Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Vakumlu Diş Protezi Nedir? Vakumlu Diş Protezi Çeşitleri

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Estetik görünümü korumak ve çiğneme fonksiyonunun devamlılığını sağlamak ve kişilerin ağız sağlığını sürdürmek amacıyla tercih edilen vakumlu diş protezi, diş kaybı ve  yaşayan bireyler için oldukça etkili bir çözüm sunar ve modern seçeneklerden biri olarak öne çıkar.

Özellikle sabit veya hareketli olarak günümüze kadar kullanılan protezlerin sınırlayıcı kullanımlarını aşar. Hem konfor sağlayan hem de estetik görünüm veren vakumlu diş protezlerinin öne çıkan özelliği, vakumlu yapısı sayesinde ağız içerisinde iyi bir şekilde uyum sağlamasıdır.

Diş ve damak yapısına iyi oturması sayesinde yerinden oynama ya da kayma gibi sorunlar pek görülmez bu da kullanımın daha güvenli ve konforlu olmasında etkili olur.

Vakumlu Diş Protezi Nedir?

Diş kaybı yaşayan kişilerin yaşam kalitelerini geri kazandırmak için uygulanan vakumlu diş protezi, geleneksel  yaratabileceği sıkıntılara karşın daha avantajlı bir kullanım sağlar. Özenle geliştirilen yapısı ve uygulama şekilleri ile ağıza kolaylıkla oturabilen vakumlu protez, vakum özelliğini altındaki yumuşak doku ile kazanır. Diş etlerine tam oturur ve kayma, yerinden oynama gibi problemlerin yaşanmasını en aza indirir. 

Genellikle kullanılan silikon malzeme damakla iyi bir şekilde uyum sağlar. Yapım süreci ise diş hekimi tarafından yapılan ayrıntılı bir inceleme ve değerlendirme ile başlar. Protez uygulanacak kişinin ağız ölçüleri alınır ve kişinin ağzına tam uyum sağlayacak protez oluşturulur. Vakum ise diş etlerine tamamen oturmasını sağlayarak kullanım konforunu artırır.

Buna göre vakumlu diz protezinin bazı kullanım avantajları şu şekildedir;

  • Çiğneme işlemini kolaylaştırır
  • Estetik olarak çok daha iyi ve doğal bir görünüm verir
  • Diş eti yapısıyla son derece uyum sağlar bu da kullanım rahatlığını artırır
  • Ağız içerisinde rahatsızlık vermeyecek şekilde kompakt bir yapıya sahiptir
  • Kullanıcıya özel hazırlanır. Yeme ve konuşma işlevlerini en iyileştirir

Vakumlu Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Kişilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen diş kaybına geleneksel diş protez yöntemleri her zaman yeterli sonuç vermeyebilir. Vakumlu diş protezleri diş etleri ve damak yapısı ile uyum içerisinde olarak ağıza iyi bir şekilde oturur. Kişinin istekleri ve ihtiyaçları çerçevesinde kişiye özgü tasarlanan vakumlu protezlerin farklı çeşitleri vardır. 

Tam vakumlu diş protezi, diş kaybının yüzde yüz olarak görüldüğü bireyler için uygun olan işlem türüdür. Tam protez vakum sayesinde geniş diş eti yüzeyinde kolayca sabitlenir ve konforlu bir kullanım sağlar. Parçalı protezler ise dişlerinin bir kısmı sağlam bir şekilde halihazırda bulunan kişiler içindir. 

Mevcut dişleri etrafına yerleştirilen protez, diş etlerine sıkı bir şekilde konumlandırılır.  destekli protezler ile birlikte kullanılan karma vakumlu protezler ise sabitlik sağlayarak kullanıcı memnuniyetini artırabilir. Hareketli ve sabit olma özellikleri de gösterebilen vakumlu diş protezi, kullanacak kişinin ihtiyaçlarına göre konforu da göz önünde bulundurularak özelleştirilebilir.

Kullanılacak diş protezi türüne, diş hekiminin görüş ve değerlendirmeleri eşliğinde karar vermek kullanım rahatlığı açısından faydalı sağlayarak kişinin yaşam kalitesinin artırılmasına yardımcı olabilir.

Vakumlu Diş Protezi Nedenleri Nedir?

Diş kaybı, çiğneme, konuşma işlevini ve dış görünüşü de olumsuz etkileyebilir. Bu durum bazı  da yol açabilir. Vakumlu diş protezi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen diş kayıplarına, estetik ve konforlu bir çözüm sağlar. Diş kaybına ise çeşitli neden sebep olabilir. Sağlık sorunları, kazalara bağlı travmalar ve yaşa bağlı olarak çeşitli sebepler diş kaybına neden olabilir. 

Genetik faktörler de bu konuda fazlasıyla etkilidir. Sahip olunan zayıf diş yapısı ileri zamanlarda diş kayıplarının görülmesine sebep olabilir. Ayrıca özensiz ağız bakımı veya  gibi kişiden kaynaklı problemler de diş kaybıyla sonuçlanabilir. Dişlerin tamamen kaybedilmesi kişilerin günlük hayatlarında sıkıntılara sebep olabilir. 

