Solid kitle lezyonu, içerisinde sıvı bulunmayan yoğun kitle oluşumlarıdır. Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. Solid kitle lezyonu malign (kötü huylu) ya da benign (iyi huylu) kitle şeklinde oluşabilir. Bazı solid kitle lezyonları kanserli kitleler oluşturarak pek çok sağlık sorununa neden olabilir ve farklı belirtiler ortaya çıkarabilir.
Solid kitle lezyonu, çoğunlukla içeriğinde sıvı bulunmayan diğer lezyon oluşumlarına göre daha yoğun yapıda anormal hücre türlerinde oluşarak farklı doku ve organlarda meydana gelebilir. Solid kitle lezyonu, çeşitli hastalıkların bir sonucu olarak çoğunlukla görüntüleme taramaları ile teşhis edilmektedir.
Solid kitle lezyonları; iyi huylu (benign) ya da kötü huylu (malign) olmak üzere iki temel kitle lezyonundan oluşmaktadır.
İyi huylu solid kitle lezyon çeşitleri şu şekildedir;
Adenomlar: Organları ve vücut bezlerini kaplayan doku olan epitel dokuda başlar. Yavaş büyürler ve saplı küçük mantarlara benzerler. da bu türün içerisinde yer alır.
Kondromlar: Vücuttaki kemikleri ve eklemleri koruyan esnek bağ dokusu olan kıkırdakta oluşan solid kitlelerdir.
Fibromlar: Tendonlardaki ve bağlardaki lifli dokuda bulunan iyi huylu solid kitle lezyonlarıdır. Vücudun hemen hemen her yerinde görülebilirler.
Hamartomlar: İyi huylu solid kitle lezyonu olarak akciğerlerde oluşur.
Hemangiomlar: Kan damarların büyüyen iyi huylu solid kitle lezyonlarıdır
Cildin hemen altında bulunan yağ dokusunda oluşan topak solid kitlelerdir.
Menenjiyomlar: Beynin etrafındaki doku tabakası olan menenjlerde başlar. Beyne ve omuriliğe baskı yapabilirler. Menenjiomların çoğu iyi huyludur, ancak yaşamı tehdit edecek kadar büyüyerek sağlık sorunları oluşturabilirler.
Bu iyi huylu tümörler düz kaslardan büyür. Sindirim sistemindeki rahimi ya da gastrointestinal sistemi etkileyebilirler.
Nöromlar: Bu tür solid kitle lezyonu sinirlerin içinde gelişir. Nöromlar vücudun herhangi bir yerinde büyüyebilir. Yaygın nöromlar arasında schwannomalar, nörofibromlar ve ganglionöromlar bulunur.
Osteomlar: Kemikte oluşan solid kitle lezyonlarıdır. Diğer yaygın türler kondroblastom ve enkondromda oluşan lezyonlardır.
Cilt tümörleri: İyi huylu solid lezyonların ciltte oluşan türleridir. En yaygın olanlardan bazıları kiraz anjiyomu, sebase hiperplazi , seboreik keratozlar , dermatofibromlar ve akrokordonlardır (cilt etiketleri).
Kötü huylu solid kitle lezyonu çeşitleri şu şekildedir;
Karsinomlar: Cilt, göğüs, prostat, mesane, serviks, endometrium (rahim astarı), akciğer, kolon ve rektumda oluşan kötü huylu solid kitle lezyonlarıdır.
Sarkomlar: Kemik, kıkırdak, kas, tendon ve yağ gibi bağ dokularında başlar. da bu çeşidin bir parçasıdır.
Lenfomalar: Lenf sisteminin bezlerinde ya da düğümlerinde gelişir. Lenfomalar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. En sık; boyun, koltuk altı ya da kasık bölgesinde yumrular olarak hissedilir.
Solid kitle lezyonlarının iyi huylu türleri bulunur. Bu türler ise bazı belirtilerle ortaya çıkar. İyi huylu solid kitle lezyonların belirtileri şöyle sıralanabilir;
İyi huylu ve kötü huylu solid kitle lezyonları, farklı belirtiler ile ortaya çıkar. Kötü huylu solid kitle lezyonu belirtileri şu şekildedir;
Solid kitle lezyonlarının tanısını koymak için hastanın fiziksel muayenesine ilave olarak farklı test ve tahliller istenebilir. Solid kitle lezyonunun tanısında istenebilecek test ve tahliller şöyle sıralanabilir;
Görüntüleme Teknikleri: Manyetik rezonans taraması (MR), ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması gibi farklı görüntüleme teknikleri solid kitle lezyonunun boyutunu, türünü, yapısını belirlemek için uygulanabilir.
