Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sağ Memede Kitle Belirtileri Nelerdir? Sağ Memede Kitle Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Sağ Memede Kitle Belirtileri Nelerdir? Sağ Memede Kitle Tedavisi

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Sağ memede kitle, kaygı verici bir durum olabilir. Memede ele gelen sertlik, şişlik veya kitle, hastalığın bir habercisi olarak kabul edilir.

Sağ memede kitle oluşumu belirtileri arasında ele gelen şişlik, hassasiyet, meme derisinde çekilme, kızarıklık, meme etrafında renk değişimi, ağrı, yara, akıntı veya şekil bozukluğu gibi işaretler bulunur.



Bazı durumlarda kitle ağrılı veya ağrısız bir şekilde gelişim gösterebilir.

Hastalığın belirtilerini fark ettiğinizde uzmanlara başvurarak hastalığı teşhis etmek ve uygun tedavi planını belirlemek önem taşır. 

Sağ Memede Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Sağ Memede Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Sağ memede kitle, bu bölgede bulunan dokuların anormal şekilde büyümesi sonucu meydana gelir.

Anormal büyüme gösteren hücre dokuları, koltuk altında veya memenin etrafında konumlanır. Kitle, sert veya yumuşak olacak şekilde gelişim gösterebilir.

Birkaç santim ile büyük ölçüler arasında değişim gösteren ebatlar, memede oluşan kitleye bağlı olarak büyüyebilir.

Memede oluşan kitle, kanser belirtisi olarak kabul edilebilir ancak oluşan her kitle kanserli değildir. Benign adı verilen iyi huylu tümörler de memede kitleye sebebiyet verebilir.

Bu nedenle meme sağlığı açısından endişe yaşamamak için ele gelen bir kitle durumunda doktora başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekebilir. 

Sağ memede kitle tedavisi, kitlenin tipine, boyutuna ve bulunduğu yere, hastanın genel sağlık durumuna uygun olacak şekilde planlanır.

İyi huylu kitleler, takip edilir ve cerrahi müdahale ile çıkarılabilir. Kötü huylu kitleler ise cerrahi metodlar, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınır.

Tedavinin gidişatı, alanında uzman olan doktorların değerlendirmesi ile şekillendirilir. 

Sağ memede görülebilecek kitle çeşitleri içerisinde fibroadenom, kist, lipom ve malign (kanserli) kitleler yer alır.

Fibroadenom adı verilen kitleler, kadınlarda görülen iyi huylu kitlelerdir ve hareketli yapısı ile teşhis edilir. Kistler, yapı bakımından içerisi sıvı dolu kesecik şeklindedir ve hormonlara bağlı olarak büyüyüp küçülebilir.

Lipom ise yağ dokusundan meydana gelen yumuşak kitle tiplerinden biridir. Malign kitle yapısı kanserli olarak gelişim gösterebilir ve tedavi planı da özenle takip edilir. 

  • Benign tümörler, meme kanseri olarak değerlendirilmez ve tedavi edildikten sonra tekrarlama riski düşüktür. 
  • Fibroadenoma, benign türünde gelişim gösterir ve düşük tekrarlama riskine sahiptir. 
  • İntraduktal papilloma, benign türünde olan tümörlerden biridir. 
  • Galaktosemi, doğuştan kaynaklanan metabolik bir rahatsızlık olup memede meydana gelen benign tümörlerin gelişimine sebebiyet verebilir. 

Bu nedenlerin haricinde, memede oluşan kitleler inflamatuar meme hastalığı, hormonal değişimler veya yara izi gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.

Memede oluşan bir kitle durumunda bu alanda uzman doktorlara başvurarak gerekli testleri yaptırmanız önerilir.

Kitle oluşumunun nedeninin belirlenmesi, doğru tedavi adımlarının uygulanmasına yardımcı olur. 

Sağ Memede Kitle Tanısı Nasıl Konulur?

Sağ memede kitle tespit edildiğinde fiziksel muayene uygulanması gerekir. Mamografi, ultrasonografi ve biyopsi gibi ileri görüntüleme yöntemleri de memede kitlenin teşhis edilmesinde önemlidir.

Mamografi, yaşlı kadınlar için tercih edilen metodlardan biridir ve kitleyi detaylı şekilde görüntülemeye yarar. Ultrasonografi, kitlelerin sıvı dolu olup olmadığını belirlemek için kullanılır.

Biyopsi ise kitle yapısının mikroskop altında görüntülenerek teşhis edilmesini sağlar. 

Tanı sırasında memede oluşan kitlenin çeşidini belirlemek, farklı sebeplerden kaynaklanan hastalıklara uygun tedavi planının belirlenmesini sağlar.

Kendiniz meme bölgesini yoklayarak da hastalığı önceden fark edebilirsiniz.

Meme bölgesinde veya koltuk altında bir kitle hissediyorsanız doktora başvurmanız gerekebilir. Muayene sonrası kitlenin oluşum şekli belirlenir ve incelemeye gerek olup olmadığına karar verilir. 

