Form devre dışı bırakıldı
Rektum duvarı kalınlaşması farklı sağlık problemlerinin belirtisi olabilir. Özellikle rektum kanseri oluşmasına neden olabilecek bir sağlık sorunu olarak bilinir.
Rektum, bağırsağın anüse bağlanmasını sağlayan bir organdır. Bu organda duvar adı verilen bir yapı bulunur.
Bu yapı bazı nedenlere bağlı olarak kalınlaşmaya başlayabilir. Bu durum sadece rektum kanseri belirtisi değil, kolon kanseri belirtisi de olabilir.
Rektum duvarı kalınlaşması durumunda kişide hangi sağlık probleminin ortaya çıktığını anlamak zor olabilir.
Bu gibi durumlarda rektal muayeneye başvurulur. Rektum duvarının 3 milimetreye kadar kalınlaşması normal kabul edilir.
Fakat kalınlaşma miktarı 5 milimetre ve üzerindeki kalınlaşmalar, enfeksiyon ya da iltihap hastalıklarının olduğunun bir işaretidir. Bu durum aynı zamanda rektum kanseri 1. evre belirtileri arasında da yer alır.
Rektum duvarı kalınlaşması direkt olarak kanser çeşididir demek mümkün değildir. Bu durum farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Fakat rektum kanseri ile de bağlantılı bir problemdir.
Duvarın kalınlaşması, bir süre sonra kanserli hücrelerin oluşmasına da sebep olabilir. Rektum duvarı kalınlaşması şu nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir;
Rektum duvarı kalınlaşması oluşumunda kişilerde bazı semptomlar ortaya çıkar.
Bu semptomlar, duvar kalınlaşmasının nedenine bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir. Herkeste aynı belirtilerin görülme ihtimali oldukça düşüktür.
Duvarın hangi nedenle kalınlaşmaya başladığı, ortaya çıkan belirtilerin değişim göstermesine yol açar.
Rektum duvarı kalınlaşması belirtileri arasında şu maddelere yer verilir;
Bu belirtiler genellikle; neoplastik problemler, iltihabi hastalıklar, enfeksiyonlar ve ıskemi ile alakalıdır.
Bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan rektum duvarı kalınlaşması sonucunda hastalarda bu belirtiler görülür. Rektum kanseri belirtileri ya da kolon kanseri belirtileri ise daha farklı şekilde ortaya çıkar.
Fakat belirtilerin benzerlik gösterme ihtimali de oldukça yüksektir. Bu nedenle kesin bir tanı konulabilmesi için doktor muayenesi gerekir.
Rektum kanseri, rektum bölgesini oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlaması olarak adlandırılabilir. Kalın bağırsakta en sık meydana gelen kanser türlerinden birisi olarak da bilinir.
Kolorektal kanser türleri arasında yer alır. Kolorektal kanser türleri arasında kolon kanseri de bulunur.
Kolorektal kanserin %20'lik bir kısmı rektum kanseridir. Rektum ve kolon kanseri farkını ayırt etmek zordur. İki kanser türü de benzer belirtiler ile kendisini gösterir.
Bu nedenle de aynı tür olarak kabul edilir. İki kanser türünün arasındaki en temel fark, kanserli hücrenin bulunduğu konumdur.
Kolon kanserinde kanserli hücreler bağırsağa yakındır. Rektum kanserinde ise oluşan kanserli hücreler anüs bölgesine daha yakın bir noktaya konumlanır.
Rektum kanserinin en temel belirtileri arasında rektum duvarı kalınlaşması yer alır.
Bu duvarın kalınlaşması sadece rektumu değil aynı zamanda kolonu da etkiler. Bu durumda rektum duvarının kalınlaşması hem rektum kanseri belirtisi hem de kolon kanseri belirtisi olarak bilinir.
İki kanser türünün belirtileri de birbirine oldukça yakındır. Bu kanser türlerinin ayrımı, doktorlar tarafından gerçekleştirilen muayeneler neticesinde daha net anlaşılır.
