Form devre dışı bırakıldı
Rahim ağzındaki salgı bezlerinin tıkanması sonucu oluşan rahim ağzı kisti küçük ve sıvı dolu keseciklere verilen addır.
Genellikle zararsız olan kistler herhangi bir belirti göstermez. Bazı durumlarda kistin büyümesi veya birden fazla kistin varlığı söz konusu olabilir.
Böyle durumlarda rahim kisti belirtileri arasında karın alt bölgesinde rahatsızlık, ağrı, kanama, anormal vajinal akıntı veya adet düzensizlikleri görülebilir.
Rahim ağzında kist çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ancak doktorlar kistin zarar verme tehlikesini görürlerse dokuyu cerrahi yöntemlerle çıkarabilirler.
Rahimde kist varlığı genellikle Nabothi kisti olarak adlandırılır.
Nabothi kistine göre nadir görülen diğer çeşitler arasında; endometriozis kisti, dermoid kist, travmatik kist ve polikistik over sendromuna bağlı olarak gelişen kistler bulunur.
Nabothi kisti genellikle belirti göstermez, jinekolojik muayene esnasında tespit edilir.
Rahim ağzındaki salgı bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Küçük ve sıvı dolu olan kistler, zararsızdır. Çoğu zaman tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Endometriozis, çikolata kisti olarak da bilinir. Rahim iç yüzeyini kaplayan endometrial dokunun rahim dışında büyümesi sonucu meydana gelir.
Adet düzensizlikleri sık görülen belirtileri arasında bulunur. Hormonal tedavilerin yanı sıra cerrahi müdahale yöntemiyle tedavi edilebilir.
Dermoid kist nadir görülen hastalıklardandır.
Genellikle iyi huylu olan ve hücrelerde görülen anormalliklerin deri altında birikmesi sonucunda oluşan dermoid kistleri karın ağrısına sebep olabilir.
Cerrahi müdahale yoluyla tedavi edilebilir.
Travmatik kistler doğum, kürtaj veya rahim ağzına yakın bölgelerde gerçekleştirilen cerrahi işlemler sonucunda görülebilir.
Rahim ağzındaki yaraların iyileşme sürecinde kiste dönüşmesi mümkündür. Belirti göstermeyen kistler çoğu zaman tedavi gerektirmez.
Polikistik Over Sendromu olan kadınların yumurtalıklarında oluşan kistler rahim ağzına yayılabilir.
Belirtileri arasında hormonal düzensizlikler ve adet döngüsünde anormallikler görülebilir. Hormon tedavisi uygulanır.
Rahim ağzı kisti tanısı çoğunluklu rutin jinekolojik muayenelerde konulur.
Bazı durumlarda belirtilerle birlikte doktora başvurulması sonucunda da teşhis konulabilir. Rahimdeki kist varlığı tanısının konulması için süreç şöyle ilerler:
Sürecin sonunda rahim ağzı kisti tanısı konulur.
Tanının uzman doktorlar eliyle konulması sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Teşhisin konulmasının ardından tedavi süreci başlayabilir.
Rahim ağzı kisti genellikle iyi huylu olup, tedavi gerektirmez.
Ancak bazı durumlarda kistin büyüklüğü, birden fazla olması, yeri ve rahatsızlık vermesi gibi sebeplerle farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Belirti göstermeyen kistler doktor tarafından gözlenir.
Düzenli yapılan jinekolojik muayeneler yoluyla kistin büyüyüp büyümediği ya da başka sorunlara yol açıp açmadığı izlenir.
Rahatsızlık yaratan kistler ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale yöntemleri ile tedavi edilebilir.
Kist enfekte olmuşsa antibiyotik verilebilir. Büyük kistlerin içindeki sıvı drenaj yöntemiyle boşaltılabilir.
Endometriozis ve Plastik Over Sendromu kaynaklı kistler hormonal tedavi uygulanarak küçültülebilir.
Hormonal tedavide çeşitli haplar, iğneler veya kremler kullanılabilir.
Rahim ağzında tıkanma benzeri sorunlara yol açan kistler cerrahi müdahale yoluyla tamamen çıkarılabilir.
Kriyoterapi yöntemiyle kistler dondurularak yok edilebilir. Kitle, lazer ışını yardımıyla buharlaştırılarak temizlenebilir.
Doktor, kistin çeşidi ve belirtilerine göre, farklı tedavi yöntemlerini bir arada uygulayabilir.
Rahim ağzı kisti tedavisinde uzman doktorlara danışmak yeniden sağlığınıza kavuşmanız için önemlidir.
