Form devre dışı bırakıldı
Beyin tümörleri beynin farklı bölümlerinde hücrelerin bir anda fazlalaşarak çoğalması sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Bu hücrelerin çok sayıda olması hücrelerin bir araya gelerek bir tümör oluşturmasına sebep olabilir.
Oluşan tümörün nerede olduğu hastanın belirti göstereceği hastalığı belirleyen temel etmendir. Tümör nerede oluşmuş ve büyümüşse o bölgeye ve çevre dokulara zarar verir.
Beyinde göz arkasında kitle oluşmuşsa bu kitle hastanın göz sinirlerine zarar verebilir.
Göz sinirlerinde oluşan zarar sebebiyle hasta gözle alakalı sorunlar yaşar ve bu yönde belirtiler gösterir.
Gözün hareketlerini ve içindeki düzenin dengesini sağlayan pek çok sinir bulunur.
Bu sinirlerin koordine merkezi olan beyin hücreleri ve sinirleri de oldukça önemlidir.
Beyinde ve göz arkasında var olan sinirlerin birbirleriyle bağlantısı sayesinde göz işlevini sürdürebilir.
Beyin tümörleri belirtileri beyinde yer aldığı bölgeye göre hastaya rahatsızlık verebilir.
Gözde oluşan bazı kitleler hastanın gözünde dışarıdan belli olan rahatsızlıklara da sebep olabilmesi sebebiyle de hastaya sıkıntı verebilir.
Beyinde veya gözün arkasında bulunan sinirlerin olduğu yer, yani tümörün oluştuğu bölge tümörün çeşidini de belirleyen etmenlerdendir.
Gözde kitle belirtileri de tümör nerede oluşmuşsa oradan bir belirti gösterir. Beyinde göze bağlı olan tümörlerde göze baskı yaparak rahatsızlık oluşturabilirler.
Beyinde göz arkasında kitle çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Kitle tanısı hastanın söylemiş olduğu belirtilere göre doktorun yaptığı fiziksel muayene ile başlar.
Fiziksel muayene sonrasında doktor hastanın gözünü, çenesini bir alete koydurarak gözünün içini daha iyi görebileceği bir mercek ile inceler. Bu sırada doktor hastaya sağ-sol ve yukarı-aşağı gibi komutlar verir.
Gözünün retinasını detaylı bir biçimde inceler.
Ardından beyin tomografisi veya manyetik rezonans denilen (MR) verebilir ve bu sayede beynin içinde oluşan bir kitle varsa bunu tespit edebilir. Biyopsi de kitlenin tanısında kullanılan yöntemler arasındadır.
Göz arkasında oluşan kitle hastada ciddi rahatsızlıklara sebep olmuyorsa veya iyi huylu tümör tespit edilmişse doktor tarafından ilaç tedavisine başlanabilir.
Bu ilaçlar doktor tarafından belirlenmekle beraber çoğunlukla kortizon içeren ilaçlardır.
Eğer daha ciddi bir durum söz konusuysa kitlenin bulunduğu bölgeden cerrahi bir işlemle alınması gerekir.
Doktor ilaç tedavisi uyguladığı halde hastanın kitlesinde veya belirtilerinde bir farklılık görmüyorsa cerrahi işlem uygulamasına geçebilir.
Beyinde göz arkasında kitle oluşumu durumunda hastanın sağlıksız olarak bir araya gelen veya büyüyen zararlı dokuları çevre dokulara dikkat edilerek çıkarılır.
Bazı kitleler sorun teşkil etmiyor gibi görünse de zamanla büyüme gösterebilir.
Doktor bu sebeple kitle oluşan bölgeyi bir müddet gözlemleyebilir. Yavaş yavaş büyüyen ve küçük boyutta olan kitlenin seyrini doktor izler ve buna göre hastaya bir tedavi uygular.
Bunun dışında tümörün tipine bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulur. Bunlar radyoterapi veya kemoterapi gibi uygulamalardır.
Ameliyat doktorun kitlenin oluştuğu bölgeyi temizleyerek buradaki sorunu çözmesi işlemidir. Eğer kitlenin içi bir sıvıyla doluysa yani kist oluşumu varsa gözde kist ameliyatı kitle ameliyatından farklı bir yöntemle yapılır.
Kitle ameliyatında cerrahi bir işlem olan eksizyon yapılır. Bu işlemde kitle yani sağlıksız dokular topluluğu hastanın sağlıklı dokularından ayrıştılır.