Biyopsi: Kanserli hücre oluşturmasından şüphelenilen solid kitle lezyonlarını incelemek adına lezyonun oluştuğu vücut bölgesinden doku örneği alınması işlemidir. Lezyonun tanısını koymak adına alınacak doku örneği ince iğne biyopsi, cerrahi biyopsi gibi farklı yöntemlerle alınabilir.
Kan Testleri: Yapılacak kan testleri ile solid kitle lezyonlarının vücutta oluşup oluşmadığı, oluştuysa lezyonun türünü belirlemede kullanılabilecek test türüdür.
Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen solid kitle lezyonlarının tedavisinde farklı yöntemler uygulanabilir. Solid kitle lezyonunun türü, boyutu, çevre dokulara yayılıp yayılmadığı, şiddeti ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler göz önüne alınarak tedavi seçeneği belirlenir.
Solid kitle lezyonu tedavi türleri şu şekildedir;
Cerrahi Müdahale: Meydana gelen solid kitle lezyonu oluşumları çoğunlukla cerrahi yöntemler uygulanarak vücuttan çıkarılır.
Radyoterapi: Kötü huylu lezyonların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Oluşan kanserli hücreleri yok etmek amacıyla yüksek enerjili ışınların kullanılmasıyla uygulanır.
Kemoterapi: Kanser oluşturan solid kitle lezyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Kanserli solid kitle lezyonlarının büyümesini önlemek için çeşitli ilaçlar kullanılır.
Öncelikle oluşan lezyon ilaç tedavisi, takip ve kontrol muayeneleri yapılarak lezyonun gelişim süreci gözlenerek iyileştirilmeye çalışılır. Bu tür tedavilerden cevap alınamadığı vakalarda solid kitle lezyonunun vücuttan çıkarılması için ameliyat gerekebilir. Yapılan cerrahi müdahale ile solid kitle lezyonu oluşan doku ve organlar vücuttan çıkarılır.
Solid kitle lezyonu tedavi sonrasında iyileşme sürecinde hastaların kısa sürede normal hayatlarına dönmeleri için bazı hususlara dikkat etmeleri gerekir. Sağlıklı, dengeli beslenerek gerekli vitamin ve minerallerin vücuda alınması gerekir. Ağır yük kaldırmadan ve zorlayıcı fiziksel hareketler yapmadan dinlenerek iyileşme sürecinin geçirilmesi önemlidir. Özellikle reçete edilen ilaçların vaktinde alınması, gerekli takip ve kontrol muayenelerinde aksatılmadan yapılması iyileşme sürecinin en kritik noktalarıdır.
Solid kitle lezyonları oluşumlarına göre tehlike oluşturup oluşturmadığı farklılık gösterebilir. İyi huylu oluşum gösteren solid kitle lezyonları kanserli hücre oluşturamadıkları için tehlike oluşturmaz. Ancak bazı solid kitle lezyonları özellikle karaciğer, akciğer, meme gibi bazı vücut bölgelerinde kanserli hücre oluşturarak yayılım gösterebilir. Bu tür solid kitle lezyonlarının tehlike oluşturma ihtimali vardır.
Solid kitle lezyonu, çoğunlukla iyi huylu olarak meydana gelir. Bundan dolayı çoğu solid kitle lezyonu kanser değildir. Ancak bazı durumlarda solid kitle lezyonları kötü huylu oluşum göstererek kanserli hücrelere dönüşebilir.
Solid kitle lezyonların vücuttan temizlenmesi lezyonun türüne, boyutuna, şiddetine ve hastada oluşturduğu belirtilere göre farklı şekillerde temizlenebilir. İyi huylu olarak oluşan solid kitle lezyonlarının temizlenmesi genellikle ilaç tedavisi, takip ve kontrol muayeneleri ile temizlenmektedir. Kötü huylu solid kitle lezyonları ise genellikle cerrahi yöntemler ve ilave koruyucu tedaviler uygulanarak vücuttan temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.