Rektum kanserinin diğer belirtilerinin ise şu şekilde sıralanması mümkündür;
Rektum kanseri neden olur sorusuna verilebilecek farklı yanıtlar vardır. Rektum kanseri oluşumu genellikle rektumdaki hücrelerin mutasyona uğraması ile meydana gelir. Aynı zamanda rektum duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak da kanser oluşumu görülebilir.
Mutasyon sonucunda rektumda bulunan hücreler büyüme gösterir. Bu büyüme kontrolsüz ve orantısızdır.
Büyüme gösteren hücreler bir süre sonra bölünür. Bölünme ile hücre sayısı git gide artar.
Bu aşamada sağlıklı hücreler ölmeye başlar. Fakat zararlı ya da diğer bir ismi ile mutant hücreler, rektumdaki varlığını sürdürmeye devam eder.
Sağlıklı hücre sayısının azalması durumunda, mutant hücreleri le savaşmak zorlaşır. Bu durum aynı zamanda kişinin bağışıklık sisteminin zarar görmesine de sebep olur.
Mutant hücreler yavaş yavaş rektumu ele geçirmeye başlar. Bu süreçte metastaz oluşumu da meydana gelir.
Bu durumun devam etmesi halinde kanserli hücreler oluşur ve rektum kanseri ortaya çıkar. Bunların haricinde ise rektum kanserine yol açan bazı durumlar şu şekildedir;
Rektum kanseri kemoterapi gibi yöntemler ile tedavi edilebilir. Kemoterapi öncesinde ise kanser ilerlemediği takdirde ameliyata başvurulabilir. Ameliyat sonrasında kişinin beslenme düzeninde bazı değişikliklere başvurulması mümkündür.
Kişinin sindirimi kolay besinler tüketmesi gerekir. Bu nedenle lif açısından zengin bir beslenme önerilebilir.
Aynı zamanda bol sıvı ve su tüketiminde de fayda vardır. Kişinin ameliyat sonrası nasıl beslenmesi gerektiği, doktorlar tarafından hastalara bildirilir.
Hayır. Rektum duvarının kalınlaşmış olması direkt olarak kişide rektum kanseri olduğunu ifade eden bir durum değildir. Rektum duvarı, iltihaplı bağırsak hastalıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir sağlık problemidir. Bu nedenle rektum hastalıkları tamamen rektum ya da kolon kanseri ile alakalı değildir. Hastalıklar farklı nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Rektum kanseri tedavisi olan bir hastalık türü olarak bilinir. Rektum kanseri ameliyatı ile rektum bölgesinde meydana gelen kanserli hücrelerin alınması mümkündür. Fakat bu durum genellikle hastalığın ilk evrelerinde mümkündür. Rektum kanseri son evre belirtileri ortaya çıkmış ise ameliyat ile çözüm elde edilemeyebilir. Hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerine, alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından karar verilir ve uygulanır.
Rektum duvarının kalınlaşması halinde kanser riski de ortaya çıkar. Fakat rektum kanser oranları hakkında net bir bilgi belirtmek pek mümkün değildir. Bu durum kişinin genel sağlık durumuna ve diğer birçok farklı etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Duvar kalınlaşması olan bir kişinin kesinlikle kanser olduğunu belirtmek mümkün olmadığı gibi aynı şekilde duvar kalınlaşması olan kişinin kanser oluşumu olmayacağını belirtmek de mümkün değildir. Bu gibi durumlarda doktorunuzdan daha detaylı bilgiler almanız önerilir.
Rektum kanseri genellikle 70 yaş ve üzeri kişiler de görülen bir kanser türü olarak bilinir. Kanser türünün tedavi yöntemleri bulunur. Rektum kanseri olan kişilerde yaşama oranı ortalama %83 - %85 civarında olarak bilinir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.