Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Rahim Hastalıkları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Rahim; adet kanaması, doğurganlık ve hamilelikte kritik bir rol oynayan armut biçimli bir organdır. İçi boş, kaslı bir yapıdadır. Rahim, pelviste yer alır. Rektum ve mesane arasındadır. Döllenmiş bir yumurtanın hamilelik sırasında yerleştiği ve bebeğin doğuma kadar geliştiği yerdir. Ayrıca adet döngüsünden de sorumludur.

Rahim Nedir?

Rahim bir ampul ya da armut görünümünde ve yumruk büyüklüğündedir. Genellikle ters armut olarak da tanımlanır. Rahmin tepesinde iki boynuz benzeri organ vardır (fallop tüpleri). Fallop tüpleri, altta rahim ağzına bağlanır. Vajinal doğum sırasında açılan (genişleyen) kısımdır. Rahim bazı bölümlerden oluşmaktadır.

Rahim bölümleri şu şekildedir:

Fundus: Rahim yapısının en üst ve en geniş kısmıdır. Fallop tüplerine bağlanır.

Corpus: Rahimin ana gövdesini oluşturur. Döllenmiş yumurtanın hamilelik sırasında yerleştiği yer burasıdır.

İsthmus: Rahimin gövdesi ve serviks arasındaki kısmı oluşturur. Rahim daralmaya veya incelmeye burada başlar.

Rahim Ağzı: Rahimin en alt kısmıdır. Rahim ağzı vajinaya açılır.

Rahim; mesanenin ve rektumun arasındaki pelviste bulunur. Pelvik taban kasları ve perineal gövde tarafından desteklenir. Pelvisteki, alt sırttaki ve kalçalardaki bağlar rahmin yerinde kalmasına yardımcı olur.

Rahim üç katmandan oluşur.

Perimetrium: En dıştaki koruyucu tabaka.

Miyometriyum: Oldukça kaslı orta tabakadır. Hamilelik sırasında genişleyen ve bebeği dışarı itmek için daralan rahim yapısıdır.

Endometrium: Rahimin iç tabakası veya astarıdır (uterin astar). Rahimin bu tabakası adet döngünüz sırasında dökülür.

Rahim Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Rahimde meydana gelen hastalıklar bazı belirtiler oluşturabilir.

Rahim hastalıkları belirtilerini şu şeklîde sıralamak mümkündür:

  • Adet döngüsüyle ilişkili sorunlar
  • Düzensiz kanama

  • Düzensiz vajinal akıntı
  • Hamile kalmada zorluk
  • Dizüri olarak bilinen ağrılı idrar yapma

Çeşitli rahim hastalıklarına bağlı olarak bu tür belirtiler ortaya çıkabilir. Rahim hastalıkları belirtilerini fark ettiğinizde uzman kadın doğum doktoruna giderek muayene olmanız oldukça önemlidir.

Rahim Hastalıkları Nelerdir?

Rahimde ortaya çıkan bazı sağlık sorunları rahim hastalıkları nedeniyle oluşabilir. Rahim hastalıkları şu şekildedir;

Rahim Miyomları

Rahim miyomları, rahim içinde ve üzerinde büyüyebilen yaygın bir rahim hastalığıdır. Genellikle kanserli olmayan tümör türüdür. Tüm miyomlar semptomlara neden olmaz. Ancak bazı miyomlar belirti gösterebilir. Yoğun adet kanaması, sırt ağrısı, sık idrara çıkma ve cinsel ilişki sırasında ağrı rahim miyomlarından kaynaklanabilir. Küçük miyomlar genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz, ancak daha büyük miyomlar ilaçlarla veya ameliyatla tedavi edilebilir.

 çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Kadınların yaklaşık %40 ila %80'inde miyom vardır. Bunlar en sık 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülür. İlk adetlerini henüz görmemiş olanlarda genellikle miyom yoktur. Ayrıca menopoza girmiş kadınlarda daha az miyom rahatsızlığı görülebilir.

Rahim Polipleri

Rahim polipleri, rahmin iç astarında (endometriyum) oluşan büyümelerdir. Rahmin içine doğru uzanırlar. Rahim polipleri genellikle kanserli değildir, ancak tedavi edilmezlerse adet (menstruasyon) veya doğurganlık sorunlarına neden olabilirler.

Rahim polipleri, endometriyal doku aşırı büyüdüğünde oluşur. Polip, endometriuma ince bir sap veya geniş bir tabanla bağlanır ve rahime doğru uzanır.  yuvarlak veya oval olabilir. Boyutları birkaç milimetreden (susam tanesinin boyutu) birkaç santimetreye (golf topu boyutu) ya da daha büyük olabilir. 

Rahim Kanseri

 iki tür kanserden oluşur. Yaygın olarak oluşan endometriyal kanserler ve nadir olarak ortaya çıkan rahim sarkomları rahim kanserlerini oluşturur. Rahim kanseri belirtileri arasında adet dönemleri arasında veya  sonra kanama bulunur. Rahim yapısı çıkarmak için yapılan cerrahi müdahaleye histerektomi denir.

Rahim kanseri belirtileri birçok rahatsızlığın belirtilerine benzeyebilir. Bu durum, özellikle üreme organlarını etkileyen diğer rahatsızlıklar için de geçerlidir. Olağandışı ağrı veya düzensiz vajinal kanama fark edildiğinde vakit kaybetmeden muayene olmanız önemlidir.  

