Günümüzde kadınlarda sıklıkla görülen rahim ağzı kanseri oldukça ciddi bir durumdur. Bu kanser, rahim ağzındaki hücrelerin büyümesiyle oluşur. Son dönemlerde artan bu kanser türü çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir. Tedavinin başarılı sonuçlanması ile kişiler normal hayatlarına dönebilir. Ancak bazı vakalarda rahim ağzı kanserinin tekrarlaması durumu gözlemlenebilir.
Pek çok kişi ise rahim ağzı kanserinin nedenlerini, semptomlarını, tedavi şekillerini ve rahim ağzı kanserinin tekrarlaması neden olur gibi sorular merak edilir.
, kadınlar arasında sıklıkla görülür. Rahim ağzı kanserinin diğer adı serviks kanseridir. Rahmin alt kısmında bulunan serviks bölgesinde oluşan uzun süreli ve yüksek riskli HPV enfeksiyonu nedeniyle, rahim ağzı kanseri oluşur. Serviks alanında kanserli hücrelerin büyümesi ve serviks alanını kaplaması rahim ağzı kanseri oluştuğu anlamına gelir.
çoğu zaman belirti göstermeyen oldukça riskli bir durumdur. Çünkü HPV enfeksiyonunda genellikle kanama ya da akıntı görülmez. Özellikle etkin cinsel hayatı bulunan kadınların çoğu HPV enfeksiyonu ile karşılaşır. Bu durum kadınlarda uzun vadede CIN lezyonlarının kanserleşmesi ile rahim ağzı kanseri oluşur.
Rahim ağzı kanseri uzun sürede oluşan bir kanserdir. Lezyonlar kanserleştikten sonra vakalar kanserin semptomları ile karşılaşırlar. Ancak bu semptomların görülmesi uzun bir zaman alabilir ve kanserin erken evresinde belirti görülmemesi muhtemeldir. Kanserin ileri seviyesine geldiğinde belirtiler baş gösterebilir. Belirtiler kişiden kişiye değişim gösterebilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri şöyledir:
Bu semptomlardan bir ya da birkaçını yaşıyor ve rahim ağzı kanseri olduğunuzdan şüpheleniyorsanız lütfen bir jinekoloğa ya da onkoloğa başvurunuz.
Rahim ağzı kanseri riski taşıyan vakalara farklı tanı yöntemleri uygulanabilir. Bu durum hastalığın ilerleme sürecine uygun olarak yürütülür.
Rahim ağzı kanseri için:
Rahim ağzı kanserinin tedavisi, hastalığın ilerleme seviyesine göre değişkenlik gösterir. Erken teşhis hastalığın tedavisini kolaylaştırır.
Rahim ağzı kanserinin tedavisi genellikle şunlardır:
Rahim ağzı kanseri tedavisi başarıyla sonuçlandıktan sonra da hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Eğer hasta cerrahi bir operasyon geçirdiyse 4 ila 6 hafta cinsel ilişkiye girmemesi önemlidir. Ameliyat sonrası vajina bölgesinde kanamalar meydana gelebilir.
Bu durum normaldir. Ancak normal görülen kanama miktarının üzerinde, yoğun bir kanama söz konusuysa doktorunuza başvurunuz. Bir haftadan uzun süren kanamalar da tehlike arz edebilir.
Bu tür komplikasyonlarda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Tedavi sonrası ilk iki yıl 3-4 ayda bir doktor kontrolüne gidilmesi önemlidir. Ardından yılda iki defa kontrole gidilmelidir. Beş yıldan sonra ise yılda bir kontrole devam edilmelidir.
Her kanserde olabileceği gibi rahim ağzı kanserinin de tekrarlama ihtimali söz konusudur. Bazen tedavi tamamlandıktan sonra bazen de kanser gerileme evresindeyken kanserin nüksetmesi söz konusudur. Erken evrede cerrahi müdahalenin gerçekleşmesiyle serviks bölgesi tamamen temizlenir.
Bu durumda kanserin tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Hastalığın tekrarlama nedeni hastalığın ileri evrelerde teşhis edilmesi olabilir. İleri evrelerde cerrahi müdahaleden ziyade radyoterapi ve kemoterapi tedavisiyle iyileşen hastalarda, rahim ağzı kanserinin tekrarlaması riski biraz daha yüksektir. Rekürrens olarak adlandırılan ve kanser tedavisi sırasında hücrelerin gerileme evresinde tekrar kanserin nüksetmesi durumu da gerçekleşebilir.
Bu durumun nedeni kanser hücrelerinin tamamen ölmemesi ve tekrar büyümeye başlamasıdır. Kanser tedavisi sonlandıktan sonra düzenli olarak tarama yaptırmak son derece önemlidir. Tedavi sonrası her yıl Pap smear testi yaptırarak kontrolünüze devam etmelisiniz. Eğer tedavi sonrası şikayetleriniz söz konusu olursa bunları mutlaka doktorunuzla paylaşınız. Gerekli görüldüğü takdirde doktorunuz tahlillerle şikayetlerinizi kontrol eder.
Rahim ağzı kanseri genellikle 30 yaş üstünde olan ve HPV tedavisi olmamış veya cinsel yolla bulaşan başka enfeksiyon sahibi kadınlarda, sigara içenlerde, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmış kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Aşırı kilo ve bağışıklık sisteminin düşük olması da rahim ağzı kanseri riskini artıran faktörlerdir. Ayrıca ailenizde ya da kan bağınız bulunan yakınlarınızda rahim ağzı kanseri öyküsü varsa (özellikle anne ve kız kardeşte) risk grubunda olabilirsiniz. Erken yaşta cinsel yaşama başlamak ya da çok partnerli cinsel hayata sahip olmak da bu risk faktörünü arttırabilir. Bu risk faktörlerinden bir ya da birkaçını taşıyorsanız mutlaka düzenli olarak doktora görününüz.
Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiği takdirde tedavinin başarısız olma ihtimali sıfıra yakındır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde önlenebilir. Kadınlar her yıl taramaya ve testlere gitmesi gereklidir. Böylece rahim ağzı kanserinde ölümler engellenebilir. Özellikle risk grubunda bulunan kadınlar düzenli olarak uzman bir doktora muayene olmalılardır.
Rahim kanseri, rahim bölgesinde anormal olarak büyüyen kanser hücreleri nedeniyle meydana gelir. Rahim ağzı kanseri genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarla oluşabilirken rahim kanseri, ileri yaş, fazla doğum sayısı gibi farklı etkenlerle ortaya çıkar. Adet düzeninde bozukluk, vajinal kanamalar, ağrı gibi belirtiler rahim kanserine işaret edebilir. Rahim kanseri rahmin tamamen çıkarılmasıyla tedavi edilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.