Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Kist Eksizyonu Nedir? Kist Eksizyonu Tedavisi

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15




Kist Eksizyonu
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Kist eksizyonu, herhangi bir vücut bölgesinde meydana gelen kistin cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemidir. Kistler, içi sıvı dolu torbacık şeklinde ortaya çıkar. Vücudun hemen hemen tüm bölgesinde ve çeşitli boyutlarda kist oluşabilir.

Herhangi bir rahatsızlığa bağlı olarak vücutta kist oluşabilir. Eğer oluşan kist yapısı herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa; vücuttan atılamayan birikmiş kan, yağ erimesi ya da irin artıkları nedeniyle kist oluşmuş olabilir.

Kistlerin bir kısmı dokularda oluşan boşalmalar sonucu oluşur (polikistik böbrek rahatsızlığı, polikistik over rahatsızlığı gibi). Bir kısmı ise doğuştan kalıtsal rahatsızlık (Von Hippel Lindau hastalığı gibi) şeklinde meydana gelebilir. Ayrıca bazı rahatsızlıklardan, hastalıklara bağlı cerrahi müdahalelerden ya da vücutta oluşan iltihaplanmalardan kaynaklan kistler de oluşabilir.

Kist Eksizyonu Nedir?

Kist eksizyonu, vücutta oluşan kist yapılarının cerrahi müdahale yöntemleri kullanılarak vücuttan çıkarılma işlemidir. Kist eksizyonunda hem açık hem de kapalı ameliyat yöntemleri tercih edilebilir. Açık ameliyatla yapılan kist eksizyonu, kistin oluştuğu vücut bölgesinde büyük kesiler açılarak eksizyon işlemi gerçekleştirilir

Kapalı ameliyat yöntemi ile yapılan eksizyon işlemi  cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemle yapılan kist eksizyonu, vücutta daha az kesi yeri açılarak yapılır. Ayrıca kesi yerinden mini bir kamere ile girilir. Bu sayede eksizyon işleminde kistin oluştuğu vücut bölgesi ayrıntılı bir şekilde görüntülenir. Çevre dokulara zarar vermeden laparoskopik yöntem kullanılarak kist eksizyonu gerçekleştirilir.

Kist Eksizyonu Çeşitleri Nelerdir?

, hastalarda farklı belirtiler ve reaksiyonlar oluşturabilir. Vücut yapısının farklı bölgelerinde kistler oluşabilir.

Genel olarak kist eksizyon çeşitleri şunlardır:

  • Böbreklerde meydana gelen kistlerin eksizyonu: , doğuştan kalıtım yoluyla da ortaya çıkabildiği gibi daha sonra da oluşabilir. Böbrek kistlerinin, böbrek hastalığı teşhisi konmuş hastalarda oluşma ihtimali daha yüksektir. Böbrekte meydana gelen kistlerin vücut dışına çıkarılması böbrek kist eksizyonu ile gerçekleştirilir.
  • Memede meydana gelen kistlerin eksizyonu: Meme yapısında oluşan kistler genellikle kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla iyi huylu olarak oluşan kistlerdir. Meme bölgesinde ağrı ve hassasiyet oluşmasıyla belirti verir. Özellikle  dönemlerinde kistin neden olduğu semptomlar şiddetlenerek artabilir. Meme bölgesinde oluşan kistlerin vücut dışına çıkarılması için cerrahi müdahale gereklidir. Meme eksizyon işlemi ile meme yapısında oluşan kistleri vücuttan çıkarılır. 
  • Epidermoid ve dermoid bölgesindeki kistlerin eksizyonu: Genellikle cilt yüzeyinin altında biriken yağ ve keratinden kaynaklanır. Bu tür kistler genelde göz çevresinde, kaş yapısının içinde ve burun gibi farklı vücut yapılarında sıklıkla oluşabilir. Kist eksizyonu ile bu kistler oluştukları bölgeden çıkarılarak vücut dışına atılır.
  • ahim ve yumurtalık bölgesinde meydana gelen kistlerin eksizyonu: Kistlerin en fazla meydana geldiği yerlerin başında yumurtalıklar gelir. Meydana gelen  her iki yumurtada da oluşabilir. Bu kistlerin tedavisi için  gerekebilir. 

Kist Eksizyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Kistin hangi vücut bölgesinde oluştuğu, kistin büyüklüğü, diğer dokulara zarar verip vermediği, hastada oluşturduğu etkiler gibi faktörler kist eksizyonu tanısını koyma aşamasında önem taşır. Kist oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkan belirtileri fark ettiğinizde uzman bir doktora muayene olmanız gerekir. 

Muayene aşamasında öncelikle hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi alınır. Daha sonra fiziksel muayene ile tanı konulabilir. Ayrıca oluşan kistin iç organlarda oluşma ihtimaline karşı ilave tetkikler de istenebilir. Bazı durumlarda ise her türlü test ve tahlil yapılmasına rağmen herhangi bir tanı da konamayabilir. Bu durumda kistin oluşumu rastlantı sonucu da ortaya çıkabilir. Kist eksizyonu tanısı konduktan sonra, yapılacak tedavi aşamalarının planlaması yapılır.

