Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Akciğerde Yara Tehlikeli Midir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Akciğer dokusunun farklı nedenlerle hasar alması sonucunda akciğerde yara oluşabilir. Akciğerde oluşan yara çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Peki, akciğerde yara tehlikeli midir?

Akciğerde Yara Nedir?

Sigara kullanımı, enfeksiyonlar, hava kirliliği gibi olumsuz çevre koşulları, travma ve yaralanmalar, akciğer kanseri gibi durumlar akciğer dokusunda hasara sebep olur. Oluşan hasar neticesinde akciğerde yara oluşabilir ve akciğer kapasitesi olumsuz yönde etkilenir.

Akciğerde yara oluştuğunda yara dokusu normal akciğer dokusu yerine geçer ve akciğerin işlevselliğini azaltmasına, yitirmesine neden olabilir. Akciğerin esnekliğini kısıtladığından hava taşıma kapasitesini de kısıtlar. Akciğerde yaranın neden olduğu bu sonuçlar ileride daha ciddi sonuçlar yaşanmasına sebep olabilir. 

Akciğerde Yara Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?

Akciğerde yara oluşmasının çeşitli nedenleri bulunur. Akciğer dokularına hasar veren ve çeşitli sorunlara yol açan başlıca etmenler; çevre koşulları, travma ve yaralanmalar, enfeksiyonlar ve sigara kullanımıdır.

İşte, akciğerde yara oluşumuna neden olabilecek nedenler:

  • Akciğer Kanseri: Akciğerde yara oluşmasına sebep olan en yaygın faktörlerin başında akciğer kanseri gelir. Akciğerdeki kanserli hücreler akciğer dokusunda kalıcı hasara neden olarak yara oluşmasına sebep olabilir. Akciğer kanserinin teşhis evresi hem tedavi başarı şansı hem de vücuttaki organların alacağı hasarı minimize etmek için oldukça önemlidir. Akciğer kanserinin erken evrede teşhis edilmesi sayesinde akciğer dokularında kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlanır. Bu sayede yara oluşumu da daha az olur. Ancak kanserin ileri evrede teşhis edilmesi akciğerlerde yara oluşumuna neden olurken zamanla yaraların büyümesi solunum yetmezliğiyle sonuçlanabilir. 
  • Enfeksiyonlar: Zatürre (pnömoni) ve tüberküloz önemli solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonların seyrinin ağır olması, tedavide geç kalınması ya da hastalığın çok şiddetli geçmesi durumunda akciğerlerde hasar oluşabilir. Enfeksiyonların akciğerde yol açtığı hasardan kaynaklı olarak akciğerde yara oluşabilir. Bilhassa tüberküloz hastalığına tedavi uygulanmadığında akciğerde önemli yara dokusu oluşabilir. 
  • Sigara Kullanımı: Akciğer dokusuna en çok zarar veren etmenlerin başında sigara kullanmak gelir. Sigara kullanmak; akciğer kanseri, akciğerde yara gibi birçok hastalığın temelini oluşturur. Sigara dumanında bulunan zararlı kimyasallar sağlıklı akciğer doku ve hücrelerini hasara uğratarak akciğerin kendini yenileme özelliğini yitirmesine sebep olur. Özellikle uzun yıllar sigara kullanan kişilerin akciğerlerinin esnek yapısı bozulur ve akciğerlerde yara meydana gelir. Akciğerlerde oluşan yara zamanla KOAH gibi hastalıklara dönüşebilir.
  • Travmalar: Akciğer dokusunun dışardan gelen müdahalelerden kaynaklı da hasara uğrama ihtimali vardır. Akciğere alınan travmalar, cerrahi müdahaleler akciğerde doku hasarına ve yara oluşumuna neden olabilir. Travmalardan kaynaklı oluşan yaralar genelde tam iyileşme eğilimi gösterse de bazen kalıcı hasara neden olabilir. 

Akciğerde Yara Tehlikeli Midir?

Akciğer dokularında çeşitli sebeplerden kaynaklı oluşan hasar neticesinde yara meydana gelebilir. Akciğer yaraları genellikle sigara kullanımı, çevre koşulları, travmalar ve enfeksiyonlardan kaynaklıdır. Peki, "akciğerde yara tehlikeli midir?"

Akciğerde yaranın tehlikeli olup olmamasını etkileyen en önemli etmen yaraya sebep olan durumdur. Akciğerde yaraya sebep olan durumun travmalar olması tedavi şansını artırır. Ancak akciğerde yaraya sebep olan durumun akciğer kanseri olması durumunda yara oluşumları riskli olabilir.

Çünkü akciğer kanseri tedavisi görülürken akciğerde yara oluşması kanserin metastaz riskini artırırken, tedavinin zorlaşmasına sebep olabilir. Akciğerde yara bulunuyorsa yaranın erken teşhisi de tedavi şansını artıran önemli bir etkendir. 

