Göğüste meydana gelen beze oluşumlarının çoğu iyi huylu kitle oluşturur. Bu nedenle göğüsteki bezelerin büyük bir kısmı kanserli değildir.
Kanserli bir meme kitlesinden farklı bir his oluşturur. İyi huylu kitleler genellikle pürüzsüz, yumuşak hissedilir ve bir yandan diğer yana hareket edebilir.
Kanser oluşturan bir meme kitlesi genellikle kaya gibi sert hissedilir ve üzerine bastırdığınızda hareketsizdir.
de oluşabilir. Göğüste oluşan beze düzensiz şekilli de olabilir.
Memenin aylık olarak kendi kendinize muayenesini yapmanız gerekir. Aylık kendi kendinize meme muayenesi yapmanız halinde; memenin görünümü, şekli, boyutu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Aylık olarak yapılan memenin kendi kendinize muayenesinde oluşabilecek yeni bezeler fark edilebilir.
Kendi kendinize meme muayenesi yaparken memelerinizin dokusunda ve görünümünde kitleler veya farklılıklar fark edebilir.
Meydana gelen bu değişikliklerin çok azı kaynaklanır.
Kadınların memelerinin normalde nasıl göründüğünü, nasıl hissettirdiğini bilmeleri ve herhangi bir değişiklik olması durumunda doktorlarını bilgilendirmeleri önemlidir.
Göğüste oluşan bir beze, yumru ya da kitlenin nedeni; hormonal dalgalanmalar ve yaş nedeniyle oluşabilen iyi huylu bir meme değişikliği olabilir.
Bazı kişilerde geçici bir göğüs bezesi oluşabilir. dönemlerinden sonra göğüste bir beze ya da yumru nedeniyle göğüste değişiklikler meydana gelebilir.
Göğüste oluşan çoğu beze kanserli olmasa da ağrılı olabilir ve enfeksiyonlara yol açabilir.
Göğüste meydana gelen bir değişikliğin fark edilmesi halinde gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılması gerekir.
İyi huylu olarak meydana gelen göğüste beze çeşitleri şu şekildedir;
Göğüs çevresinde içi sıvı dolu kese biçiminde meydana gelen iyi huylu bezelere memelerdeki kisti oluşturur. 30 yaş ve üzeri kadınların yaklaşık %50'sinde fibrokistik hastalık olarak da adlandırılan meme kistleri gelişir. Bu kistler ağrılı olabilir. Göğüste beze nasıl geçer sorusuna, göğüste aspirasyon (sıvı alınması) işlemi yapılarak beze göğüsten çıkarılır şeklinde cevap verilebilir. Bazen meme kistleri menopozdan sonra iyileşir. Genellikle olsalar da zamanla büyüyen kist yapıları kötü huylu (kanserli) olma riski taşıyabilir.
Çoğunlukla 20'li ve 30'lu yaşlardaki kadınları etkileyen bir rahatsızlıktır. Ancak her yaşta ortaya çıkabilirler. Bir fibroadenom genellikle yuvarlak ve sert hissedilerek cildin altında hareket eder. genellikle memenin yüzeyine yakın yerleşir. Ancak bazıları hissedilemeyecek kadar küçük olabilir ve bir mamogramda tesadüfen tespit edilebilir.
Fibroadenomlarda kanser riski oldukça nadir olmakla birlikte, kitle yeterince büyükse biyopsi gerekebilir. Göğüste beze nasıl geçer sorusu, iyi huylu tümörü çıkarmak için lumpektomi, radyofrekans ablasyon gibi fibroadenom tedavileri uygulanır şeklinde cevaplanabilir.
Adenozis, meme lobüllerinde büyüme ile karakterize iyi huylu bir durumdur. Meme lobülleri süt üreten bir bezdir. Adenozis, beze ya da tümör gibi hissedilebilen kitle oluşumuna neden olabilir. Ayrıca, kalsifikasyon görünümüne sahip olabilir. Kalsifikasyonlar meme kanserini gösterebilir, bu nedenle adenomu teşhis etmek için biyopsi gerekir.
, emziren birçok kadının yaşadığı bir meme enfeksiyonudur. Genellikle kızarıklık, şişlik ve ağrıyla birlikte görülür. Mastit antibiyotiklerle tedavi edilir. Bazen mastit ile inflamatuar meme kanserini birbirinden ayırmak zor olabilir. İki rahatsızlığın semptomları arasında meme dokusunda kızarıklıklar, döküntüler ve hassasiyet oluşumu vardır.
