Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Osteokondral Lezyonu Nedir? Osteokondral Lezyonu Belirtileri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Osteokondral lezyon,  yol açan bir sağlık problemidir. Lezyona bağlı olarak ortaya çıkan bu eklem ağrıları, günlük yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Eklemlerde meydana gelen çeşitli sorunlar hareket kabiliyetini kısıtlar.

Osteokondral lezyon, eklem kıkırdağının ve altındaki kemik dokusunun hasar görmesi ile birlikte ortaya çıkar. Ağrı, şişlik ya da hareket kısıtlılığı gibi belirtilere yol açar. Bu lezyonun tanısı ve tedavisinin gerçekleştirilmesi, eklem sağlığını korumak ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için kritik bir önem taşır. 

Osteokondral Lezyonu Çeşitleri Nelerdir?

Eklem yüzeyini oluşturan kıkırdak ve altındaki kemik dokunun hasar görmesi sonucunda bazı yaralanmalar meydana gelebilir. Oluşan yaralanmalar nedeniyle yaşanan osteokondral lezyon eklem travması, spor yaralanması veya tekrarlayan  sonucu ortaya çıkabilir. Bu lezyonlar eklem hareketlerini kısıtlayabilir, ağrıya yol açabilir ve zamanla daha ciddi durumlara neden olabilir. Osteokondral lezyon birkaç farklı türde görülebilir;

· Osteokondritis Dissekans: Çoğu zaman gençlerde ve yetişkinlerde görülen bir osteokondral lezyon türü olan osteokondritis dissekans, eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda yer alan bir bölgedir. Bu bölge kan akışının azalması nedeniyle de zamanla canlılığını yitirir. Bu alan kıkırdak ile yüzeyden çıkarılabilir

· Travmatik Osteokonral: Lezyon ani bir yaralanma veya eklem üzerine uygulanan aşırı kuvvet sonucu ortaya çıkabilir. Spor yaralanmaları sırasında diz, ayak bileği veya dirsek ekleminde oluşum gösterebilir. Bu tür lezyonlar, eklem kıkırdağının bir parçasının altındaki kemiğin ayrılması ya da kemiğin kırılması ile tespit edilir

· Dejeneratif Osteokondral Lezyon: Eklemin aşırı kullanımına bağlı olarak gelişen kıkırdak hasarıdır. Kıkırdağın altındaki kemik dokusunun bozulması ile tespit edilebilen bu lezyon, çoğunlukla ileri yaş grubunda görülür. Kıkırdak dokusu zamanla incelerek pürüzlü hale gelir ve ilerleyen dönemlerde eklem hareketliliği büyük oranda kısıtlanır 

· Subkondral Kist: Kıkırdak altındaki kemik dokusunda sıvı dolu bir kesecik oluşur ve bu kist, eklem yüzeyinde oluşan mikro travmaların veya kıkırdak hasarının sonucu olarak gelişir

Osteokondral lezyon eklem sağlığını ciddi bir şekilde etkileyen yaralanma ve hastalıklar olarak öne çıkar ve bu hastalık pek çok farklı türde görülebilir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri lezyonların ilerlemesini durdurabilir veya yavaşlatabilir. 

İyi Huylu Osteokondral Lezyonu Belirtileri

Osteokondral lezyonlar eklem kıkırdağı ve altındaki Kemik dokusunun hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar ve iyi ya da kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu lezyonlar daha az agresif ve yavaş ilerlerken kötü huylu olanlar daha ciddi bir seyirde ilerler.

İyi huylu osteokondral lezyonlar, eklem yüzeyindeki hasarın hafif ve sinirli olduğu durumlarda yaşanır. Bu tür lezyonlar spor travmaları, yaralanmalar veya tekrarlayan eklem stresi nedeniyle ortaya çıkar. İyi huylu osteokondral lezyonunun başlıca belirtileri arasında; hafif ve aralıklı eklem ağrısı, eklemde şişlik ve hassasiyet, eklem bölgelerinde kilitlenme hissi ve hareket kısıtlılığı yer alır. 

Kötü Huylu Osteokondral Lezyon Belirtileri

Kötü huylu osteokondral lezyonlar daha agresif ve ilerleyici bir doğaya sahip olur ve eklemde ciddi hasarlara neden olabilir. Daha belirgin belirtilerle kendini gösteren bu lezyon türü, eklem fonksiyonunu hızlı bir şekilde bozar.

Net bir şekilde görülen belirtiler arasında ise; şiddetli ve sürekli eklem ağrısı, belirgin şişlik ve , eklem hareketliliğinde kısıtlılık, şekil bozukluğu ve genel durumda bozulma gibi durumlar yer alır. Kötü huylu lezyonların en ciddi özelliği ise bulunduğu bölgeden çevre dokulara sıçrayabilme riskini taşımasıdır.

