Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sol Akciğer Ağrısı Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Akciğerde ya da akciğer çevresinde anormal hücre, , kist ya da tümör oluşabilir. Oluşan bu yapılar akciğerde kanser oluşturma riski taşıyabilirler. Akciğer çevresinde meydana gelen anormal hücreler iyi huylu ya da kötü huylu hücreler olabilir.

Akciğerde oluşan iyi huylu yapılar; vücuda zarar vermeyen kitle ya da nodül benzeri oluşumlardır. Bu tür iyi huylu hücrelerin uzun süreli takibi yapılarak büyüme bakımından kontrol altında tutulur. İyi huylu tümörlerin şekillerinde, boyutlarında değişiklik olup olmadığını görmek için yalnızca rutin bir göğüs röntgeni veya  taraması ile gözlemlenmesi gerekir. 

Kötü huylu oluşan hücreler ise  neden olabilir ve endişe vericidir. Hemen müdahale edilmesi gerekir. Akciğerde kötü huylu oluşan hücresel yapılar kontrolsüz bir şekilde bölünerek akciğerlerde tümörlere (birincil neoplazmalar) yol açabilirler. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine yayılabilen (metastatik neoplazma) anormal görünümlü hücrelerde meydana getirebilirler.

Sol Akciğer Ağrısı Neden Olur?

Sol akciğer ağrısı neden olur sorusuna; yaralanma, enfeksiyon ya da hormonlar gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanan sol akciğer ağrısı olabilir cevabı verilebilir. Akciğerler göğüslerin arkasında yer alır.

Bundan dolayı sıklıkla sol akciğer ağrısı ile göğüs ağrısı birbirinden ayırt edilemeyebilir. Akciğerde meydana gelen ağrı belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden gerekli teşhis ve tedavinin yapılması önemlidir.

Kalp, meme, mide, pankreas ve dalak gibi bazı iç organlarda meydana gelen ağrılar sol akciğerde hissedilebilir. Sol akciğer ağrısı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplardan biri de; sol akciğerin altında aniden oluşan keskin ağrı; kalp krizi, pulmoner emboli ya da kanser gibi yaşamı tehdit eden bir durumun belirtisi de olabilir şeklindedir. Bundan dolayı sol akciğerde oluşan ağrının nedeninin teşhis edilmesi gerekir.

Sol akciğerde ağrı neden olur sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

 Akciğerde meydana gelen enfeksiyon nedeniyle oluşan akciğer hastalığıdır. 

 Akciğerleri kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Şiddetli ve keskin bir ağrıya neden olarak nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Tedavisinde non steroidal antiinflamatuar ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir hastalıklardan biridir.

Pulmoner emboli: Kan damarlarında tıkanma oluşmasıyla akciğerlerde meydana gelen kan pıhtılaşması şeklindeki hastalıktır. Nefes almakta zorlanma, öksürük, , kalp çarpıntısına eşlik eden ağrı gibi belirtiler olabilir. Pulmoner emboli, acil tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi, cerrahi müdahale ya da kateter ile tedavi edilebilir.

Akciğer Kanserinin Nedenleri Nelerdir?

Tütün içerikli maddelerde bulunan dumandaki yaklaşık 60 farklı kimyasal madde, akciğer kanseri vakalarının %80-90'ından fazlasını oluşturur. Sigara, nargile, puro gibi tütün ürünleri akciğer kanserinin temel nedenidir.

Yapılan araştırmalardan; sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma olasılığı 15 ile 30 kat arasında arttığını göstermektedir. Akciğer kanserine yakalanma riski, hayatınız boyunca içtiğiniz sigara sayısıyla doğru orantılı olarak artar. 

Düzenli sigara içtikten sonra sigarayı bıraksanız bile bıraktıktan sonraki 15 yıl boyunca kanser geliştirme riski artmaya devam eder. Bu süre içerisinde düzenli olarak akciğer kanseri taraması yapılarak kanserli hücre oluşturup oluşturmadığı takip edilmelidir. Bu önlem, oluşabilecek olası kanserli akciğer neoplazmaların mümkün olan en erken aşamada teşhis edilmesine yardımcı olarak kanser görünümünü iyileştirebilir.

