Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Rahimde Lezyon Nedir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Rahimde lezyon, rahim ve çevresinde çeşitli nedenlerle oluşan şişlik, yumru ya da kitlelere rahimde lezyon denir. Rahimde oluşan lezyonlar oluşumlarına bağlı olarak farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Ortaya çıkan sağlık sorunları rahimde oluşan lezyonun türüne göre değişmektedir.

İyi huylu ve kötü huylu rahim lezyonları oluşabilir. İyi huylu rahim lezyonları çoğunlukla ciddi sağlık sorunlarına neden olmazlar. Ancak kötü huylu oluşum gösteren rahimde lezyon vakaları kanserli hücre oluşumuna neden olabilir.

Bu tür lezyonların ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekir. Erken tanı ve tedavi rahim lezyonlarının tedavisinin başarısını etkilemektedir.

Rahimde Lezyon Belirtileri Nelerdir?

Rahimde meydana gelen lezyonların oluşum nedenlerine bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkarabilir. Rahimde lezyon oluşumlarının belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Ağır adet kanamaları
  • Adet dönemleri arasında lekelenmelerin olması
  • Cinsel ilişki sonrasında kanama oluşması

  • Pelvik ağrı ya da rahatsızlık
  • Bel ağrısının ortaya çıkması
  •  dönemi sonrası kanama
  • İdrar yapmada sorunların meydana gelmesi
  • Hamile kalmada zorluk
  • Adet döneminde aşırı ya da ağrılı kanama
  • Adet dönemleri arasında kanama olması
  • Alt karın bölgesinde (karın) dolgunluk hissi ya da şişkinlik.
  • Sık idrara çıkma (oluşan lezyonların mesaneye baskı yapması sonucu ortaya çıkabilir)
  • Rektumda baskı hissi oluşabilir
  •  ortaya çıkabilir
  • Uzun süreli (kronik) vajinal akıntı 
  • İdrar yapamama ya da mesaneyi tam boşaltamama sorunlar
  • Karında şişkinliğin (genişlemenin) artması (oluşan şişlik hamile gibi görünmeye neden olur)

Bu belirtilerin oluşması halinde uzman bir kadın doğum uzmanına muayene olarak gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir.

Zamanında tedavi edilmeyen rahimde lezyon rahatsızlıkları ilerleyen zamanlarda daha ciddi sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Rahimde lezyon vakalarının erken tanı ve tedavisi hayati önem taşır.

Rahimde Lezyon Çeşitleri Nelerdir?

Rahimde lezyon oluşumları türlerine ve belirtilerine göre farklı isimlerle adlandırılmaktadır. İyi huylu ve kötü huylu rahimde lezyon çeşitleri şu şekildedir;

Rahim Miyomları: Rahim  (aynı zamanda leiomyoma olarak da adlandırılır) rahim duvarında ya da içinde oluşan kas ve dokudan oluşan büyümelerdir. Bu büyümeler genellikle iyi huylu rahimde lezyon rahatsızlıklarıdır. Kanserli hücre oluşturmazlar ve kadınlarda en sık görülen kanserli olmayan rahim lezyonlarıdır

Rahim miyomları ağrılı ve düzensiz vajinal kanama gibi çeşitli semptomlara neden olabilir. Bazı rahim miyomları herhangi bir belirti göstermez. Bundan dolayı rahim miyomu olan birçok kişi miyom rahatsızlığı olduğunun farkında değildir. Miyom tedavisi ortaya çıkan belirtilerin şiddetine göre farklı tedavi seçenekleri ile iyileştirilir.

Miyom kümeleri 1 milimetreden 20 santimetreye kadar farklı boyutlarda meydana gelebilir. Bazen bir tohum kadar küçük miyom yapıları olabildiği gibi bazı vakalarda ise bir karpuz büyüklüğüne ulaşabilen rahim miyomları da vardır. Bu büyümeler rahmin duvarında, rahimin ana boşluğunun içinde veya rahmin dış yüzeyinde gelişebilir.

Rahim Polipleri: Rahim polipleri, rahim astarında oluşan anormal büyümelerdir. Bu büyümelere endometriyal  de denir. Kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak östrojen hormonunun uyarılmasının bir rol oynadığı düşünülmektedir. 

Endometrial polipler genellikle iyi huyludur (kanserli değildir) ve sıklıkla hiçbir belirtiye neden olmaz (asemptomatiktir). Neden olabilecekleri en yaygın belirti anormal kanamadır. Büyük polipler bazen adet kramplarına benzer şekilde karında ya da alt sırt bölgesinde donuk ağrıya da neden olabilir. Endometrial polip oluşumları bazen kısırlık sorunlarına yol açabilir.

Servikal Endometriozis: Rahimde ve rahim çevresindeki dokularda lezyonlar (yaralanmalar veya yaralar) gelişebilir. Servikal endometriozis iyi huylu (kanserli olmayan) bir durum olarak kabul edilir ve oldukça nadir görülür. Belirtisiz olabilir, bu nedenle görülme sıklığı daha yüksek olabilir ancak teşhis edilmeyebilir.

