Serviks ya da vajinada yer alan hücrelerde kanser öncesinde oluşması muhtemel değişimi gösteren anormallikler, tıpta epitelyal hücre anormalliği olarak tanımlanır.
Vajina ya da serviks bölgesinde yer alan hücreler yüzeyde yer alan veya rahim ağzıyla rahmi kaplayan hücreler olmak üzere 2 farklı grup halinde ele alınır. tanısı ve tedavisinde epitelyum hücre anormalliği dikkate alınır. Pap , epitelyal hücre anormalliğinin tespiti için kullanılan bir test olarak ön plana çıkar.
Tıpta epitelyal hücre anormalliği rahim kanserinin tanısının konulmasında sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak ön plana çıkar. Rahim kanserinin erken teşhisinin yapılması, tedavi sürecini pozitif yönde etkilediğinden, epitelyal hücre anormalliğini her zaman dikkate almak gerekir.
Rahim kanseri şüphesiyle yapılan smear muayenesi, tanı konulma aşamasında çokça tercih edilen bir testi içerir. Sonrasında ortaya çıkan bulgulara göre tedavi sürecine geçilir. Rahim kanseri 1. evre belirtileri için de tıpta epitelyal hücre anormalliği takip edilir.
Rahim ağzı bölgesinde gelişmesi muhtemel olan kanser sırasında ya da kanser öncesinde ortaya çıkan hücresel değişimler tıpta epitelyal hücre anormalliği sonucunu ortaya koyar.
Genç yaşta rahim kanseri belirtileri için epitel hücre anormalliği kritik bir öneme sahip olduğundan bu tarz tespitler her zaman dikkate alınır. Çünkü rahim kanseri için erken zamanda tanının konulabilmesi, hayatı kurtarıcı önlemlerin alınabilmesini mümkün hale getirir.
Rahimde ya da rahim ağzı bölgesinde ortaya çıkan hücre anormallikleri, bölgede enfeksiyon ya da tahriş durumunun ortaya çıkması anlamını taşıyabilir. Yapılan tarama testleri, rahim kanserine dair isabetli tanının konulmasına destek olur.
Bu aşamada kanser belirtilerini dikkate alıp, ona göre adımlar atıyor olmak, tedavi sürecine hızlı biçimde başlanmasını sağlar. Tedaviye hızlı bir şekilde başladığında rahim kanserinin tedavi edilmesinde başarı oranı artış gösterir.
Farklı rahatsızlıkların belirtileri ile benzer belirtiler gösterebilen rahim kanserinde, ortaya çıkan belirtilerin her zaman dikkate alınması gerekir. Tıpta epitelyal hücre anormalliği ile kendisini gösterebilen rahim kanserindeki belirtiler, rahatsızlığın boyutuna göre değişebilir.
Rahim kanseri belirtileri resimli olarak incelendiğinde enfeksiyona paralel olarak tahriş durumları gündeme gelir. Bu aşamada rahim kanseri belirtilerini dikkate alıp, zaman kaybetmeden gerekli adımların atılması önerilir.
İşte rahim kanseri belirtileri gündeme geldiğinde ön plana çıkan durumlar:
Henüz rahim kanserine sebep olan durumların neler olduğu netlik kazanmamış olsa da farklı sebeplerin, rahimdeki hücrelerde değişime neden olabileceği düşünüyor. Rahim bölgesinde yer alan sağlıklı hücrelerin mutasyona uğradıktan sonra kontrolsüz biçimde çoğalması sonucunda rahimde kitle oluşma süreci başlar.
Ortaya çıkmaya başlayan bu kitle tümör olarak isimlendirilen kanserin oluşumunu başlatan kitle olarak tanımlanır. Rahim kanserinin oluşum sürecini başlatan farklı durumların varlığı, bu rahatsızlıktan korunmanın kapısını da aralar.
İşte rahim kanserini tetikleyici etkisi düşünülen farklı durumlar:
Gebelik durumunun rahim kanserine yakalanma riskini azaltıcı bir etkiye sahip olduğu düşünülür. Gebelik sürecinde progesteron üretimin yapılması, gibi hormonların etkisini engeller. Böylece çocuk doğurmuş kadınlarda rahim kanseri riski azalmaya başlar.
