Böbrek taşı, böbrek veya mesanede idrar kristallerin vücuttan atılamaması ve vücutta yer edinmesi sonucunda zamanla taş oluşuma neden olur. Bununla birlikte böbrek taşı oluşum riskini arttıran bazı faktörler de bulunur. rahatsızlığımız için doktorunuz ThuLEP yöntemini veya ameliyatı gerekli görebilir. Böbrek taşı sonrası yapılması gerekenler böbrek taşını düşürmede oldukça etkili ve önemlidir.
Böbrek taşı, insan bünyesinde üretilen idrarın dışarıdan atılması esnasında içeride bekleyen idrar kristallerinin bazen tamamen atılamaması durumunda böbrekte kalması ve birleşerek yer edinmesidir. İdrar kristallerinin de vücuttan atılması gerekir. Ancak, vücuttan atılmadığı bazı durumlarda böbrekte yerleşmeye başlar ve zamanla taş oluşumuna neden olur.
İlerleyen zamanlarda günlük hayatı etkileyen bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Zaman zaman ağrı ve acıya neden olur. Bu nedenle böbrek taşının kırılması ve vücuttan atılması gerekir. Bu tedaviyi gerçekleştirmek için son zamanlarda ThuLEP yöntemi tercih edilir.
Böbrek taşı, cinsiyet ve yaş fark etmeksizin birçok kişinin başına gelen bir durumdur. Kişinin genel sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Böbrek taşı oluşumunu engellemek için dikkat edebileceğiniz unsurlar bulunur. Gün içerisinde bol bol su içmek, beslenme düzenine dikkat etmek oldukça önemlidir.
Böbrek taşı oluşum riskini etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:
Böbrek taşı kırma işlemi için genellikle ThuLEP yöntemini kullanılır. ThuLEP, thulium lazer adı verilen bir cihaz yardımıyla böbrek veya mesanede üretilen taşların kırılması işlemidir. Thulium lazer ile işlem yapılması için ilk önce doktorunuz gerekli kontrolleri ve testleri yapar.
Böbrek taşının hangi böbreğinizde olduğunu, seviyesini belirler. Thulium lazer uygulanmadan önce taşın hangi böbrekte olduğu tespit edilir. Böbrek taşının yeri belirlendikten sonra tedavi uygulanır. İşlem süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Böbrekte bulunan taşlar büyük ise birkaç seans gerektirebilir.
Genellikle taşlar küçük parçalar haline veya kum haline gelene kadar parçalanır. Ancak, bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için doktorunuz tarafından karar verilir. sonrası yapılması gerekenler ise tedavinin bir sonraki aşamasında oldukça önemlidir.
Böbrek taşı kırma sonrası yapılması gerekenler kadar öncesinde yapılması gerekenlerde büyük önem taşır.
Böbrek taşı kırma öncesi dikkat edilmesi gerekenlerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir:
Böbrek taşı kırma işlemi sonrası taşları düşürme işlemi açısından doktorunuzun tavsiyelerini göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.
Böbrek taşı kırma sonrası yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Böbrek taşı tedavisi için ilk olarak birtakım hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar esnasında böbrek taşının yerini tespit edilir. Gerekli ön hazırlıkların tamamlanmasının ardından tedavi yaklaşık 45-60 dakika arası sürebilir. Seans bittikten sonra günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Ancak, ağır iş ve yük kaldırmamanız tavsiye edilir. Böbrek taşı kırma işlemi sonrası yapılması gerekenler ile birlikte taş düşürme işlemini hızlandırabilirsiniz.
Böbrek taşı kırma açık bir ameliyat gerektirmeyen bir işlemdir. Ancak, herkese uygulanabilen bir tedavi yöntemi değildir. Hamile ve emziren kişiler, ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar için uygulanmaz. Doktorunuz sizin için en doğru tedavi yöntemini gerekli kontrolleri yaptıktan sonra belirler.
Böbrek taşı rahatsızlığının en önemli belirtileri arasında bel ağrısı bilinir. Ancak, bel ağrısı dışında bazı belirtilerde yoğun bir şekilde görülebilir. Bu belirtiler arasında idrarda yanma, idrarda kan görülmesi, durumu, idrar yapma zorluğu ve mide bulantısı görülür. Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.