Rahim büyümesi, rahim astarını oluşturan dokunun rahim duvarına doğru büyümesiyle oluşur.
Rahmin iki veya üç katına çıkmasına neden olabilir. Semptomlar arasında ağrılı adet dönemleri, kramplar ve gibi belirtiler görülebilir.
Rahim, endometrium olarak bilinen özel bir tabakayla kaplıdır. Endometrium, her ay adet döngüsü sırasında hormon seviyelerindeki değişikliklere yanıt olarak birikir ve dökülür. Normalde endometrium, rahmin kas tabakasından (myometrium) ayrılır.
Rahim büyümesi yaşayan kadınlarda, endometrial astar rahmin kas duvarına yayılmıştır.
Rahim duvarına gömülü bu endometrium bölgeleri, normal endometrium ile aynı hormonal değişikliklere uğrar.
Bu değişiklikler, rahim kasında tahrişe ve neden olur.
Bu durum da ağrıya ve daha ağır adet kanamasına neden olan kan akışının değişmesine neden olmaktadır.
Rahim astarına (endometrium) benzer dokunun rahmin kas duvarına (myometrium) doğru büyümeye başlamasıyla rahim büyümesi meydana gelir.
Oluşan bu durum rahmin kalınlaşarak büyümesine neden olur. Rahim yapı olarak bazen normal boyutunun iki ya da üç katına kadar büyüyebilir.
Rahim büyümesi her zaman belirti göstermeyebilir.
Bu nedenle rahim büyümesi oluştuğunda çoğu kişi bunun farkına varmayabilir. Rahim büyümesinin kesin oluşma nedeni bilinmemektedir.
Rahimden cerrahi bir müdahale geçirmiş olanlar, 40 yaşın üstünde olan kadınlar ve şiddetli ağrılı adet dönemleri geçiren ergenlik çağındaki kişilerin yaklaşık %2-5’inde rahim büyümesi olabilir.
Bazı kişilerde rahim büyümesinin neden geliştiğini veya buna neyin sebep olduğu bilinmemektedir.
Ancak bazı araştırmalar hormonların, genetiğin, inflamasyonun ya da travmanın rahim büyümesine neden olan faktörlere etki edebileceğini ortaya koymuştur.
Rahim büyümesi tedavi edilmediği takdirde, oluşumuna sebebiyet verebilir.
Rahim büyümesine neden olan bazı risk faktörleri de vardır. Rahim büyümesine bağlı olarak risk faktörü oluşturan unsurlar şu şekildedir;
Rahim büyümesinden kaynaklanan bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak rahim büyümesi olan vakalarda, yaklaşık her 3 vakadan 1'inde belirti veya semptom görülmez. Rahim büyümesi sonrası oluşabilecek belirtiler şu şekildedir;
Bu tür semptomlar rahim büyümesinden sonra oluşabilecek belirtilerdir. Bu belirtilerin fark edilmesi halinde erken tanı ve tedavi işleminin yapılması için bir sağlık merkezine giderek muayene olmanız gerekir.
Rahim büyümesi belirtileri fark edildiğinde uzman bir kadın doğum doktoruna muayene olmanız gerekir. Yapılan fiziksel muayeneyle birlikte ilave tetkikler istenerek kesin tanı koymaya çalışılır
Rahim büyümesinin tanısını konyulurken istenebilecek test ve tahliller şu şekildedir;
Pelvik muayene: Pelvik muayene sırasında doktorunuz rahmin büyüdüğünü, yumuşadığını veya dokununca ağrılı olduğunu fark edebilir.
Ultrason: Ultrason görüntüleri rahim duvarında kalınlaşma olduğunu gösterebilir.
Görüntüleme taramaları: Rahim büyümelerini ve rahimde belli bölgelerin kalınlaşmasının görülebilmesi için manyetik rezonans görüntüleme (MR) taraması yapılabilir.
Rahim biyopsisi: Rahimden örnek doku alınarak rahim büyümesi ve daha ciddi rahim hastalıklarının tanısını konulabilir.
Östrojen hormonu, endometriyal doku büyümesini desteklediğinden rahim büyümesinden kaynaklanan semptomlar genellikle menopozdan sonra kaybolur.
Uygulanabilecek tedaviler ağrıyı hafifletebilir, ağır kanama ve diğer semptomların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Rahimde oluşan büyümelerin tedavisinde uygulanacak yöntemler şöyle sıralanabilir;
Ağrı kesiciler: Antienflamatuar içerikli ilaçlar krampları hafifletebilir.
Hormonal ilaçlar: Bazı hormonal ilaçlar adet kanamasına ve anormal kanamaya yardımcı olabilir.