Rahim ağzı kisti büyükse veya hastaya rahatsızlık veriyorsa doktor kararıyla çıkarılabilir.
Rahim kistinin tedavisi için zararlı doku cerrahi yöntemlerle temizlenerek ameliyat edilebilir.
Genellikle hızlı ve basit yöntemlerle yapılan ameliyat; tekrarlayan enfeksiyon, kistin kötü huylu olması ihtimali, diğer yöntemlerin beklenen etkiyi göstermemesi gibi durumlarda tercih edilebilir.
Hasta ameliyat öncesinde operasyon hakkında bilgilendirilir.
Ameliyat öncesi anestezi hazırlığı genellikle lokal uyuşturma şeklinde yapılır. Rahim ağzına spekulum yardımıyla ulaşan doktor, kisti cerrahi aletler veya lazer yardımıyla çıkarır.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi rahim ağzı kisti ameliyatı sırasında da bazı riskler bulunur.
Enfeksiyon, hafif kanama gibi risklerin yanında ameliyat sonrasında rahimde yara izi oluşması görülebilir. Nadir görülen durumlarda kist tekrarlayabilir.
Güvenli bir ameliyat olarak kabul edilen rahim ağzı kistinin cerrahi yöntemlerle çıkarılması işlemi uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Steril bir ortamda yapılması gereken ameliyat öncesinde ve sırasında hijyen kurallarına uyulması gerekir.
Rahim ağzı kistlerinin tedavisi sonrası iyileşme süreci tedavinin çeşidine, hastanın genel sağlık durumuna ve yaşına göre değişkenlik gösterebilir.
Cerrahi müdahale haricindeki iyileşme süreçleri hızlı ilerlerken; rahim kisti ameliyatı sonrası iyileşme süresi uzayabilir.
Ameliyat sonrasını takip eden birkaç günde bir miktar vajinal kanama görülmesi normal kabul edilir.
Rahim kasılmaları hafif kramplara sebep olabilir. Ağrı hissedilebilir. Birkaç gün istirahat etmek gerekir.
Ameliyat sonrasında ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir.
Bol sıvı tüketme, düzenli beslenme ve uyku iyileşme sürecinin sorunsuz bir geçirilmesine yardımcı olabilir. Rahim çevresinin temiz tutulması olası enfeksiyon riskinden korunmayı sağlar.
Rahim ağzının tam olarak iyileşmesi zaman alacağından doktorun önerdiği süre kadar cinsel ilişkiden kaçınılabilir.
İyileşme sürecinde uzman doktorların tavsiyeleri oldukça önemlidir.
Ameliyat sonrasında düzenli kontrollere gitmek doktorun süreci takip etmesini sağlar.
Yüksek ateş, şiddetli ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı gibi enfeksiyon belirtileri görülmesi durumunda doktora başvurulması önerilir.
Rahim ağzı kisti tedavisi sonrasında ciddi komplikasyonların görülme riski düşüktür.
Süreç boyunca doktorunuzun tavsiyelerine uyarak hızlıca normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Rahim ağzında kist oluşmasının birden fazla sebebi olabilir. Doğum sırasında rahim ağzında oluşan yaralar kiste dönüşebileceği gibi hormonal dengesizlikler de kiste sebebiyet verebilir. Rahim ağzında yaşanan enfeksiyonlar, daha önce geçirilen ameliyatlar, travma, genetik faktörler ve ileri yaş rahim ağzında kist oluşumuna neden olabilir.
Rahim ağzında görülen kist genellikle iyi huylu ve zararsızdır. Ancak bazı durumlarda kistin boyutu, yeri, belirtileri tehlikeli olabilecek durumlara işaret eder. Kistin büyüme hızı, kansere dönüşme riski ve enfeksiyon tehlike işareti sayılabilir. Düzenli jinekolojik muayene yoluyla gözlenen kistlere hangi tedavi yönteminin uygulanması gerektiği uzman doktorlar tarafından belirlenir.
Rahim ağzı kisti genellikle zararsız olduğu için gebeliğe engel olmaz. Bazı durumlarda görülen büyük kistler rahim ağzını daraltarak döllenmeyi engelleyebilir. Enfeksiyon oluşması gebelik üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir. Rahim ağzı kisti belirtilerine sahip kişilerin uzman doktorlara danışması önerilir. Doktor tarafından yapılan değerlendirmenin ardından kişinin durumuna göre tedavi planı oluşturulabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.