Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sırtta Kitle Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Sırtta Kitle Belirtileri Nelerdir?


Deri altında sert kitle
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Sırtta oluşan kitleler farklı nedenlerle ortaya çıkabilen yumru, beze, yağ dokusu ya da kist gibi oluşumlardan dolayı meydana gelebilir.

Bu tür sırtta kitle oluşumları genellikle iyi huylu oluşarak sağlığa zarar vermezler. Bu kitlelerin vücutta çıkarılması gerektiğinde basit cerrahi müdahale yöntemleri ile çıkarılabilir. 

Omurga ve omurilikte ortaya çıkan çeşitli sağlık sorunları da sırtta kitle oluşumuna neden olabilir.

Omurga ve omurilikten dolayı sırtta oluşan kitleler boyutuna ve oluşum nedenlerine göre ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu tür kitlelerin sırtın geneline yayılarak kanserli hücre oluşturma riski de vardır.  

Sırtta Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Sırtta Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Sırtta meydana gelen kitleler oluşumlarına göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Sırtta kitle çeşitleri şöyle sıralanabilir;

Lipom: Cildin hemen altında büyüyen yuvarlak ya da oval şekilli bir doku yumrusudur.  oluşumları yağ dokusundan meydana gelir. Dokunulduğunda rahatlıkla hareket eder. Çoğunlukla ağrıya neden olmazlar. Lipomlar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak sırt, gövde, kollar, omuzlar ve boyunda görülür.

Astrositom: Sırtın içindeki destekleyici hücrelerde oluşan kitlelerdir.  ve kötü huylu tümörler şeklinde meydana gelebilir.

Kordoma: Sırttan kafatasına kadar uzanan bölgede nadir olarak meydana gelen kötü huylu kitle türüdür. Genellikle omurganın tabanında (sakrum) ve kuyruk sokumunda (koksiks) oluşur.

Ependimom: Beyinden ve omurilikteki omurilik sıvısı kanallarının iç yüzeyinde gelişerek sırtta meydana gelen kitledir.

Glioblastoma: Kötü huylu kitleler şeklinde oluşarak sırttan, omurilik ve beyin sinir hücrelerine doğru ortaya çıkabilir.

Hemangioblastoma: Merkezi sinir sistemine bağlı kan damarlarından oluşarak sırtta meydana gelen kitlelerdir.

Menenjiom: Sırt çevresinde, omuriliği ve beyni kaplayan dokudan (meninks) oluşan bir kitledir. Menenjiom oluşumları iyi huylu olarak meydana gelir. Fakat zamanla boyutunda büyüme göstererek ciddi sağlık sorunları oluşturabilir.

 Omurgadaki sinirleri de içerebilen vücuttaki sinirlerde büyüyen iyi huylu bir kitledir. Çoğu nörofibrom, genetik bir bozuklukla ilişkili olarak ortaya çıkar.

 Omurgada sırtta bulunan kemiklerde oluşan kitlelerdir. Uyluk ve kaval kemiklerinde daha yaygındır.

Schwannoma: Omuriliğin, periferik sinir sisteminin ve kranial sinirleri, sinir liflerini çevreleyen hücrelerden dolayı sırtta meydana gelen kitlelerdir. Çoğunlukla iyi huylu olarak meydana gelerek kansere dönüşme riski taşımazlar.

Spinal hemanjiom: Omurganın içinde bulunan kan damarlarına ait dokularda meydana gelerek sırtta kitleye yol açabilir.

Sırtta Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Sırtta meydana gelen kitlelerin tanısını koymak için öncelikle fiziksel ve nörolojik muayene yapılır. Kitlenin etkisini, türünü, tehlikeli olup olmadığını değerlendirmek için farklı test ve tahliller de istenebilir.

Sırtta oluşan kitlenin tanısını koymak için gerekli olabilecek test ve tahliller şu şekildedir;

Görüntüleme testleri: Sırt ve omurga röntgenleri, aniden sırt ağrısı çeken kanserli kişiler için başvurulan görüntüleme testidir. Omuriliği, sinirleri ve çevresindeki omurgayı (kemikli ve yumuşak doku) görüntülemek için  ve bilgisayarlı tomografi (BT) taraması da istenebilir.

Biyopsi: Sırtta oluşan kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu belirlemeye yardımcı olmak için kitleden bir doku örneği almayı içeren bir uygulamadır. Sırt kitlesinden alınan doku örneği incelenir. Böylece sırt kitlesinde kanser oluşturan hücrelerin olup olmadığı ya da yayılım gösterip göstermediği teşhis edilebilir. Kitle kötü huylu ise  ile tedavi seçenekleri için kanser türü de belirlenebilir.

Kemik taraması: Kemik taraması sırasında, damara çok az miktarda radyoaktif madde enjekte edilir ve ardından kemiklere bakmak için görüntüleme kullanır. Radyoaktif materyalin hareketini izlemek, omurgadaki anormal alanları tespit etmeye yardımcı olur.

