Form devre dışı bırakıldı
Koltuk altında kitle belirtileri farklı şekillerde görülebilir. Şişlik, ağrı, kızarıklık, sertlik, kol veya omuz hareketlerinde kısıtlama sık görülen belirtiler arasında yer alır.
Koltuk altı kitleleri lenf bezi şişmesi, kist, enfeksiyon, kanser gibi çeşitli nedenlerle oluşabilir.
Kitle görüldüğünde endişelenmek doğaldır fakat her kitle ciddi bir hastalığın belirtisi olmayabilir. En yakın zamanda uzman doktorlara gidilmesi önerilir.
Koltuk altında kitle çeşitleri farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Sık görülen nedenler arasında lenf bezi şişmesi, kist, yağ bezesi ve enfeksiyon sayılabilir.
Vücut savunmasının sağlanmasında önemli rol oynayan lenfatik sistemin kontrol noktaları olan lenf bezleri zincir görünümlü yapılardır.
Yabancı maddeleri tanıma özelliğine sahip olan lenf bezlerinin şişmesi durumunda bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücut olumsuz etkilenebilir.
Kist genellikle iyi huylu olan kitlelere verilen addır. Koltuk altında içi sıvı dolu kesecikler şeklinde bulunur.
Yağ bezlerinin tıkanması ya da enfeksiyon nedeniyle görülebilirler. Ultrason yöntemiyle tespit edilmeleri kolaylaşır.
Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi koltuk altlarındaki yağ dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir.
Yumuşak, hareketli yapıya sahiptir. Vücutta bulunan veya dışarıdan gelen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon sonucunda koltuk altlarında kitle görülebilir.
Enfeksiyon sonucu oluşan kitlenin içi irin dolu olup, ağrı yapabilir.
Bunların haricinde; kanser, alerjik reaksiyonlar ya da kullanılan ilaçların yan etkileri sonucunda koltuk altında kitle görülebilir.
Kitlenin çeşidinin belirlenmesi ve tedavi sürecinin yürütülmesi için uzman doktorlara başvurulması önerilir.
Koltuk altında kitle tespit edildiğinde, doğru tedaviye başlanması için, tanı konulması gerekir. Tanı koyma süresi şöyle ilerler:
Doğru tanının konulması tedavi süreci için hayati önemdedir. Güvenilir doktorlara danışmak hata riskini azaltır.
Koltuk altında kitle tedavisi, kitlenin türüne göre, farklı yöntemlerle yapılabilir.
İlaç tedavisi veya cerrahi müdahalenin yanı sıra kanserli hücre tespit edilmesi halinde kanser tedavileri uygulanabilir.
İlaç tedavisi genellikle enfeksiyon kaynaklı kitleler üzerinde uygulanır.
Enfeksiyon çeşidine göre antibiyotik, iltihap sökücü veya antiviral ilaçlar tercih edilebilir. İlaç tedavisinin amacı cerrahi müdahaleye gerek kalmadan zararlı bakterileri yok etmektir.
Bazı durumlarda cerrahi müdahaleden önce vücudu hazırlamak amacıyla tercih edilir.
Cerrahi müdahale yöntemi kitleye kist, kanser veya yağ bezesi teşhisi konulmasının ardından uygulanabilir.
Kistler küçük bir kesi yoluyla tamamen çıkarılır. Yağ bezesinin alınması için genellikle lokal anestezi tercih edilir.
Kanserli hücreler cerrahi müdahale yoluyla tamamen çıkarılır.
Kitlenin kötü huylu tümör olduğu belirlenirse kanser tedavileri uygulanabilir.
Kanserli hücrelerin öldürülmesi amacıyla radyoterapi, kötü huylu tümörlerin büyümesini engellemek için kemoterapi tercih edilebilir.
Bazı durumlarda tedaviler birbirlerinin tamamlayıcısı olabilir. Hangi tür tedavinin uygulanacağına uzman doktorlar tarafından karar verilmelidir.
Koltuk altında kitle ameliyatı; kitlenin yağ bezesi, kist gibi iyi huylu ya da kanser gibi kötü huylu olduğunu belirlemek için yapılabilir.
Enfeksiyonun giderilmesi, kitlenin tamamen alınması cerrahi yönteme başvurulabilen diğer durumlardır.