Osteokondral Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Eklem kıkırdağı ve altındaki kemik dokusunda meydana gelen hasarlardan olan osteokondral lezyon tanı süreci birkaç aşamadan oluşur. Tüm tanı süreci boyunca farklı yöntemler kullanılır;

· Klinik değerlendirme lezyonların tanısı ilk olarak kapsamlı bir klinik değerlendirme ile başlar. Bu aşamada kişinin tıbbi geçmişi ve genel sağlık durumu göz önüne alınır. Daha sonrasında fiziksel muayene gerçekleştirilir ve gerekli testler yapılır

· Görüntüleme yöntemleri ise osteokondral lezyon teşhisinde ve değerlendirilmesinde kritik bir rol alır. Röntgen, Manyetik Rezonans Görüntüleme (Mr) ve  gibi görüntüleme yöntemleri sayesinde daha detaylı bir şekilde inceleme yapılması mümkündür

· , eklem içerisine doğrudan görüntülemek için kullanılan cerrahi bir uygulamadır. Artroskopi yöntemi ile küçük bir kamera eklem içine yerleştirilir ve yapılar doğrudan gözlemlenir

· Laboratuvar testleri ve , kötü huylu lezyonların ayırt edilmesinde kullanılır. Test ve biyopsi aşaması ise eklem içerisinden bir doku örneği alınarak tanımlama yapmak amacıyla gerçekleştirilir

Osteokondral lezyon tanısı çeşitli değerlendirme yöntemlerinin kombinasyonu ile yapılır. Erken teşhis ve uygun tedavi planının hazırlanması hastalığın iyileşme sürecinde son derece önemli olur

Osteokondral Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Lezyonların tedavisi cerrahi dışı yöntemlerle ile başlar. Ancak lezyonun ciddiyetine bağlı olarak cerrahi müdahale gerekebilir. İlk olarak konservatif tedavi yöntemleri olarak da adlandırılan dinlenme ve aktivite kısıtlanması ile süreç başlatılır.

Bunun ardından ağrı ve belirtiler azalmıyorsa fizik tedavi ve rehabilitasyon aşamasına geçilebilir. Ağrı hissini hafifletebilmek için çeşitli ilaç ve enjeksiyonlarda kullanılabilir. 

Konservatif tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması halinde ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulması uygun görülür. Burada artroskopik cerrahi olarak da adlandırılan kamera ile eklem içindeki hasarlı bölge incelenir. Bunun yanı sıra mikrofraktür tekniği, otojen, kıkırdak grafisi, allojenik kıkırdak grefti gibi çeşitli kıkırdak tedavileri de uygulanarak iyileşme süreci hızlandırılabilir. Osteokondral lezyon için cerrahi tedavi son aşama olarak tercih edilir. 

Osteokondral Lezyonu Ameliyatı

Osteokondral lezyon için cerrahi tedavi artroskopik yöntemlerle gerçekleştirilir. İlk olarak ameliyat öncesi hazırlık ile başlayan süreçte tıbbi değerlendirme gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde hastaların genel sağlık durumu ve tıbbi geçmiş kayıtları detaylı bir şekilde incelendikten sonra görüntüleme testleri yapılır. Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı ile süreç başlar. Ameliyatta küçük bir kesi ile eklem içine artroskop yerleştirilmesi ile devam eder. Bu aşamada hasarlı dokular temizlenerek onarılır. 

Osteokondral Lezyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Osteokondral lezyon için cerrahi tedavi sonrasındaki iyileşme süreci son derece önemli olur. Lezyonun boyutuna, yapılan cerrahi müdahaleye ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak bu süreç uzayıp kısalabilir. İlk iyileşme döneminde, kişilerin bir süre dinlenmesi ve ağır kaldırmaktan kaçınılması önerilir.

Bu süreçte kişilerin ağrısı olabilir. Aynı zamanda bölgesel olarak şişlikler de oluşabilir. Bu rahatsızlıkları hafifletilmesi için fizik tedavi ya da egzersiz programları önerilir. Yaşam tarzı değişiklikleri yapılması önerilerek düzenli egzersiz sağlıklı beslenme ve uygun kilo kontrolü önerilir.  

Sıkça Sorulan Sorular

Osteokondral Lezyonu Tehlikeli Midir?

Eklem kıkırdağının ve altındaki kemik dokunun hasar görmesiyle oluşan osteokonral lezyonun; boyutu, derinliği ve bulunduğu yer tehlike derecesini etkiler. Küçük ve yüzeysel lezyonlar daha az tehlikeli olurken büyük derin ve kötü huylu lezyonlar ciddi ve ilerleyici olarak tanımlanır. 

Osteokondral Lezyonu Kanser Midir?

Osteokondral lezyonlar çoğunlukla kanserli olarak tanımlanmaz. Ancak lezyonların kötü huylu olup olmadığı kesin olarak belirlemek için medikal değerlendirme ve patolojik inceleme gerçekleştirilir. 

Osteokondral Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Osteokondral lezyonlarının temizlenmesi cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir. Temizlik işlemi de yine lezyon boyutuna, derinliğine ve eklemdeki etkisine bağlı olarak değişebilir. Yaygın olarak artroskopik cerrahi, debridman ve mikrofraktür tekniği ile temizleme işlemleri gerçekleştirilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.