Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Ciğer Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Ciğer üşütmesi özellikle mevsim geçişlerinde ya da farklı risk faktörleri nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Ciğer üşütmesi belirtileri, olası ciğer hastalıklarının erken teşhisi ya da tedavi için önemlidir.

Bu nedenle ciğer üşütmesi belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız yazımızı okuyabilir ve ciğer üşütmesi belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. 

Ciğer Üşütmesi Neden Olur?

Ciğer üşütmesinin çok farklı nedenleri olabilir. bunlardan bazıları daha az risk taşıyan hastalıklar olabilirken bazı hastalıklar ise yüksek risklidir. Bu nedenle ciğer üşütmesi geçirdiğinizde dikkatli olmanızda fayda vardır.

Ciğer üşütmesinin nedenleri şunlar olabilir:

  • Akciğer Enfeksiyonu: Akciğerlerde bakterilerin yer etmesiyle akciğer enfeksiyonu oluşur. Akciğer enfeksiyonu, bir virüsün, bakterinin ya da mantarın akciğerlerinize girmesiyle ve iltihaplanmaya neden olmasıyla ortaya çıkar.  hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve tıbbi tedavi gerektirebilir. Bronşit, zatürre ve  hastalıkları bunlara örnektir.
  •  Soğuk algınlığı, sinüzit, bademcik iltihabı gibi durumlar ciğer üşütmesine neden olabilir. Özellikle mevsim değişikliklerinde soğuk algınlığı, ciğer üşütmesinin başlıca nedenlerinden birisidir. 
  • Asit Reflü ve GERD: Asit reflü ve gastroözofageal reflü hastalığı, sindirim ve mide kaynaklı hastalıklardır. Ancak bu hastalılar zaman zaman ciğerlerde de semptomların oluşmasına yol açar. Bu durumlar, göğüste mide ekşimesine veya hoş olmayan bir yanma hissine yol açabilir. Mide yanması, midedeki içeriğin yemek borusuna karışmasıyla ortaya çıkar. Midedeki sindirim asidi, yemek borusunun astarını tahriş ederek, üst midede başlayıp boğaza kadar yayılabilen hoş olmayan bir serinlik veya yanma hissine neden olur.
  • Akciğer Kanseri: Akciğer kanseri, enfeksiyonlara yol açabileceği için ciğerlerde üşütme semptomlarına ve ciğer üşütmesine yol açabilir. Ciğerlerde iltihap, nefes almakta zorluk gibi durumlar akciğer kanserinin habercisi olabilir. 

Ciğer Üşütmesi Belirtileri Nelerdir?

Ciğer üşütmesi belli durumlarda ortaya çıkan bir semptomdur. Ciğer üşütmesinin farklı hastalıklardan kaynaklanması durumu oluşabilir. Ayrıca ciğer üşütmesi farklı şekillerde de kendisini gösterebilir. Bunlardan birisi de göğüste yanmadır.

Ciğer üşütmesinin belirtileri ise şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Şiddetli öksürük

  • Bitkinlik
  • Kas ve 
  • Hapşırık
  • Burun akıntısı
  • , titreme, üşüme ya da terleme
  • Göğüste yanma hissi
  • Göğüsten gelen hırıltılı ses.

Ciğer Üşütmesi Nasıl Geçer?

Ciğer üşütmesi hastalığında tedavi doktorun kesin tanısına göre değişkenlik gösterir. Yukarıda sayılan herhangi bir hastalıktan kaynaklı durumlarda farklı tedavi yöntemleri vardır. Ciğerlerde enfeksiyon olması durumunda antibiyotik tedavisi oral ya da damar yoluyla yapılabilir.

İlacın veriliş yöntemi hastalığın ilerlemesi durumuyla ilgilidir. Buna ek olarak hastada bronşit, zatürre gibi enfeksiyon hastalıkları görüldüğünde de antibiyotik, bol sıvı takviyesi, hastanın istirahati gibi tıbbi ve fiziksel tedaviler uygulanabilir. KOAH hastalarında ise hastalığın ilerleme durumuna göre oksijen takviyesi, nefes egzersizleri de antibiyotiklere ek olarak hastaya takviye edilebilir. 

Üst solunum yolları hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşen ciğer üşütmesi durumunda ise antibiyotiklerin yanı sıra soğuk algınlığı ilaçları ve vitamin takviyeleri doktor tarafından reçete edilebilir. Bunun yanı sıra bu gibi hastalıklarda beslenme düzeni, dinlenme ve sıcak su ile vücudun gerekli yerlerin kompreslerde bulunmak önemlidir. Bu hastalığa bağlı olarak ateş yükselmesi durumunda serum ve ateş düşürücü takviyesi de doktorunuz tarafından uygun görülebilir. 

