Nöropati olarak da adlandırılan sinir ucu iltihabı hastalığı vücudun bazı bölümlerindeki sinirlerin hasarlanması sonucu meydana gelir. Yürüme, koşma, bir şeyleri tutma, bir maddenin sıcaklığını hissedebilme gibi faaliyetlerden iç organların kasılıp gevşemesine kadar birçok yerden sorumlu olan bu sinirlerin belirti gösterdiği alanlar da çeşitlidir. Tedavisinde izlenen yol, altta yatan nedene ve semptomlara göre şekillenir.
Sinir ucu iltihabı sinir hücrelerinin bazı sebeplerden dolayı normal yapılarının bozulması ve işlevselliğini kaybetmesi ile meydana gelir. Bu sinirler beyin ve omurilik dışında kalan duyu, motor ve otonom sinirlerinden oluşur.
Geniş bir ağ yapısına sahip olan bu sinirler hasarlandığı bölgede fonksiyon kaybına uğrarlar. Örneğin duyu sinirlerinden birinde meydana gelen bozulma dokunma hissinde azalma belirtisi yaşatabilir.
Motor sinirlerinde meydana gelen bozulma ise parmakları hareket ettirmede zorlanma belirtisi yaşatabilir. Hastalık, bu sinir tiplerinden birinde görülebileceği gibi hepsinin birden zarar görülmesi durumunda da oluşabilir.
Sinir ucu iltihabı hastalığında belirtiler motor sinirlerde, duyu sinirlerinde ve otonom sinirlerde ortaya çıkabilir. Motor sinirlerin etkilenmesi sonucu oluşabilecek belirtiler;
Duyu sinirlerinin etkilenmesi sonucu oluşabilecek belirtiler;
Otonom sinirlerin etkilenmesi sonucu vücuttaki sistemlerin işleyişini etkileyen aksaklıklar görülür. Bu belirtiler arasında ise,
Bu semptomlar nöropatiden etkilenen yere göre oluştuğu için sistemlerde oluşan herhangi bir değişikliğin danışılan hekime mutlaka belirtilmesi gerekir.
Sinir ucu hastalığı komplike olayların bir sonucudur. Önceden hastada var olan problemler sinirlere etki ederek yapılarına zarar verir. Bu hastalığa sebep olan başlıca nedenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Sinir hücrelerini etkileyen çoğu faktör sinir ucu hastalığına sebep olur. Yukarıda sayılan nedenlerden herhangi birine sahip bir kişinin nöropati tehlikesine karşı dikkatli olması gerekir.
Hasar sonucu oluşan sinir ucu iltihabı hastalığına iyi gelen şeyler semptomlara yönelik girişimlerde bulunmak ve hastalığa sebep olan temel faktörü bulmaktan geçer. Alanında uzman hekim desteğiyle doğru uygulamalarda bulunmak hastalık düzeyini ve konforunu önemli ölçüde etkiler.
Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler hastalığın etkilerinin iyileştirmede önemli rol oynar. Sağlıklı ve dengeli beslenme, spor yapma gibi davranışlar hastalıktan oluşan semptomları azaltmada etkilidir.
Hastalık birçok farklı sebeple oluştuğu için hastalığa iyi gelen şeyler de çeşitlilik gösterir. Çünkü temelde yapılması gereken hastalığa neden olan faktörü iyileştirmektir.
Örneğin fiziksel bir travma sonucu sinir ucu iltihabı oluşmuşsa hastanın etkilenen bölgesindeki sinirleri harekete geçiren uygulamalarda bulunulur.
Bu uygulamalar yöntemleri olabilir, akupunktur gibi yöntemler olabilir. Temel olarak fonksiyonunu yitiren hücrenin tekrar canlanması sağlanır. Bu şekilde sinir hücreleri yeniden yapılanırken semptomlar da azalmış olur ve iyileşme görülür.
Sinir ucu iltihabının iyileşmesi dejenere olmuş sinir hücrelerinin kendini yeniden toparlamasını içerir. Dolayısıyla hasarlanan bölgeye uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa vitamin desteği verilir. Kronik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa detaylı bir incelemeyle uygun yöntemlere karar verilir ve uygulanır. Bununla birlikte hastada görülen semptomlara yönelik işlemler de yapılır.
Ağrı oluşuyorsa ağrı kesiciler verilerek ağrı kontrol altına alınır ve fiziksel hareketle desteklenerek ağrının etkisi azaltılır. Bu şekilde sinirlerin beslenmesi ve oksijenlenmesi artırılmış olur. Tekrar beslenen sinir hücresi kendisini toparlar ve fonksiyonlarını yerine getirmek için hazır hale gelir. Tedaviden sonra yapılan doğru uygulamalarla da hastalığın tekrarlaması engellenmeye çalışılır.