Sigara içmek akciğer kanserinin tek nedeni değildir. İyi huylu akciğer kanseri; apse, iltihaplı doku, kistlerden, enfeksiyondan ya da zatürreden kaynaklanan yara izi sonucu gelişebilir. Akciğer kanserine neden olabilecek diğer faktörler şöyle sıralanabilir;

  •  tedavisi almış olmak
  • Asbest, radon gazı, ağır metaller ya da dizel egzozu gibi diğer kanserojenlere maruz kalma
  • İş yerinde arsenik, nikel, silika ve krom gibi endüstriyel kimyasallara maruz kalma
  • Genetik değişiklikler ve kalıtsal durumlar
  • İkinci el duman maruziyeti (pasif içicilik)
  • Hava kirliliğinin daha yüksek olduğu bölgelerde yaşamak 

Bazen genetik faktörlerden dolayı akciğer kanserine yakalanma ihtimali artabilir. Bu durum, sigara içmeyen yakın bir aile üyesinde akciğer kanseri olan veya olmuş kişilerde daha yüksektir.

Akciğer kanserinin ailesel formları; beslenme alışkanlıkları, egzersiz, yaşam tarzı, yüksek iç ve dış hava kirliliği olan bölgelerde yaşamak gibi benzer ortamlarda bulunmak genetik olmayan faktörlerden etkilenebilir. 

Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğer kanserine bağlı olarak; sürekli öksürük, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, hırıltılı solunum ve nefes darlığı belirtileri varsa zaman kaybetmeden uzman bir göğüs hastalıkları doktoruna muayene olmanız gerekir. Fiziksel muayeneden önce hastanın genel sağlık öyküsü öğrenilerek belirtilerin nasıl olduğu tespit edilmeye çalışılır.

Doktorunuz, hırıltı ya da çıtırtı gibi sesleri dinlemek için kalp ve akciğerleri dinler. KOAH ve  gibi akciğerle ilişkili hastalıklara işaret edebilecek, kötü huylu tümör riskini artıran seslere odaklanmış bir fiziksel muayene yapılır. Fiziksel muayeneyi desteklemek için bazı test ve tahliller doktorunuz tarafından ayrıca istenebilir. Akciğer kanseri teşhisini koyarken istenebilecek test ve tahliller şöyle sıralanabilir;

Göğüs röntgeni: Genellikle en hızlı görüntüleme testidir. 1 cm genişliğinde ya da daha büyük kanserli hücreleri gösteren bir taramadır.

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Düşük radyasyon içerikli X ışınları ile vücudun iç kısmının görüntülenmesidir. Daha küçük akciğer kanserlerini tespit etmeye yardımcı olabilir ve bir X ışınından daha fazla ayrıntı sağlanabilir.

Akciğer fonksiyon testi: Spirometri olarak da bilinen bu test, akciğerlerin ne kadar hava tutabildiğini ve akciğerlerin ne kadar çabuk havayla dolup boşalabildiğini ölçer.

Kan testleri: Kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin (tam kan sayımı) sayısını kontrol edilebilmesi için yapılan bir testtir. 

Yapılan bu test ve tahlil sonuçlarından elde edilen bulgular yapılan fiziksel muayene ile birlikte değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda akciğer kanseri teşhisi konulabilir. Akciğer kanserine bağlı teşhis konulması halinde kanserin hangi evrede olduğunun belirlenmesi de gerekir.

Kanserin evresinin belirlenmesi yapılacak akciğer kanseri tedavisinin nasıl olması gerektiğini de etkileyecektir. Akciğer kanserinin teşhis edilmesi ve evresinin belirlenmesinden sonra zaman kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmelidir.

Sol Akciğer Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer Kanseri Riski Nasıl Azaltılır?

Akciğer kanseri riskini azaltmak için bazı hususlara dikkat ederek tedbir almak olumlu sonuçlar verebilir. Sigarayı bırakmak, yüksek kirlilik oranına sahip bir bölgeden ya da işten uzaklaşmak, doğru beslenme ve egzersiz gibi genel olarak sağlıklı bir yaşam sürmek akciğer kanseri riskini azaltabilir. Ayrıca genetik yatkınlığınıza göre daha yüksek risk altında olsanız bile bu hususlara dikkat ederek günlük yaşantınızda uygulamanız akciğer kanseri riskini azaltmanıza katkı sağlayabilir.

Sigara Kullanımı Akciğer Kanserini Nasıl Etkiler?

Türün içerikli herhangi bir madde kullanmak akciğer kanserinin en büyük nedenidir. Sigara kullanımını bırakanlarda akciğer kanseri riski sigara kullananlara göre düşmektedir. Sigarayı herhangi bir yaşta bırakmak akciğer kanseri geliştirme riskini de azaltır. Sigara sadece akciğer kanserine neden olmakla kalmaz pek çok kansere de neden olur.

Mesane kanseri, gırtlak kanseri, ağız ve boğaz kanseri, karaciğer kanseri, rektum ve kolon kanseri, mide kanseri gibi pek çok kanserin nedenlerinden biri de sigara kullanımıdır. Ayrıca pasif içicilik de tütün ürünlerinin dumanına maruz kalmaktan kaynaklanarak akciğer kanserine neden olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.