Asit, reflü gibi mide rahatsızlıkları ise tam olarak ciğerle ilişkili gibi durmasa da göğüste ağrı, yanma ve üşüme hissi yaratabilir. Bu durumda alanın uzmanı olan hekimler tarafından yenmemesi gereken besinler ve hastalığınıza uygun olan ilaçlar uygulanarak tedavi süreci tamamlanır. 

Akciğer kanseri teşhisi konması durumunda onkolog, kanserin evresine göre hareket eder. Bu durumda ise cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi, hedefli tedavi, immünoterapi yöntemleri uzman hekimin kararı doğrultusunda tedavi olarak hastaya uygulanır. 

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

, akciğerlerde bir sorun olduğunu gösterebilecek çeşitli semptomlara neden olabilir. Ciğer üşütmesi belirtileri ile de ortaya çıkması mümkündür.

En yaygın semptomlar şunlardır:

  • Geçmeyen öksürük
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı

  • Yorgunluk
  • Bilinen bir nedeni olmayan kilo kaybı
  • Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları

Erken semptomlar hafif olabilir veya yaygın solunum sorunları olarak göz ardı edilebilir ve bu da gecikmiş tanıya yol açabilir.

Akciğer Kanserinde Erken Tanı ve Tedavi

Akciğer Kanseri Tanısı: Akciğer kanseri için tanı yöntemleri arasında fiziksel muayene, görüntüleme (göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi taramaları ve manyetik rezonans görüntüleme gibi), bronkoskopi kullanılarak akciğerin iç kısmının incelenmesi, histopatoloji incelemesi ve spesifik alt tipin (NSCLC ve SCLC) tanımlanması için doku örneği alınması (biyopsi) ve en iyi tedavi seçeneğine rehberlik etmek için spesifik genetik mutasyonları veya biyobelirteçleri belirlemek için moleküler testler yer alır. Erken teşhis diğer kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de hayatidir.

Akciğer Kanseri Tedavisi: Akciğer kanseri tedavileri kanser türüne, ne kadar yayıldığına ve kişinin tıbbi geçmişine dayanır. Akciğer kanserinin erken teşhisi daha iyi tedavilere ve sonuçlara yol açabilir.

Akciğer tedavisi yöntemleri arasında cerrahi, radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi, hedefli tedavi, immünoterapi bulunur. Bu tedavi yöntemleri uzman hekimin, hastanın evresine göre verdiği karar ile gerçekleştirilir. 

Akciğer kanserinin erken evrelerinde tümör vücudun diğer bölgelerine yayılmamışsa cerrahi genellikle kullanılır. Kemoterapi ve radyasyon tedavisi ise tümörler üzerinde etkili olabilir. Birkaç disiplinden gelen doktorlar genellikle akciğer kanseri olan kişilerin tedavisini ve bakımını sağlamak için birlikte çalışırlar.

Destekleyici bakım akciğer kanseri olan kişiler için önemlidir. Semptomları yönetmeyi, ağrıyı hafifletmeyi ve duygusal destek sağlamayı amaçlar. Akciğer kanseri olan kişilerin ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer Kanseri Tanısı Alınması Durumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akciğer kanseri tanısı aldıktan sonra (hatta akciğer kanserinin önüne geçmek için de) tedavinin başarısı için en etkin yol tütün ve tütün ürünleri kullanımının bırakılmasıdır. Pasif içicilik, hava kirliliği, kimyasallar ve asbest gibi işyeri tehlikeleri gibi durumlar risk faktörünü arttırır ve tedavi sürecinde kesinlikle uzak durulması gereken durumlardır. Ayrıca erken tanı akciğer kanserinde oldukça önemlidir. Bu nedenle semptomlar baş göstermeden düzenli check-up yaptırmak ya da akciğer muayenelerine gitmek sağlığınız için faydalıdır.

Akciğer Kanseri Bulaşıcı mıdır?

Hiçbir kanser türü bulaşıcı değildir. Bu nedenle akciğer kanseri hava ya da solunum yoluyla bulaşmaz. Aynı havanın solunması, kapalı alanlarda bulaşan nefes, öksürük gibi yollarla akciğer kanserinin ya da başka kanser türlerinin bulaştığına dair bilimsel bir delil ortaya konulmuş değildir. Akciğer kanseri genellikle insan dışında solunan kirli hava, tütün mamulleri, kimyasal gazlar veya genetik aktarımlar nedeniyle ortaya çıkabilir. 

Akciğer Sağlığını Korumak İçin Neler Tüketilebilir?

Akciğer ya da ciğer sağlığını korumak için kirli havadan, tütün içmekten ve solumaktan kaçmak kadar sağlıklı besin tüketmek de önemlidir. Bunların başında bol vitaminli sebze ve meyveler gelir. Bol sıvı tüketmek, özellikle günde en az 2 litre su tüketmek ciğer sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca vücut için gerekli miktarda mineral alımı da önemlidir. Bunların yanı sıra düzenli egzersiz, temiz hava solumak gibi durumlar da ciğer sağlığınızı korumaya yardımcıdır. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.