Hormonal olmayan ilaçlar: Vajinal kanama miktarını azaltabilir.
Adenomyomektomi: Rahim kasından adenomiyozu çıkarmak için yapılan cerrahi bir müdahale yöntemidir. Bu cerrahi işlem, rahim miyomlarını çıkaran myomektomi benzemektedir.
Histerektomi: Rahim büyümesine bağlı olarak vücuttan rahmin çıkarılması işlemidir. işleminden sonra adet döngüsü olmaz ve hamile kalınamaz.
Rahim büyümesinden kaynaklanan belirtiler ilaç tedavisi ve basit cerrahi müdahaleler ile iyileştirilemediği takdirde ameliyat gerekebilir. Bunun için rahim yapısının vücuttan çıkarılmasını gerektirecek ameliyat olan histerektomi işlemi yapılır. Yapılacak histerektomi rahim büyümesinin etkisi ve şiddetine bağlı olarak çeşitli yöntemlerle yapılabilir.
Laparoskopik histerektomi: Kapalı yöntem ameliyat ile rahim yapısını çıkarmak için küçük aletler ve minik bir kamera kullanılır. Bu ameliyat türünde karında birkaç küçük kesi açılabilir.
Robotik destekli histerektomi: İnce robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü, 3 boyutlu bir kamera kullanılmasıyla yapılan cerrahi müdahale yöntemidir.
Vajinal histerektomi: Vajina yapısının üst kısmından açılacak kesi ile rahim çıkarılır. Vajina üstünden küçük kesi açılarak rahim çıkarılır. Vücudun dışında herhangi bir kesi olmaz.
Abdominal (açık) histerektomi: Bazı kanser türleri veya genişlemiş rahim için abdominal histerektomi ile göbek deliğinden kasık kemiğine kadar daha büyük bir kesi açılır. Bu cerrahi müdahale sonrası bir müddet hastanede müşahede altına alınması gerekir.
Minimal invaziv histerektomilerin çoğu bir ila üç saat sürer. Rahim boyutuna, fallop tüpleri veya yumurtalıklar gibi diğer organların çıkarılıp çıkarılmadığına göre süre değişebilir. Histerektomi öncesinde genel anestezi uygulanabilir. Bu nedenle herhangi bir ağrı hissedilmez.
Minimal invaziv ameliyat (kapalı yöntem ameliyat)yapılması halinde aynı gün eve gidebilirsiniz. Kapalı ameliyat yöntemi sonrası oldukça hızlı bir iyileşme süreci geçirilebilir. Açık ameliyatta ise iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Ameliyattan sonra başka bir tedaviye gerekmesi halinde ihtiyaç duyulabilir. Kemoterapi ya da radyasyon tedavisi rahim büyümesine bağlı olarak ameliyat sonrası uygulanabilir.
Rahim büyümesi en az bir çocuk sahibi olan kadınları etkilemektedir. Ancak, bu durum ilk kez gebe kalmayı ya da başka bir çocuk sahibi olmayı zorlaştırabilir. Hamilelik sürecinde rahim büyümesi yaşanabilir. Bu durumda düşük ve doğumun erken yapılma riski artmaktadır. Bu nedenle rahim büyümesi yaşayan kadınların gerekli tedavileri yaptırmaları önemlidir.
Rahim büyümesi genellikle ciddi komplikasyonlara neden olmaz. Gebe kalmada zorluğa veya düşük yapmaya yol açabilir. Neden olduğu semptomlar günlük hayatı zorlaştırabilir. Ancak, yaşamı tehdit eden herhangi bir tehlikesi yoktur. Ağır kanamaya, uzun süreli adet kanamasına ve pelvik ağrıya neden olabilir.
Rahim büyümesi tedavi edilmediği takdirde kısırlığa veya düşük yapmaya yol açabilir. Bunun nedeni embriyonun rahim iç zarına yerleşememesidir. Karında oluşan ağrılar ve kronikleşen pelvik ağrılar da rahim büyümesi tedavi edilmediği takdirde oluşabilir.
Rahim büyümesinden dolayı rahmin alınarak vücuttan çıkarılması gerekebilir. Bunun için histerektomi yapılarak rahim yapısı vücuttan çıkarılır. Histerektominin bazı yan etkileri de ortaya çıkabilir. Kan pıhtıları, şiddetli enfeksiyon, kanama, idrar yollarında, bağırsaklarda veya yakındaki diğer organlarda yaralanma, anesteziye bağlı komplikasyonlar gibi yan etkiler rahim büyümesinden dolayı yapılan histerektominin yan etkileri olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.