Cerrahi rezeksiyon; vücuttaki herhangi bir dokunun, yapının, organın bir parçasının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılması için yapılan işlemdir. , genellikle kanserli hücrelerin ve hastalıklı olduğu bilinen dokuları çıkarmak için yapılır. Ayrıca bir hastalık sürecini tedavi etmek ve iyileştirmek ya da estetik müdahale için deiçin de rezeksiyon işlemi yapılabilir.
Rezeksiyonun oluştuğu vücut bölgesinin yapısına göre yapılacak cerrahi rezeksiyon çeşiti de değişmektedir. Cerrahi rezeksiyon yapılarak hasarlı, hastalıklı ve kanserli hücre dokuları vücut dışına atılır.
Rezeksiyon işlemi, vücut dokusunun bir parçasının alınması şeklinde olabileceği gibi tamamının alınması yoluyla da yapılabilir. Cerrahi rezeksiyon işlemi sonucu vücudun geneline yayılma riski bulunan kanserli yapılar alınmış olur. Cerrahi rezeksiyon çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
İnce : Cerrahi rezeksiyon çeşitlerinin en yaygın olanı ince bağırsak rezeksiyonudur. Cerrahi rezeksiyon ile ince bağırsağın bir bölümü veya daha fazla bölümü vücuttan çıkarılması şeklinde yapılan rezeksiyon işlemine ince bağırsağın cerrahi rezeksiyonu denir. Darlık, perforasyon (sindirim sistemini oluşturan organların delinmesi işlemi), divertikülit gibi sağlık sorunlarında ince bağırsağın bir kısmı rezeksiyon işlemi ile çıkarılır. Rezeksiyon işlemi açık ameliyat ya da laparoskop kullanılarak kapalı ameliyat yöntemi ile yapılır.
Kalın Bağırsak Rezekiyonu (Kolektomi): Kalın bağırsakta ve kolonda bulunan kanserli hücrelerin alınması durumunda kalın bağırsak rezeksiyonu uygulanır. Kanser tedavisi, kanserli dokuların ve çevresindeki yapıların bir kenarının cerrahi olarak çıkarılması seklinde yapılan rezeksiyona kalın bağırsak rezeksiyonu denir.
Karaciğer Rezeksiyonu: Karaciğer bölgesinde hastalıklı, hasarlı ya da kanserli bir dokunun bulunması halinde, bu dokunun vücuttan çıkarılması gerekmektedir. Hasarlı olan bu dokuyu çıkararak sağlıklı karaciğer dokusunu vücutta bırakmak için kısmi karaciğer rezeksiyonu yapılabilir.
: Meme bölgesinde oluşan kanserli hücre nedeniyle memenin rezeksiyon işlemi ile çıkarılmasıdır.
Prostatektomi: Prostat bölgesinde oluşan kanserli dokular nedeniyle prostat bezinin çıkarılması işlemine prostatektomi denir. TURP (Transüretral prostat rezeksiyonu) ameliyatı, prostatta yapılan rezeksiyon işlemidir.
Gastrektomi: , ülser ya da kanama durumlarında midenin tamamı veya bir kısmının çıkarılması işlemine gastrektomi denir.
: Akciğer kanseri, tüberküloz ya da diğer akciğer hastalıkları vakalarında akciğerin çıkarılmasıdır. Pnömonektomi, tüm akciğerin çıkarılmasıdır. Lobektomi, akciğerin bir lobunun çıkarılmasıdır. Ayrıca kama, dilim veya akciğer dokusunun bir segmenti için rezeksiyonlar da vardır.
Adrenalektomi: Böbrek bölgesinin üst kısmında bulunan adrenal bezinin tamamının ya da bir kısmının çıkarılması işlemidir. Cushing sendromu, böbrek üstü bezi kanseri vakalarında bu tür rezeksiyon işlemleri sıklıkla yapılır.
Apendektomi: Enfeksiyon, kanama veya iltihaplanmaya bağlı olarak kalın bağırsağın apendektomi bölgesinin çıkarılması işlemidir.
Ooferektomi: Kanser, , kronik pelvik ağrı veya pelvik inflamatuar gibi hastalıklar nedeniyle bir veya her iki yumurtalığın çıkarılması işlemine denir.
Tiroidektomi: Tiroid bezinin tamamının veya aşırı aktif tiroidin, guatrın, nodüllerin veya tiroid yapısının bir lobunun çıkarılmasıdır.
: Uterusun çıkarılması işlemine histerektomi denir. Kanser, miyomlar, kronik pelvik ağrı ve ağır kanama için yapılan rezeksiyon işlemidir.
Cerrahi rezeksiyon işlemlerinde, hastada ortaya çıkan belirtilerin etkisine bağlı olarak sağlık merkezine başvurmanız gerekir. Uzman doktor tarafından yapılan fiziki muayeneye ilave olarak, hastanın genel sağlık öyküsü dinlenerek gerekli değerlendirme yapılır. Yapılan değerlendirme neticesinde ortaya çıkan belirtilerin tanısını koymak için test ve tahliller yapılması gerekir.
