Form devre dışı bırakıldı
Kadın üreme organları karmaşık ve çeşitli hastalıklara açıktır. Her kadın hayatının belirli bir döneminde üreme organları hastalıklarıyla karşılaşabilmektedir.
Bu hastalıklar basit vajinal enfeksiyonlar olabileceği gibi kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyecek düzeyde de olabilir.
Jinekolojik hastalıklar değerlendirildiğinde rahim kanseri ile sıklıkla karşılaşıldığı görülmektedir.
Bunun önüne geçebilmek için kişilerin düzenli olarak muayene olmaları ve smear testi yaptırmaları önerilmektedir.
Bunun yanında kadın üreme organı kanserleri diğer kanser türlerine kıyasla daha kolay teşhis edilebilmektedir.
Dolayısıyla rahim kanseri şüphesi olan ya da tanı alan kişilerin endişelenmeden bir an evvel uzman bir doktorla görüşmelerinde fayda olacaktır.
pap smear olarak da isimlendirilir. Rahim ağzı kanserinin tespit edilmesinde kullanılan bu test ile kanserli hücrelerin diğer üreme organlarına yayılması önlenmektedir.
Böylece rahim kanseri oluşumunun önüne geçilmesi sağlanmaktadır.
Kişilerin cinsel yaşamlarının başlamasından 3 yıl sonra düzenli aralıklarla smear testi yaptırmaları olası bir kanser hücresinin tespiti için son derece önemlidir.
Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından doku alımı ile smear testi gerçekleştirilir.
Kişiler işlemin ağrılı olacağı konusunda genellikle endişe duysa da smear acı ya da ağrı veren bir uygulama değildir.
Düzenli muayene olup smear testi yaptırarak kanser şüphesini ortadan kaldırmak ya da erken evrede teşhis edilmesini sağlamak son derece önemlidir. Bu aşamada kişiler smear testi pozitif çıkınca ne yapılır merak etmektedir.
Öncelikli olarak smear testinin pozitif ya da negatif çıkmasının ne anlama geldiğinin bilinmesi gerekmektedir.
Smear testi uygulamasında alınan doku örneği incelendikten sonra değerlendirmektedir.
Alınan doku örneğinde herhangi bir şüphe görülmemesi durumunda smear testi negatiftir. Bu herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmektedir.
Pozitif smear testi sonucu ise doku yapısında değişiklik ya da bozulmaların varlığını işaret etmektedir.
Böyle bir durumda bahsi geçen dokulardaki bozukluk netleştirilememişse belirli bir süre sonra smear testinin yenilenmesi istenebilir.
İlerleyen süreçte tekrarlanan smear testi ile rahim ağzından alınan dokuların kanserli hücreler taşıyıp taşımadığına karar verilmektedir.
Bu sayede kanserli hücrelerin erken tespiti ile hastalığın ilerleyerek rahme ulaşması engellenmiş olmaktadır. Dolayısıyla oluşumu engellenmiş olmaktadır.
Rahim kanseri kadın üreme organlarını doğrudan ya da direkt olarak etkileyen önemli kanser türlerinden biridir.
Endometrium rahim içinin kalınlaşmasını sağlayan ve regl dönemlerinde kanama ile birlikte dökülen iç tabakayı oluşturan hücrelerdir.
Belirli aralıklarla kontrol muayeneleri olup smear testi yaptırmak bu hücrelerin yapısındaki değişikliklerin takibi açısından önemlidir.
Peki smear testi pozitif çıkınca ne yapılır? Bu aşamada hastalığın ileri boyutlara ulaşıp ulaşmadığı çok önemlidir. Çünkü geç kalınmış bir tarama kanserin rahme ulaşmasına sebebiyet verebilir.
Rahim kanseri belirtileri diğer kanser türleri ile kıyaslandığında daha nettir. Dolayısıyla daha çabuk şüphe uyandırmaktadır ve erken evrelerde tespit edilebilmektedir. Rahim kanseri oluşumunda gözlemlenen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Smear testi pozitif çıkınca ne yapılır, kanser hücrelerinin rahimde de görülmesi durumunda nasıl hareket edilmelidir ve bu hastalığın hangi evrede oluştuğunun tespiti son derece önem taşımaktadır.
