Form devre dışı bırakıldı
Rektumdan ateş ölçümü yapılarak vücudun iç sıcaklığı ölçülür. Rektal ateş ölçümü ilk başta korkutucu gelse de uygulaması oldukça basittir.
Rektal ateş ölçümü ile çocukların ve bebeklerin ateş ölçümlerinin yapılarak en doğru sonucu vermesine katkı sağlanır.
Rektal ateş ölçümü çocuk ve bebeğe zarar vermez fakat bağırsak hareketlerini uyarabilir.
Rektal ateş ölçümleri rektum kanseri belirtileri için uygulanan bir yöntem değildir. Vücut içi sıcaklığı ölçerek kontrol etmek için rektuma yerleştirilen bir termometre aracılığı ile rektal ateş ölçümü yapılır.
Rektumdan ateş ölçümü yapan termometre, oral termometreye benzeyen ampul benzeri bir şekle sahiptir. Rektal ateş ölçümü yapacak termometreler rektuma kolayca yerleştirilebilmesi için daha kısa bir uca sahip olmaktadır.
Ağızdan yapılan ateş ölçümü sırasında termometreden gelen sıcaklıklar soğuk veya sıcak içecekler içmekten kolayca etkilenebilirken, ortamın sıcaklığı da cilt termometresi okumalarını etkileyebilir.
Rektal ateş ölçümünde bedenin iç sıcaklığı ölçülür. İç sıcaklık ölçülmesinden dolayı rektal ateş ölçümleri iç ve dış etkenlerden fazla etkilenmez. Böylece rektal ateş ölçümlerinin sonuçları daha doğru olmaktadır.
Bebeklerin ateşini ölçerken kullanılan diğer termometreler bebekleri rahatsız edebilir. Bu nedenle bu termometrelerin kullanımı daha zordur. Koltuk altından yapılan ateş ölçümleri birkaç dakika sürerek bebeklerde yapılması doğru sonuçlar vermeyebilir. Bebeklerde, çocuklarda hatta yaşlı yetişkin bireylerde ağızdan ateş ölçümü için termometre aletleri yeterince dil altında tutulamayabilir.
Rektal ateş ölçümü, yaklaşık bir dakika boyunca anüse bir termometrenin nazikçe sokulmasını içerir. Ateşi gösteren okumalar çocuğun yaşına bağlıdır.
3 aydan daha küçük bebeklerde yapılan rektal ateş ölçümünün sonucu en fazla 38 derece olmalıdır. 37,1 derece ortalama vücut sıcaklığıdır.
38 derece ve üstünde olan ateşle birlikte; , kontrolsüz ağlamalar, boyun tutulması ya da nöbet geçirilmesi gibi belirtiler bebeklerde ortaya çıkabilir. Bu tür belirtiler bebeklerde menenjit gibi acil müdahale gerektiren bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bebeğinizi bir sağlık merkezine götürerek tedavisinin yapılması gerekir.
Rektal termometre de 39 dereceye kadar ölçüm yapılan 3 aydan büyük bebekler ve çocuklar takip edilerek ateş düşürücü ilaçlar verilebilir.
Rektumdan yapılan ateş ölçümü 35 derece ya da daha düşük olabilir. Yapılan ateş ölçümünde vücut ısısı 39 derece ya da daha yüksek de olabilir. Bu iki durumda acil müdahale edilmesi gereken sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine giderek gerekli tedavi işlemlerinin yapılması gerekir.
Bilinç kaybı, boyun tutulması, nefes almada zorluk, vücudun herhangi bir yerinde şişme veya iltihaplanma, bilinç bulanıklığı, konfüzyon ve nöbet belirtileri yüksek ateşle birlikte ortaya çıkıyorsa ciddi sağlık sorunları olabilir.
41 derece üzerindeki tedavi edilmeyen ateşler tehlikeli olabilir. 41 dereceye ulaşan vücut sıcaklığında iç organlar hasar alarak iflas etmeye başlayabilir. Ayrıca bunama rahatsızlığı olan kişilerde meydana gelen ateşlenme, zihinsel durumun kötüleşmesine de neden olabilir.