Yapılacak test ve tahliller rezeksiyon işleminin uygulanacağı vücut bölgesine ve organın bulunduğu yere göre değişebilir. Meme bölgesinde yapılacak bir rezeksiyon işlemi için mamografi gibi görüntüleme sonucu istenirken, bağırsak rezeksiyonu için kolonoskopi istenebilir.
Ayrıca ultrasonografi, Positron Emisyon Tomografisi (PET), manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Kan testi, idrar testi, dışkı testi, akciğer grafisi, endoskopi, karaciğer fonksiyon testleri, elektrolit paneli ve B12 vitamini seviyesi gibi test ve tahliller, yapılacak rezeksiyonun çeşitine göre istenebilir.
Fiziki muayene, test ve tahliller sonucunda ortaya çıkan bulgular ile hastadaki belirtilerin etkisi birlikte değerlendirilerek rezeksiyon işlemiyle ilgili gerekli tanılar konmuş olur. Tanısı konan hastalığın bulunduğu vücut bölgesi için yapılacak cerrahi rezeksiyon işleminin tedavisine ait gerekli planlamalar yapılır.
Cerrahi rezeksiyon işlemi, yapılacak rezeksiyon türüne göre değişkenlik gösterir. Hangi vücut bölgesinde rezeksiyon işlemi uygulanacaksa o bölgenin özelliklerine göre tedavi aşamaları belirlenir. Rezeksiyon işlemi ile alınacak dokunun ya da organın boyutuna, kanserli hücrenin yayılımına, dokularda oluşturduğu hasara, hastada oluşturduğu etkiye bakılarak cerrahi rezeksiyon işlemi yapılır.
Rezeksiyon işlemi sonucunda kısmi parça alınan vücut bölgesinin tedavisi de daha kolay olmaktadır. Küçük parça alınan rezeksiyon işlemleri sonrasında daha kısa sürede vücut dokusu iyileşebilir.
Vücutta yayılım göstererek daha geniş bir alanı etkileyen hastalıklar ve kanserli dokuların varlığı uygulanacak rezeksiyon işlemini de zorlaştırır. Bu tür durumlarda dokunun ya da vücut bölgesinin büyük bir kısmı alınabileceği gibi tamamı da vücut dışına çıkarılabilir. Bu tip cerrahi rezeksiyon işlemleri daha karmaşık ve tehlikeli olabilir.
Cerrahi rezeksiyon işlemleri için yapılacak ameliyatlar, hastalığın, hasarın, kanserli dokuların vücut bölgesinde bıraktığı etkiye göre değişik yöntemlerle yapılabilir. Cerrahi rezeksiyon işlemi açık ameliyat ve kapalı ameliyat olarak yapılır. Cerrahi rezeksiyonlarda genellikle laparoskopik ameliyat yöntemi tercih edilir. yöntemi olan laparoskopik ameliyat vücutta daha az yaralanma oluştur. İyileşme süresini kısaltır. Hastalarda ameliyata bağlı ağrıların etkisini azaltır.
Cerrahi rezeksiyon işleminden sonra iyileşme süreci yapılan ameliyatın özelliğine göre değişebilir. Küçük bir parça alınarak rezeksiyon işlemi yapılan hastalıklarda iyileşme süreci hem daha kısa sürer hem de tehlike oluşturma ihtimali azalır. Daha ağır vakalarda, alınan parçanın boyutu daha büyük olabilir ve hastada bıraktığı etkinin fazlalığından dolayı iyileşme süreci uzun olabilir.
Cerrahi rezeksiyondan sonra özellikle dikkatli ve tedbirli olarak günlük yaşamsal aktivitelerinizde zorlanmalara karşı hassas olmanız gerekir. Ağır bir yük kaldırmadan istirahat ve dinlenmenize dikkat etmelisiniz. Doktorun reçete ettiği ilaçları düzenli bir şekilde alarak gerekli takip tedavilerini yaptırmanız gerekir.
Cerrahi rezeksiyon işlemi, kanserli ya da hasarlı dokuların geliştiği vücut bölgesinde ortaya çıkardığı etkilere bağlı olarak tehlikeli olabilir. İlerlemiş ve ağır vakalarda organın tamamı çıkarılabilir. Bu tür rezeksiyon işlemleri sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlar yaşamsal anlamda tehlike oluşturabilir.
Cerrahi rezeksiyon işlemi, kanser değildir. Vücut bölgesinde oluşan kanserli dokuların cerrahi müdahale yöntemi ile rezeksiyon işlemine tabi tutularak kanserli dokulardan temizlenmesi işlemidir. Yapılan rezeksiyon işlemi, kanserli dokuların gelişimine göre vücut bölgesinde kısmi ya da organın tamamının çıkarılması yoluyla yapılır.
Cerrahi rezeksiyon işlemi yapılacak vücut bölgesinde oluşan hasar ve kanserli yapının etkisine göre tedavi aşamasında temizlenme şekli değişebilir. Daha az hasarlı dokularda ve kanser hücresi oluşmamış bölgelerde kısmı rezeksiyon yapılara dokular ve organlar temizlenir. İlerlemiş ve daha ağır vakalarda ise organın, dokunun büyük bir kısmı ya da tamamı alınarak vücut kanserli yapıdan temizlenir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.