Kist Eksizyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Kist eksizyon işleminde öncelikle, vücutta oluşan kistin boyutu, kistin oluştuğu vücut bölgesi, hastada oluşturduğu belirtilerin etkisi, kistin diğer organlara yayılarak zarar verip vermediği gibi unsurlar değerlendirilir. Yapılan değerlendirme sonucunda kistin nasıl tedavi edileceğine karar verilir. Küçük boyutlu ve iyi huylu olarak oluşan kistlerin tedavisi cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yapılabilir. İlaç tedavisi ve takip, kontrol muayenesi ile kist iyileştirilir.

Boyutu daha büyük olan ve zarar verici özellikler gösteren kistlerin tedavisi ise cerrahi müdahale ile yapılır. Kist eksizyon işlemi ile oluşan kistler tedavi edilir. 

Kist Eksizyonu Ameliyatı

Kist eksizyon işleminden önce hasta cerrahi müdahale işlemine hazırlanmalıdır. Ameliyat öncesinde beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılabilir. Ayrıca ameliyat öncesinde hastanın genel sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla bazı test ve görüntüleme taramaları istenebilir.

Kistin boyutu ve oluştuğu vücut bölgesine göre yapılacak ameliyatın türü de değişilebilir. Yumurtalık kistleri, böbrek kistleri, karaciğer kistleri gibi iç organlarda oluşan kistlerin ameliyatında daha özel teknikler de kullanılabilir.

Yapılan cerrahi müdahale işlemi ile kistin oluştuğu vücut bölgesi eksizyon işlemi sonucu vücut dışına çıkarılır. Kistin oluştuğu bölgenin çevresindeki dokulara zarar vermeden eksizyon işlemi gerçekleştirilmelidir. Kist çıkarıldıktan sonra kesi atılan vücut bölgesi dikilerek ya da zımbalanarak kapatılır.

Kist Eksizyonu Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci

Kist eksizyonu tedavisi sonrası iyileşme sürecinde yapılan cerrahi müdahalenin uygulanma türü önemlidir. Kapalı yöntemle yapılan kist eksizyon işleminde, daha kısa sürede iyileşme sağlanabilir. Hastalar, eksizyon işlemi sonrası birkaç gün içerisinde günlük aktivitelerini yapabilir hale gelir. Laparoskopik yöntemle yapılan kist eksizyon işlemlerinde hastalar daha az ağrı ve rahatsızlık hissedebilir. Oluşan ağrılar da ağrı kesici kullanımı ile engellenebilir.

Açık ameliyat yönteminde ise daha fazla kesi açıldığından dolayı iyileşme süreci daha uzun sürebilir. Ameliyat sonrasında oluşan ağrının şiddeti daha da fazla olur. Açık ameliyatla yapılan kist eksizyon işleminde komplikasyon oluşma ihtimali daha fazladır.

Kist eksizyon tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kist eksizyonu için reçete edilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
  • Vücutta meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. 
  • Ağır kaldırmamak önemlidir. 
  • Gerekli takip ve kontrol muayeneleri aksatılmadan yapılmalıdır.
  • , eksizyon işlemi sonrasında oldukça önemlidir. Bu tür hususlara dikkat edilmesi halinde kist eksziyon işlemi sonrasında iyileşme süreci hızlanabilir.

Kist Eksizyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kist eksizyonu tehlikeli midir?

Kistler, ortaya çıktığı vücut bölgesine göre oluşturduğu etkiler farklılık gösterebilir. Kistin büyüklüğü, vücutta oluşturduğu etki, hastada oluşturduğu belirtiler dikkate alınarak eksizyon işlemi gerçekleştirilir. Vücutta oluşan kistler çoğunlukla iyi huylu olarak oluşur. Bundan dolayı kist eksizyonu tehlike oluşturmaz. 

Kist eksizyonu kanser midir?

Kist eksizyon işlemi  değildir. Vücutta oluşan kistlerin alınarak vücut dışına çıkarılması işlemidir. Vücutta oluşan iyi huylu kistler zararsızdır. Kötü huylu olarak oluşan kistler ise kist eksizyon işlemi ile vücuttan çıkarılır. Kötü huylu kist oluşumuna bağlı belirtileri fark ettiğinizde uzman bir doktora başvurarak gerekli tedavi işlemlerini başlatmanız sağlığınız için önemlidir.

Kist eksizyonu nasıl temizlenir?

Kist yapıları çoğunlukla iyi huylu olarak zararsızdır. Bu tür kistlerin temizlenmesi ilaç tedavisi, takip ve kontrol muayeneleri ile temizlenebilir. Daha büyük olan ve kötü huylu olarak kanserli hücre oluşturan kistlerin temizlenmesi ise kist eksizyon işlemi yapılarak vücuttan temizlenir. Böylece vücutta oluşan kist yapısı çıkarılmış olur.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.