Rahim kanseri neden olur tam olarak bilinmemekle birlikte hormonlardaki değişimler, erken yaşta cinsel yaşamın başlaması, küçük yaşlarda regl görmeye başlamak, kötü alışkanlıklar ve bu durumun oluşmasına sebep gösterilebilir.
Elbette her hastalıkta ve rahim kanserinde erken teşhis iyileşmeyi hızlandırıcı bir faktördür.
Rahim kanseri evreleri şu şekilde sıralanabilir;
Evre 1: Kanserli hücreler yalnızca rahim dokusunda görülmektedir. Herhangi bir yayılım söz konusu değildir.
Evre 2: Kanserli hücreler rahim ağzı, bağ dokular ve lenflerde de mevcuttur.
Evre 3: Bu evrede kanserli hücreler rahim dışında da tespit edilmektedir. Yumurtalıklar ve rektum hastalıktan etkilenmiştir. Uzak organlarda hastalığa rastlanmaz.
Evre 4: Kanserli hücrelerin rahme uzak organ ve dokulara yayıldığı evredir. Bu evrede kanserin yayılış gösterdiği diğer organlar ve dokular belirlenerek bütün halinde değerlendirme yapılması gerekmektedir. Rahim kanseri 4. evre yaşam süresi doğru ve entegre bir tedavi ile uzatılabilmektedir.
Smear testi sonucunun pozitif gelmesi durumunda şüpheli dokunun kanser hücresi olup olmadığının netleştirilmesi gerekmektedir.
Bu aşamada görüntüleme yöntemleri ve patolojik incelemeler tercih edilebilir. Özellikle ileri görüntüleme teknolojileri ile hastalığın boyutu net bir şekilde görülebilmektedir.
Bu yöntemler MR ya da şeklinde olabilmektedir. Kanser şüphesi oluşturan dokuların biyopsi ile laboratuvarda incelenmesiyle de tanı kesinleştirilmektedir.
Rahim kanseri tedavisi belirlenirken kişinin hastalık sürecinin özellikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tedaviye karar verilmesi her hasta için ayrı bir süreçten oluşmaktadır. Kişinin farklı hastalıklarının olması, kullanması gereken ilaçlar, yaşı, kilosu, birinci derece yakınlarında kanser öyküsünün olup olmaması gibi unsurlar tedavi şeklini belirlemede etkilidir.
Rahim kanseri tedavisi cerrahi işlemler, ve radyoterapi şeklinde olabilmektedir.
Hastalığın başlangıcında kanser tespit edildiğinde mümkünse cerrahi işlemle tümörün çıkarılması sağlanmaktadır.
İleri evrelerde ise cerrahi işlem uygun görülmüyorsa hastalığın yayılımına göre kemoterapi ve ek tedaviler tercih edilebilmektedir.
Rahim kanser için herhangi bir aşı olmamakla birlikte rahim ağzı kanserine sebep olan HPV aşı mevcuttur. Rahim ağzı kanseri ve diğer vajinal enfeksiyonlar rahim kanserine zemin hazırlayabilir. Dolayısıyla bu aşı önem taşımaktadır.
Smear testi bir tarama testi olarak bilinmektedir. Dolayısıyla kanser tanısı koymak için tek başına yeterli değildir. Smear testi pozitif çıkınca ne yapılır sorusunun cevabı bu aşamada alanında uzman bir doktora başvurmak olacaktır. Bu test erken teşhis için önemli bir uyarandır.
ya da rahim kanserinin cinsel yaşamı olmayan kişilerde görülme riski daha azdır. Ancak kesin olarak görülmez demek doğru olmamaktadır. Genellikle cinsel olarak aktif ve çok partnerli kişilerde, 45 yaşın üstünde ve menopoza girmiş kişilerde daha çok rastlanmaktadır.
olma yaşının çok küçük olması rahim kanseri riskini arttırır. İlk cinsel deneyimin çok erken yaşta ve korunmasız yaşanması ya da sürekli partner değişimi de rahim kanseri riski üzerinde etkilidir. Bunun yanında cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinin geciktirilmesi ya da önemsenmemesi de riski artırır.
Regl dönemleri dışında ra kanamalarn meydana gelmesi genç yaşta rahim kanseri şüphesi oluşturabilir. Ayrıca bacak ağrısı da belirtiler arasındadır. Regl dönemlerinin normalinden fazla ağrılı ve kanamalı geçmesi de dikkate alınmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.