Eksik dişlerin yerini almayı hedefleyen diş protezleri, aksayan veya bozulan ağız işlevlerinin kısmen veya tamamen yerine getirilmesinde büyük oranda yardımcı olur. Vakumlu diş protezinin tercih edilmesinin önemli sebeplerinden biri de diş eti sağlığıdır. Vakumlu protezler diş etine daha az baskı yapar. Böylece diş eti sağlığını korurken kullanımdan kaynaklı oluşabilecek rahatsızlık hissini de en aza indirir.

Vakumlu Diş Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Vakumlu diş protezi öncelikli olarak taş diş kaybı yaşayan kişilerde sıkça tercih edilir. Ağız dişten tamamen yoksun olduğu için protez diş etlerine kolayca yerleştirilip sabitlenir. Bu durumda vakumlu protezler daha iyi bir yerleşim sağlar. Ayrıca vakumlu protez kullanımı için tamamen diş kaybı olmasına gerek olmayabilir. 

Kısmi diş kaybı durumlarında da vakumlu protez tercih edilebilir. Bu durumda bazı dişlerin kaybedilmesi genel diş yapısının bozulmasına neden olmuştur. Vakumlu protez kaybedilen dişlerin yerine görünüme uygun bir şekilde uygulanır. 

Böylelikle kaybedilen dişlerin fonksiyonu kişiye geri kazandırılırken estetik görünüm de iyileştirilmiş olunur. Mevcut dişlere destek oluşturacak şekilde yerleştirilen protezin, dişlerin sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi için kişinin ağız yapısına en uygun şekilde oluşturulmuş olması gerekir. Diş eti sağlığına özen gösterilmesi ve düzenli kontrollerin ihmal edilmemesi de oluşabilecek diğer sorunların önüne geçilmesinde etkili olabilir.

Vakumlu Diş Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Vakumlu diş protezi genellikle ameliyata ihtiyaç duyulmayan bir işlemdir. Bazı durumlarda hastanın diş ve diş eti yapısında proteze sorun oluşturacak durumlar olabilir. Bu durumlarda cerrahi müdahale uygun görülebilir. Kişinin ağız yapısı ve sağlığı değerlendirildikten sonra diş protezine uygunsa ölçü alınır. Kişiye uygun protez tasarlanır. 

Protez tasarlandıktan sonra son kontroller yapılır ve vakumlu diş protezi ağız içerisine yerleştirilir. Bu süreç kişiden kişiye değişebilir. Protez takıldıktan sonra ise belli başlı şeylere dikkat etmek hem sağlık açısından hem de protezden en iyi verimi alabilmek yönünden faydalı olabilir. İlk süreçte ağızın proteze alışabilmesi için süre verilebilir. 

Ağız hijyenine dikkat edilmeli. Protez her gün tavsiye edilen şekilde özenle temizlenebilir. İşlemden sonra bir kaç gün dişe zarar verebilecek yiyeceklere dikkat etmek önerilir. Diş hekimi kontrollerine düzenli gidilmesi ve herhangi bir sıkıntıdan hekime danışılması protezin uzun süre sağlıklı kullanılması açısından faydalı olabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Vakumlu Diş Protezi Engel Oranı Nedir?

Genellikle cerrahi bir işlem olarak uygulanmaz. Sağlık açısından kişinin yaşamına etki edecek bir hasara sebep olmayan vakumlu diş protezi, engelliliğe sebep değildir. Bu nedenle de yapılan işlem engel oranı oluşturmaz.

Vakumlu Diş Protezi Fiyatları Neye Göre Değişiyor?

Diş protez fiyatlarının maliyeti üzerinde çeşitli faktörler etkili olabilir. Kullanılan malzemenin niteliği öncelikli olarak fiyat üzerinde doğrudan etkilidir. Yüksek kalite ürünler daha pahalı olabilir. Protez işleminin yapılacağı sağlık kliniğinin niteliği de bu konu da belirleyicidir. İşlemin gerektirdiği süreç de fiyat üzerinde etkilidir. Bazı kişilerin tedavisi daha karmaşık işlem gerektirebilir bu da fiyatı artmasına sebep olabilir.

Vakumlu Diş Protezi Kaç Yılda Bir Değişir?

Vakumlu diş protezinin ömrünü kişisel ağız sağlığı, diş etinin yapısı, protezin kullanımı gibi faktörler belirler. Genel olarak bu süre 5 ile 10 yıl arasında görülebilir. Kişinin ağız ve diş bakımı bu süreci etkiler.

Vakumlu Diş Protezi Bakımı Nasıl Yapılır?

Dişler her gün uygun bir fırça ve solüsyon ile birlikte  en uygun şekilde temizlenir. Protez kullanırken; ağız bakımına ve temizliğine dikkat etmek, dişe zarar verici maddelerden kaçınmak, protez kullanılmadığı zaman doğru şekilde muhafaza etmek, düzenli kontrolleri ihmal etmemek vakumlu diş protezini korumaya yardımcı olabilir.  kullanılmaması da önerilen durumlar arasında yer alır.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.