Tırnak kenarı iltihabı halk arasında dolama olarak bilinse de tıp literatüründeki adı panaris ya da paronişi olarak bilinir.
Bu sağlık sorunu yaş ve cinsiyet fark etmeksizin hemen herkeste görülebilir.
Enfeksiyon kaynaklı meydana gelen panaris, kişinin ağrı ve acı hissetmesine neden olabilir. Bu da kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur.
Tırnak kenarı iltihabı, tırnağın kenar kısmında meydana gelen enfeksiyona bağlı olarak gelişir.
Genel olarak dolama adı ile bilinen bu durum çoğu zaman tırnak tabanına da yayılır.
Bakteri ve mantarlardan dolayı oluşan bu sağlık sorunu, kişinin yüksek seviyelerde acı ve ağrı çekmesine neden olabilir.
Çoğu zaman kişinin kişisel bakımının yetersizliğinden, tırnak yeme alışkanlığından kaynaklanan iltihap, kadın ve erkeklerin manikür ile pedikür yaptırmasına bağlı olarak da meydana gelebilir.
Bazı vakalarda tırnak kenarı iltihabı kısa sürede, belirli ilaçların kullanılması ile tamamen geçebilirken, bazı vakalarda ise bu durumun yinelendiği gözlemlenir.
Tırnak kenarı iltihabı ya da dolama olarak tanımlanan, el ile ayak tırnaklarında oluşan bu durum genel olarak birkaç saat içerisinde kendini belli etmeye başlar.
Tırnak yatağının ya da tabanının iltihap kapmasına bağlı olarak kişilerin yaşayabileceği semptomlar arasında şunlar yer alır;
Bu semptomların birinin ya da birkaçının fark edilmesi halinde kişilerin en kısa sürede uzman hekimlere başvurması, sorunun kısa süre içerisinde tedavi edilmesini sağlayabileceği gibi aynı zamanda tırnağın kurtarılması için de büyük bir önem arz eder.
Tırnak kenarı iltihabı ya da dolama, çevresel koşullara bağlı olarak gelişebileceği gibi kişilerin sahip oldukları mesleklere bağlı olarak da gelişim gösterebilir.
Bunun yanı sıra tırnak kenarı iltihabı, kronikleşen enfeksiyon sorununa bağlı olarak da tekrarlama eğilimi gösteren bir durum olarak bilinir.
Genel olarak tırnak kenarı iltihabının meydana gelme nedenleri arasında ise şunlar yer alır;
Genel olarak tırnak kenarı iltihabının tedavisi için ilk olarak durumun akut ya da kronik olup olmadığı tespit edilir.
Akut dolama söz konusu ise ilk olarak enfeksiyonun olduğu bölgeye aralıklı olarak ıslak pansuman uygulanması gerekir.
Bunun yanı sıra yine uzman hekimler tarafından reçete edilen antibiyotik kullanımlarına da özen gösterilmesi gerekir.
Durum kronik bir hal almış ise hastanın kan değerleri kontrol edilir ve elde edilen sonuçlara göre bir tedavi yöntemi belirlenir.
Bazı durumlarda cerrahi operasyon ile tırnağın çekilmesi de bir çözüm olarak hastalara sunulabilir.
Bu durum tamamen vakanın seviyesine bağlı olarak uzman hekimler tarafından belirlenir.
Tırnak kenarı iltihabının geçmesi için ilgili bölgenin günde üç ila dört kez, yirmi dakika olacak şekilde ılık suda bekletilmesi gerekir.
Bu yöntem, tırnakta meydana gelen iltihabın birkaç gün içerisinde geçmesini sağlar.
Ancak durum daha ileri bir seviyede ise uzman hekimler bu süreçte hastaların kullanması için belli başlı ilaçları reçete edebilir.
Kimyasal içerikli ilaçların yanı sıra tırnak kenarı iltihabı sorununun giderilmesi için çay ağacı yağı kullanımı da tercih edilebilir.
