Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Alt Dudakta Sert Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Deri altında sert kitle
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Alt dudakta sert kitle, dudak derisi ve mukozasında ortaya çıkar. Skuamöz hücrelerde görülen sert kitle, dudak kanserinin habercisi olabilir. Alt dudakta kitle oluşumunda çeşitli faktörler etkili olur.

Güneş ışığına yoğun olarak maruz kalma, tütün kullanımı kitle oluşumunu tetikler. Aşırı güneş ışığından korunmak, tütün kullanımını bırakmak, sert kitle oluşum riskini azaltır. Alt dudakta sert kitlenin farklı belirtileri bulunur.

İşte alt dudakta sert kitle belirtileri:

  • Alt dudak bölgesinde karıncalanmanın hissedilmesi
  • Dudaklarda inatçı yaraların kabuklanarak iyileşmemesi
  • Dudak veya ağız bölgesinde ağrıyla birlikte uyuşma hissi
  • Alt dudakta hafif kabarık halinde beyaz renge yakın renk değişikliğinin görülmesi
  • Alt dudakta bu belirtilerle karşılaştığınızda vakit kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Alt Dudakta Sert Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Kitlenin yayılma alanına göre alt dudakta sert kitle çeşitleri vardır. Skuamoz hücreli karsinomlar dudak kanserinin habercisidir. Dudak derisinin orta ile dış katmanlarındaki hücrelerden küçük ya da büyük boyutlu olarak kitlelerin ortaya çıkması, akıllara cilt kanserini getirir.

Cerrahi operasyonla çıkartılabilen küçük çaplı kanserler, dudak görünümünü çok az etkiler. Bu aşamada tanının isabetli şekilde yapılması ve tedavinin deneyimli uzmanlar tarafından yapılması gerekir.

Büyük çaplı kitlelerin varlığı, kanserin daha büyük alana yayıldığının habercisi olabilir. Bunun için çok daha büyük cerrahi operasyon gereklidir. Yapılan cerrahi operasyonun detaylı bir şekilde planlanması gerekir. Böylece yapılan ameliyat çok daha başarılı bir sonuca ulaşır.

Dudak operasyon ile yeniden şekillendirilir. Yeniden şekillendirme ile istenen sonuca ulaşılabilir. İşlem sonrası bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Tütün ürünlerinden uzak durmak, güneş ışıklarına doğrudan maruz kalmamak gibi önlemlerle kanser riskini azaltabilirsiniz.

Alt Dudakta Sert Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Eğer alt dudağınızda kanser riskine yönelik şüphe varsa doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz alt dudakta sert kitle tanısı koymak için farklı teknik ve yöntemlerden yararlanır. Bu konuda teşhis konulması için yapılması gereken ilk iş sorunlu olarak görülen bölgenin muayene edilmesidir. Kontrol sırasında doktorunuz size detaylı sorular yönlendirir.

İşte sert kitle tanısında sorgulanan konular;

  • Alkol kullanma geçmişiniz
  • Sigara kullanıp kullanmadığınız
  • Diş tedavisi yaptırıp yaptırmadığınız
  • Ailede hastalık öyküsünün bulunup bulunmaması

Doktor daha duruma göre daha önce kullandığınız ilaçları da sorgulayabilir. Böylece alt dudak kanser şüphesine yönelik isabetli bir karar vermenin ilk adımı atılır. Sonrasında doktorunuz kitlenin bulunduğu bölgeden küçük bir örnek alır. Alınan örnek patoloji laboratuarına iletilir. Laboratuar sonuçlarınıza göre doktorunuz tanı koyar.

Bazen doktorlar biyopsi sonrasında farklı testleri uygulayarak kanserin mevcut durumunu netleştirmek ister. Böyle durumlarda MR ile CT tarama testleri yapılır. Yine tam kan sayımıyla röntgen de tanı koyma konusunda önemli veriler iletebilir. Bir de PET/CT taraması sonrasında teşhisin çok daha isabetli biçimde yapılması mümkün hale gelir.

Alt Dudakta Sert Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık alanındaki teknolojilerin gelişmesine paralel olarak alt dudakta sert kitle tedavisi yöntemleri değişim gösterir. Farklı tedavi yöntemlerinin bulunması, hasta konforunu olumlu yönde etkiler. Hastaya hangi tedavinin uygulanacağı konusu doktorunuzun muayenesine göre belirlenir.

İşte alt dudakta sert kitle tedavisinde ön çıkan yöntemler;

  • Kemoterapi 
  • İmmünoterapi
  • Cerrahi operasyon
  • Radyasyon tedavisi
  • Dudaktaki kitleye yönelik ilaç tedavisi

Kanser tedavisinde etkili sonuçlar ortaya koyan kemoterapi yönteminde kanserli hücrelerin yok edilmesi hedeflenir. Bunun için oldukça güçlü ilaçların kullanılması gereklidir. Dudakta kitle durumunun varlığında bazen doktorunuz kemoterapiyle birlikte radyasyon tedavisini de uygulayabilir. Şayet kanser vücudun farklı bölümlerine yayılmışsa kemoterapi bu vakalarda sıklıkla tercih edilir.

İmmünoterapi olarak adlandırılan ilaç tedavisi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kanserli hücrelerle savaşması sağlanır. Bazı durumlarda kanserli hücrelerle savaşan bağışıklık sistemi zayıf düşebilir. Böyle durumlarda İmmünoterapi, bağışık sistemine destek olunması amacıyla uygulanır. Öncelikli olarak diğer tedavi yöntemlerinden istenilen fayda elde edilmediğinde bu tedavi yöntemi önerilir.