Rektumdan ateş ölçümü yapılabilmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Rektumdan ateş ölçümü yapabilmek için kayganlaştırıcıyla uygun bir termometre olmalıdır. Rektumdan ateş ölçümünün aşamaları şöyle sıralanabilir;
Ateşin hafif olması halinde genellikle ilaç tedavisine gerek olmayabilir. Vücudun sıcaklığında düşüş sağlamak amacıyla bol miktarda su içilebilir. Ayrıca istirahat ve dinlenmek de iyi gelebilir. Vücudun ısısını düşürmek amacıyla ılık suyla duş almak gerekebilir.
Vücut sıcaklığını düşürmek için steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar alınabilir. Ancak bazı steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar 17 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir. Çünkü bazı steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar küçük çocuklarda ölümcül olarak yol açabilir.
Rektumda bazı rahatsızlıklar, bozulmalar rektumun iç astarında, kaslarında ya da sinirlerinde etkili olarak şiddetli ağrılara neden olur. Bu durumda rektum kendi normal fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelebilir. Rektumu etkileyen hastalıklar tedavi edilmezlerse zaman içerisinde ilerleyerek oluşturabilirler. Rektumu etkileyen yaygın rahatsızlık ve bozukluklar şu şekilde sıralamak mümkündür;
Proktit: Proktit, rektumda meydana gelen iltihaplanmalardır. Özellikle enfeksiyon oluşturarak geçici proktite neden olabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı da kronik proktit oluşturabilir.
Rektal ülserler: Kanamaya neden olabilen ağrılı açık yaralardır. Rektumun içinde bir ya da daha fazla iyi huylu (kanserli olmayan) yaranın bulunmasıdır.
Perianal apse: Anüsteki bezlerden biri tıkanıp enfekte olduğunda meydana gelir. Anal bezde irin ve sıvı toplanabilir. Anüs etrafında şiddetli ağrıya neden olan apse oluşabilir.
Kolorektal polipler: Rektumdaki ya da büyümeler yaygındır. Polipler, sistem, burun ya da kadın üreme organları gibi içi boş organların içindeki mukoza astarından büyüyen tümörlerdir.
Rektal prolapsus: Rektumu yerinde tutan kaslardaki aşınma ve yıpranma, rektumun yerinden çıkmasına ya da anal kanala doğru teleskopik şekilde genişlemesine neden olabilir.
Levator sendromu: Levator sendromu, rektumu yerinde tutan levator ani kasından dolayı bu ismi almıştır. Levator sendromu çoğu zaman kaslarda spazm oluşturarak epizodik rektum ağrısına yol açabilir.
Dışkı tutamama: Rektumdaki kaslar veya sinirlerle ilgili sorunlar, dışkıyı tutmada zorluk yaşanmasına, kazalara, sızıntıya neden olabilir.
Tıkalı dışkılama: Rektumdaki his kaybından ya da kas koordinasyonundan (pelvik taban disfonksiyonu) kaynaklanabilir.
Kabızlık ve dışkı sıkışması: Rektumu tıkayan sert ve sıkışan dışkı oluşabilir. Bunun sonucunda dışkılamada zorluk, ve yeteri kadar dışkılayamama gibi sağlık sorunları oluşabilir.
Ateşe neden olan hastalıklar ya da enfeksiyonlardan uzak durarak ateşlenmenin önüne geçilebilir. Bazen çocuklarda aşı olduktan sonra ateş görülür. Aşı öncesi ya da sonrasında çocuğa ateş düşürücü ilaç verilerek aşıdan kaynaklanabilecek ateşin oluşumu önlenmeye çalışılır.
Vücut ısısında normal değerinden yüksek olması sonucu ateşli havale görülebilir. Ateşli havale nöbetlerinde çocuklar bazı durumlarda baygın bir halde görülebilir ve sarsıntılı hareketler sergileyebilir. Ateşli nöbetlerin beş dakikadan daha uzun sürmesi ve çocuğun dudak rengi maviye dönmesi halinde vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine gitmeniz oldukça önemlidir.
Tuhaf, canlı ya da rahatsız edici özellikte rüyalar, ateş rüyasından kaynaklanabilir. Bu tür rüyaların neden olduğu bilinmemektedir. Vücutta meydana gelen , beyinde aşırı ısınmaya neden olabilir. Bu durum da bilişsel işlemleri etkileyerek daha tuhaf rüya görmekle sonuçlanabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.