Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ters Omuz Protezi Nedir? Ters Omuz Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Ters omuz protezi, özellikle omuz bölgesinde yaşanan hasardan dolayı hastaların omuz dokularının yerine yapay omuz protezi konulması ile gerçekleştirilen özel bir cerrahi yöntemdir. Bu işlem sayesinde kişilerin hareket kabiliyetinde artış görülür.

Aynı zamanda omuz hareketleri de yavaş yavaş düzene girer. Protez işlemlerinin uygulanabilmesi için doktor muayenesi gerekir. Bazı kişilerin hastalık durumu ya da omuz yapısı, protez işlemi için uygun olmayabilir.

Ters omuz protezi farklı çeşitlere sahiptir. Hastalara uygulanabilecek en uygun türe karar verilmesi gerekir. Kişinin omuzuna uygulanacak olan bu işlem türlerinden hangisinin yapılacağına ise doktor karar verir. Protezler, farklı tedavi yöntemlerinin yeterli kalmadığı durumlarda uygulanır. Cerrahi operasyon sonucunda protez işlemi gerçekleşir.

Ters Omuz Protezi Nedir?

Ters omuz protezi pek çok doktorun sıklıkla kullandığı bir tedavi yöntemidir. Her hasta için uygun olmayan bu tedavi yöntemi özellikle omuz eklemlerinde, büyük kas yırtılmaları olan uygulanan tedaviye yanıt vermeyen ciddi ağrı ve hareket kaybı yaşayan hastalara uygulanmaktadır. Genellikle geleneksel ters omuz tedavilerine cevap vermeyen hastalar için kullanılmaktadır.

Ters omuz protezi kullanılmasının en temel amacı hastanın ağrılarının minimum düzeye indirgemek ve hareket kabiliyetini arttırmaktır. Ters omuz protezi özel olarak geliştirilmiş cerrahi bir metottur. Ters omuz protezi uygulaması yapılan hastaların hızla iyileşmesi ve gündelik hayatlarına hızla geri dönüş sağlamları da doktorlar için bu uygulamanın tercih edilme nedenleri arasında yer alır.

Ters Omuz Protezi Nedenleri Nedir?

Ters omuz protezleri özellikle omuz eklemi ile ilgili problemi olan hastalar için geleneksel ters omuz tedavilerine yanıt alınamaması halinde uygulanan özel bir cerrahi tedavi yöntemidir. Ters omuz protezi nedenleri arasında en sık görülen beş nedeni şu şekilde sıralamak mümkünüdür;

  • Rotator manşet yırtığı 
  • , omuz bölgesinde oluşmuş olan deformiteler
  • Geçmeyen şiddetli  ve minimum hareket kabiliyeti
  • Bazı aktiviteleri gerçekleştirmede yaşanan ciddi zorluk
  • Daha önce denenen tedavi yöntemlerinden cevap alınamaması

Bu beş neden özellikle hekimlerin hastalarını ters omuz protezi kullanmaları yönünde gerekli müdahaleleri gerçekleştirimleri yönünde karar almasının temel sebepleridir. Ancak hemen her hasta için aynı süreçler ve tedavi yönteminin kullanılması söz konusu değildir. Bu nedenle bir hekim muayenesinden geçmek son derece hayatidir.

Ters Omuz Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Ters omuz protezi özellikle omuz eklemlerinde yaşanan temel problemleri olan hastalar için önemli seçeneklerden biridir. Genellikle ters omuz protezinin tercih edilme nedenleri omuz kireçlenmesi ve omuz bölgesinde yaşanan ciddi deformitelerin varlığıdır.

İkinci en sık ters omuz protezi uygulanan durum ise rotator manşet yırtığıdır. Rotator manşet, omuzda bölgesinde yer alan bir takım kasları ve tendonları kapsar. Omuz çıkması sonucunda da bazen bu tip işlemlerin uygulanması gerekli olabilir.

Özellikle kol kaldırma hareketini destekleyen bu kas grubunda yaşanan yırtılma hastalarda ciddi hareket kaybına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda öncelikli olarak hastanın durumuna bakılarak tedavi yöntemleri denenmektedir. Özellikle geleneksel omuz protezi ilk denenen yöntemlerden biridir.

Ancak bu tedavi yöntemlerinden cevap alınamaması ya da yetersiz sonuçlar ters omuz protezinin tercih edilmesine neden olmaktadır. Ters omuz protezinin kullanılması ile kaslar ve omuz daha sağlıklı bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir. Operasyon sonrasında kişilerin gündelik hayatlarına hızla geri dönemleri ve hızlı iyileşme süreci de tedavinin uygulanma nedenleri arasında yer almaktadır.

Ters Omuz Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ters omuz ameliyatı öncesinde kan tahlili gibi bir takım testler hekiminiz tarafından gerçekleştirilir. Genellikle genel anestezi altına gerçekleştirilen ameliyat süreci için öncesinde bir takım tetkikler yapılması son derece doğaldır. Hekiminiz tarafından gerçekleştirilen testler sonucunda nasıl bir ameliyat sürecinin izleneceği açıklanacaktır.

