Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Sindirim sistemimiz vücudumuzun işleyişi üzerinde önemli yeri olan bir mekanizmadır.

Besinlerin sindirilmesi ve vücuda emilimi, yararlı ve zararlı bakterilerin birbirinden ayrılması, bağışıklığın desteklenmesi üzerinde bağırsaklarımızın ciddi etkileri bulunmaktadır.

Birçok bağırsak rahatsızlığı organların genel işleyişini bozarak çeşitli problemlere yol açabilir. Kalın bağırsak kalınlaşması da bunlardan biridir. 

Tedavi edilmediği durumlarda kişinin sosyal hayatını ciddi oranda etkilerken ayrıca ilerleyen dönemlerinde daha tehlikeli olabilmektedir.

Bu sebeple hem kalın bağırsak kalınlaşması için hem de diğer tüm bağırsak rahatsızlıkları için mutlaka alanında uzman bir hekime başvurmak gerekmektedir.

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Nedir?

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Nedir?

Kalın bağırsak kalınlaşması  olarak da bilinir. Sindirim sistemini ciddi boyutlarda etkileyen bu hastalık kalın bağırsakta ya da ince bağırsağın bitiminde gelişir.

Bu hastalık inflamatuar bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Geliştiği yer itibariyle enfeksiyon oluşumu şeklinde gözlemlenir. 

Kalın bağırsakta meydana gelen bu kalınlaşma küçük bir bölümde olabileceği gibi bağırsak boyunca da olabilir.

Kişiler üzerinde hem sosyal hayatlarında hem de bireysel alanlarında olumsuz etkileri büyük olan bu hastalık mutlaka tedaviye yönelik adımlar gerektirir. 

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Belirtileri Nedir?

Crohn hastalığı yani kalın bağırsak kalınlaşması belirtileri hastalığın durumuna göre kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sık karşılaşılan belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bulantı ve kusmaya eşlik eden şiddetli karın ağrısı ve ishal
  •  birlikte gelişen kilo kaybı
  • Dışkılama esnasında ağrı ve dışkıda iltihaplı ya da kanlı görünüm
  • Anüs bölgesinde çatlak oluşumu
  • Enfeksiyona bağlı olarak görülen ateş ve yorgunluk hissi
  • Sık tuvalete çıkma isteği
  • Kan testlerinde karşılaşılabilen karaciğer fonksiyon bozuklukları
  • Ciltte döküntüler,, solgun beniz
  • Tuvalete çıktıktan sonra bağırsakları dolu hissetme durumu
  • Hastalığın oluşum evresinde anüs çevresinde ağrı
  • Sindirim sistemi boyunca gelişen ülser gelişimi

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Neden Olur?

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Neden Olur?

Crohn hastalığının oluşum sebeplerine dair net bilgiler yoktur. Ancak yapılan araştırmalar genetik yatkınlığın hastalığın gelişmesi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.

Anne veya babasında kalın bağırsak kalınlaşması olan çocuklarda bu hastalığın gelişme olasılığı %15 daha fazladır.

Bunun yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da birçok hastalıkta olduğu gibi kalın bağırsak kalınlaşması üzerinde etkilidir. 

Ayrıca bazı bakteri ve virüsler crohn hastalığının gelişmesine yol açabilir.

Özellikle aynı evi paylaşan kişiler ortak tuvalet kullanımıyla bu hastalığın bulaşabileceğinden endişe edebilmektedir. Böyle bir durum söz konusu değildir. 

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Nasıl Teşhis Edilir?

Kalın bağırsak kalınlaşması teşhisi sürecinde hastanın öyküsü son derece önemlidir. Hastanın crohn hastalığını destekleyici belirtilerinin olması hekimin karar verme aşamasını etkiler.

Şiddetli karın ağrısı, bağırsakta doluluk hissi, süregelen iltihaplı dışkılama gibi belirtilerin bir araya toplanması crohn şüphesi oluşturmaktadır. 

Kesin tanı için ise gerekli kan ve dışkı tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. MR ve  en sık başvurulan görüntüleme yöntemidir.

Bunun yanı sıra mide bağırsak sistemindeki mevcut durumun incelenmesi ve diğer hastalıkların önlenebilmesi için endoskopi ve  de tanı koyabilmek için önemli bir yöntemdir.

Bu işlemlerin uygulanması esnasında şüpheli bir durum hissedilirse hekim tarafından biyopsi de gerekli görülebilmektedir. 

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Crohn hastalığının tedavisine yönelik net bir prosedür yoktur.

Burada önemli olan hastalığın oluşum yeri ve hastanın mevcut durumudur. Genellikle ilaçlar ile bağırsak florasını iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

Bazı durumlarda birden fazla tedavi şekli uygulanarak da hastanın hayat kalitesi arttırılabilir. 

Kalın bağırsak kalınlaşması durumunu bağırsaktaki iltihap oluşumu tetiklediği için mevcut iltihabı gidermeye yönelik steroid tedavisi uygulanabilir. Bu tedaviye ek olarak bağışıklığı baskılamak adına farklı ilaçlar da tercih edilebilir.

Bunun yanı sıra crohn hastalığının tedavisini desteklemek amacıyla hastaya B12 ve D vitamini takviyeleri de verilebilir.

Bu hastalarda yaygın olarak görülen ishal durumunun ortadan kaldırılması amacıyla anti diyarellerin kullanılması da tavsiye edilebilir. 

İlaç ve takviye vitamin tedavilerinin işe yaramadığı durumlarda biyolojik ilaçlara başvurulabilir.