Tamamen doğal bir antiseptik olan çay ağacı yağı hem iltihabın hem de mantar oluşumunun engellenmesini sağlar.
Ancak kişilerin çay ağacı yağı kullanımından önce hekimlerine danışması ve hekim onayı ile çay ağacı yağı kullanması gerekir.
Aksi halde istenmeyen alerjik reaksiyonların meydana çıkması ile karşı karşıya kalınması da kaçınılmaz olacaktır.
Tırnak kenarı iltihabı genel olarak kişilere rahatsızlık veren bir durumdur. Bunun meydana gelmemesi için tırnakların ısırılmaması, kopartılması, tırnak etlerinin yenmemesi, tırnakların çok kısa kesilmemesi, tırnak keserken kıvrımlara dikkat edilmesi, ellerin sık sık yıkanması, cildi tahriş etmeyen sabunların kullanılması ve kimyasal ürünler ile çalışılması gerekiyor ise mutlaka koruyucu özelliklere sahip eldivenlerin kullanılması gerekir. Tüm bu dış etmenlere dikkat ederek, tırnak kenarı iltihabının önüne geçmek mümkündür.
Tırnak kenarında iltihap oluşumu, belli başlı kişilerde daha sık görülür. Özellikle deterjan ya da kimyasal içerikli ürünlere çok sık maruz kalan kişilerde bu durum sıklıkla meydana gelir. Bunun yanı sıra tırnaklarını ya da tırnak etlerini yiyenlerde, cilt rahatsızlığı olan kişilerde, sürekli tırnak batması sorunu yaşayan kişilerde, su ile çok sık temasta bulunan kişilerde ve hijyenik olmayan koşullarda manikür ile pedikür yaptıran kişilerde de tırnak kenarı iltihabı sıklıkla görülebilir.
Tırnak kenarı iltihabı kronik ve akut olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelebilir. Her iki türde de benzer semptomlar görülse de akut türü genel olarak daha yavaş ilerler ve aynı anda birkaç parmakta meydana gelebilir. Bakteriyel enfeksiyon ile birlikte candida gibi tırnak mantarı oluşumuna da neden olabilir. Herpes simpleks virüsü tip 1 ve tip 2 türleri ise genellikle çocukluk çağında meydana gelir ve bulaşıcı özelliğe sahiptir.
Tırnak kenarı iltihabının tedavi yöntemleri arasında; ilaç tedavisi, sıcak su ile kompres, tırnak kesimi, cerrahi müdahale, önleme ve bakım yer alır. İlaç tedavisi genel olarak enfeksiyonunu hafif olduğu vakalarda tercih edilir. Sıcak su ile iyileştirme ise bu durumun erken evrelerinde kullanılır ve enfeksiyonun yayılmasını engellemeyi amaçlar. Cerrahi operasyon ise kronik hale gelen durumlarda ya da şiddetli vakalarda tercih edilerek, enfeksiyonlu dokunun çıkartılması işlemidir.
Tırnak kenarı iltihabı, tırnak ve tırnak çevresindeki dokunun enfeksiyona maruz kaldığı bir durumdur. Mantar ise tırnaklarda ya da tırnak çevresindeki ciltte, mantarlar tarafından oluşan bir enfeksiyon türüdür. Her iki durumda da etkilenen bölge tırnak ve tırnak çevresi olsa da iki sağlık sorunun oluşum nedenleri ve tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır.
Genel olarak tırnak kenarı iltihabı için kişiler ortopedi uzmanlarına başvurulması gerektiğini düşünür. Ancak bu gibi durumlarda kişilerin cildiye bölümünden randevu alması gerekir. Cildiyenin yanı sıra enfeksiyon hastalıkları bölümü de yine tırnak yapılarında meydana gelen iltihabın teşhisi ve tedavisi için tercih edilebilir. Gerekli durumlarda başvurulan uzman hekimler, hastaların durumunu göz önüne alarak konu ile ilgili gerekli branşlara da sevk işlemini gerçekleştirebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.