Buna uygun olarak süreç belirlenir. Cerrahi kesiler ile yapılan ameliyat sürecinde açılan omuz bölgesi içerisinde hasar görmüş dokular ve deforme olmuş yapılar düzeltilir ya da temizlenir. Hemen ardından proteze uygun hazırlanan alan içerisine ters omuz protezi yerleştirilir.

Yapılan operasyon genellikle genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrasında hemen bir çıkış işleminin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ameliyattan sonra aynı gün içerisinde yataktan kalkmanız mümkündür ancak ilk 1-2 gün hastanede kalınması gerekebilir.

Ters omuz protezi ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Ağır eşyaların kaldırılması engellenmelidir. Kişinin kendini dahi omuz yardımı ile kaldırılmasının önüne geçilmelidir
  • Doktorunuzun önerdiği reçeteli ilaçları verilen talimatlara uygun şekilde kullanılmalıdır
  • Fizik tedavi alınması omuz kaslarının tekrar güçlendirilmesi için önemli ve önceliklidir
  • Doktorunuzun önerdiği omuz hareketleri ile egzersizler yapılmalıdır
  • Verilen merhemler ya da losyonlar varsa kullanımına dikkat edilmelidir
  • Bölge temiz tutulmalıdır. Ameliyat sonrası enfeksiyon riski göz önüne alınmalıdır

Hemen her hastanın iyileşme sürecinin bireysel olduğu unutulmamalıdır. İyileşme süreci kullanılan ilaç ve egzersizlere bağlı olarak hastanın durumuna göre birkaç hafta ya da bir kaç ay sürebilir. Ameliyat sonrasında ödem , bölgede şişlik ve ağrı yaşanması normaldir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Ters Omuz Protezi Engel Oranı Nedir?

Ters omuz protezi genellikle ciddi kas yırtıkları ve omzun kullanılamaması durumlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genellikle başarılı bir ameliyat ile herhangi bir sorun kalmadan tedavi süreci tamamlanmaktadır. Ters omuz protezi engel oranlarını net olarak vermek mümkün değildir. Çünkü engel oranları hastanın yaşı, beslenmesi, ilaç kullanımı, fiziksel rehabilitasyon sürecine verdiği cevap gibi pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Ters Omuz Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Ters omuz protezi fiyatları özellikle ameliyatın gerçekleştirileceği şehir, hastane, doktor, operasyon için kullanılacak olan malzemelere uygun olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle alanında uzman olan doktorlar ve ameliyatın gerçekleşeceği hastanesinin bilinirliği ve bulunduğu şehir fiyatlar üzerinde değişikliğe neden olmaktadır.

Genellikle ters omuz protezi ameliyatında kullanılan malzemelerin yurt dışından temin edilmesi nedeniyle döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar da fiyatta değişikliğe neden olmaktadır. Bu nedenle, hastaların kendilerine en uygun fiyatı bulmak için detaylı bir araştırma gerçekleştirmesi ve tedaviye başlaması gerekmektedir.

Ters Omuz Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Ters omuz protezi uygulanmasına, çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Uygulanan teknik, kullanılan malzeme bu noktalarda önemlidir ancak başarılı bir uygulama ile yerleştirilen ters omuz protezleri en az 20 yıl sorunsuz bir kullanım imkanı sunmaktadır. 20 yıllık bu sürenin sonrasında ise ters omuz protezleri üzerinde komponentler aşınma yaşayabilir.

Bu noktada korkulacak bir durum yoktur ikinci bir ameliyat ile aşınmış alanların yerine yenileri ile değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak tüm bu işlemlerin yine hastadan hastaya değişeceği unutulmamalıdır. İyileşme süreci gibi protez ömrü de kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Ters Omuz Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Ameliyat sürecinden sonra pek çok hastanın merak ettiği konulardan biri de protez bakımı olmaktadır. Ancak omuzdaki kas dokusunun içerisine yerleştirilen ters omuz protezi dışarıdan herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz. Fakat ameliyat süreci sonrasında yapılacak bakımlar hem protezin daha kolay uyum sağalmasına hem de hastanın hayata daha hızlı dönmesine yardımcı olacaktır.

Özellikle hastanın ameliyat sonrasındaki süreç içerisinde hekiminin uygun gördüğü süreç boyunca kol askısı kullanması hem hastanın hem de protezin iyileşmesi bakımından önemlidir. Aynı zaman da ameliyat süreci sonrasında protezin sabit bir şekilde oturması için 2 kilogramdan daha ağır şeyler kaldırmaması gerekir. Ayrıca uygulanacak olan egzersiz planları da bu noktada hayati önem taşır. Ters omuz protezi uygulamasından sonra ayrıca özel bir bakıma ihtiyacı yoktur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.