Sinir ucu iltihabı hastalığı birden fazla faktör sonucu oluşan bir hastalıktır. O sebeple öncelikle hastanın geçmiş hastalıkları, ailesinde var olan herhangi bir sinirsel hastalık öyküsü, kronik hastalıklarının varlığı ve ne kadar ilerleme gösterdiği, beslenme düzeni ile birlikte alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklarının olup olmadığı, hastanın nasıl bir yaşam tarzı benimsediği, günlük yaşamında hareketli olup olmaması gibi birçok nedene yönelik inceleme yapılır.
Hastanın hangi alanda rahatsızlığı varsa o giderilmeye veya kontrol altına alınmaya çalışılır. Örneğin hasta diyabete yani şeker hastalığına sahip bir birey ise bu hastanın aldığı farmakolojik tedavi incelenir. Gerekirse değiştirmeler yapılır.
Sonrasında şeker hastalığına iyi gelecek yöntemlerden olan beslenme değişikliklerine yönelik veya hareket düzeyine yönelik iyileştirmeler yapılır. Hasta bu şekilde takip edilerek asıl neden olan şeker hastalığı kontrol altına alınmış olur. Dolayısıyla hastalığın sinirleri etkilemesi de azaltılmış olur. Bu şekilde, her bir hastaya özel yaklaşımlarla sinir ucu hastalığının tedavisi yapılır.
Sinir ucu iltihabı hastalığının da oluşturduğu semptomlar bulunur. Bunlar sinir yapısına göre çeşitlilik gösterir. Örnek verilen şeker hastalığında genellikle hastalar ayaklarındaki yanma hissinden şikayet eder. Hastalara bu yönde de tedavi ve bakımlar uygulanarak hastalığın etkisi kontrol altına alınmış olur. Aynı zamanda hastanın yaşam kalitesi de artırılır.
Sinir ucu iltihabı hastalığı iyileşebilen bir hastalıktır. Gerekli tedaviler ve uygulamalarla hastalığın ilerlemesi durdurulur ve iyileşme sağlanır. Hekim kontrolünde uygun yöntemlerle yapılan tedavi ve hastanın özverisi iyileşmede çok önemlidir. Aynı zamanda birçok hastalıkta olduğu gibi nöropatide de erken teşhis ve tedavinin yeri önemlidir. Erken teşhisle sinirlerin daha fazla zedelenmesinin önüne geçilir. Uygun tedaviyle de iyileşme sağlanır.
Sinir ucu iltihabı hastalığı nöronların hasar görmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşmasındaki nedenlere bakıldığında birçok ana tıp dalından hastalıklar görülür. Aynı zamanda oluşan semptomlar da farklı dallara başvurmayı gerektirir. Dolayısıyla sinir ucu iltihabı hastalığına sahip bir kişi birçok farklı tıp dalı ile iletişim halindedir. Nöropati alanında başta olmak üzere altta yatan nedene yönelik Dahiliye, Kalp ve Damar Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları gibi alanlara başvurulur.
Sinir ucu iltihabı hastalığı birçok faktör sonucu oluşan bir hastalıktır. Bunlardan bir tanesi de vitamin eksikliğidir. Dengesiz beslenme ve sağlıksız yiyeceklerin tüketilmesi vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin alınmasını etkiler. Bu vitaminlerden biri de B12 vitaminidir. B12 vitamini eksikliği sinir ucu iltihabı hastalığına sebep olan faktörlerden biridir. Bunun yanı sıra sinir sağlığına iyi gelen başka vitaminler de vardır. Bunlar B ve E vitamin gruplarıdır. Bu vitamin gruplarının eksikliği de sinir ucu iltihabı hastalığı açısından önemlidir.
Sinir ucu iltihabı hastalığı temelde hücrelerin yapısının bozulduğu bir hastalıktır. Hücreler eskisi gibi temel fonksiyonlarını yerine getirememeye başlarlar. Bu da zamanla dokuların zarar görmesine kadar ilerler. İyileşme süresi hücrelerinin kendini toparlamasıyla ilgilidir. Bu durum sinir ucu iltihabının çeşidine göre değişir. Aynı zamanda hastada bıraktığı etkiye göre de değişir. Sonuç olarak iyileşme süresi her hastaya göre farklılık gösterir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.