Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Rahim Patoloji Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Rahim Patoloji Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Rahim; mesane ve rektum arasında bulunan kaslı bir pelvik organdır. Adet, gebelik ve doğumda rol oynar.

Rahim iç tabakası (endometrium) her ay adet döneminde dökülen kan ve dokunun kaynağıdır.

Ancak, gebeliğin meydana gelmesi halinde döllenen yumurta rahime yerleşerek fetal gelişim başlar.

Büyüyen bir fetüse uyum sağlamak amacıyla için rahim önemli ölçüde gerilir. Ayrıca, doğum esnasında bebeğin dışarı itilmesi için rahim kasılır.

Rahim Fonksiyonları Nelerdir?

Rahim Fonksiyonları Nelerdir?

Rahmin adet dönemi, doğurganlık, gebelik ve doğum olmak üzere dört ana işlevi vardır.

Regl: Tipik bir regl döngüsü sırasında, uterusun endometriyal astarı vaskülarizasyona uğrar ve bu sırada küçük kan damarları çoğalır.

Vaskülarizasyon, rahim astarını daha kalın yaparak yumurtanın yerleşmesine hazırlık olarak kan açısından zengin hale getirir. Gebelik gerçekleşmezse, rahim adet döneminde astarını döker.

Doğurganlık: Döllenme, spermin (sadece bir tane yeterlidir) yumurtaya ulaşması ve onu döllemesiyle gerçekleşir. Gebelik, büyüyen embriyonun uterusun endometriumuna yerleşmesi ve büyümeye başlaması ile gerçekleşir.

Rahimin doğurganlık ve gebeliği sürdürme yeteneğindeki rolünü etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler arasında; rahim şekli, , poliplerin varlığı ve pelvik inflamatuar hastalık gibi diğer tıbbi rahatsızlıklar sayılabilir.

Gebelik: Gebelik süresince rahim büyür ve kas duvarları incelir. Bu durum gelişmekte olan fetüse ve koruyucu amniyotik sıvıya uyum sağlamaya yardımcı olur. Rahim, doğuma kadar ortalama boyutunun birkaç katına kadar genişleyebilir.

Doğum: Doğum sırasında, rahim kasları bebeği dışarı itmek için kasılır. Doğumdan sonra da rahim kasılmaya devam eder. Doğumdan sonra rahim standart boyutuna dönmek ve doğum sırasında oluşan kanamayı durdurmak için birkaç hafta boyunca kasılmaya devam eder.

Endometrial Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Bazı risk faktörlerine sahip olmak bir kadının endometrial kanser geliştirme riskini artırabilir. Endometrial kanser geliştirme risk faktörleri şöyle sıralanabilir;


  • Hayvansal yağ oranı yüksek beslenme alışkanlığı
  • Endometrium, over ya da kolon kanserlerinin aile öyküsü (kalıtsal nonpolipozis kolorektal kanser)
  • 12 yaşından önce aylık regl dönemlerin başlaması
  • Geç girilen  dönemi
  • Kısırlık (gebe kalamama)
  • Hiç çocuk sahibi olmamak
  • Meme kanseri için tamoksifen tedavisi görmek
  • Hormonal dengesizlik, çok fazla  ve yetersiz progesteron
  • Menopoz etkilerinin tedavisinde östrojen replasman tedavisi

  • Kişisel meme kanseri öyküsü
  • Kişisel yumurtalık kanseri öyküsü
  • Pelvik kanser için daha önce radyasyon tedavisi uygulanmış olması
  •  ya da atipik endometrial hiperplazi kişisel öyküsü

Bu tür risk faktörlerine sahip olmak rahim yapısında kanser geliştirme riskini artırabilir. Kadınlar yaşlandıkça endometrial kanser riski de artmaktadır.

Endometriyal kanser geliştirme riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralanabilir;

  • Mümkün olduğunca bilinen risk faktörlerinden kaçınılmalıdır.
  • Oral kontraseptifler ve hormonal doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.
  • Obezite kontrolü sağlanmalıdır.
  • Diyabet kontrol altına alınarak endometriyal kanser geliştirme riski azaltılabilir.

Rahim Olmadan Hamile Kalınabilir mi?

Rahim Olmadan Hamile Kalınabilir mi?

Nadir olsa da, teorik olarak rahim olmadan hamile kalmak mümkündür. Bir birey  geçirebilir ancak yine de yumurtalıklarını ve fallop tüplerini koruyabilir. Böyle durumlarda yumurta döllenerek büyüyebilir.

Rahim dışı gebelik meydana gelebilir. Bu durum ektopik gebelik olarak bilinmektedir. Oluşan bu durum acil tedavi gerektirir. Bu tür gebelikler yaşayabilir değildir. İlaç tedavisi ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. 

Kanser, miyomlar ve polikistik over sendromu gibi bazı rahatsızlıklar rahim genişlemesine neden olabilir.

Rahim üç belirgin doku katmanından oluşur.

Serosa katmanı: Epitel hücrelerden oluşan dokunun dış tabakası.