Gerek görüldüğü hallerde kişiye damar yolu ile ilaç verilebilir. Sinsi bir şekilde ilerleyen ve teşhisi başka rahatsızlıklarla karıştırılabilecek bu hastalığın ileri evrelerinde bağırsak tıkanması, tümör oluşumu gibi hayatı tehdit eden durumlar gelişebilir. Bu gibi durumlar için de cerrahi müdahale kaçınılmazdır. 

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Ve Kolon Kanseri İlişkisi

Bağırsak rahatsızlığı olan birçok kişinin tetikte olduğu konulardan biri de kolon kanseridir.

Peki kolon kanseri nedir?  bağırsak içinde ya da rektumda meydana gelen anormal hücre büyümesi olarak tanımlanabilir. Bu büyümeler polipler şeklinde görülür. 

Kolon kanseri belirtileri bazı bağırsak hastalıklarıyla benzer özellikler gösterebilir. Bunlardan biri crohn hastalığıdır. Dolayısıyla hastalar ilk etapta endişe duyabilirler. Kolon kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • , şiddetli ishal veya kabızlık
  • Anüs bölgesinde ağrı, 
  • Kilo kaybı
  • Bağırsakta doluluk hissi 
  • Yutma güçlüğü ve çabuk doyma hissi 

Kolon kanserinin oluşumunu tetikleyen birçok etken mevcuttur. Bağırsak iltihapları da bunlardan biridir.

Kalın bağırsak kalınlaşması yaşayan kişilerin de sağlıklı bireylere göre kolon kanseri riski daha yüksektir.

Dolayısıyla kalın bağırsak kalınlaşması durumunda erken evre tedavilerin uygulanması kişiyi kolon kanserinden korunmada önceliklidir.

Bunun yanında düzenli yaptırılan kontrollerde polip oluşumunun gözlemlenmesi ve poliplerin alınmasıyla birlikte de kolon kanseri riski azalır. 

Kolon Kanseri Evreleri ve Tedavisi

Kolon Kanseri Evreleri ve Tedavisi

Kolon kanseri de birçok farklı kanser türü gibi farklı evrelerden oluşur.

Dört evreden oluşan bu süreçte her evrenin çevre dokulardaki kanser hücrelerine göre alt sınıflandırması olabilmektedir. Evre 1'de kanser hücreleri bağırsak duvarında ya da bu bölgeye yakın lenflerde görülmektedir.

Evre 2'de ise kanser hücreleri kolon duvarının büyük bir bölümüne yayılmış ya da bölgeye yakın bir organa sıçramış olabilir.

Evre 3'de kanser lenf düğümlerine yayılma eğilimindedir. Ayrıca kolon duvarının bütününe yakın bir kısmında kanser mevcuttur.

Bölgenin yakınındaki organlara ve lenflere de sıçrama söz konusudur. Evde 4'te ise hastalık kolon dışında ve bölgeye uzak organlara da metastaz yapar.

Karaciğer, akciğer ve yumurtalıklar gibi çeşitli organlarda kanser hücreleri görülebilir. 

Erken dönemde teşhisin önemli olduğu kolon kanseri 1. evre belirtileri yoğun derecede gaz ve şişkinlik, anüste ya da dışkıda kanama şeklinde sıralanabilir.

Hastalığın ilerleyen evrelerinde uzak organlara yayılım göstermesi halinde tedavi şansı azalmaktadır.

Kolon kanseri 4. evre ölüm belirtileri genellikle yaşamsal organlardaki bozukluklar ile kendini belli eder. Bu aşamada tedavi sadece hastayı rahat ettirmeye yöneliktir. 

Kolon kanseri tedavisi belirlenirken cerrahi müdahaleye uygun olan hastalar için poliplerin ve tümörlerin temizlenmesinin ardından koruyucu bir tedavi uygulanabilir.

İleri evrelerdeki hastalar için ise cerrahi pek mümkün olmamaktadır.

Böyle bir durumda kanserli hücrelerin azaltılması ve tümörlerin küçültülmesi amaçlanır. Bunun için kemoterapi ve  tercih edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Kalın bağırsak kalınlaşması durumunda beslenme çok önemlidir. Kişinin tedavisine ek olarak beslenmesine özen göstermesi özellikle hastalığın atak dönemlerinin daha kolay geçmesini sağlar. Yağlı, asit oranı yüksek, çok soğuk ya da çok sıcak, şeker oranı yüksek olan yiyecek ve içeceklerin bu hastalar tarafından tüketilmesi yasaktır. 

Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur?

Bağırsak ağrısı genel olarak mideye vurur. Bunun yanında karnın alt bölümünde ve kasıklarda da ağrı hissedilebilir. Ancak crohn hastalığı varlığında bahsedilen ağrının çok şiddetli olduğu ve diğer semptomların da bu ağrıya eşlik ettiği unutulmamalıdır. Yani bağırsak ağrısının farklı sebepleri olabilir. 

Kalın Bağırsak Kalınlaşması Durumunda Hangi Uzmanlık Bölümüne Gidilmelidir?

Bağırsak rahatsızlıklarında gastroenteroloji bölümüne başvurmak gerekir. Doktorunuz daha ileri araştırmalar istediğinde başka bölümlere yönlendirebilir.

Kolon Kanseri Neden Olur?

Kolon kanseri diğer bağırsak rahatsızlıkları ile ilişkili olabilir. Ancak en önemli etkenler arasında kötü beslenme alışkanlıkları bahsedilebilir. Ayrıca zararlı maddelerin kullanımı da riski arttırmaktadır. Fazla kilo ve bağırsaktaki polip varlığı da kolon kanserini tetikleyebilmektedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.