek eklemin hareketini kolaylaştıran C şeklinde bir kıkırdak tabakası olan menisküs bölgesinde, kistler bulunabilir. Bu kistlere, menisküs kistleri denilir. Menisküs kistleri, mukoid materyal ile dolu küçük keseciklerdir. Çoğunlukla tek bir eklemde görülür.
Ancak nadir de olsa iki dizde birden oluşabilme riski vardır. Bazı vücut yapılarında menisküs kistleri kendiliğinden küçülebilir ya da büyüyebilir. Menisküs kistleri, diz ekleminin esnekliğini bozarak hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Ayrıca tedavi edilmeyen menisküs kistleri eklemde kıkırdak hasarına yol açabilir. Menisküs kistleri ile ilgili herhangi bir şikayetiniz varsa, geç kalmadan bir ortopedi uzmanına başvurabilirsiniz.
Tıpta mukoid materyal, dejenerasyon, menisküs kistleri birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Menisküs yırtıkları en sık rastlanılan sebepler arasında yer alır. Menisküs yırtıkları, eklem sıvısının sızmasına ve yol açarak kist oluşumuna zemin hazırlar.
Diz eklemine yapılan tekrarlayan travmalar, menisküs dokusunu zayıflatabilir ve kist oluşumunu tetikleyebilir. Küçük boyutlu menisküs kistleri herhangi bir semptom vermeyebilir.
Tıpta mukoid materyal, dejenerasyon, menisküs çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Tıpta mukoid materyal, dejenerasyon, menisküs kistleri belirtileri, kist çeşidine, kişinin genel sağlık durumuna ve kistin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Ancak çoğunlukla menisküs kistlerinin boyutu küçük olduğunda herhangi bir semptoma yol açmayabilir. Menisküs kistlerinin boyutu büyüdükçe bazı belirtiler kendini hissettirmeye başlar.
Menisküs kistlerinin en sık rastlanılan belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Menisküs kistleri hemen hemen her yaş grubundan insanda sıklıkla rastlanabilen yaygın bir durumdur. Eğer bu belirtileri taşıdığınızdan şüpheleniyorsanız gecikmeden alanında uzman bir ortopediste başvurabilirsiniz.
Tıpta mukoid materyal, dejenerasyon, menisküs kistleri, ortopedi alanının uzmanlık konusudur. Ortopedist, hastanın şikayetlerini dinledikten sonra fiziksel muayene yapar. Fiziksel muayenenin ardından kesin tanı için özel görüntüleme yöntemlerinden yararlanır.
Bu yöntemlerden en yaygın olarak kullanılanlar şu şekilde sıralanır:
Tıpka mukoid materyal, dejenerasyon, menisküs kistleri tedavisi, kistin boyutuna, konumuna, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve semptomların şiddetine göre farklılık gösterir.
Genel olarak tedavi yaklaşımları şu şekilde sıralanabilir:
Eğer ilaç ve fizik tedavisi yeterli gelmezse ya da kistin büyümeye devam ettiği durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir. En sık kullanılan cerrahi yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
Menisküs kistleri tedavisi sonrası iyileşme süreci uygulanan tedavi yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ayrıca tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi burada da hastanın yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna ve hastalığının durumuna göre iyileşme sürecinde farklılıklar oluşabilir.
Cerrahi olmayan menisküs tedavi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Menisküs kistleri genellikle . Ancak bazen kistler büyüyebilir. O yüzden düzenli aralıklarla kontrol altında tutulmaları gerekebilir. Ortaya çıkabilecek ciddi rahatsızların önlenmesi açısından takip edilerek zamanında tıbbi müdahalenin yapılması önemlidir.
Hayır, mümkün değildir. Menisküs kistlerinin oluşumu önlenemeyen bir durumdur. Genellikle yırtığı sonucu oluşur. Ancak aldığınız bazı önlemlerle riskleri azaltmak mümkündür. Aşırı kilolardan kaçınmak, düzenli , beslenmenize dikkat ederek önlem alabilirsiniz. Eğer diz bölgesinde ağrı, şişkinlik gibi şikayetleriniz varsa ortopedi uzmanına başvurabilirsiniz.
Menisküs kistleri her zaman dışarıdan net bir şekilde görülmez. Özellikle de küçük boyutlu kistler ve iç kısmında yer alanlar çıplak gözle fark edilmeyebilir. Ancak röngen ve gibi cihazların yardımıyla görüntülenebilir. Diz kapağındaki şişliğin, ağrının ya da kızarıklığın nedenleri her zaman menisküs kistleri olmayabilir. Diğer diz sorunların da görülebilir. Kesin tanı için alanında uzman bir ortopediste başvurulması gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.