Miyometriyum katmanı: Düz kas dokusundan oluşan orta tabaka.

Endometrium katmanı: Gebelik oluşmadığı durumlarda bir ayda oluşarak dökülen rahim içi astarıdır.

Rahim Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?

 belirtilerinin fark edilmesi halinde uzman bir kadın doğum doktoruna muayene olarak gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir. Rahim kanserinin tanısını koyarken istenebilecek test ve tahliller şöyle sıralanabilir;

Fiziksel muayene: Kan kaybından kaynaklanabilecek solukluk (anormal derecede soluk cilt) ya da hızlı nabız olup olmadığı fiziksel muayene esnasında kontrol edilir. Fiziksel muayene ile rahimde herhangi bir büyüme veya hassasiyet olup olmadığını kontrol edilebilir. Pelvik muayene sırasında, kanlı akıntı ya da kan pıhtıları gibi belirtilerin olup olmadığı fiziksel muayenede tespit edilebilir.

Vajinal ultrason: Rahim astarını incelemek için kullanılır. Menopoz sonrası kişilerde, dört milimetreden kalın olan astar anormal kabul edilir ve biyopsi gibi daha fazla test yapılmasını gerektirebilir.

Histeroskopi: Histeroskopi sırasında, serviksi ve rahimi gözlemlemek için vajinaya ince, ışıklı bir tüp yerleştirilir. Görüntülemeyi kolaylaştırmak için rahim tuzlu su ile doldurulabilir. Bu işlem, anormal kanamanın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Histeroskopi yapılırken rahimde oluşan lezyon varsa çıkarılabilir.

Endometrial biyopsi: Bu işlem sırasında, rahim ağzından az miktarda rahim astarı çıkarılır. Çıkarılan rahim astarı dokusu mikroskop altında incelenerek tanı konabilir.

Dilatasyon ve küretaj: Endometriyal biyopsinin sonuçları tanısal değilse, dilatasyon ve küretaj yapılabilir. Genellikle ayakta tedavi cerrahisi olarak yapılan bu işlem sırasında, endometriyal doku tıbbi olarak genişletilmiş serviks yoluyla özel bir aletle rahimden kazınır. Doku örneği daha sonra mikroskopla incelenir. 

Rahim Patoloji Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Rahim Patoloji Sonuçları Kaç Günde Çıkar?

Rahimde oluşabilecek rahatsızlıkları ya da kanserli vakaların teşhis edilmesinde kullanılan yöntemlerden biri de biyopsidir.

Rahimde yapılan biyopsi işlemine endometriyal biyopsi denir.

Endometriyal biyopsi, endometrium adı verilen rahim iç tabakasından mikroskop altında incelemek üzere küçük bir doku örneği alınması işlemidir.

Endometriyal doku, anormal hücreler ya da endometrium üzerindeki hormonal etkiler açısından incelenir.

Rahim patoloji sonuçları kaç günde çıkar sorusuna, biyopsi yapılan rahim dokusunun türüne, boyutuna, şüphelenilen hastalığın teşhis güçlüğüne göre değişebilir cevabı verilebilir.

Biyopsi işleminde az miktarda endometrial doku çıkarılıp mikroskop altında incelenir.

Bazen yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediğini değerlendirmek için yararlı olsa da, endometrial biyopsi çoğunlukla endometrial hiperplazi ya da kanseri teşhis etmek için yapılır. 

Rahim patoloji sonuçları kaç günde çıkar sorusuna, rahim dokusunda yapılan biyopsi için istenebilecek ilave testlere göre 2 günden 10 güne kadar patoloji sonuçları çıkabilir cevabı verilebilir.

Rahim patoloji sonuçları kaç günde çıkar sorusuna, 2 ila 10 gün arasında çıkan patoloji sonuçlarında kanserli rahim dokusunun olup olmadığı tespit edilebilir cevabı verilebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Endometrium Kanseri Olanlar Hamile Kalabilir mi?

Erken evre endometriyal kanser teşhisi konan genç kadınlar hamile kalabilirler. Endometriyal kanser teşhisi konan ve doğurganlığı koruyarak hamilelik isteyen hastalar, tedavi olabilir. Jinekolojik onkolog gözetiminde hormonal tedavi ile tedavi edilebilir. Yapılan tedavi sonucu kanserli hücreler tedaviye yanıt verirse potansiyel olarak hamile kalınabilir. 

Rahim Patoloji Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Rahimde biyopsi işlemi yapılarak alınan doku örnekleri incelenir. Rahim patoloji sonuçları kaç günde çıkar sorusuna, incelenmesi yapılan rahim dokusunun patolojik raporu 10 gün içerisinde çıkabilir cevabı verilebilir. Patoloji raporunda incelenmesi yapılan rahim dokusunda oluşan anormal hücrelerin türü, etkisi ve şiddeti tespit edilebilir. Oluşan kanserli hücrelerin iyi huylu ve kötü huylu oluşum gösterip göstermediği de patoloji raporunda belirtilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.