Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kalça Protezi Gevşemesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Kalça protezi gevşemesi belirtileri kalça protez ameliyatı geçiren birçok hasta tarafından merak edilen önemli bir konudur. Kalça kemiğindeki hasar nedeniyle hareketi kısıtlanan ve ağrı problemleri yaşayan hastalar, kalça protezi kullanarak problemlerinden büyük ölçüde kurtulur. Ancak zaman içinde protezin aşınması, enfeksiyon riski, darbe alması gibi sebeplerle kalça protezi gevşeyebilir. 

Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi ameliyatı, kalça kemiğinde oluşan hasarları tedavi etmek için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Kalça protezi gevşediğinde ağrı, protezin hareket ettiğinin fark edilmesi, hareketin kısıtlanması gibi belirtiler ortaya çıkar. 

Kalça Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Kalça protezi ömürlük kullanılan implantlardan biridir. Kalça protezlerini üç grupta aaşağıdaki gibi toplamak mümkün; 

  • Total kalça protezi: Tam kalça protezi en yaygın kullanılan protez türüdür. Hastalığın geliştiği, darbe alan kalça eklemlerinin tamamen çıkarılarak yapay bir eklem eklenmesidir. 
  • Parsiyel kalça protezi: Parsiyel kalça protezi ise özellikle yaşlı kişilerde kalça kırıklığı sebebiyle hasar gören femur başı değiştirilerek kullanılır.  
  • Destekleyici yüzey yenileme protezleri: Kalça kemiğinin sadece darbe gören kısımlarının protezle desteklenmesi, hip resurfacing denilen yüzey değiştirme protezi ile mümkündür. Bu kalça protezi türü, kemik kaybının en az yaşandığı durumlarda sadece kalça ekleminin yüzeyinin değiştirilmesi gereken ameliyatlarda kullanılır. 

Kalça protezinin ilk tasarımları metal-plastik kalça protezi, yani plastik yuvaya yerleştirilen metal uçlu femur baş protez çeşididir. Metal-plastik kalça protezi, en yaygın kullanılan kalça implantıdır. Tıp biliminin gelişmesi ve hastaların ihtiyaçları doğrultusunda protez materyalleri de değişim göstermeye başlamıştır.

Metal-metal kalça protezi, femur başı ve yerleştirilen yuvanın metal malzemeden yapıldığı kalça protezidir. Son derece dayanıklı olmasının yanı sıra metal malzemenin aşınması sebebiyle komplikasyon riski taşıyabilir.

Seramik-plastik ve seramik-seramik kalça protezleri, seramiğin dayanıklı yapısından ötürü aşınmaya en dirençli kalça protezi çeşitleridir. Ancak seramik protezlerin kırılma riski mevcuttur.

 olan hastalar, genelde ikinci bir ameliyata ihtiyaç duymaz. Ancak zaman içinde kullanıma, kalça protezi çeşitlerinin ömrüne, bulunduğu dokudan ayrılmaya bağlı olarak kalça protezi gevşemesi belirtileri ortaya çıkabilir.

Kalça Protezi Nedenleri Nedir?

Kalça protezi ameliyatları hasarlı kalçanın yenilenmesi için diğer tedavilere yanıt vermeyen hastaların, ağrı şiddetlerinin artmaması ve hareket kabiliyetinin azalmaması için başvurulan bir yöntemdir.

Kalça protezi kullanımını gerektiren başlıca nedenler:

  • Kemikte yaşanan yıpranma ve aşınmanın yarattığı  ve kısıtlılık
  • Kalça ekleminin zayıflamasına neden olan eklem iltihabı
  • Düşme sonucu meydana gelen kalça kırıkları
  • Kalçada gelişen, doğuştan gelen anomaliler
  • Yaralanma ve travmalar
  • Kalça ekleminin enfekte olması
  • Protez revizyonunu gerektirecek sorunlar neticesinde yeniden kalça protezi takılmasını gerektiren durumlar olarak sayılabilir.

Kalça Protezi Neden Gevşer?

Kalça protezleri metal, plastik, seramik gibi çeşitli malzemelerden üretilir. Her yapay eklemde olduğu gibi, kalça protezlerinde kullanılan malzemeler de zaman içinde aşınabilir. Kalça implantının gevşemesi durumunda protez etrafında oluşacak parçacıklar, kalça protezinin zayıflamasına ve işlevini yitirmesine neden olur. Özellikle , yani kemik erimesi yaşayan hastalarda ise kemik dokusunun zayıflaması sebebiyle protezin sabit kalması zorlaşabilir ve kalça protezi gevşeyebilir. 

Kalça protezi ameliyatı yapıldıktan sonra düşme veya travma yaşanırsa kalça kemiği hasar alarak protezin yerinden oynamasına sebebiyet verebilir. Ameliyat öncesinde yanlış kalça implantı seçimi ve protezin düzgün yerleştirilememesinden dolayı kalça protezinin sabit kalma imkanı azalır.

Yine  riski sebebiyle kalça eklemi dokusu zayıflayarak protezin yerinden oynamasına neden olabilir. Kalça implantları ömür boyu kullanıma olanak sağlayan implant türlerinden biridir, buna rağmen özellikle aktif bir yaşamı bulunan genç hastalarda proteze yüklenen yük artacağından zamana bağlı gevşeme riski yüksektir.