Özellikle hormonal bozukluk durumlarının varlığı, vücudunuzda farklı değişimleri tetikler. Östrojenle progesteron seviyelerinde ortaya çıkan değişimler, rahim kanserine yakalanma durumlarını tetikleyebilir. Dolayısıyla hormonal bozuklukların varlığı, rahim kanserine zemin hazırlayıcı bir etkiye sahip olabilir.
Yaş rahim kanserinin ortaya çıkışını etkileyebilen kriterler arasında bulunur. Tanı konulan hastaların %75 civarının 50 yaş üzerinde olması bu durumun göstergesi olarak kabul edilir. Menopoz dönemine daha geç bir dönemde girmiş olanlar, rahim kanserinde riskli gruplar arasında bulunur.
Östrojen hormonuna maruz kalma oranı artış gösterdikçe rahim kanserine yakalanma riski de artar. Düzensiz adet dönemlerinin yaşanılıyor olması; kadınların östrojen hormonuna daha fazla maruz kalmalarını tetikler. Böylece rahim kanseri riski de yükselmeye başlar. Bununla birlikte düzensiz adet dönemlerinin yaşanılıyor olmasında farklı durumların da etkili olabileceği unutulmamalıdır.
Ailede rahim kanseri tanısı öyküsünün bulunuyor olması, bu kanser türüne yakalanma olasılığını arttırıcı etkiye sahip bir durumdur. Özellikle birincil derecedeki akrabalarda rahim kanseri geçmişinin bulunması; kanseri riskini yükseltir. Dolayısıyla rahim kanseri belirtileri konusunda bir şüpheniz ortaya çıkmışsa, birinci derecede akrabalarınızda bu tarz bir öykünün var olup olmadığını dikkate almalısınız.
Zayıf insanlarla obezite sorunu yaşayanlar karşılaştırıldığında obezite sorunu yaşayanların rahim kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu görülür. Burada temel belirleyici etken yağ dokusunun fazla olmasıdır.
Çünkü yağ dokusunun fazla olması demek, östrojen salgısının çoğalmasını destekler. Bir de tip2 olarak sınıflandırılan diyabetle hipertansiyonun rahim kanserine neden olma olasılığının bulunduğuna dair yaygın bir görüş birliği bulunur.
Rahim kanseri tedavisi için farklı teknik yöntemler ön plana çıksa da çoğunlukla cerrahi operasyonlar bu kanser türünün tedavisinde kullanılır. Elbette tedavi sürecinin nasıl gelişeceği süreci hastalığın durumuna göre değişiklik göstereceğinden, kemoterapi ya da radyasyon tedavisi gibi yöntemler de gündeme gelebilir. Rahim kanseri 4. evre belirtileri yaşayan bir hastaya uygulanacak tedaviyle 1. evre tanısı konulan bir hastaya uygulanan tedavide farklılıklar olur.
Kanserli hücrelerin yok edilmesini amaçlayan kemoterapiyle radyasyon tedavisinde güçlü ilaçlar kullanılır. Hormon tedavisi gibi yöntemler de rahim kanseri için tavsiye edilen tedavi seçenekleri arasında yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendiren etkisiyle ön plana çıkan immünoterapi, hedef hücre odaklı uygulanabilen bir tedavi yöntemi olarak ön plana çıkar.
Böylece rahim kanserinin tedavisinde etkili yöntemler uygulanmış olur. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı konusu doktorunuzun gerekli testleri uyguladıktan sonra şekillenir.
Erken dönemde teşhis edilmez ve tedaviye başlanmazsa rahim kanseri ölümcül sonuçlara sebebiyet vermesi muhtemel bir rahatsızlık olarak ön plana çıkar. Dolayısıyla rahim kanserinde tıpkı diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı ve tedavi; hayat kurtarıcı etkisiyle bilinir.
Rahim kanserinde ilk belirti olarak ortaya çıkan anormal vajinal kanamalar, her zaman dikkate alınması gerekli olan belirtiler arasında bulunur. Özellikle menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan rahim kanaması durumları, kanser belirtisi olarak dikkate almak durumundadır.
Rahim dokusunda ortaya çıkan kanserin, farklı organlara sıçrama riski bulunur. Özellikle üreme sistemi, rahim kanserinin yayılım gösterdiği ilk organları işaret eder. Rahim ağzıyla birlikte tüplerle yumurtalıklar kanserin ilk hedef aldığı bölgeler arasında yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.