Rahim Sarkomu: Rahim sarkomu, rahim kaslarında veya dokularında oluşan son derece nadir bir kanser türüdür. Semptomlar arasında alışılmadık kanama, ağrı ve tokluk hissi bulunur. 

Rahim sarkomu, tipik olarak rahimin kas tabakasında (miyometriyum) oluşan bir rahim kanseri türüdür. Rahim kanserlerinin çoğu rahmin iç tabakasında (endometriyum) oluşurlar. Endometrial kanserler ya da karsinomlar olarak adlandırılır. Sarkomlar çok daha az yaygındır. Rahim astarının destekleyici hücrelerinde başlayan diğer nadir sarkom türleri de vardır.

Endometrial Hiperplazi: Endometrial hiperplazi, hormonal dengesizlik nedeniyle uterus astarının kalınlaşmasıdır. Endometrial hiperplazi, yoğun adet dönemleri, lekelenme ve menopoz sonrası kanama gibi çeşitli semptomlara yol açabilir.

Risk faktörleri değişse de, östrojen hormonunun çok fazla olmasına neden olan bazı durumlar endometrial hiperplaziye yol açabilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak tedavi seçenekleri; gözlem, belirli risk faktörlerinin yönetimi, ilaç ve cerrahi yöntemlerle iyileştirilebilir.

Rahim Kanseri: , kadın üreme sistemindeki organlardan biri olan yumurtalıkları, fallop tüplerini, serviksi ve vajinayı da içeren rahimde başlayan kanserdir. Rahim, bebeğin gelişip büyüdüğü yerdir. Rahim kanserinin en sık görülen türü, endometrium adı verilen rahimin iç tabakasında oluştuğu için endometrial kanser olarak da adlandırılır.

Rahimde Lezyon Tanısı Nasıl Konur?

Rahimde lezyon vakalarının tanısını koymada farklı yöntemler kullanılmaktadır. Rahimde lezyon tanısını koymak için yapılan tanılama yöntemleri şu şekildedir;

Pelvik muayene: Rahimde meydana gelen lezyon türlerinin tanısını koymak için öncelikle rahim yapısının muayene edilmesi gerekir. Ayrıca fiziksel muayeneyi desteklemek için farklı test ve tahliller de yapılır.

 Rahim kanserini taramak için kullanılan bir testtir. Mikroskop altında rahimdeki hücrelere bakılarak hücrelerde anormal değişikliklerin olup olmadığının kontrol edilmesidir. 

İdrar tahlili: İdrarda enfeksiyon belirtilerini ve bazen de kanser hücrelerini kontrol edebilir.

Kan örnekleri: Rahimde lezyon nedeniyle rahimi etkileyebilecek hormonal değişiklikleri tespit edebilir.

Görüntüleme testleri: Rahimde bir lezyon oluşmuş ise lezyonun şekli, boyutu ya da konumu görüntüleme taramaları ile tespit edilebilir. Bazı  taramaları için daha net bir görüntü oluşturma gereği duyulabilir. Görüntünün daha açık ve detaylı olması için damardan boya enjekte edilebilir.

Histeroskopi: Rahimde lezyon oluşup oluşmadığının tespit edilmesi için rahim içine bir tüp yerleştirilerek histeroskopi yapılabilir. Rahim iç yüzeyinin görülebilmesi için rahim içine sıvı ya da boya enjekte edilebilir.

Rahimde Lezyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Rahim Poliplerinin Çıkarılması Gerekir mi?

Rahim polipleri çoğunlukla iyi huylu rahimde lezyon oluşumlarıdır. Menopoz öncesi dönemde oluşan ve herhangi bir belirti ortaya çıkmayan rahim polipleri düşük riskli olarak kabul edilir. Bundan dolayı çıkarılmalarına gerek kalmayabilir. 

Menopoz dönemi öncesinde bulunan kadınlarda anormal bir kanama gibi belirtiler ortaya çıkması durumunda, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Doktorunuz belirtilerin şiddetine göre rahim poliplerinin çıkarılması gerektiğini tavsiye edebilir. Rahim polipleri hamilelik sırasında bazı sağlık sorunlarına neden olarak doğurganlığı olumsuz etkileyebilir.

Rahim Kanseri Önlenebilir mi?

Rahim kanserleri, kötü huylu meydana gelen rahim lezyonlarıdır. Rahim lezyonları kötü huylu olması nedeniyle rahimde kanserli hücrelere dönüşebilirler. Bunun sonucunda oluşan rahim kanseri vakaları genellikle önlenemeyebilir. Ancak rahim kanserinin oluşma riski azaltılabilir. 

Bunun için diyabetin kontrol altına alınarak sağlıklı kiloya ulaşmanız oldukça önemlidir. Ayrıca progesteron bazlı, kombine östrojen ve progesteron hormonal kontraseptifleri kullanma konusunda doktorunuza danışarak hareket etmeniz gerekir. Çünkü bu tür ilaçlar rahim kanserine karşı bir miktar koruma sağlayabilir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.