Cerrahi operasyon dudaktaki kitlelerin tedavisinde sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Bu yöntemde cerrah ilk önce sert kitleyi, sağlıklı dudak dokusundan çıkarır. Sonrasında oluşan yara izinin azaltılması için farklı teknikler uygulanır. Böylece yeme ve içme gibi işlemlerde hastanın herhangi bir sorun yaşamasının önüne geçilir. Kimi zaman operasyon sonrasında plastik cerrahlar tedavi sürecine dahil olarak, dudaklara estetik görünüm kazandırır.

X-ışınlarının kanserli hücrelerin öldürülmesi için uygulandığı yönteme radyasyon tedavisi denir. Radyasyon tedavisinde duruma göre proton gibi güçlü enerji ışınları da kullanılabilir. Yine radyasyon tedavisinde sadece dudaklar değil; boyundaki lenf bölgesine de uygulanabilir. Doktor hastanın mevcut durumu göz önünde bulundurarak, radyasyon tedavisini nasıl uygulayacağına karar verir.

Yeni nesil ilaç tedavi yönteminde kanserli hücrelerin en zayıf noktalarına odaklanarak, kanserin bitirilmesi hedeflenir. Kemoterapiyle birleştirilerek uygulanan ilaç tedavisinde, her aşama kritik önemdedir. Doktorunuz hem kemoterapi sırasında hem de ilaç uygulamasında periyodik kontrolleri yaparak, tedavi durumunuzu takip eder.

Alt Dudakta Sert Kitle Ameliyatı

Alt dudakta sert kitlenin belirmesi ve tanı konulması aşamasından sonra ameliyat en çok tercih edilen yöntem olarak ön plana çıkar. Alt dudakta sert kitle ameliyatı sırasında cerrah kanserli bölgeyi dudakta çıkarır.

Kanserli kitlenin çıkarılması sonrasında dudakta çeşitli izler kalması söz konusu olabilir. Rekonstrüktif cerrah ya da plastik cerrahlar dudaktaki yaranın onarılması için farklı teknikler uygular. Alanında uzman cerrahlar sayesinde mümkün olan en az skar ve fonksiyon kaybıyla dudaktaki yara düzeltilir.

Alt Dudakta Sert Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Dudaktaki sert kitlenin tedavisi sonrasında oldukça titiz bir iyileşme süreci bulunur. Alt dudakta sert kitle tedavisi sonrası iyileşme süreci hassas bir süreci içine alır. Bu süreçte hasta birtakım beslenme sorunları yaşayabildiğinden bazı durumlarda hasta mideye yerleştirilen bir tüp yardımıyla beslenir. İlk haftanın sonunda bu tüp çıkartılarak, hastanın ağız yoluyla beslenmesi sağlanır.

Dudak bölgesinin görünür bir bölge olması, bu bölgenin estetik görselliğe sahip olmasını gerekli kılar. Kitle dudaktan çıkarıldığında estetik onarım yapılarak; dudaklarda istenilen görünümün elde edilmesi sağlanır. Estetik cerrahlar kişinin cilt özelliklerine bağlı olarak farklı teknik ve yöntemleri uygular. Böylece dudakların çok daha estetik görünüme kavuşması mümkün olur.

Alt Dudakta Sert Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alt Dudakta Sert Kitle İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Dudak bölgesinde oluşan yaralar bir türlü iyileşmiyorsa böyle durumlarda Kulak, burun ve boğaz hastalıkları konusunda uzman bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü uzun süreler boyunca açık kalan yaralarda zaman içerisinde kanser gelişebilir. Bu aşamada kulak, burun ve boğaz hastalıkları doktoru, tanı ve tedavi konusunda isabetli kararlara varır.

Alt Dudakta Sert Kitle Tehlikeli Midir?

Alt dudakta sert kitlelerin rastlanılması durumu sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çünkü dudaklarda kanser lezyonlarının kolaylıkla gelişebildiği bilinir. Alt dudaktaki sert kitleler, şayet erken dönemde teşhis edilmezlerse, tehlikeli sonuçlar ortaya koyabilir. Bundan dolayıdır ki alt dudaktaki sert kitlelerin erken bir dönemde tanısının konulması ve tedavisinin vakit kaybedilmeden yapılması gerekir.

Alt Dudakta Sert Kitle Kanser Midir?

Alt dudaktaki her sert kitlenin kanser olduğu algısı hatalı bir yaklaşımdır. Dudaktaki sert kitle şüphesinin ortaya çıkmasının hemen akabinde doktora gitmekte fayda vardır. Çünkü sert kitlenin kanserli olup olmadığının en net yanıtı gerekli muayeneler yapıldıktan sonra verilir. Üstelik dudaktaki sert kitlenin tedavisinde erken teşhis, hayati derecede etkilidir.

Alt Dudakta Sert Kitle Nasıl Temizlenir?

Sert kitlenin temizlenmesi çoğunlukla cerrahi yöntemlerle olur. Cerrah sert kitlenin bulunduğu yerin tam olarak belirlenmesinden ve gerekli tanının konulması sonrasında, kitleyi sağlıklı dudak dokusundan çıkararak alır. Devamında dudakta oluşan yara izinin tedavi edilmesi amacıyla farklı plastik cerrahisi yöntemleri uygulanır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.