Akciğerde yaranın tehlikeli olup olmamasını etkileyen diğer önemli husus ise yaranın boyutudur. Büyük çaplı yaraların tedavi edilmesi çok daha zorken, küçük yaraların tedavi olanağı daha kolaydır. Dolayısıyla akciğerde yara her zaman tehlikeli olmamakla birlikte mutlaka doktora başvurulması ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. 

Akciğerde Yara Belirtileri

Akciğer dokusu birçok farklı faktöre bağlı olarak hasar alabilir ve akciğerde yara oluşabilir. Akciğerde yara belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Nefes Darlığı: Akciğer rahatsızlıklarının en tipik belirtisi nefes darlığıdır. Akciğerde yara oluşması durumunda da akciğerin kapasitesi düştüğünden, nefes darlığı oluşabilir. 
  • Göğüs Ağrısı: Göğüste oluşan ve geçmeyen ağrılar akciğer hasarından kaynaklı olabilir. Ayrıca akciğerde yara oluşması kişi nefes alıp verdiğinde göğsünde ağrı hissetmesine neden olur.
  • Öksürük: Vücut bir hasarla karşılaştığında kendini korumaya alır ve iyileştirmeye çalışır. Öksürük akciğerlerin kendini iyileştirmek için yaptığı bir çabadır. Bu nedenle akciğerde oluşumu geçmeyen sürekli öksürüğe neden olabilir. 
  • Kanlı Balgam: Önemli akciğer hastalıklarının en net belirtilerinden bir tanesi de kanlı balgamdır. Akciğer yaraları da kanlı balgama neden olur. 
  • Halsizlik ve Kilo Kaybı: Akciğerde yara oluşması ve yaradan kaynaklı oluşan diğer belirtiler kişinin kendini halsiz hissetmesine neden olabilir. Ayrıca kilo kaybı da görülebilir. 

Bu belirtilerden bir ya da daha fazlasını yaşayan kişilerin uzman doktora başvurması önem taşır. Çünkü akciğerde yara tedavisinin erken teşhis edilmesi tedavi şansını artıran, tedavi sürecini kolaylaştıran bir etmendir.

Ayrıca akciğerde yara her zaman tehlikeli bir durum değilken, tedavi edilmediğinden tehlikeli bir durum oluşabilir. Bunun için akciğerde yara mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. 

Akciğerde Yara Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğerde yara tedavisi yaranın boyutuna ve derecesine bağlı değişkenlik gösterir. Ancak akciğerde yaranın boyutu ne olursa olsun kişinin yaşam tarzını değiştirmesi gerekir. Sigara kullanımı akciğerde yara oluşumunun en yaygın nedenidir.

Bunun için sigara kullanmayı bırakmak tedavi süresini kısaltırken tedavinin başarı olanağını artırır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek akciğer temizliğinde önemli değişikliklerdir. Akciğerde yara tedavisine destek olur ve akciğerin yenilenmesini sağlar.

Akciğerde yara tedavisi ise ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale ile yapılabilir. Akciğerdeki yaranın sebebi tedavi seçeneğini belirlemede önemli bir rol oynar. Yaranın kaynağı zatürre, tüberküloz gibi enfeksiyonsa doktor tarafından antibiyotik reçete edilir ve antibiyotik tedavisiyle iyileşme planlanır.

Ancak yaranın oluşumunun nedeninin akciğer kanseri olması durumunda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu durumda akciğerden kanserli doku çıkarılarak yara tedavisi mümkün olur. 

Sık Sorulan Sorular

Akciğerde Yara Neden Olur?

Akciğerde yara oluşumunun sigara kullanımı, enfeksiyonlar, akciğer kanseri ve travma gibi çeşitli nedenleri bulunur. Tüm bu nedenler akciğerde hasara neden olan ve akciğerde yara ile netice doğuran faktörlerdir. Akciğerde yara tedavisi yapılırken akciğerde oluşan yaranın nedenini saptamak tedavi seyri açısından oldukça önemlidir. 

Akciğerde Yara Nasıl Teşhis Edilir?

Akciğerde yara genel olarak nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda uzman doktora başvurmak önem taşır. Doktor tarafından hastanın şikayetleri dinlenip, fiziki muayene yapıldıktan sonra çeşitli tetkikler istenir. Röntgen, tomografi ve MR gibi tetkikler yapıldıktan sonra yara dokusunun boyutu ve konumu saptanarak kesin tanı konur. 

Akciğer Kanseri ile Akciğerde Yara Arasında İlişki Var Mıdır?

Akciğerde yara oluşumu birçok farklı faktöre bağlı meydana gelebilir. Bu faktörlerden bir tanesi de akciğer kanseridir. Akciğer kanseri olmak akciğerde yara oluşumun tetikler. Akciğer kanseri akciğer dokularını hasara uğratır ve akciğerin normal işleyişinin bozulmasına sebep olur. Fonksiyon kaybına uğrayan akciğerler ise kendini onaramadığından yara oluşma ihtimali vardır. 

Ancak akciğerinde yara olan herkes akciğer kanseri değildir. Çünkü akciğerde yara oluşumunun sigara kullanımı, enfeksiyonlar, kötü hava koşulları gibi birçok faktöre bağlı oluşabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.