Endometriozis

, rahim astarına benzeyen dokunun ait olmadığı yerlerde büyümesine neden olur. Bu rahatsızlık, adet dönemlerinin ağrılı geçirilerek doğurganlık problemlerine yol açabilir. Endometriozis tedavisi ilaç, cerrahi veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık

Rahimde, yumurtalıklarda ya da fallop tüplerinde oluşan enfeksiyona bağlı olarak pelvik inflamatuar hastalıklar oluşabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar genellikle pelvik inflamatuar hastalığa neden olur. Belirtileri arasında mide, alt karın ağrısı ve vajinal akıntı bulunur. Pelvik inflamatuar hastalık ağrısı çoğunlukla alt karın bölgesinde ya da pelvik bölgesinde hissedilir. 

Rahim Sarkması

, yaşlandıkça ortaya çıkabilen yaygın bir durumdur. Zamanla ya da birden fazla vajinal doğumla rahmin etrafındaki kaslar ve bağlar zayıflar. Bu destek yapısı bozulmaya başladığında, rahmi pozisyonundan sarkabilir. Rahim yapısında eksik bir sarkmada, rahim vajinanın bir kısmına kadar kaymış olabilir. Bu, bir yumru veya çıkıntı oluşturur. Daha şiddetli bir durumda, rahim vajinadan dışarı çıkacak kadar kayabilir. Buna tam sarkma denir.

Kısırlık

, hamile kalmaya çalıştıktan bir yıl sonrasında hamile kalınamamasına denir. Kısırlığın nedenleri arasında yumurtlama bozuklukları, endometriozis, düşük sperm sayısı veya düşük testosteron yer alabilir. Yaşlandıkça kısırlık riski artar. Kısırlığı olan kişiler için birçok tedavi seçeneği mevcuttur.

Özellikle gebe kalmaya çalışırken doğurganlığı korumak için şu hususlara dikkat etmek gerekir:

  • Dengeli beslenerek ve sizin için sağlıklı olan kiloyu korumanız önemlidir
  • Sigara içilmemeli ve alkol alınmamalıdır
  • Cinsel yollarla bulaşabilecek hastalıkların tedavisi yapılmalıdır
  • Çevresel toksinlere maruziyeti sınırlanmalıdır
  • Fiziksel olarak aktif olunmalı ancak egzersiz yaparken aşırıya kaçmayın
  • Gebe kalmak ileri yaşlara ertelenmemelidir
  • Doğurganlığın korunması için yumurta veya sperm dondurma işlemi yapılabilir

Rahim Hastalıklarının Tanısı Nasıl Konur?

Rahim hastalıklarının tanısı konurken fiziki muayeneyi desteklemek adına bazı tanılama yöntemleri kullanılabilir. Ayrıca; kanser taraması, gebeliği izleme, doğurganlık sorunlarına yardımcı olma ya da çeşitli rahim hastalıklarının teşhis edilmesinde tanılama yöntemlerinden faydalanılabilir.

Pelvik muayene: Rahime, servikse, vajinaya, yumurtalıklara ve diğer üreme organlarına bakılması ile yapılan tanılama yöntemidir.

Ultrasonografi: Rahim iç yapısı ultrasonografik yöntemlerle görüntülenir. Böylece rahimde oluşabilecek herhangi bir hastalığın tanısı konabilir.

Histeroskopi: Rahmin içinin fotoğraflarını çekmek için vajinaya ince, ışıklı bir tüp yerleştirilir. Ayrıca fallop tüplerinin açık olup olmadığı da kontrol edebilir.

Manyetik rezonans (MR): Rahim ve pelvis yapısında bulunan diğer üreme organlarının fotoğraflarını çekmek için kullanılan bir yöntemdir.

Rahimde oluşan rahatsızlıkların tanısı bu yöntemlerle konabilir. Tanısı konan rahim hastalıklarının tedavisinin uygun yöntemlerle yapılması için planlama yapılır.

Rahim Hastalıkları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Rahim Hastalıklarında Hangi Tedaviler Uygulanır?

Rahim hastalıklarının ortaya çıkan belirtilerine göre uygulanacak tedavi yöntemleri de farklılık gösterebilir. Antibiyotik tedavisi, ilaç tedavisi, hormon tedavisi ve cerrahi yöntemler rahim hastalıklarının tedavisinde uygulanabilecek yöntemlerdir.

Rahim Sarkması Kimlerde Görülür?

Bir veya daha fazla vajinal doğum yapanlarda, menopoza giren kadınlarda, aile bireylerinde rahim sarkması öyküsü olanlarda, daha önce pelvik cerrahisi geçirmiş olan hastalarda rahim sarkması görülme ihtimali daha fazladır. 

Hamilelikte Rahim Ne Kadar Büyür?

Rahim vücuttaki en eşsiz organlardan biridir. Hamilelik sırasında bir limonun büyüklüğünden bir karpuzun büyüklüğüne kadar uzayabilir. Rahim normal boyutuna gelmesi (involüsyon adı verilen bir süreç) için doğumdan yaklaşık altı hafta geçmesi gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.