Süt kanallarında meydana gelen tıkanmanın neden olduğu şişlik ve memenin ucundan gelen gri bir akıntının yol açtığı iyi huylu oluşan meme kitlesidir. Meme ucunun hemen altında küçük bir yumruya neden olabilir veya meme ucunun içeri doğru çekilmesine yol açabilir. En sık menopoz yaşlarında görülür. Kanal ektazisi nedeniyle oluşan göğüste beze nasıl geçer sorusuna, çoğunlukla kendiliğinden iyileşebilir ya da antibiyotik ile tedavi edilir şeklinde cevap verilebilir.
Meme akıntısının yaygın hormonal nedenleri şu şekildedir:
Meme dokusunun; ameliyat, travma ya da radyoterapi sonucunda hasar görmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Cilt yapısının altında, sert ve yuvarlak beze oluşumlarına neden olabilir. Bu durum görüntüleme testlerinde meme kanserini taklit eder ve tanı için biyopsi gerektirir. Emniyet kemeri yaralanmaları, meme küçültme gibi meme ameliyatları ve kan inceltici ilaçlar almak yağ nekrozunun yaygın nedenleridir.
Meme yağ kistleri yağ nekrozu sonucu gelişir. Yağ hücreleri öldükçe içerikleri serbest kalır ve yağla dolu bir kist oluşur.
Diğer iyi huylu kitleler arasında meme hematomları, hemanjiyomlar, adenomyoeptelyomalar ve nörofibromlar bulunur. Bu kitleler kanserli olmayan yapılar olarak kabul edilse de, aylık meme muayenelerinin kendi kendinize yapılmasına devam edilmelidir.
Kanserli bir meme kitlesi düzensiz bir şekle sahipmiş gibi hissedilebilir. Bir çakıl taşı veya kaya gibi sert olabilir.
Meme kanseri kitleleri genellikle acı vermez. Çok az insan ağrılı meme kanseri kitleleri yaşayabilir.
Tedavi edilemeyen meme kanseri çevre dokulara yayılım göstererek kemiklerde, lenf bezlerinde ve çevre organlardan metastaz yapabilir.
Kötü huylu meme tümörleri şu şekilde sıralanabilir;
Kanserli bir beze genellikle göğsün üst ve dış kısmında oluşabilir. Yüzeye yakın veya göğsün daha derinlerinde, göğüs duvarına yakın bir yerde bulunabilir. Ayrıca, daha fazla meme dokusunun bulunduğu koltuk altı bölgesinde (yani göğsün kuyruğu) de oluşabilir.
Meme kanseri kitlesi genellikle tek bir noktada sabitlenir ve memenin kendi kendine muayenesi sırasında hareket etmez.
Herhangi bir yeni bezenin muayenesi yapılarak gerekli tedavi işlemleri yapılmalıdır.
Nadir durumlarda, diğer kanser türleri meme dahil olmak üzere organlara, dokulara metastaz yapabilir (yayılabilir) ve yeni yumrulara neden olabilir.
Yapılacak biyopsi işlemi ile meme tümörüne neden olan faktör tespit edilebilir.
Biyopsi işlemi sonucu meme kanseri teşhisi konulursa kanserin evresine göre tedavi seçenekleri farklılık gösterebilir.
Meme kanserinin tedavi seçenekleri şu şekildedir;
Memede oluşan beze ve tümörlerin kansere dönüşerek büyüme süreleri bazı faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Kanserin türü, tümörün özellikleri ve kanserin genetiği gibi faktörler kanserli tümörün meme dokusunda yayılım süresinde farklılıklar oluşturabilir. İnflamatuar meme kanseri gibi saldırgan meme kanseri tipleri hızla büyüyebilir ve yayılabilir.
Emzirme sırasında meme değişiklikleri beklenebilir. Göğüste oluşan bir beze süt kanallarının tıkalı olmasından ya da mastitis nedeniyle oluşabilir. Bazı beze oluşumları antibiyotik ile tedavi edilirken bazı beze olumları için basit cerrahi müdahale işlemi gerekebilir.
Mamogramlar, meme dokusunu göstermek için beyaz ve gri renklendirmeli siyah bir arka plana sahiptir. Kanserli tümörler genellikle çok belirgin, parlak beyaz bir nokta olarak görünür. Ancak yoğun meme dokusu onları görmeyi zorlaştırabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.