Kalça Protezi Gevşemesi Belirtileri Nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesi ve sürekli gelişmesi sayesinde kalça protezi 30 yıla kadar kullanılmaktadır. Kalça protezinin kullanım ömrünün belirlenmesinde, kalça protezi ameliyatını uygulayan uzmanların deneyim ve bilgi seviyesi de etkili olmaktadır.

Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların duruş ve yatış pozisyonuna dikkat etmesi, bazı fiziksel aktivitelerden uzak durması kalça protezi ömrünü uzatır. Fiziksel aktivitelerin en az 2 ay boyunca doktor gözetimi ve tavsiyesi kontrolünde yapılması önemlidir. Tüm bu etkenler, kalça protezinin gevşemesinde etkili olan unsurlardır.

Kalça implantları uzun süreli kullanılan protez türlerinden olsa da malzeme, oluşabilecek komplikasyon, kalça protezinin yerleştirildiği alanla protez bağlantısının zamanla kopması sebebiyle, kalça protezi gevşemesi belirtileri ortaya çıkabilir. Kalça protezinin yerleştirildiği alandan zamanla ayrılarak gevşemesi, ameliyat gerçekleştikten 5 ila 10 yıl sonra gelişebilir.

Kalça protezi gevşemesi belirtileri ise şunlardır:

  • Dinlenme ve hareket etme esnasında kalça kemiğinde ve kasık çevresinde ağrıların tekrarda nüksetmesi
  • Özellikle yürürken kalçaya yapılan baskının artması ve protezden ses geldiğinin fark edilmesi
  • Hareket ederken vücutta tutukluluk hissi yaşanması
  • Kalçada yaşanan şişlik ve hassasiyet
  • Bacak boyunda gerçekleşen eşitsizlik sebebiyle yürüyüşün bozulması, vücudun dengede duramaması
  • İstirahat ederken dahi baskı ve rahatsızlık hissi

Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçı varsa ortopedi uzmanına başvurmalı ve kalça protezinin durumuna bakılmalıdır. Kalça protezinin gevşemesi, ileride yaşanacak olası sağlık sorunlarına ve komplikasyonlara sebebiyetverebilir. Kalça protezinin gevşemesi, revizyon cerrahisi ile tekrardan kalça protezi takılmasını gerektirir. 

Kalça Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Kalça protezi, çeşitli kalça kırıkları ve eklemde gelişen hastalıklar nedeniyle şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetleri bulunan hastalara takılır. Kalça protezi ameliyatı, , ilaç ve enjeksiyon tedavilerine yanıt vermeyen hastalar için kullanılan bir yöntemdir. Hastanın rutin aktivitelerini bile yapamaz duruma gelmesi sebebiyle kullanılan kalça protezleri, kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde arttıracaktır. 

 ve eklem iltihabı, kalça kemiğinin kırılması, kalça displazisi rahatsızlıkları ve protez revizyonu gerektiren durumlarda kalça protezi takılmaktadır.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Kalça protezi ameliyatı sonrası hastanın günlük yaşantısına dönebilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Sürecin daha kolay atlatılabilmesi için özellikle hekim önerilerine önem verilmelidir. Kalça protezi ameliyatı sonrası gözetim altında olunan doktorların verdiği ağrı kesicilerle ağrı yönetimini sağlayabilirsiniz, ilaç kullanım şekli ve sıklığı hekim tavsiyesi sınırları dışına çıkmamalıdır.

 ardından pıhtı oluşumunu engellemek için koltuk değnekleriyle kısa kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Belli bir süre sonra hekim gözetiminde fizik tedavi egzersizleri yapılarak kalça eklemi hareketi geri kazanılmaya çalışılmalıdır. Düzenli doktor kontrolüne gitmek ve günlük rutinlerde duruşunuzun doğru pozisyonunu korumak, ameliyat sonrasındaki süreci iyi yönetebilmenizi sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Kalça Protezi Engel Oranı Nedir?

Kalça protezi engel oranı günlük aktivitelerde hastanın hareket kabiliyetini ne kadar kazandığına ve kalça ekleminin işlevini ne ölçüde yerine getirdiğine göre değişir. Ameliyat sonrası kalçanın kazandığı fonksiyon oranı, kalça protezi nedeniyle yaşanan komplikasyonlar ve gündelik yaşam kalitesi gibi unsurlar engellilik oranını belirler.  

Kalça Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Kalça protezinde kullanılan malzeme, ameliyatı gerçekleştiren uzmanın bilgi ve tecrübesi, kalça protezi ameliyatının yapıldığı klinik gibi etmenler fiyatları etkiler. 

Kalça Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Kalça protezlerinin kullanım süresi hastanın yaşı ve aktivite sıklığı, kullanılan malzeme ve hastanın sağlık durumuna göre değişebilir. Kalça protezleri herhangi bir komplikasyon yaşanmadığı sürece 30 yıla kadar kullanılabilir. Ancak ameliyattan sonraki 5 veya 10 yıllık süreçte kalça protezi gevşemesi yaşanabilir, böyle bir durumda revizyon cerrahisi gereklidir.

Kalça Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kalça protezinin bakımında rutin kontrollere aksatmadan gidilmeli. Aşırı yükten kaçınarak kalça protezinin stabilitesine uygun egzersiz yapılmalıdır. Enfeksiyona karşı önlem almak, örneğin ameliyatlı bölgeyi sürekli temiz ve kuru tutmak gerekir. Yürürken veya oturup kalkarken kalçaya çok baskı vermemeli, ameliyat sonrası kilo kontrolüne dikkat etmelisiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.