Rahimin iç tabakasından (endometrium) küçük bir doku parçası çıkararak kanser veya diğer düzensizlikleri incelendiği işlemine rahim biyopsisi (endometrial biyopsi) denir.
Rahimden biyopsi nasıl alınır sorusuna, mikroskop altında incelemek üzere rahim yapısının iç yüzeyinden (endometrium) küçük bir doku parçasının çıkarılmasıyla yapılır şeklinde cevap verilebilir.
Çıkarılan doku örneği mikroskop altında analiz edildiğinde, rahimde oluşan anormal hücreler ve kanserli olabilecek hücreler görülebilir.
Rahimden alınan biyopsi İşlemi 15 dakikadan az sürmektedir. Hafif ve rahatsızlığa neden olarak hafif ağrı oluşturabilir.
Rahim biyopsisi, ortaya çıkan belirtilerin ya da rahatsızlıkların nedenini bulmak amacıyla yapılabilir.
Ayrıca yapılan ultrason ve pap smear gibi testlerden elde edilen bulguların sonucuna göre rahimde şüphelenecek bir durumun olması halinde rahim biyopsisi yapılabilir.
Rahim kanser öncesi hücre değişiklikleri yavaş ilerleyebilir, ancak kansere dönüştüğünde bu ilerleme hız kazanabilir.
Anormal hücre değişikliklerinin kansere dönüşmesi üç ila yedi yıl sürer. Kanser öncesinde hücre değişiklikleri pap testleri yapılarak kansere dönüşmeden önce tespit edilebilir.
Düzenli pap testleri yaptırılması halinde oluşabilecek rahim ağzı kanserlerinin tedavisi kolaylıkla yapılabilir.
Rahimde bazı belirti ve rahatsızlıkların ortaya çıkması sonucu tanı ve tedavi işleminin yapılabilmesi için rahimde ortaya çıkan belirtilerin kaynağının bulunması gerekir.
Bundan dolayı rahim içerisinden doku örneği alınabilir.
Rahim biyopsisini gerektirecek rahatsızlıklar ve belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;
Rahimden biyopsi nasıl alınır sorusuna, serviksten rahime doğruca ince bir tüp yerleştirerek alınır cevabı verilebilir.
Rahim iç yüzeyinin dokusundan küçük bir örnek, vakum kullanılarak tüp aracılığıyla alınır cevabı rahimden biyopsi nasıl alınır sorusuna karşılık verilmiş bir cevaptır.
Rahim biyopsisine hazırlanırken özellik pek fazla bir ön hazırlık yapmaya gerek yoktur.
Biyopsi işlemi öncesi kullandığınız ilaçlar, aldığınız takviye ürünler ya da herhangi bir alerjinizin olup olmadığını biyopsi işlemi yapacak doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Rahim biyopsisi öncesi almamanız gereken ilaç türü varsa doktorunuz size bildirecektir.
Rahimden biyopsi nasıl alınır sorusuna biyopsi işlemi genellikle düşük riskli ve güvenilir bir tıbbı işlemdir şeklinde cevap verilebilir.
Bazı vakalarda biyopsi işlemini sırasında oluşacak ağrıyı azaltmak için biyopsiden önce steroid olmayan bir anti-inflamatuar ilaç (NSAID) almak önerilebilir.
Rahim biyopsisinden bir ya da iki gün önce serviksinizi biyopsiye hazırlamaya yardımcı olacak ağızdan alınan bir ilaç önerilebilir.
Rahim biyopsi işlemi yapılırken çoğunlukla anestezi uygulanmaz. Rahim biyopsi işlemi şu şekilde yapılabilir;
Rahim biyopsi işleminden önce belden aşağısını soyunup üzerinize bir çarşaf örtülür
Ayaklar üzengi şeklindeki özel muayene koltuğuna uzatılarak ve pelvik muayene yapılarak rahim biyopsi işlemine başlanır
Vajinaya yerleştirilen spekulum ile rahim ağzı görüntülenerek açık kalması sağlanır (Pap testi benzeri bir uygulamadır)
Rahim ağzı özel bir solüsyonla temizlenir
Rahim ağız kısmını sabit tutmak için tenekulum adı verilen özel bir alet kullanılabilir. Böylece rahime bir emme tüpü yerleştirebilir. Bazı hastalarda, biyopsi işleminin en acı veren aşamasını oluşturur
Son olarak, rahimden doku örneğini toplamak için serviksinizden rahminize çok ince bir emme tüpü yerleştirilir. Daha sonra rahmin iç yüzeyinden doku örneği alınarak biyopsi işlemi yapılır. Alınan doku örneği incelenmek üzere patoloji servisine iletilir
Rahim biyopsi işlemi sonrası çıkan sonuçlar normal düzeyde ise rahim yapısında oluşan herhangi bir anormal ya da kanserli doku bulunmadığı anlamına gelmektedir.