Kan testleri: Kalsiyum ve alkalin fosfataz gibi kanda anormal düzeyde madde olup olmadığını kontrol etmek için bazı kan testleri istenebilir. Kemik dokusu parçalandığında bu maddeleri kan dolaşımına girerek kansere neden olabilir.

Sırtta Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Sırtta Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Sırtta kitle oluşumlarının tedavisi; sırt kitlesinin oluştuğu bölgeye, kitlenin türüne, etkisine ya da hastada oluşan belirtilerin şiddetine bağlı olarak hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Sırtta oluşan kitle; hastada şiddetli ağrılara neden oluyorsa, hareket etmeyi engelliyorsa, yaşam kalitesini düşürerek yaşamsal aktivitelerin yapılmasına engel oluyorsa cerrahi müdahale yapılarak sırttan çıkarılması gerekir.

Bazı sırtta kitle oluşumları iyi huylu oluşarak ciddi sağlık sorunlarına neden olmayabilir.

Bu tür kitleler yumru, lipom, kist ve beze gibi yağ dokularından oluşabilir. Bu tür kitleler basit cerrahi müdahaleler ile çıkarılabilir.

Sırtta Kitle Ameliyatı

Sırtta kitle oluşumları omurgada meydana gelerek metastaz yapan kanser vakalarından etkilenebilir.

Bundan dolayı omurga kanserleri sırtta etkili olabilir. Bu tür durumlarda kitleyi çıkarmak için ameliyat gerekli olabilir.

Ameliyat ile ağrıyı ve diğer semptomları hafifletmeye, nörolojik fonksiyonları korumaya, omurgayı sabitlemeye çalışılır.

Sırtta oluşan kitlenin çıkarılması için açık ameliyatı ya da minimal invaziv bir yöntem olan kapalı ameliyat yapılabilir.

Ameliyat sonrasında vertebroplasti ya da kifoplasti uygulayabilir. Bu uygulamalar kitlenin sırttan çıkarıldıktan sonra omurgaya kemik çimentosu enjekte edilmesidir.

Bu işlemler omurgayı destekleyerek sabit kalmasını sağlar. Hareket kabiliyetini artırır ve ağrıyı hafifletir. 

Sırtta Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Sırtta kitle tedavisi sonrası iyileşme sürecinde gerekli takip ve kontrol muayenelerinin yapılması gerekir.

Kitlenin çıkarıldığı sırt bölgesinde bulunan dikişlerin temizliğinin yapılması önemlidir. Ağır yük kaldırılmamalıdır.

Kaslarda meydana gelebilecek kasılmaların önüne geçebilmek için doktorunuzun bilgisi dahilinde kas gevşeticiler kullanılabilir. İyileşme süresince dinlenmek sırt sağlığına iyi gelecektir.

Beslenmeye dikkat edilerek günlük gerekli  ve minerallerin vücuda alınabilmesi gerekir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı edinmek hem kitlenin iyileşmesi için hem de genel sağlığı korumak adına önemlidir.

Sırtta Kitle Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sırtta Kitle İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sırtta meydana gelen kitlelerin tanısının konarak tedavisinin yapılması için kitlenin türü ve hastalığın gelişimine bağlı olarak farklı bölümlere gidilebilir. Öncelikle sırtta kitlenin tanısını koymak adına ortopedi ve travmatoloji bölümüne gidilmelidir. Sırtta oluşan kitlenin omurgadan kaynaklanması halinde ayrıca beyin cerrahisi ve nöroloji bölümlerine de gidilerek muayene olunmalıdır.

Sırtta Kitle Tehlikeli midir?

Sırtta oluşan kitlelerin boyutu, etkisi, sırtta oluştuğu bölge ve hastadaki belirtilerin şiddetine bağlı olarak tehlike oluşturabilir. İyi huylu olarak meydana gelen sırt kitleleri tehlike oluşturmaz. Ancak omurga ve omurilikten kaynaklanan nedenlerden dolayı sırtta kitle oluşumları tehlikeli olabilir. Bundan dolayı bu tür kitlelerin tedavisinin zaman kaybetmeden yaptırılması hayati önemdedir.

Sırtta Kitle Kanser midir?

Sırtta oluşan kitlelerin çoğu kanser değildir. Fakat omurga ve omurilikten kaynaklanan çeşitli rahatsızlıklardan dolayı sırtta kitle oluşumları ortaya çıkabilir. Bu tür kitlelerin meydana gelmesi kanserli hücrelerden kaynaklanabilir. 

Sırtta Kitle Nasıl Temizlenir?

Sırtta iyi huylu olarak ortaya çıkan kitlelerin çoğu insanlarda rahatsızlık vermeyen yağ dokusu şeklinde kitlelerdir. Bu tür kitleler basit cerrahi müdahaleler ile vücuttan temizlenir. Ayrıca sırtta, omurgaya ve omuriliğe bağlı olarak da farklı nedenlerden dolayı kitleler oluşabilir. Bu tür kitlelerin temizlenmesi ise kapalı ya da açık ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilir. Ayrıca omurgada kanserli hücrelere bağlı kitle çıkarılmış ise radyasyon, kemoterapi ve fizik tedavi de ameliyattan sonra uygulanabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.