Ameliyat öncesinde hastanın genel sağlık durumu kontrol edilir.
Koltuk altında kitle ameliyatında lokal veya genel anestezi tercih edilebilir. Küçük bir kesi açılarak kitleye ulaşılır. Amaç, kitlenin tamamen çıkarılmasıdır.
Kanserli hücreden şüpheleniliyorsa çevresindeki doku da alınabilir. Kesi yerinin kapatılmasıyla ameliyat tamamlanır.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi koltuk altı kitle ameliyatının da bazı riskleri bulunur.
Yara bölgesi enfeksiyon kapabilir. Ameliyat sırasında veya sonrasında kanama görülebilir. Koltuk altındaki sinirler zarar görebilir. İyi huylu tümörlerde kitle tekrar oluşabilir.
Tehlikeleri bulunmakla beraber koltuk altı kitle ameliyatı düşük riskli bir cerrahi işlem olarak bilinir.
Olası komplikasyon risklerini düşürmek için ameliyatın uzman cerrahlar eliyle gerçekleştirilmesi gerekir.
Koltuk altında kitle tedavisi sonrası iyileşme süreci hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kitlenin büyüklüğüne, ameliyatın kapsamına bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Genellikle görülen bazı durumlar vardır.
Ameliyat bölgesinde ağrı hissedilmesi normaldir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler yardımıyla ağrının şiddeti hafifletilebilir. İlk hafta şişlik ve morarma görülebilir.
Zamanla geçmesi beklenen şişlikler iyileşmiyorsa doktorunuza başvurmanız önerilir.
Hastanın kolunu dinlendirmesi gereklidir. Ameliyat sonrası pansumanın düzenli ve steril bir ortamda yapılması önemlidir.
Doktorun belirlediği zamanda kol hareketlerine başlanması ameliyat bölgesinin iyileşmesine fayda sağlar.
Hastanın sağlıklı beslenmesi, genel vücut direncini yükseltmesi iyileşme sürecini olumlu etkiler.
Vücudun kendini yenilemesi için yeterli uyku önemlidir.
Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması, bağımlılıkların terk edilmesi hızlı iyileşme için gereklidir. Enfeksiyon riskine karşı steril ortamlarda bulunulması önerilir.
Düzenli kontrollere gidilmesi iyileşme sürecinin doktor kontrolünde yürütülmesine yardımcı olur.
Hastanın tamamen iyileşmesi kitlenin tekrar etmemesine, vücut sağlığının korunmasına ve sürecin uzman doktor tarafından kontrol edilmesine bağlıdır.
Koltuk altında kitle belirtileri görülmesi durumunda doğru teşhis için uzman doktorlara başvurulması önerilir. İlk başvurulması gereken bölüm geniş uzmanlık alanı sayesinde Genel Cerrahi’dir. Genel Cerrahi bölümünde ilk muayenenin gerçekleştirilmesinin ardından hasta, kitlenin durumuna göre, hematoloji veya onkoloji gibi bölümlere yönlendirilebilir.
Koltuk altında kitle oluşumu birçok sebebe bağlı olabilir. Her zaman tehlikeli değildir fakat kitlenin türünün ve hastanın genel durumunun doğru şekilde belirlenmesi için uzman doktorlara başvurulması önerilir. Kitlenin büyüdüğü, ağrı veya kızarıklık görüldüğü, kolda güçsüzlük hissedildiği durumlarda mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilir.
Koltuk altında kitle her zaman kanser değildir. Lenf bezi şişmesi, kist, yağ bezesi veya enfeksiyon gibi komplikasyonlar sonucunda koltuk altında kitle görülebilir. İyi huylu tümörlerin yanında kötü huylu (kanser) tümörler de kitleye sebep olabilir. Doğru teşhisin konulması için güvenilir doktorlara başvurulması önerilir.
Yapılan fiziki muayenenin ardından kan testleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak kitlenin türünün belirlenmesi tedavi süreci açısından hayati önemdedir. Kitlenin türüne göre ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ya da kanser tedavileri tercih edilebilir. Koltuk altındaki kitleyi hastanın kendi imkanlarıyla temizlemesi durumu kötüleştirebilir. Tedavinin uzman doktorlar eliyle yürütülmesi gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.