Ardından dikkatli bir şekilde çevredeki sağlıklı dokulara zarar verilmeden kitle bulunduğu bölgeden çıkarılır.
Kanser tespit edilmesi söz konusuysa doktorun tespitine göre bulaşması muhtemel olan çevredeki sağlıklı dokularda alınabilir.
İyi huylu ve kötü huylu kitlelerin tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle hastaların tedavi sonrası iyileşme süreçleri de birbirlerinden farklılık gösterir.
Genel olarak iyi huylu kitlelerin tedavisi, kötü huylu olan kitlelerin tedavisine nazaran daha kolaydır.
Hastaya göre iyileşme süreci değişebilir. İyi huylu kitlenin alınması da yine kötü huylu olan kitlenin alınmasından daha kolay bir sürece sahiptir.
İyi huylu kitlenin alınmasından sonra hasta aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilebilir.
Kötü huylu tümörün alınmasının ardından kişinin doktorların belirleyeceği süre boyunca hastanede kalması gerekir.
Beyinde göz arkasında kitle oluşumu sebebiyle yapılan ameliyatlardan sonra hastanın ışık hassasiyeti oluşabilir. Hasta genellikle kitlenin yaptığı baskıdan kurtularak kendini rahatlamış hisseder.
Ayrıca rahatsızlıkları da geçer ve kendini daha iyi hissetmeye başlar. Yaklaşık 1-2 haftalık bir iyileşme süreci bulunur.
Kitlenin de durumuna bağlı olarak hem süre hem de iyileşme sürecinin seyri farklılık gösterir.
Hastalar ilk aşamada genel belirtiler gösterdikleri için dahiliye doktorlarına müracaat edebilirler. Ancak direkt olarak göze etki eden kitleler gözde oluşan belirtilere sebep oldukları için hasta göz doktoruna müracaat etmelidir. Göz doktoru gözü fiziksel olarak inceler. Ayrıca çeşitli tanı yöntemleri ile hastada gördüğü belirtilere uygun olarak tetkikler ister ve alınan sonuçlar üzerinden hastayı kapsamlı olarak bilgilendirebilir.
Oluşan tümörün yeri tehlikeli olup olmadığını gösteren en önemli etmenlerden biridir. Kitlenin büyüklüğü ve büyümeye devam edip etmemesi de bunu belirleyen nedenler arasındadır. Bunun dışında yapılan testler ve tanı çeşitleri ile kitlenin iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığı tespit edilir. Bu sayede kitlenin tehlikeli olup olmadığı öğrenilebilir. Eğer hasta kirpik dökülmesi, kanama, ezilme veya büzüşme veya tümörün renk değiştirmesi gibi durumlar bulunmuyorsa tehlikeli olmadığı doktor tarafından tespit edilir.
Beyinde göz arkasında kitle oluşumlarının hepsi tehlikeli değildir. Her kitle veya tümör kanser hastalığının habercisi değildir. Bu durum hastanın gösterdiği belirtilere göre doktor tarafından belirlenir. Ayrıca hastanın kitlesine MR veya başka tanı yöntemleri çerçevesinde bakılır ve kitlenin durumu öğrenilir. İyi huylu olan kitleler kanser değillerdir. Büyüme gibi durumlar yoksa herhangi bir belirti de göstermeyebilir. Göz kanseri belirtileri kitle oluşumunun belirtilerinden oldukça farklıdır. Ortak görülen belirtiler olsa dahi hastalıkların seyri birbirlerinden farklı şekilde ilerler.
Göz arkasında veya beyinde oluşan kitlelerin temizliğinde daha fazla hassasiyet gerekir. Burada var olan sinirler hastanın görmesini etkileyen sinirlerdir. Doktor bu kitlenin cerrahi bir şekilde çıkarılması işlemi olan kitle eksizyonu ile hastayı tedavi eder. Doktor kitlenin bulunduğu yere göre belirlediği yöntem ile kitleyi bulunduğu bölgeden çıkarır. Tekrarlama gibi durumlar olabildiğinden bazı durumlarda doktor kitlenin bulunduğu sağlıklı çevre dokularından da bir kısmını kitleyle birlikte alabilir. Eğer böyle bir durum yoksa yalnızca sağlıksız olan hücreler temizlenerek çıkarılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.