Sonuçlar normal düzey dışında ise, rahim yapısında anormal hücre dokularının bulunduğunu gösterir.
Anormal hücrelerin bulunmasının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir;
Bu tür rahatsızlıklar rahimde anormal dokuların oluştuğunu gösterir. Çıkan herhangi bir anormal sonuç kanser olduğunuzu göstermez.
Bu rahatsızlıkların tedavisi en kısa zamanda yapılması gerekir. Zamanında yapılamayan bu rahatsızlıklar ilerleyen süreçlerde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Dilatasyon ve küretaj işlemi yapılarak rahim içinden daha büyük boyutta doku alınabilir. Böylece rahimden daha büyük rahim dokusu çıkarılır.
Rahim biyopsi işleminde tıbbi aletler vajinadan çıkarılmasıyla biyopsi işlemi sonlanmaktadır.
Biyopsi işleminden sonra giyinerek kısa süreli dinlenmeniz iyi gelecektir.
Daha sonra eve dönebilirsiniz.
Biyopsiden hemen sonra iç çamaşırınıza hijyenik ped koyabilirsiniz. Kramp ağrıları ve vajinada kanama olabilir.
Ancak bu etkiler birkaç günden uzun sürmemelidir. Ağrı kesici kullanmak biyopsi işlemi sonrası kramp ağrılarına iyi gelebilir.
Yedi gün boyunca tampon kullanılmalıdır.
Rahim bölgesinde iyileşme sağlanana kadar duş alınmamalıdır.
En az yedi gün boyunca ya da rahim iyileşene kadar cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Kendinizi toparlayana kadar ağır kaldırmamalı ve yorucu aktiviteler yapmamalısınız.
Rahim biyopsisi, rahim kanserini teşhis etmek için en yaygın ve doğru olan testlerden biridir. 35 yaşından sonra kadınların rahim biyopsisi yaptırma olasılığı yüksektir. Hamile olan kadınlar rahim biyopsisi yaptıramazlar. Ancak hamile kalmakta zorluk çeken kadınların, endometrial astarlarının kısırlığa neden olup olmadığını tespit etmeleri için rahim biyopsisi yapılabilir.
Rahimden yapılan biyopsi işlemlerinde bazı riskler söz konusu olabilir. Enfeksiyon oluşumu, kanama, birkaç gün süren lekelenme ve kramplar, rahim veya serviksin delinmesi, yırtılması (nadir görülür) gibi ortaya çıkan yan etkiler rahim biyopsisinden sonra ortaya çıkabilecek risklerdir. Rahim biyopsi işleminden sonra bu tür yan etiler oluşması halinde doktorunuza danışmanız gerekir.
İşlem sırasında ve sonrasında hafif kramplar (adet sancıları gibi) hissedilmesi normal karşılanır. Herkesin ağrıya karşı gösterdiği direnç farklı olduğundan bazı hastalarda daha fazla ağrı hissedilebilir. Genellikle hafif ağrıların olması rahim biyopsisinde karşılaşılan bir durumdur. Ancak, rahim biyopsi işleminden sonra birkaç gün boyunca devam eden pelvik ağrıların olması halinde doktoruna danışmanız gerekir.
Rahim biyopsisinden 48 saat süresince kramp ile ağrı olması normaldir. Rahimde yapılan biyopsiden sonra tamamen iyileşme birkaç gün sürebilir. İki ya da üç günden uzun süren kanama, kötü kokulu vajinal akıntı, ateş ve titreme gibi grip benzeri belirtiler, iki ya da üç gün sonra adet sancısından daha şiddetli bir ağrının olması halinde rahim biyopsi işlemini yapan doktorunuza danışmanız faydalı olabilir.
önlemeye yardımcı olmak için yapabilecek bazı hususlar vardır. Düzenli jinekolojik muayeneler yaptırmak ve pap testleri rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik atılacak en önemli adımlardır. Ayrıca; HPV aşısı yaptırılmalıdır, cinsel ilişkiye girdiğinizde hastalık oluşmasına karşın koruyucu önlemler alınmalıdır, sigarayı ve tütün mamullerinin kullanımından kaçınmak gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.