Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Tıpta Nullipar Nedir? Nullipar Gebelik Nasıl Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Tıpta Nullipar Nedir? Nullipar Gebelik Nasıl Olur?

Tıpta gebelik, gebeliğin aşamaları ve gebe kadınlarla ilgili farklı tanımlamalar vardır. Bu tanımlamalardan birisi de nullipar gebeliktir.

Tıpta nullipar nedir sorusunun kısa cevabı ise daha önce doğum yapmamış ya da fetüsü yaşama tutunmamış gebeleri ifade eder. 

Nullipar bireylerin gebelikleri farklı risk unsurlarına sahip olabilir. Daha ayrıntılı olarak tıpta nullipar nedir ve nullipar gebelikte süreç nasıl ilerler gibi sorular yazımızda yanıt buluyor. 

Tıpta Nullipar Nedir?

Tıpta Nullipar Nedir?

Tıpta nullipar nedir sorusunun tıbbi terminolojideki karşılığı çocuk doğurmamış kadındır.

Ancak bu durum kadının, mutlaka hiç hamile kalmadığı anlamına gelmez; düşük yapmak, ölü doğum gerçekleştirmek veya isteğe bağlı  yapmış ancak hiç canlı bebek doğurmamış birine yine de nullipar denir.

Nulliparitenin nedeni hamilelik sırasında yaşanan komplikasyonlar olabilir. 

Ancak bunun yanı sıra kadının gebe kalmayı tercih etmemesi ve hiç gebe kalmaması da nulliparite ya da nullipar olarak adlandırılır.

İsteğe bağlı kürtaj da nullipar olarak ifade edilir. Bunlara ek olarak tıptaki diğer gebelik türleri ise;

Para: Doğumu gerçekleşmiş bir ya da birden fazla fetüse ulaşmış gebelik,

Primipara: Yaşama ulaşmış bir fetüs sahibi kadın,

Multipara: İki ya da ikiden fazla fetüsü yaşama tutunmuş yani çoklu doğum yapmış kadın,

Stillbirth: Yaşama ölü doğmuş olan fetüs.

Nullipar Gebelik Nasıl Olur?

Tıpta nullipar nedir sorusunun yanı sıra nullipar bir gebelik sürecinin nasıl olduğu da merak konusudur.

Nullipar gebelikte hastanın yaşına ve kendi hastalıklarına göre farklı gebelik süreçleri söz konusu olabilir.

Özellikle 35 yaşının üzerindeki nullipar gebelikler diğer gebeliklere göre farklı riskler taşıyabilir. 

Bu noktada uzman doktorun ve hastanın iş birliği, gebelik sürecinin yakından izlenmesi, anne adayının gebeliği boyunca doktorunun tavsiyelerine uymak önemlidir.

Her nullipar gebe için aynı riskler söz konusu değildir. 

Aslında her kadın ilk gebeliğinde nullipar sınıfında yer alır. Bu durumda beslenme, kalıtsal hastalıklar ve gebenin diğer hastalıkları, yaş, kullanılan ilaçlar risk faktörlerinin basamaklarını oluşturur.

Gebelikte doğru doktor, doğru beslenme ve ilaçlar ile süreç sağlıklı şekilde yönetilebilir.

Nulliparitenin Nedenleri

Nulliparite, bir kişinin doğum geçmişini tanımlar. Tıbbi bir durum veya tanı değildir. Nulliparitenin birkaç olası nedeni vardır.

Bir kişi, doğum kontrolü kullanması veya cinsel ilişkiden uzak durması sonucunda kendi isteğiyle nullipar olabilir.

Diğer kadınların gebelik geçmişi olabilir ancak gebelik kaybı, ölü doğum veya isteğe bağlı kürtaj nedeniyle canlı doğum yapmamış olabilirler.

Bu durumlara bağlı olarak gerçekleşen gebelik kaybı ya da ölü doğumun pek çok farklı nedeni olabilir. Bunlar:

  • Kalıtsal hastalıklar
  • Rahim yapısındaki anormal bozukluklar
  • Enfeksiyonlar

  • Hormonal problemler
  • Bağışıklık sistemi sorunları
  • Yaş faktörüdür

Nullipar Kadınlarda Risk Faktörleri

Nullipar Kadınlarda Risk Faktörleri

Doğum yapmamış olmak tek başına kişinin sağlık durumunu belirlemese de doğum yapmamış kadınların belirli tıbbi durumlar açısından daha yüksek riskleri olabilir.

Doğurganlık Riskleri: Nulliparitenin kısırlık riskini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Ancak, nulliparite bazen altta yatan doğurganlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Bir kadının daha önce hiç doğum yapmamış olması, mutlaka  olduğu anlamına gelmez. Nullipar bir kadın gelecekte hamile kalmakta veya doğum yapmakta sorun yaşanmayabilir. 