Erkeklerde de meme kitlesi gelişebilir ve bu durum jinekomasti olarak adlandırılır.

Kitle, meme ucu altında veya koltukaltında gelişim gösterebilir. Hormonal dengesizlikten kaynaklanan jinekomastinin kaynağı farklı sebeplerden dolayı olabilir.

Erkeklerin de meme bölgesinde meydana gelebilecek kitleye karşı önlem alması ve çeşitli muayene yöntemlerini izlemesi gerekir. 

Sağ Memede Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Sağ Memede Kitle Nasıl Tedavi Edilir?

Sağ memede kitle tedavisi, iyi huylu veya kötü huylu gelişime bağlı olarak değişiklik gösterir. İyi huylu kitleler, düzenli olarak takip edilerek kontrol altında tutulabilir veya cerrahi müdahale ile vücuttan uzaklaştırılır.

Kitlenin çıkarılması için meme dokusunun bir kısmının vücuttan komple çıkarılması gerekebilir.

Radyoterapi, kemoterapi ve hormon tedavisi ile sizin için özel olarak belirlenen tedavi planı desteklenebilir. 

Sağ Memede Kitle Ameliyatı

Sağ memedeki kitlenin ameliyat yardımıyla uzaklaştırılması işlemine lumpektomi ya da mastektomi adı verilir.

Lumpektomi, yalnızca kitlenin çıkarılması ile tamamlanırken mastektomi, memenin bir kısmının ya da tamamının alınması ile yapılır.

Cerrahi müdahale, kitlenin büyüklüğüne, konumuna ve hastanın genel durumuna göre farklı şekillerde yönetilebilir.

Anestezi altında gerçekleştirilen operasyon sonrasındaki iyileşme süreci de hastanın tedavi planına ve kitlenin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Sağ Memede Kitle Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrasında gerçekleşen iyileşme süreci, cerrahi müdahalenin boyutuna ve hastalığın koşullarına bağlı olarak değişebilir.

Birkaç hafta içerisinde gündelik yaşam rutinine dönmek mümkündür.

Ameliyat sonrasında takip ve kontroller düzenli olarak uygulandığında iyileşme sürecine katkı sağlayabilirsiniz.

Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler, iyileşme sürecini uzatan ancak yardımcı da olan faktörler olarak söylenebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Sağ Memede Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Memede kitle tespiti için başvurulacak bölüm genel cerrahi veya meme cerrahisi olabilir. Bu alanda uzman olan doktorlar, muayeneyi gerçekleştirerek kitle tanısı koyabilir. Kitlenin gidişatı saptandıktan sonra sizin için uygun olan tedavi planı bu alanda uzman olan doktorlar tarafından belirlenir. Tedavi planı, kitlenin durumuna ve hastalığın gidişatına bağlı olarak değişiklik gösterir. 

Sağ Memede Kitle Tehlikeli midir?

Sağ memede oluşan kitle, durumuna göre tehlikeli veya tehlikesiz olabilir. Bu durumda tetkik yapılmadan önce memede bulunan kitlenin değerlendirilmesi gerekir. Bazı kitleler iyi huylu olabilirken bazıları malign (kanserli) olabilir. İyi huylu olan kitleler, dokunulduğu zaman hareket eder ve bu özelliği ile kanserli kitlelerden ayrılır. 

Sağ Memede Kitle Kanser midir?

Memede oluşan kitle kanser belirtisi olabilir ancak memede oluşan her kitle kanserli gelişim göstermez. Bu durumun teyidi, yapılan tetkiklerin sonucuna göre belirlenir. Memede oluşan kitle kanser olmadığı gibi iyi huylu gelişim de gösterebilir. Bu durumu hissettiğinizde alanında uzman olan doktorlara başvurarak gerekli testleri yapmanız gerekir. Kitle oluşumunda meme ucu veya koltuk altında şişlik görülebilir. Meme ucunda yara, çatlak, renk değişimi ve ağrı gibi hissiyatlar da kitle oluşumunu işaret edebilir. Bu belirtileri farkederseniz doktora başvurarak gerekli testleri yapmanız gerekir. 

Sağ Memede Kitle Nasıl Temizlenir?

Sağ memede oluşan kitle cerrahi müdahale yardımıyla vücuttan uzaklaştırılabilir. İyi huylu kitleler pratik ve hızlı tedavi yöntemleriyle çıkarılabilir. Kötü huylu kitleler için geniş kapsamlı bir cerrahi müdahale uygulanabilir. Tedavi planı belirlendikten sonra gerekli ameliyat işlemleri tamamlanır. İşlemlerden sonra radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedavi yöntemleriyle yapılan işlemler desteklenebilir. Kitle oluşumunu saptadıktan sonra bu alanda uzman olan doktorlara muayene olmak önemlidir. Uygulanacak tedavi planı ve iyileşme süreci, hastalığın gelişimine bağlı olarak belirlenir. Uygun tedavi yöntemleri uygulandığı takdirde kısa süre içerisinde ve tam başarıyla iyileşme söz konusudur.

"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:

🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.