Kısırlığın pek çok nedeni olabilir. Kısırlık için bir ya da birden fazla risk faktörü taşıyan nullipar kadınlar doğum öncesi ve doğum sırasında bazı risk faktörleri taşıyabilirler:

  • Yaş
  • Sigara içme geçmişi
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Fazla kilolu olma ya da düşük kilolu olma
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçmişi

  • Primer over sendromu

Gebelik ve doğum riskleri: Bir veya daha fazla canlı doğum yapmış kadınların preeklampsi ve erken doğum gibi gebelik komplikasyonları riskinin daha düşük olduğu, bazı araştırmacılar tarafından öne sürülür. Nullipar kadınlarda erken doğum ve gebelikle ilişkili yüksek tansiyon riski daha yüksektir. Ayrıca nullipar kadınlarda doğum daha uzun sürebilir. 

Yumurtalık ve rahim (uterus) kanseri riski: Araştırmalara göre 35 yaşından sonra ilk kez doğum yapan ve hiç doğum yapmamış kadınların yumurtalık kanseri ve endometriyal kansere yakalanma riski daha yüksektir. ABD'de yapılan bir araştırma, sürekli doğum kontrol hapı kullanan, doğum yapmamış kadınların yumurtalık ve  olma riskinin daha yüksek olduğunu ileri sürer. Araştırma, 60 yaşın altındaki kadınlarda nulliparitenin yumurtalık ve rahim kanserine karşı bazı koruyucu etkileri olabileceği sonucuna varır.

Meme kanseri riski: Bazı araştırmalarda nullipar kadınların  riskinin daha yüksek olduğu ortaya konur. Doğum yapmanın, özellikle daha genç yaşta (30 yaş altı) doğum yapan kadınlar için, yaşamın ilerleyen dönemlerinde meme kanseri riskini düşürdüğü düşünülüyor. 

Öte yandan, canlı doğum yapmış kadınların, bu uzun vadeli korumaya rağmen kısa vadeli riskleri daha yüksektir. Canlı doğum yapan kadınlarda emzirmenin de meme kanserini önlediği belli araştırmalar tarafından ortaya konulur. Ancak meme kanseri riskini yalnızca nullipar kadınlara indirgemek yanlıştır. Meme kanseri her kadın için risk oluşturan bir faktördür. 

Nullipar Gebelik Rahim (Uterus) Kanserine Neden Olur mu?

Nullipar Gebelik Rahim (Uterus) Kanserine Neden Olur mu?

Pek çok durum gibi nullipar gebelikte rahim kanseri riski taşır. Ancak rahim kanserinin nedenlerini nullipar gebeliğe indirgemek doğru değildir. Rahim (uterus) kanserinin pek çok farklı nedeni vardır. Rahim (uterus) kanserinin başlıca nedenleri ise şunlardır:

  • Postmenopozal olmak veya  girmek (55 yaşından sonra)
  • Kalınlaşmış duvar astarı (endometrial hiperplazi)
  • Hiç çocuk sahibi olmamak
  • Erken adet görmeye başlamak (12 yaşından önce)
  • Yüksek tansiyon veya  hastası olmak
  • Aşırı kilolu veya  olmak
  • Yumurtalık, rahim veya  aile öyküsü
  • Cowden sendromu veya Lynch sendromu gibi genetik bir rahatsızlığa sahip olmak
  • Önceki yumurtalık tümörleri veya polikistik over sendromu
  • Sadece östrojen hormon replasman tedavisi kullanmak
  • Doğurganlık tedavisi almak
  • Pelvise daha önce radyasyon tedavisi görmek
  • Meme kanserini tedavi etmek için tamoksifen almak (meme kanserini tedavi etmenin faydaları genellikle rahim kanseri riskinden daha ağır basar)

Sıkça Sorulan Sorular

Nullipar Kadınlarda Güvenli Doğum Kontrolü Nasıl Olmalıdır?

Nullipar kadınlar doğum kontrol yöntemlerinin çoğunu güvenle kullanabilirler. Rahim içi cihazların (RİA) ve doğum kontrol implantlarının doğum yapmamış kadınlar ve ergenler için en güvenli ve en etkili doğum kontrol seçeneklerinden olduğu söylenebilir. Etkin olmasına rağmen, nullipar kadınlarda RİA kullanımı fazla değildir. Bazı araştırmacılar doğum yapmamış ve genç kadınların RİA'ların mevcut olduğundan habersiz olduğunu ileri sürer. 

Rahim İçi Araçlar (RİA) Kısırlık Riskini Arttırır mı?

Eski araştırmalar rahim içi araçlarla yapılan doğum kontrolünün kısırlık riskini artırabileceği yönündedir. Ancak daha yeni araştırmalar bu durumun aksini iddia eder. Rahim içi araçlar (RİA) doğum kontrolü için en sağlıklı ve verimli yollardan biridir. Uzmanlar tarafından gebelik geçirmemiş (nullipar) ya da gebelik geçirmiş kadınlar için tavsiye edilir.

Nullipar Kadınların Gebeliklerinde Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Nullipar gebeliklerde de diğer gebeliklerde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar vardır. Beslenme, egzersiz, doğru ve sağlıklı cinsel yaşam gebelerin dikkat etmesi gereken durumlardır. Bunun yanı sıra hekiminizle düzenli iletişim kurmanız, öneri ve tavsiyelerini uygulamanız önemlidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.